Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cumulul pensiei cu salariul la stat, interzis?

Ziarul de Vrancea
7 dec 2019 1961 vizualizări

Guvernul PNL promite o lege în acest sens n un act normativ similar emis de guvernul Boc în 2008 a fost invalidat la Curtea Costituțională

Premierul Ludovic Orban s-a declarat de acord cu interzicerea cumulului pensiei cu salariul din sistemul de stat. Întrebat sâmbătă dacă este de acord cu intenția Ministerului Muncii de a interzice cumulul pensiei cu salariul de la stat, Orban a replicat: ”Cum să nu? Nu e normal ca persoane care s-au pensionat și beneficiază de pensie să beneficieze și de un venit din sectorul public. E vorba de a nu permite ca cineva care s-a pensionat - e vorba de foarte mulți care s-au pensionat la 40 și ceva de ani în poliție sau alte structuri și care, după ce s-au pensionat și au dobândit niște pensii, multe dintre ele peste medie - să cumuleze cu salariul din sectorul public”.

 Ministrul Muncii Violeta Alexandru a anunțat sâmbătă, la Digi 24, că este în curs de elaborare un proiect de lege care va interzice cumulul pensiei cu salariul de angajat la stat. Ea a anunțat că se lucrează la un proiect de lege referitor la pensionarii care sunt angajați în instituții de stat, proiect care va fi finalizat pe măsură ce vor fi strânse toate informațiile legate de cei care ar putea fi vizați. "Trebuie să existe existe o justă măsură pentru cei care, deși au vârsta de a putea lucra, beneficiază de pensie, după care se angajează în sistemul public. Are legătură cu justețea unei măsuri față de o situație dată în care o persoană, deși în plină formă de muncă, după ce primește pensia se angajează tot într-o instituție publică, de unde vine concluzia că ea poate munci în continuare", a opinat ministrul. Violeta Alexandru a menționat că în foarte scurt timp va prezenta în guvern o "propunere coerentă", pentru a decide asupra formei finale și a modului de prmovare a legii.

Guvernul Boc a adoptat în decembrie 2008 un act normativ similar, OUG 230, pentru care Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituțională. CCR a admis, în ianuarie 2009, cu majoritate de voturi, excepția de neconstituționalitate ridicată de Avocatul Poporului, argumentând că OUG afectează drepturile fundamentale prevăzute de Constituție, privind dreptul la muncă și dreptul la pensie

„Ministerul Dezvoltării a depopulat Teleormanul”

Pe de altă parte, premierul Ludovic Orban a anunțat în weekend că una dintre măsurile pe care Guvernul le va lua este înghețarea indemnizațiilor celor care ocupă funcții de demnitate publică, pentru ca acestea să nu mai crească atunci când este majorat salariul minim. „Știți foarte bine că veniturile, indemnizațiile celor care ocupă funcții de demnitate publică sunt plătite în raport cu salariul minim pe economie. Și ce decizie am luat? Se va majora salariul minim pe economie, să nu crească indemnizațiile celor care dețin funcții de demnitate publică”, a declarat premierul, ieri, la Prefectura Ilfov, conform Agerpres. El a adăugat că pentru a pune în practică această decizie există două variante: fie vor fi incluse în cuprinsul legii bugetului de stat anumite reglementări specifice pentru exercițiul bugetar, fie va fi emisă o ordonanță de urgență „trenuleț”, care cuprinde diferite măsuri ce sunt luate în perspectiva anului bugetar următor. Orban a menționat, de asemenea, că se are în vedere și optimizarea structurilor organizatorice ale ministerelor, unele dintre ele fiind „suprapopulate”. „Să ne aducem aminte că circula o glumă prin Parlament - Ministerul Dezvoltării a depopulat Teleormanul. Toate structurile care au scheme umflate vor fi reorganizate, vor fi remodelate și lucrul acesta poate să ducă și la plecarea unor angajați din sistem, dar este normal. Gândiți-vă că de la 1 ianuarie 2017 au fost angajați în sistemul public peste 60.000 de angajați noi, mă refer la guvernările PSD, dintre care foarte mulți nu au parcurs etapele normale ale ocupării unei funcții publice, ci pur și simplu au fost băgați pe ușa din dos, probabil cei mai mulți pe bază de relații de rubedenie, pe bază de carnet de partid la PSD sau pe baza altor tipuri de relații mai degrabă personale decât pe baza unor criterii serioase de angajare în sectorul public”, a afirmat acesta.

Băsescu: Iohannis a jucat perfect

Traian Băsescu spune că PSD nu își revine din șocul alegerilor prezidențiale pentru că, deși a mărit salariile și pensiile, a pierdut dramatic din susținerea electorală. Explicația stă în maturizarea românilor care le-au transmis pesediștilor: ”Nene, nu mai suntem cumpărabili cu bani de la bugetul de stat, vrem autostrăzi și spitale”.

Băsescu a admis că președintele Klaus Iohannis a jucat ”perfect”, dar a avut și o conjunctură favorabilă. ”Totul i-a ieșit, inclusiv referendumul pe justiție. Categoric, da (am fost impresionat- n.red), a jucat perfect și a avut și o conjunctură perfectă cu un PSD în degringoladă, debusolat și acest lucru s-a întâmplat după condamnarea lui Dragnea. PSD s-a prăbușit și din punctul de vedere al capacității decizionale”, a comentat fostul șef al statului, la Digi24.

El a spus că PSD este în stare de șoc, în primul rând din cauza rezultatelor din Moldova, dar și pentru că s-a prăbușit deși a mărit salariile și pensiile. ”PSD-ul a realizat și i-a devenit o traumă uriașă că au mărit salariile și pensiile și au obținut un rezultat pe care l-am obținut eu când le-am tăiat. Românii au transmis: <<Nene, nu mai suntem cumpărabili cu bani de la bugetul de stat, nu ne mai satisface faptul că ne dați un ban în plus, faceți autostrăzi, faceți-ne spitale>>. ăsta a fost mesajul românilor. Uitați-vă la șocul din Moldova, cred că PSD nu-și revine din șoc. Este maturizarea societății”, a comentat Băsescu. El a mai susținut că, indiferent de situația economică moștenită de guvernul liberal, nu vor fi tăieri în 2020 pentru că este an electoral.

Dolj: Femeie incendiată ca în evul mediu: „Mori, vrăjitoareo!”

n un bărbat și-a incendiat vecina despre care afirma că făcea farmece

Constantin Gae, bărbatul dintr-un sat din Dolj care a incendiat o bătrână de 83 de ani, și-a justificat crima susținând că femeia era vrăjitoare și, prin getsul său, el a salvat omenirea, potrivit unei înregistrări video publicate de Adevărul. ”Vrăjitoarea asta bătrână… știi că e vrăjitoare? Și sunt mai multe. Vrăjitoarele astea ne-au făcut numai rău nouă, la viitorul nostru. Mă crezi? La toată lumea (au făcut rău – n. red.) nu numai mie (…) Lui mama nu-i dădui foc, cum să-i dau lui mama mea foc eu? Eram tâmpit? Așa trebuia (să îi dau foc bătrânei – n. red.), că așa trebuie la vrăjitoare”, a susținut individul.

Potrivit Adevărul, crima s-a întâmplat sâmbătă dimineața în localitatea doljeană Plenița. Cristinel Constantin Gae, în vârstă 43 de ani, și-a incendiat vecina sub privirile vecinilor  alertați de strigătele de ajutor ale unei femei. Localnicii spun că nu au putut să intervină pentru că totul s-a petrecut extrem de repede. Gae a luat niște benzină, a aruncat-o pe bătrână și imediat i-a dat foc. ”Atunci când a incendiat-o pe bătrână striga «Mori, vrăjitoareo!». Am înțeles că o acuza pe vecină că din cauza vrăjilor ei, mama lui ar fi murit. Cele două femei erau prietene bune. Toată ziua se vizitau. E cumplit ce s-a întâmplat. Era un om liniștit, retras, locuia doar cu mama lui și niciodată nu a creat probleme în comună. Deodată a înnebunit“, a povestit unul dintre vecini.

Potrivit IPJ Dolj, sâmbătă, în jurul orei 11:30, polițiști din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Plenița au fost sesizați de un bărbat cu privire la faptul că vecina sa a fost găsită parțial carbonizată în curtea unui bărbat din Plenița. ”Evenimentul s-a petrecut în curtea bărbatului. Victima a decedat. La sosirea polițiștilor, aceștia au găsit în locuința bărbatului pe mama acestuia, de 65 ani, decedată, fără a prezenta urme de violență. Autorul faptei a fost condus la sediul P.P. Plenița”, a anunțat Inspectoratul Județean de Poliție Dolj într-un comunicat de presă.

Nicușor Dan, candidatul USR pentru Primăria Capitalei

Conferința Municipală a USR București l-a desemnat sâmbătă pe Nicușor Dan drept candidat al filialei pentru funcția de Primar General al Municipiului București. ”Nicușor Dan a obținut 57 din voturile delegaților prezenți, Mihnea Bărbulescu a obținut 20 de voturi, iar Dragoș Dragoteanu, 2”, a anunțat filiala.

Pe de altă parte, Dacian Cioloș a declarat sâmbătă, după realegerea sa în funcția de președinte al PLUS, că partidul său susține în continuare candidatura lui Vlad Voiculescu la Primăria Capitalei.

"Suntem convinși că avem o șansă mare să câștigăm alegerile locale la Primăria Capitalei și suntem gata să facem tot ce ține de noi pentru a avea un candidat comun, cu susținere solidă. Noi credem că Vlad Voiculescu poate fi acest candidat care să aibă susținerea alianței. Suntem gata să negociem și cu cei de la PNL", a afirmat Cioloș, întrebat cum comentează decizia USR de a-l susține pe Nicușor Dan la Capitală. Potrivit președintelui PLUS, înțelegerea cu USR a fost aceea de a avea candidați comuni ai alianței, iar Nicușor Dan este independent. "Dacă mergem cu un candidat comun al alianței, am decis că fiecare își stabilește un candidat din cadrul partidului, apoi alegem un candidat comun al alianței. Înțeleg că USR a decis să aleagă un candidat independent. Nicușor Dan nu mai e membru al partidului", a precizat Cioloș. El a adăugat că nu mai vrea repetarea greșelii opoziției din 2016, când a pierdut Capitala după ce s-a prezentat cu mai mulți candidați.

Alegerea primarilor în două tururi: Reproșurile lui Barna pentru Orban

Liderul USR Dan Barna îi reproșează premierului Ludovic Orban că nu a inclus și alegerea primarilor în două tururi în categoria urgențelor care impun asumarea răspunderii Guvernului. ”Salut decizia guvernului în privința rezolvării rapide a unor probleme prin procedura asumării răspunderii. Totuși, domnule prim-ministru Orban, ar fi fost de preferat să treceți pe lista acelor situații în care se impun măsuri urgente și cea privind alegerea primarilor”, scrie Barna pe Facebook.

El subliniază că mai este jumătate de an până la locale și încă nu s-au luat măsuri pentru îndreptarea actualei legi care, în opinia sa, descurajează participarea electoratului și transformă comunitățile noastre locale în moșii ale unor grupuri de interese fără legitimitate și dorință de a face bine. ”Menținerea sistemului de alegere a primarilor într-un singur tur convine doar celor care se tem de voturi. Adică de români”, subliniază liderul USR. Premierul Ludovic Orban a anunțat vineri, la începutul ședinței de Guvern, că Guvernul își va asuma răspunderea pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, pe abrogarea ordonanței care împiedica decontarea navetei elevilor și precum și pe abrogarea unor prevederi din OUG 114.

Alegerea primarilor în două tururi a fost una dintre condițiile impuse de USR pentru susținerea Guvernului Orban la votul din Parlament.

Un copil de trei ani și bunicul său au murit după ce au căzut pe casa scării

Copilul de trei ani care a căzut împreună cu bunicul său pe casa scării, de la etajul al doilea al unui bloc din Bistrița, a murit ieri. Băiatul suferise un traumatism cranio-cerebral și mai multe leziuni. Și bunicul său, în vârstă de 62 de ani, și-a pierdut viața. ISU Bistrița-Năsăud a anunțat, vineri seară, că a intervenit pe strada Vișului, în municipiul Bistrița, unde un bărbat și nepotul său de 3 ani au căzut pe casa scării unui bloc. Ambele victime au fost găsite inconștiente de către echipajele de salvare.

Polițiștii desfășoară o anchetă pentru a stabili ce s-a întâmplat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.