Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: De ce de multe ori depistarea drogurilor în cazul șoferilor nu se confirmă

Ziarul de Vrancea
6 ian 2024 739 vizualizări

Consiliul superior de medicină legală (CSML) explică, într-un material publicat pe pagina web a acestui for, care sunt motivele pentru care în urma testărilor ptivind prezența sau absența substanțelor psihoactive în cazul șoferilor există diferențe între rezultatele negative oferite de sistemul toxicologic medico-legal și cele obținute la testarea de către organele de poliție.

Aceste diferențe se justifică, printre altele, prin faptul că testele rapide utilizate în cadrul Poliției Române sunt teste rapide de screening sau de orientare și nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, așa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML, iar în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat și prin alte metode de investigație. De asemenea, medicii legiști precizează că există „numeroase substanțe” care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții fals pozitive. ”Astfel, există reacții fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare”, afirmă ei.

„Testele rapide utilizate în cadrul Poliției Române sunt teste rapide de screening sau de orientare și nu sunt teste de diagnostic sau de certitudine, așa cum sunt analizele efectuate în cadrul INML sau IML, iar în cazul unui rezultat pozitiv, în mod obligatoriu acesta trebuie confirmat și prin alte metode de investigație. În acest sens, pentru mărirea acurateței și selectivității metodei de testare în trafic de către Poliția Rutieră, au fost achiziționate ultimele generații de echipamente Dräger, utilizate totodată și de către majoritatea polițiilor din alte state, astfel încât să fie redusă, atât cât permit aceste metode, rata de testare fals pozitivă sau fals negativă. Aceste echipamente urmează să le înlocuiască în următoarea perioadă pe cele vechi încă existente la nivel național, omogenizând astfel diferențele observate în diverse regiuni ale țării din punct de vedere al variațiilor de cazuri confirmate sau infirmate de către laboratoarele de medicină legală”, se arată în comunicatul forului reprezentativ pentru medicii legiști. Aceștia precizează că persoana care urmează a fi supusă testării are posibilitatea optării pentru efectuarea acestui test orientativ la fața locului sau de a fi condusă direct la o unitate medicală autorizată pentru recoltarea probelor biologice care vor face obiectul analizelor de laborator într-o unitate medico-legală.

„Testele de confirmare realizate în cadrul instituțiilor medico-legale au scopul de a minimiza numărul de cazuri fals pozitive (deci de a elimina riscul ca o persoană care NU a consumat să fie fals considerată un consumator). Având în vedere sensibilitatea extremă a testelor de confirmare care sunt realizate în cadrul instituțiilor medico-legale care este asociată cu o rată de rezultate fals negative extrem de redusă (spre 0%), este extrem de improbabil ca un consum de substanțe psihoactive să nu fie detectat”, subliniază CSML.

Probleme de logistică

Alte cauze pentru care testarea în trafic dă rezultate contrazise de testele de laborator țin, conform literaturii internaționale de specialitate, de timpul scurs de la consum, modificarea de pH a probei biologice, stimularea mecanică a secreției salivare, care scade rata de excreție salivară a drogurilor, flora bacteriană, care modifică concentrațiile unor substanțe prezente în salivă, condițiile de testare (temperatură inadecvată, expunere inadecvată la surse de lumină, infraroșii, ultraviolete, etc), care pot modifica activitatea enzimatică pe care se bazează unele teste; utilizarea unor substanțe care modifică rata de secreție salivară (antidepresive triciclice, antagoniști de receptori adrenergici) sau prezența în salivă a unor contaminanți, adulteranți sau excipienți ai dozei de stradă a drogului consumat sau din alimentația obșnuită, conservanți alimentari, produse pentru cosmetică sau igienă orală.

Medicii legiști precizează că există „numeroase substanțe” care nu sunt incluse pe lista de substanțe interzise, dar care pot da reacții fals pozitive.

Astfel, există reacții fals pozitive la amfetamine: medicamente pentru diabet, antiemetice, antibiotice, antialergice; cannabinoizi: antiinflamatorii, antivirale; barbiturice: antiinflamatorii sau opiacee: antitusive (multe medicamente utilizate pentru răceală și gripă conținând codeină, care pozitivează testele rapide), antibiotice, antialergice, antiepileptice, vasodilatatoare.

CSML subliniază că „toate aceste reacții fals pozitive pot fi infirmate prin analiza toxicologică medico-legală pe probe de sânge”.

„Instituțiile medico-legale se confruntă cu probleme deosebite de logistică determinate de creșterea exponențială a numărului de solicitări de efectuare a testelor pentru substanțe psihoactive și de apariție a unor noi substanțe psihoactive, a căror determinare necesită echipamente de înaltă performanță, extrem de costisitoare. Aceste probleme de logistică sunt cauzate primar de lipsa cronică de finanțare a acestei activități (în particular) dar și a sistemului medico-legal (în general), lipsă de finanțare care este în bună măsură generată chiar de refuzul repetat al Ministerului Afacerilor Interne de a aproba mărirea tarifelor medico-legale (care sunt la același nivel din 2006, deci de aproape 20 de ani), în condițiile unei creșteri extrem de mari a costurilor cu reactivi, materiale și echipamente. Cu toate acestea, în cadrul instituțiilor medico-legale, personalul de specialitate face eforturi supraomenești să minimizeze timpii de așteptare și totodată să asigure analize care să aibă valoare probatorie maximă în justiție, fără însă a putea trece peste timpii și procedurile extrem de stricte de administrare, prelucrare și interpretare a acestor probe”, se arată în informarea de pe site-ul CSML.

În ceea ce privește ratele de pozitivitate funcție de grupele de substanțe psihoactive, legiștii transmit că analiza statisticilor arată că pentru anumite substanțe, precum cannabinoizii sau cocaina, cazurile fals pozitive sunt relative rare. Pentru altele, precum benzodiazepine sau amfetamină, procentul numărului de rezultate fals pozitive pe teste rapide din salivă este extrem de mare. La metadonă a crescut mult numărul de cazuri fals pozitive în 2023, dar trebuie menționat că numărul de cazuri detectate este redus.

ÎPS Teodosie: Femeile în “perioadă de necurăție” și fumătorii să nu pună gura pe agheasmă

Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a vorbit la Radio Dobrogea despre rânduieli care trebuie respectate la început de an. Întrebat dacă este bine că fie citite acasă moliftele Sfântului Vasile, preotul a răspuns: „Doamne ferește! Au citit unii și au înnebunit!”. El a vorbit și despre apa sfințită de Bobotează, spunând că din această agheasmă nu pot bea „femeile care sunt într-o perioadă de necurăție”, dar nici fumătorii, dar și despre faptul că „nu s-ar cuveni” relațiile trupești dintre soți după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare.

Întrebat, cu două zile înainte de Bobotează, într-o emisiune la Radio Dobrogea, dacă este bine ca un credincios să citească acasă Moliftele Sfântului Vasile, ÎPS Teodosie a răspuns: „Doamne ferește! Au citit unii și au înnebunit!”. Preotul a făcut referire și la rânduieli legate de sărbătoarea Bobotezei, care trebuie respectate. Astfel, el a spus că „femeile care sunt într-o perioadă de necurăție” nu pot bea agheasma sfințită de Bobotează, dar o pot lua și aduce acasă. De asemenea, nici fumătorii nu trebuie să bea din aceasta. Despre o persoană care fumează, el spune că aceasta nu poate lua agheasmă „nici mare, nici mică, nici anafură, pentru că e mai rău ca un păgân” .

Teodosie a vorbit și despre prietenia dintre o fată și un băiat care este fumător: „Nu este bine! Să-l convingă, dacă vrea prietenia, să se lase de fumat”. Prelatul mai spune că „nu s-ar cuveni” relațiile trupești dintre soți după Bobotează, cât timp se ia agheasma mare.

În ceea ce privește creștinii care ascund unele păcate la spovedanie, Teodosie spune că „nu li se iartă, dacă e vorba să se împărtășească se osândesc foarte mult”.

El a fost întrebat și dacă se face parastas în lăcașurile de cult dacă Sfântul Ioan este duminica. „Nu se fac parastase când Sfântul Ioan este duminica pentru că se cinstește învierea Domnului”, a răspuns Teodosie.

În ceea ce privește anafura, el spune că aceasta nu se aruncă, ci, „dacă a mucegăit, o ardem”. Cât despre vinul folosit pentru împărtășanie, Teodosie afirmă: Nu se folosește la sfânta împărtășanie vin din comerț”.

Întrebat dacă omul poate afla fericirea pe pământ, el a răspuns: „O iluzie, poate, da. Fericirea nu. Nu există fericire pe pământ”.

Ferma Dacilor: Rămășițele celei de a opta victime, identificate

acestea aparțin fiului de 11 ani lui Lucian Ene, decedat și el

Rămășițele celei de a opta victime a incendiului de la Ferma Dacilor, din județul Prahova au fost identificate. Acestea aparțin fiului de 11 ani lui Lucian Ene, apropiat al patronului pensiunii. Lucian Ene și încă unul dintre fiii săi, au decedat și ei în incendiu. ”Cu ocazia efectuării cercetării la fața locului au mai fost identificate mai multe fragmente osoase, și cu privire la acestea fiind dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare, în prezent nefinalizată”, anunțau procurorii la sfârșitul anului trecut.

Vineri, a fost confirmată identitatea celei de a opta victime, Petru Ene, în vârstă de 11 ani, afirmă surse apropiate anchetei. Tatăl său, Lucian Ene, și fratele Luca Ene, au murit și ei în incendiu. Singurii membri ai familiei care au supraviețuit sunt mama și Matei, fratele geamăn al lui Luca, ei suferind arsuri la nivelul feței și brațelor.

La puțin timp după incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor din Tohani, Matei Ene a transmis un mesaj emoționant pe rețelele de sociale: ”Mi-aș fi dat viața pentru voi”. ”Tata, ai fost eroul meu”, scrie băiatul, care lăsa de înțeles că a încercat să ia după el unul dintre frați, însă acesta nu l-a urmat.

”Tata, ai fost eroul meu, ești exemplu meu în viață, nu îmi vine să cred ca ai plecat așa repede din viața mea, nu îmi văd viața fără tine. Petru, te iubesc nespus de mult, ești frățiorul meu și mereu vei fi, ești puterea mea și sufletul meu. Luca, ești geamănul meu, te iubesc cel mai mult, o parte din mine a murit odată cu tine, ți-am zis sa vii după mine, nu înțeleg de ce te-ai oprit… M-ați lăsat singur cu mama, o să am grija de ea, vă promit. Sunteți familia mea și va iubesc infinit, mi-as fi dat viața pentru voi. Drum lin către ceruri îngerii mei!”, scrie tânărul pe Facebook.

”Comunitatea Școlii Gimnaziale "Vasile Alecsandri" este profund îndurerată să anunțe trecerea tragică în neființă a fostului nostru elev, Luca Ene, și a fratelui său mai mic, Petru Ene, elev în clasa a V-a B. Luca și Petru au fost lumini strălucitoare în familia noastră școlară. Viețile lor au fost curmate tragic în incendiul devastator de la Ferma Dacilor, localitatea Tohani, județul Prahova. Într-un act de curaj și iubire profundă, tatăl lor și-a sacrificat viața încercând să-i salveze”, anunța recent scoala la care învățau cei doi copii decedați.

Cornel Dinicu, cel care administra Ferma Dacilor, se află, de miercuri seară, în arest preventiv, în timp ce ceilalți doi administratori în acte ai firmei, Adrian Ristin și Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arest la domiciliu. Toți trei au contestat măsurile preventive care îi vizează.

Argeș: Trei bărbați, filmați în timp ce violează o femeie într-un bar

Trei bărbați au fost filmați în timp ce fac sex cu o femeie într-un bar din Costești, județul Argeș, imaginile cu conținut explicit ajungând pe rețelele de socializare. Inițial, polițiștii argeșeni au deschis un dosar care viza infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri, în condițiile în care în bar erau clienți, însă după extinderea cercetărilor cei trei au fost reținuți pentru viol, întrucât rezultatele anchetei arată că cei trei au profitat de starea de vulnerabilitate a femeii, care era în stare de ebrietate și care s-a opus relațiilor intime cu ei.

Scenele sexuale explicite au avut loc în noaptea de 1 spre 2 ianuarie, într-un bar din localitatea argeșeană Costești. Imagini în care se vede cum o femeie face sex cu mai mulți bărbați au apărut pe rețelele de socializare. Pe fundal se aud manele, iar la scenele explicite asistă mai mute persoane, care filmează și aclamă.

Inițial, polițiștii au anunțat că au deschis dosar pentru infracțiunea de ultraj contra bunelor moravuri față de femeie și față de trei bărbați. Extinderea cercetărilor a scos la iveală însă faptul că femeia era beată și s-a opus, cei trei bărbați fiind reținuți, vineri, pentru infracțiunea de viol, decizia fiind luată în urma administrării de probatoriu și audierii mai multor persoane.

„Din cercetări s-a stabilit că în noaptea de 1 spre 2 ianuarie 2024, un tânăr de 22 de ani, din Costești, ar fi invitat o femeie de 44 de ani, din București, cu care avea o relație de prietenie, să se deplaseze la un local de pe raza orașului Costești, unde cel în cauză, împreună cu alți doi bărbați, de 37 și 44 de ani, profitând de starea de vulnerabilitate a victimei, care consumase în prealabil alcool, ar fi întreținut relații sexuale cu femeia, fără acordul acesteia și în ciuda opunerii sale. În seara zilei de 5 ianuarie, în urma administrării probatoriului, tânărul de 22 de ani, precum și ceilalți doi bărbați, de 37 și 44 de ani, toți din Costești, au fost reținuți pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca în cursul zilei de astăzi, 6 ianuarie, să fie prezentați Parchetului de pe lângă Judecătoria Costești, cu propunerea de luare a unei măsuri preventive”, au informat, sâmbătă, oficialii Inspectoratului de Poliție Județean Argeș.

Alina Gorghiu: Costurile aducerii în țară a infractorilor vor fi suportate de fugari

Ministerul Justiției, Alina Gorghiu, anunță că are în lucru, la Ministerul Justiției, un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor să fie suportate de aceștia, nu de către stat.  ”An nou, obiceiuri vechi. Continuăm aducerea în țară a celor care încă mai cred că pot scăpa de executarea pedepsei în România. Avem în lucru, la Ministerul Justiției, un proiect de lege prin care costurile aducerii în țară a fugarilor să fie suportate de aceștia. Nu de către stat. Depunem toate eforturile pentru a stopa fenomenul fugarilor”, afirmă ministrul Justiției, într-o postare pe Facebook.

Alina Gorghiu arată că, totodată, continuă investițiile în infrastructura sistemului penitenciar.

”Două penitenciare noi au intrat în 2023 în faza de execuție, și în multe altele au fost amenajate noi locuri de detenție. Toate la standarde europene. Pentru ca nimeni să nu mai poată invoca aspectul condițiilor din penitenciare pentru a se sustrage de la executarea pedepsei în țară”, afirmă Alina Gorghiu.

Ea anunță că în prima săptămână din an au fost aduși în România 6 fugari: - Părăscuță Ștefan Iulian, adus din Germania, condamnat la 4 ani și 6 luni de închisoare, pentru tâlhărie; - Stan Florian, adus din Germania, condamnat la 3 ani și 8 luni de închisoare, pentru tâlhărie; - Amariei Andrada, adusă din Olanda, condamnată la 2 ani și 10 luni de închisoare, pentru furt; - Basalderu Constantin Viorel, adus din Marea Britanie, condamnat la un an și 4 luni de închisoare, pentru port sau folosire fără drept de obiecte periculoase; - Ursan Ioan Florin, adus din Marea Britanie, condamnat la un an de închisoare, pentru furt calificat; - Doroț Ionel Samuel, adus din Marea Britanie, condamnat la un an de închisoare, pentru infracțiuni rutiere.

Minus 20 de grade, săptămâna viitoare

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Elena Mateescu, anunță că săptămâna viitoare se vor înregistra temperaturi de minus 10, până la minus 15 și chiar minus 20 de grade Celsius, în condițiile pătrunderii unei mase de aer polar. Cele mai scăzute temperaturi ale acestei perioade geroase sunt așteptate pentru diminețile zilelor de marți și miercuri.

Conform lui Mateescu, un val de aer polar va intra în România începând de duminică, iar nivelul temperaturilor va scădea întâi în Moldova, unde temperaturile nu vor mai depăși 1...6 grade Celsius și apoi în restul țării.

”Va fi ger, pentru că vom vorbi de temperaturi, luni, care vor caracteriza o vreme geroasă, în special noaptea și dimineața, dar și pe parcursul zilelor. Luni, cel puțin, maximele vor fi predominant negative în aproape toată țara, cu cele mai coborâte valori maxime, -10 (grade Celsius – n.r.) în nordul Moldovei, în depresiunile din estul Transilvaniei, până la cel mult zero, un grad, local în sud-vestul Olteniei. Iar marți dimineață și miercuri dimineață este posibil să consemnăm vârful acestui episod din perspectiva celor mai geroase nopți și dimineață, pentru că minimele vor coborî până la -15, posibil -20 de grade în condițiile în care vom avea și strat de zăpadă”, a anunțat directorul ANM, Elena Mateescu.

Tânără de 20 de ani, găsită moartă în baie. Intoxicată cu gazele de la boiler?

O tânără în vârstă de 20 de ani a fost găsită moartă, în baia locuinței sale. În urma evenimentului, polițiștii au deschis o anchetă, iar prima ipoteză este că femeia a murit intoxicată cu monoxid de carbon, din cauza scăpărilor de gaze de la un boiler. Incidentul a avut loc în seara zilei de vineri, 5 ianuarie într-o locuință din Baia de Fier, județul Gorj.  O femeie a sunat la 112 anunțând că fiica ei se află întinsă pe jos, în baie, și este inconștientă.

„În urma sesizării, polițiștii, împreună cu un echipaj de ambulanță s-au deplasat la fața locului, aceștia stabilind decesul tinerei. Cadavrul fetei a fost transportat la Serviciul de Medicină Legală Gorj, în vederea efectuării necropsiei, pentru stabilirea cauzei decesului”, informează, sâmbătă, oficialii Poliției județene Gorj.

Surse judiciare au declarat pentru News.ro că fata avea 20 de ani. Pe trupul neînsuflețit nu au fost constatate urme de violență.  Sursele citate au precizat că principala ipoteză luată în calcul este aceea că fata s-a intoxicat, în timp ce făcea duș, cu monoxid de carbon provenit la un boiler care era montat în baie.

Taverna Racilor din Cluj, închisă la o lună de la inaugurare

Taverna Racilor dintr-un mall din Cluj-Napoca a fost închisă vineri după un control al pompierilor, relatează Cluj24. Omul de afaceri Paul Nicolau a construit ilegal terasa de la noul local, inaugurat în urmă cu o lună, care nu avea nici autorizație de securitate la incendiu. „În urma verificărilor specialiștilor ISU Cluj au fost constatate deficiențe și încălcări grave ale cerinței de securitate la incendiu. Astfel, s-a constatat că în spațiul respectiv nu existau instalații cu rol de securitate la incendiu, care erau obligatorii pentru numărul de clienți găsiți în momentul controlului, iar terasa construită adiacent spațiului din incinta complexului comercial nu deținea autorizație de construire. În acest sens s-a aplicat o sancțiune contravențională de 105.000 lei și a fost aplicată măsura complementară de oprire a funcționării și de utilizare a spațiului respectiv”, au transmis pompierii.

Taverna Racilor, deținută de omul de afaceri Paul Nicolau, cunoscut sub numele de Pescobar, a fost deschisă în Iulius Mall în 1 decembrie 2023.

În urmă cu trei săptămâni, Taverna Racilor din Snagov a fost mistuită într-un incendiu. ISU a precizat că în urma incendiului, care a izbucnit la acoperișul restaurantului, s-a prăbușit structura de lemn aproape în totalitate.

Ungaria: Microbuz înmatriculat în România, implicat într-un accident grav

Cinci persoane au fost rănite într-un accident produs, sâmbătă, pe autostrada M5, în apropiere de Kecskemét, a anunțat Serviciul Național de Ambulanță din Ungaria. Doi dintre răniți sunt în stare critică.

Potrivit informațiilor din presa maghiară, un microbuz înmatriculat în România, care se deplasa în direcția Szeged și tracta o remorcă, a părăsit carosabilul ieșind de pe autostradă și s-a răsturnat în șanț. Atât microbuzul, cât și vehiculul tractat s-au răsturnat. Vehiculul transporta șapte pasageri.

József Hangai, purtător de cuvânt al Serviciului regional de salvare, a declarat că în urma accidentului două persoane se află în stare critică, una a fost rănită grav, iar alte două au fost rănite ușor.

Bărbat arestat preventiv, după ce și-a bătut fiica de doi ani

Un bărbat de 34 de ani, din comuna Ciclova Română, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile, de Judecătoria Oravița, după ce în seara zilei de joi, 4 ianuarie, și-ar fi agresat fizic fiica în vârstă de 2 ani, în locuința acestora.

Potrivit Inspectoratului Județean de Poliție, în seara zilei de 04.01.2024, polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Oravița au fost sesizați de către mama minorei despre faptul că soțul acesteia ar fi lovit-o pe minoră cu palmele peste față. ”În baza probatoriului administrat, ieri, 5.01.2024, bărbatul a fost reținut de polițiști și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al Inspectoratului de Poliție Județean Caraș-Severin, pentru 24 de ore, în cauză cercetările fiind continuate pentru săvârșirea infracțiunii de violență în familie, sub coordonarea unui procuror de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Oravița”, precizează comunicatul Poliției.

Minora a fost transportată la spital unde a rămas internată împreună cu mama acesteia.

Gorj: Doi pietoni, uciși de un autoturism care a intrat pe contrasens

Doi pietoni, un bărbat și mama acestuia, au fost accidentați mortal, duminică dimineața, de un autoturism care a intrat pe contrasens, pe raza comunei Turburea, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Gorj.

"Din primele verificări efectuate de polițiștii aflați la fața locului, a reieșit faptul că un bărbat, în vârstă de 24 de ani, din comuna Căpreni, județul Gorj, în timp ce conducea un autoturism pe DC 48 Cocorova, din direcția localității Bulbuceni către Poiana, ar fi pătruns pe contrasens, acroșând un pieton (bărbat), în vârstă de 51 de ani, și un autoturism care se afla parcat. În urma impactului, autoturismul parcat a fost proiectat într-o femeie, în vârstă de 68 de ani. Ca urmare a accidentului rutier a rezultat decesul ambilor pietoni. Conducătorul auto deținea permis de conducere corespunzător și nu se afla sub influența băuturilor alcoolice", a informat IPJ Gorj.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.