Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cum vor funcționa școlile în valul 4 al pandemiei

Ziarul de Vrancea
21 aug 2021 771 vizualizări

Unitățile de învățământ preuniversitar vor rămâne deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie n profesorii care nu s-au vaccinat ar putea fi trimiși la odihnă „forțată” n purtarea măștii va fi obligatorie pentru copiii de peste 6 ani în interiorul școlii

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu a declarat vineri, după ședința de lucru de la Guvern pe tema măsurilor necesare începerii anului școlar, că școlile vor fi ținute deschise pâna la rata de infectare de 6 la mie, iar în cazul în care se va trece peste acest prag, persoanele nevaccinate nu vor fi dezavantajate, dar vor exista beneficii pentru cei vaccinați. Cîmpeanu a subliniat că peste nivelul de 6 la mie lucrurile se vor întâmpla în funcție de vârstă și de specificul activității. “Școlile trebuie să se deschidă primele și să se închidă ultiumele. Am agreat că vom ține școlile deschise până la pragul de 6 la mie”, a declarat Cîmpeanu.

Ministrul Educației a mai declarat că festivitățile de început de an școlar ar putea avea loc, dar numai cu condiția purtării măștilor de protecție de către toți participanții, având o durată maximă de o oră - o oră și jumătate. “Pentru că școala începe pe 13 septembrie, avem în vedere posibilitatea organizării ceremoniilor de deschidere a anului școlar în spații exterioare, cu mască de protecție și cu o durată limitată la o oră - o oră și jumătate. Este vorba de aglomerări. Să le putem permite, dar pentru a proteja elevii și personalul din învățământ să fie în spațiul exterior și cu mască, chiar dacă nu avem în vedere obligativitatea purtării măștii de protecție în incinta școlilor, odată cu deschiderea anului școlar. Dar este un moment special, prin care se creează aglomerări. Sunt și elevii de vârstă mică în număr mare, sunt și părinți. În această situație, vă spunem încă de pe acum că se vor putea face, dar cu aceste două condiții: mască de protecție și durată limitată în timp”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

„Să se odihnească puțin”

Sorin Cîmpeanu a mai anunțat că profesorii care nu s-au vaccinat și nici nu se testează împotriva COVID-19, nu vor mai veni la școală atunci când incidența îmbolnăvirilor de Covid-19 trece de șase la mie. “Este vorba de acces nediscriminatoriu în școli până la pragul de șase la mie, iar peste pragul de șase la mie, pentru acei colegi profesori care au avut posibilitatea să se vaccineze și nu s-au vaccinat, precum și pentru acei colegi profesori care nu au trecut prin boală și nici nu s-au vaccinat, va exista posibilitatea testării la fiecare 72 de ore, trei zile. Dacă nici nu s-au vaccinat, dacă nici nu doresc să fie testați, testarea fiind asigurată de către DSP, având posibilitatea sigur și testare în regim privat, doar că nu avem în vedere decontare acestor cheltuieli atâta vreme cât există posibilitatea de testare prin Direcțiile de Sănătate Publică, sigur că în această situație va trebui să nu mai oferim avantajul posibilității de predare fizică acelor colegi”, a transmis ministrul Educației. Întrebat dacă aceștia vor fi concediați, Cîmpeanu a răspuns: “Nu concediați, până la coborârea ratei de infectare la șase la mie să se odihnească puțin”.

În cazul în care un elev va fi confirmat cu varianta Delta, colegii lui trebuie să fie testați

Sorin Cîmpeanu a mai precizat că în cazul în care un elev va fi confirmat cu varianta Delta a coronavirusului, colegii lui trebuie să fie testați, caz în care școala ar putea continua cu prezență fizică, iar în caz contrar, toata clasa va trece în online. “Regula la acest moment este ca la apariția unei îmbolnăviri într-o clasă, toată clasa să treacă în online. Dacă toți colegii vor accepta să fie testați, atunci școala ar putea să continue cu prezența fizică, ar putea subliniez, nu este o decizie încă, pentru elevii care sunt vaccinați, cei nevaccinați urmând a trece în sistem online. Este o variantă de lucru”, a afirmat Sorin Cîmpeanu. El a explicat și cum se vor desfășura orele de educație fizică. “Referitor la orele de educație fizică, am agreat la acest moment ca orele de educație fizică să se poată desfășura în spații închise fără mască de protecție până la rata de infectare de doi la mie, peste această rată să se poate efectua afară în spații libere sau dacă nu se pot efectua, din motive meteo spre exemplu, atunci și să fie înlocuite aceste activități sportive”, a mai transmis ministrul Educației.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că se menține obligativitatea purtării măștii în interiorul unităților de învățământ pentru copiii în vârstă de peste 6 ani și că este de preferat ca activitățile sportive să se desfășoare în spații deschise. “Purtarea măștii în spații deschise, însă, nu va mai fi considerată obligatorie”, a arătat ea în cadrul declarației de presă susținute la Palatul Victoria. “Despre vaccinarea în școli continuăm să avem discuții tehnice cu Comitetul Național de Organizare a Activităților de Vaccinare și să adaptăm scenariile în funcție de particularitățile fiecărei comunități și ale fiecărei școli, urmând ca decizia finală să fie comunicată cât de curând posibil”, a spus ea.

Producția de Polidin va fi reluată de Institutul “Cantacuzino”

produsul românesc va fi disponibil sub formă de ursuleți gumați și spray nazal

Institutul “Cantacuzino” va relua producția de Polidin, ca produs cu rol în creșterea imunității care va fi comercializat ca supliment alimentar. Totodată, vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piață și sub formă de medicament cu administrare injectabilă.

Reluarea producției de Polidin, unul dintre cele mai cunoscute medicamente de concepție românească, a depășit etapa de laborator, au anunțat reprezentanții Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino”.

Conform acestora, Polidinul a apărut ca un concept românesc de înlocuire a Omnadinului (poate cel mai cunoscut imunomodulator din istorie) care era utilizat în anii dinaintea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară “Cantacuzino” se desfășoară un proiect prin care se dorește dezvoltarea unui produs imunomodulator de tip Polidin, urmărindu-se punerea acestui produs pe piața de suplimente alimentare.

 “În acest scop, s-a dezvoltat și modernizat procesul de fermentație bacteriană prin trecerea de la o tehnologie convențională (plăci Roux) la o tehnologie modernă, controlabilă (bioreactoare specializate)”, au precizat reprezentanții Institutului.

 Forma de administrare a Polidinului este dezvoltată pentru a obține capsule gelatinoase orodispersabile de tip ursuleț (Polidin-O) și spray nazal (Polidin-N). Astfel, prin schimbarea formei de administrare a Polidinului se dorește ca produsul să devină mai atractiv pentru un segment cât mai larg de populație, de la copii la vârstnici. “Toate activitățile s-au desfășurat în Centrul Cercetare-Dezvoltare Tehnologică din Institut în cadrul unui proiect de cercetare-dezvoltare de tip PSCD (Plan Sectorial de Cercetare-Dezvoltare) al Ministerului Apărării Naționale. Vor continua testele clinice astfel încât Polidinul să fie repus pe piață și sub formă de medicament cu administrare injectabilă”, a arătat sursa citată.

Orban se gândește „serios” să candideze la președinție

Președintele PNL a dat din nou vina pe Florin Cîțu pentru că partidul scade în sondaje

Președintele PNL, Ludovic Orban, afirmă că orice candidat la președinția PNL trebuie să ia în calcul și faptul că poate fi desemnat drept candidat al partidului la alegerile prezidențiale. “Eu iau cu mare seriozitate în calcul această posibilitate. Sigur că până la alegerile prezidențiale mai avem, între timp trebuie să ne concentrăm pe îmbunătățirea performanței guvernamentale. (...) Pe măsură ce se vor apropia alegerile prezidențiale evident că, după ce voi câștiga, voi avea capacitatea să decid împreună cu colegii mei cine este cel mai bun candidat la funcția de președinte al României din Partea Partidului Național Liberal, cum am mai făcut-o”, a declarat Ludovic Orban presei, sâmbătă, la Bistrița. Întrebat dacă își menține declarația conform căreia va renunța la funcția de președinte al Camerei Deputaților dacă va pierde alegerile interne din PNL, Orban a răspuns afirmativ, adăugând: “Dar obiectivul meu este să obțin un nou mandat la președinția Partidului Național Liberal”.

Întrebat săptămâna aceasta, într-o emisiune televizată, dacă vizează o candidatură la funcția supremă în stat, contracandidatul lui Orban, Florin Cîțu, a răspuns: “Pas cu pas”.

PNL, pe un trend descendent

Președintele PNL mai afirmă că PNL a intrat pe “un trend descendent” în sondajele de opinie după ce Florin Cîțu și-a anunțat candidatura la președinția PNL. “Mie mi se rupe inima că o muncă uriașă pe care am dus-o începând cu 2017 împreună cu toți colegii noștri să ridicăm Partidul Național Liberal, să creștem încredea cetățenilor în Partidul Național Liberal, ne confruntăm cu un astfel de fenomen”, afirmă Orban. Întrebat dacă îl îngrijorează rezultatele unor sondaje de opinie care arată că PNL a scăzut chiar și până la 16% în preferințele electoratului, liderul liberal a afirmat: “Nu există, noi avem cercetări sociologice. Ce este interesant este că, până la momentul intrării în competiție a domnului prim ministru Cîțu, Partidul Național Liberal a înregistrat o încredere și o intenție de vot stabilă - în jur de 26-27% - și, într-adevăr, există un trend descendent - nu la scorul de 16-18, probabil suntem în jur de 20-22 - e adevărat, dar am intrat pe trend descendent. Sunt convins că toți colegii mei, inclusiv cei care l susțin pe Florin Cîțu, percep acest pericol”. Întrebat ce ar trebui să se întâmple pentru ca PNL să nu mai scadă în sondaje, el a susținut că ar trebui “să înceteze atacurile reciproce”.

Dosar penal pe numele unei femei cu COVID-19 care se afla într-un local

Polițiștii au întocmit dosar penal pe numele unei femei de 38 de ani pentru zădărnicirea combaterii bolilor, după ce, deși a fost plasată în carantină fiind confirmată cu COVID-19, se afla într-un local din orașul Jimbolia, județul Timiș.

“În data de 20 august a.c., în jurul orei 23.00, în cadrul unei acțiuni pentru verificarea respectării măsurilor și interdicțiilor impuse în vederea limitării răspândirii virusului SARS-COV-2, polițiștii Orașului Jimbolia s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, la o societate comercială de pe raza localității, s-ar fi aflat prezentă o femeie în vârstă de 38 de ani, încălcându-se astfel prevederile Legii 55/2020. La fața locului, polițiștii au constatat faptul că femeia s-ar fi aflat în izolare la domiciliu începând cu data de 17 august a.c., fiind confirmată pozitiv cu virusul SARS-COV-2, nerespectând măsura impusă prin lege”, transmite IPJ Timiș.

În același restaurant se mai aflau un bărbat și administratorul societății comerciale. Polițiștii au informat Direcția de Sănătate Publică Timiș care a plasat-o pe tânără, din nou, în carantină

COVID-19 în România: Crește numărul pacienților în stare gravă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, 517 noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 9 persoane au decedat. La ATI sunt internați 190 de pacienți cu COVID-19, numărul înregistrând o creștere față de ziua anterioară.

Până ieri, 34.412 persoane diagnosticate cu infecție cu SARS-CoV-2 au decedat.

Opt dintre decesele înregistrate ieri sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, iar un pacient decedat nu a prezentat comorbidități.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 1.267. Până duminică, la nivel național, au fost prelucrate 8.976.748 de teste RT-PCR și 2.213.880 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 12.000 de teste RT-PCR (2.635 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.365 la cerere) și 16.568 de teste rapide antigenice.

Pe teritoriul României, 3.631 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 1.306 persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 63.323 de persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 75 de persoane.

Doi oameni au murit după ce mașina lor a fost lovită de tren

Un tren a lovit un autoturism, ieri, la o trecere la nivel cu calea ferată de la periferia municipiului Miercurea Ciuc, iar în urma impactului mașina a luat foc, incendiul extinzându-se la una dintre locomotivele trenului. Două persoane aflate în autoturism au murit, fiind carbonizate, iar cei aproximativ 100 de călători din tren au fost evacuați, anunță Centrul Infotrafic. Circulația feroviară pe Magistrala 400 este blocată.

Accidentul feroviar s-a produs la trecerea la nivel cu calea ferată, în zona Jigodin de la periferia municipiului Miercurea Ciuc, a anunțat Poliția Județeană Harghita.

Un angajat al TVR s-a aruncat de pe sediul televiziunii

Un bărbat a murit sâmbătă după ce s-a aruncat de la etajul sediului TVR. Televiziunea a anunțat că un angajat al instituției “și-a luat viața într-un mod dramatic”. “Anunțăm cu regret și cu mare tristețe că unul dintre colegii din Televiziunea Română și-a luat viața într-un mod dramatic. Suntem alături de familia îndurerată în aceste momente atât de tragice. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, a informat Serviciul Comunicare, Relații Publice și Protocol al Televiziunii Publice.

Procurorii Capitalei efectuează investigații în acest caz. “Prin apel 112, Direcția Generală de Poliție a Municipiului București a fost sesizată cu privire la faptul că în curtea unei societăți a fost găsit decedat un bărbat, posibil precipitat de la mare înălțime”, a informat, anterior, Poliția Capitalei.

Un pieton, ucis după ce a fost călcat de două mașini

Un pieton a fost accidentat mortal, în noaptea de sâmbătă de duminică, pe DN 15, în afara localității mureșene Brâncovenești, după ce a fost lovit de două autoturisme. Potrivit IPJ Mureș, victima era căzută pe carosabil în momentul în care a fost accidentată de un autoturism condus de un bărbat de 39 ani, din localitatea Rușii Munți. Ulterior, același pieton a fost acroșat de un alt autoturism, condus de un bărbat de 42 ani, din Alba, care circula pe aceeași direcție de mers ca prima mașină, dinspre Toplița către Reghin.

În urma accidentului a rezultat decesul pietonului, cadavrul fiind transportat la Serviciul de Medicină Legală Târgu Mureș în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzelor decesului. Ambii șoferi au fost testați cu aparatul etilotest, rezultatele fiind negative.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.