Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Curtea de Justiție a UE a desființat decizia privind prescripția faptelor

Ziarul de Vrancea
24 iul 2023 452 vizualizări

Decizia CCR a închis mii de dosare penale și a declanșat un val de achitări n juriștii au interpretări diferite privind efectele hotărârii CJUE

Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) a decis, luni, în urma sesizării Curtii de Apel Brașov că deciziile de încetare a proceselor penale ca urmare a prescripției sunt contrare dreptului european. Amintim că în baza unei decizii din mai 2022 a Curții Constituționale privind aplicarea retroactivă a prescripției, au fost închise mii de dosare penale, hotărârea declanșând un val de achitări. CJUE mai arată că „instanțele naționale sunt obligate, în principiu, în conformitate cu aceste dispoziții, să lase neaplicată” decizia instanței supreme privind prescripția, „în măsura în care această decizie permite invocarea prescripției răspunderii penale, în temeiul efectelor deciziilor Curții Constituționale, ca lege penală mai favorabilă, în cazuri de fraudă gravă care aduce atingere intereselor financiare ale Uniunii și, prin urmare, amplifică riscul sistemic de impunitate pentru astfel de infracțiuni”.

Decizia CCR a dus la un val de achitări, în ultimul an fiind închise peste 5.000 de dosare. Printre beneficiari s-au numărat politicieni, oameni de afaceri, dar și persoane condamnate pentru fapte de violență, tâlhărie sau proxentism, toți fiind achitați. Printre numele grele care au scăpat de condamnări s-au numărat Elena Udrea (dosarul Hidroelectrica), Claudiu Manda, Bogdan Olteanu, Adrian Mititelu, Cristian Boureanu sau directorii companiei Hexi Pharma.

Opinii împărțite în mediul juridic

Unii magistrați consultați de site-ul G4media.ro consideră că decizia CJUE se aplică strict în procesele de fraudă cu fonduri europene, evaziune fiscală și contrabandă. Nu și în cele de corupție. Alți magistrați susțin că, dimpotrivă, decizia CJUE vizează inclusiv procesele de corupție.

Cert este că CJUE are pe rol un proces similar în care a fost întrebată, tot de CA Brașov, dacă poate să nu aplice deciziile CCR și ÎCCJ privind prescripția și în dosarele de corupție.

Indiferent căror dosare se va aplica decizia CJUE, consecințele sunt următoarele, potrivit mai multor magistrați consultați de G4media.ro:

”Dacă s-au închis dosare pe motiv ca înainte de 25 iunie 2018 s-a împlinit termenul de prescripție, atunci ele trebuie redeschise.

Procurorii trebuie sa declare revizuire pe motiv că a intervenit decizia CJUE și acele cauze care privesc fondurile europene sau corupția să fie judecate pe fond. Asta va permite ca, în loc ca dosarele respective să se închidă pe motiv de procedură, să aflăm dacă inculpatul este sau nu vinovat”, a declarat pentru G4media.ro judecătorul Cristi Danileț.

De remarcat în context atitudinea suveranistă a Înaltei Curți, care a refuzat sistematic să sesizeze CJUE și chiar a anulat prima sesizare a Curții de la Luxemburg, făcută de CA Brașov.

În decembrie 2021, CJUE a spus răspicat că interesele financiare ale UE nu pot fi lăsate neprotejate ca urmare a aplicării unor decizii CCR care contravin dreptului european, mai cu seamă în dosare de fraudă cu fonduri europene sau corupție.

Pe de altă parte, cu titlu de exemplu, amintim că Înalta Curte a aplicat decizia CJUE în dosarul Gala Bute și nu a ținut cont de deciziile CCR privind nelegala compunere a completurilor de 5 și de 3 judecători. Dacă ar fi aplicat deciziile CCR, ÎCCJ ar fi trebuit să trimită spre rejudecare de la zero procesul Gala Bute în care Elena Udrea a fost condamnată la 6 ani de detenție cu executare. Înalta Curte a aplicat însă decizia CJUE și a ignorat decizia CCR fiind vorba de un caz cu fonduri europene.

O judecătoare “penală” va primi salarii restante de peste 3 milioane de lei

Ea a fost condamnată pe fond la șapte ani de închisoare pentru luare de mită, dar faptele s-au prescris

La trei zile după ce instanța supremă a încetat procesul față de fostul primar de Năvodari și față de o judecătoare pe motiv de prescriere a faptelor, judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) au dispus reîncadrarea Corinei Jianu. Implicit, i se vor plăti salariile pentru cei 9 ani cât a fost suspendată din magistratură. La fond, judecătoarea a primit o pedeapsă de 7 ani închisoare, iar fostul primar Nicolae Matei 9 ani de închisoare cu executare.

Corina Jianu va fi instalată, direct, președinte de Secție în cadrul Tribunalului Constanța, pentru restul de mandat pe care-l mai are de executat, scrie presshub.ro.

Corina Jianu a fost trimisă în judecată de DNA în noiembrie 2014, fiind acuzată de abuz în serviciu și luare de mită după ce a dat mai multe soluții favorabile primarului Matei.

„La data de 19 octombrie 2010, în baza unei înțelegeri preexistente, Matei Nicolae a dat inculpatei Jianu Corina Eugenia care, la momentul săvârșirii faptei era judecător în cadrul Judecătoriei Constanța, prin intermediul fiicei acesteia, un teren în suprafață de 500 m.p., situat în orașul Năvodari, în legătură cu îndeplinirea unor acte care intrau în îndatoririle de serviciu ale magistratului învestit cu soluționarea a două dosare, prin care s-au vătămat drepturile și interesele legale ale orașului Năvodari și au fost obținute foloase necuvenite pentru persoanele implicate”, se arată într-un comunicat al DNA.

Prejudiciul total care ar fi fost cauzat în dauna primăriei Năvodari în acest dosar a fost estimat la 26.554.636 de euro.

Procesul a stat la ÎCCJ din aprilie 2021 până acum patru zile, după ce la Curtea de Apel București s-a judecat din 2015 până în februarie 2021.

În motivare, ÎCCJ arată că „instanța de apel apreciază că probele administrate demonstrează fără dubiu că inculpatul Matei Nicolae, în calitate de primar al localității Năvodari și de președinte al Comisiei locale de fond funciar Năvodari, a încălcat dispozițiile ce reglementează procedura de reconstituire a dreptului de proprietate”.

Apoi a aplicat decizia CCR privind prescripția și a închis dosarul.

Câți bani a plătit un turist american pentru un kilogram de struguri în Mamaia

Prețurile mari din stațiunile de pe litoralul românesc îi șochează nu doar pe turiștii români, ci și pe străini. În Mamaia, prețurile nu sunt mari doar la cazări și la restaurante, ci și la supermarket.

Un creator de conținut cunoscut pe Tik Tok a dezvăluit cât de mult a plătit pentru doar câteva produse. Americanul se află de ceva timp în România și a vizitat mai multe orașe, dar nu a mai văzut prețuri atât de mari precum în stațiunea Mamaia.

Pentru un kilogram de struguri, turistul a plătit 28,49 lei în Mamaia, iar aceștia nu sunt din România, ci din Italia. De asemenea, acesta a plătit mult și pentru un litru de lapte, un suc de ananas și un kilogram de banane.

Americanul a spus că este nevoie de un salariu destul de mare pentru ca cineva să-și poată permite traiul din România, din moment ce prețurile alimentelor sunt atât de mari.

“1 kg de banane: 13,99 lei, 1 L de lapte: 28,99 lei. Trebuie să ai un salariu bun în România. Nu știu cine își poate permite. 1 kg de struguri: 28,49 de lei, aparent sunt din Italia. Ca și când România nu își poate crește propriile recolte de struguri. Cine își poate permite aceste prețuri? Suc de ananas: 17,80 lei. Nu e nici măcar în sticlă de sticlă. După cum vedeți, nu îmi mai e foame. Cred că voi mânca doar aceste banane următoarele 2, 3 zile. Hârtie igienică: 20,99 lei. Cereale: 29,99 lei. Sunt șocat! Dacă vrei să ai o afacere de succes în România, adu ceai negru. Am găsit peste 10 sortimente în Mamaia”, a spus turistul din SUA, notează cancan.ro.

În timp ce propovăduiește interzicerea cumului pensie-salariu, Ciolacu l-a reangajat la Guvern pe pensionarul Opaschi

În timp ce propovăduiește interzicerea cumului pensie-salariu, premierul PSD Marcel Ciolacu l-a reangajat la Guvern pe Victor Opaschi (75 de ani), fost consilier al lui Iliescu și fost secretar de stat la Culte.

Opaschi va fi consilier de stat – cu rang de secretar de stat – la cancelaria premierului. „În Guvernul Ciolacu, nu va exista nicio persoana care să aibă cumul, indiferent de decizia CCR”, spunea premierul la 28 iunie 2023. Au trecut de atunci doar 26 de zile și Ciolacu și-a încălcat angajamentul.

Născut în 1948, Victor Opaschi, a fost, din 1971 în 1982, potrivit informațiilor din CV-ul său, “cercetător științific“ la Institutul de Științe Politice – probabil că este vorba de “Institutul de Studii Istorice și Social-Politice“, subordonat secției de propagandă a PCR.

Între 1982 și 1983, Opaschi a fost inspector la Departamentul Cultelor.

După 1990, el a fost nedezlipit de Iliescu, fie în calitate de consilier al Administrației Prezidențiale, tot la Culte, fie în calitate de consilier senatorial, fie ca secretar general al Fundației “Clubul de la București“, condusă de Iliescu.

O femeie a murit, după ce s-a aruncat de la etajul al treilea al spitalului

O femeie în vârstă de 84 de ani a murit, după ce s-a aruncat de la etajul al treilea al Spitalului din Hunedoara.

”La data de 25 iulie 2023, ora 05:40, o femeie în vârstă 84 de ani, din municipiul Hunedoara, s-a aruncat de la etajul 3 al unei unități spitalicești din municipiul Hunedoara, aceasta căzând în zona de acces în morga spitalului. Ulterior, a intervenit un echipaj medical, care a constatat decesul femeii”, a transmis IPJ Hunedoara.

Cadavrul femeii a fost ridicat și preluat de către reprezentanții Serviciului Județean de Medicină Legală  Hunedoara pentru necropsie și pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor decesului.

În cauză, polițiștii au deschis dosar de cercetare penală pentru moarte suspectă.

O ambulanță cu semnalele luminoase și acustice în funcțiune a trecut pe culoarea roșie a semaforului și a lovit o mașină

O ambulanță care avea în funcțiune semnalele luminoase și acustice a trecut pe culoarea roșie a semaforului și a lovit o mașină care nu i-a acordat prioritate. În urma evenimentului rutier, care a avut loc în Slatina, nu au fost persoane rănite. Cei doi șoferi au rămas fără permis și au fost amendați fiecare cu câte 1305 lei.

Inspectoratul de Poliție al Județului Olt a anunțat că polițiștii din Slatina au fost sesizați marți dimineață, cu privire la producerea unui eveniment rutier la intersecția străzii Primăverii cu bulevardul A.I. Cuza din municipiu.

“Din primele verificări, polițiștii au constatat faptul că o ambulanță, condusă de un bărbat de 47 de ani, din municipiul Slatina, a pătruns în intersecție, pe culoarea roșie a semaforului electric, cu semnalele luminoase și acustice în funcțiune și a intrat în coliziune cu un autoturism condus de un bărbat de 53 de ani, din aceeași localitate, care nu i-a acordat prioritate. În urma evenimentului, nu au existat victime omenești, fiind produse doar pagube materiale”, a transmis IPJ Olt.

Conducătorii auto implicați în eveniment au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.

“Pentru abaterile săvârșite, ambii conducători auto au fost sancționați contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei, iar, ca măsură complementară, polițiștii le-au reținut permisul de conducere, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, respectiv bărbatului de 53 de ani pentru o perioadă de 90 de zile, iar bărbatului de 47 de ani pentru o perioadă de 60 de zile”, a menționat sursa citată.

Coldplay va susține un al doilea concert în România, la 13 iunie 2024

Coldplay va susține un al doilea concert în România, la 13 iunie 2024

Trupa Coldplay va susține un al doilea concert în România, la 13 iunie 2024, tot pe Arena Națională. Primul concert va avea loc la 12 iunie, tot pe Arena Națională.

"Datorită cererii incredibile, a doua dată a turneului mondial Music Of The Spheres a fost adăugată pe 13 IUNIE la Arena Națională în București", au anunțat organizatorii evenimentului, EMagic. Trupa Coldplay este formată din Chris Martin (voce), Jon Buckland (chitară), Guy Berryman (bas) și Will Champion (tobe).

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.