Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cioloș: Începem cu eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari și primari

Ziarul de Vrancea
13 feb 2021 932 vizualizări

„Vom pune pe ordinea de zi, se vor tranșa lucrurile și vom vedea cine, cu adevărat, este pentru eliminarea pensiilor speciale”, a precizat fostul premier

Co-președintele USR PLUS, Dacian Cioloș, a declarat că pensiile speciale ale parlamentarilor și cele ale primarilor vor fi primele care vor dispărea, un proiect de lege în acest sens urmând să fie depus în Parlament. “Începem cu pensiile parlamentarilor și primarilor, care sunt cel mai ușor de eliminat. În Parlament suntem în curs de a construi majoritatea necesară. Punem aceste proiecte pe ordinea de zi și cred că într-o perioadă scurtă, în câteva săptămâni cred că pot să ajungă aceste proiecte pe ordinea de zi și pensiile speciale vor dispărea la parlamentari și primari. Apoi urmează să vedem celelalte, unde trebuie să ne uităm mai atent ca să nu fim în situația de a face doar populisme cum au făcut alții înaintea noastră, când s-au lăudat că dispar pensiile, dar ne-am trezit la Curtea Constituțională cu tot felul de contestații”, a declarat Dacian Cioloș, ieri, la Prima TV.

Întrebat ce părere au colegii de alianță de la PNL despre acest proiect, Cioloș a arătat că este un obiectiv politic asumat de USR PLUS. “Acolo, la vot, se va vedea. Văd că apar eroi acum, inclusiv PSD. Vedeți vreo ipocrizie mai mare în țara asta decât PSD, care a introdus pensiile speciale, care s-a bătut pentru ele și acum vin și cer eliminarea. Foarte bine, o să le punem pe ordinea de zi, noi chiar o să le punem. Cred că oamenii puțin sunt interesați cine, cum le-a depus, cu ce amendament, în ce comisii trebuie să treacă. E important să ajungă pe ordinea de zi și acolo, la vot, foarte bine. Dacă PSD va fi de acord să voteze pentru eliminarea pensiilor speciale, foarte bine”, a declarat Cioloș.

Întrebat, de asemenea, care este părerea celor de la UDMR, Cioloș a explicat că nu este de acord cu propunerea de a pune toate categoriile de pensii speciale “la pachet” pentru a nu se greși. Liderul USR PLUS a precizat că totul trebuie făcut etapizat. “E prima etapă, pentru că rămân și celelalte. Am avut o discuție cu UDMR, am înțeles argumentul că trebuie să scăpăm de pensiile speciale, dar trebuie făcut etapă cu etapă. Noi nu mai putem acum aștepta. Dacă punem acum un proiect de lege prin care eliminăm toate pensiile speciale ne trezim cu o bucățică a celor care au acum astfel de pensii, atacă la CCR tot proiectul și pică tot proiectul pentru că ei pot să găsească un argument pe care noi nu l-am analizat suficient. Asta numesc eu populism. Pe parlamentari și pe primari nu există niciun argument juridic sau nimic atacabil pe o astfel de decizie de a elimina aceste pensii”, a declarat Cioloș. El a adăugat că judecătorii de la CCR ar trebui să găsească argumente întemeiate pentru a respinge un astfel de proiect. “Sunt foarte interesat să văd care sunt argumentele lor pentru că parlamentarii nu au un salariu, ei au indemnizație de demnitar și au introdus pensia asta specială în plus față de indemnizația asta. PSD care acum face pe eroul de pe margine a introdus în Codul administrativ aceste pensii speciale pentru primari. Ele nu au intrat în vigoare pentru că au tot fost amânate. Sunt curios dacă CCR ar respinge, care ar fi argumentele”, a declarat Dacian Cioloș.

De asemenea, el a declarat că parlamentarii europeni au pensii în funcție de contributivitate, iar acest principiu ar trebui să fie și în România. Dacian Cioloș a adăugat că personal crede că până la Paște se vor abroga pensiile speciale. În ceea ce privește pensiile românilor, Dacian Cioloș a explicat că s-a decis o majorare care se va aplica în 2021.

Artist, cercetat pentru un prejudiciu de 18 milioane de lei

El ar fi încheiat contracte pentru a realiza monumente publice din bronz, dar le-ar fi făcut din materiale de calitate inferioară

Sculptorul Ioan Bolborea este cercetat de polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București - Serviciul Investigații Criminale pentru un prejudiciu de aproximativ 18 milioane de lei. El ar fi încheiat contracte pentru a realiza monumente publice din bronz, dar le-ar fi făcut din materiale de calitate inferioară.

Ancheta a pornit după ce Administrația Monumentelor și Patrimoniului Artistic din Primăria Generale a depus plângere. În toamna anului 2017, monumentul de for public „Împăratul Traian”, amplasat pe Calea Victoriei nr. 12, pe treptele Muzeului National de Istorie, a fost vandalizat. Mai exact, lupoaicei i-a fost ruptă coada. Pentru a remedia situația, Primăria Capitalei a luat statuia pentru a o repara. Atunci experții au observat că materialul folosit pentru operă era alamă, și nu bronz. Pentru realizarea lucrării, municipalitatea condusă de Sorin Oprescu a plătit 200.000 lei (42.553 euro) în 2012. În aprilie 2019, Primăria Capitalei l-a acuzat pe Bolborea că ar fi încălcat contractul și a realizat din alamă, în loc de bronz, patru statui: Căruța cu Paiațe, I.L. Caragiale, Vioara Spartă și Al. I. Cuza.

Sculptorul se apăra atunci spunând despre reprezentanții primăriei că sunt „niște nepricepuți” și că acuzațiile „sunt prostii de-ale lor”.

Cîțu: În martie o să primim 2,4 milioane de doze de vaccin

Premierul Florin Cîțu a declarat, sâmbătă, că în luna martie România va primi 2,4 milioane de doze de vaccin împotriva COVID-19. El a spus că, deși au fost unele sincope la început în campania de vaccinare, lucrurile funcționează din ce în ce mai bine. “În martie de exemplu o să primim 2,4 milioane de doze de vaccin, un milion de la AstraZeneca, 1,2 parcă de la Pfizer și 230.000 de la Moderna. Începând cu aprilie lucrurile vor demara și mai rapid, rămânem la obiectivul de a avea, Uniunea Europeană, 70% din populație la sfârșitul verii sau începutul lui septembrie”, a adăugat Cîțu.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, alte 1.872 cazuri noi de persoane infectate cu SARS-CoV-2, confirmate în ultimele 24 de ore. De asemenea, 41 de persane au murit, numărul total fiind de 19.366.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.952. Dintre acestea, 964 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.719.598 de teste RT-PCR și 202.447 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 11.822 de teste RT-PCR (6.455 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.367 la cerere) și 2.798 de teste rapide antigenice.

ÎPS Calinic, despre botez: Eu m-am temut mereu și mă tem

Arhiepiscopul de Argeș și Muscel, ÎPS Calinic, a anunțat că a trimis o scrisoare parohiilor din județ, prin care solicită preoților să nu facă botezul copiilor, dacă au îndoieli, iar cel care totuși face botezul, să fie însoțit.

“Am dat aceste îndrumări ca preotul care nu are siguranță, nu are încredere nici în el, care se îndoiește, neapărat el să nu mai facă botezul. Să cheme, că sunt destui colegi, vecini în cuprinsul protopopiatului și este obligatoriu ca să fie însoțit și ajutat”, a declarat ÎPS Calinic, arhiepiscopul de Argeș și Muscel la Digi24.

 Arhiepiscopul a mai declarat că preotul care este solicitat să boteze un copil, ar trebui să se “dumirească”, dacă bebelușul este sănătos sau născut prematur.

 “Preotul, când este solicitat trebuie nu neapărat să facă un chestionar atât de aspru și de mare știință, dar trebuie neapărat să se dumirească el, dacă copilul este sănătos, născut înainte de vreme, cum se manifestă”, a mai declarat ÎPS Calinic. Arhiepiscopul de Argeș a mai precizat că el s-a temut mereu să boteze copii și că decât să facă un botez, mai bine urcă munții.

 „Unii spun că e copilul pe moarte și-l botează și așa. Păi dacă el e pe moarte și-l botezăm, adică hai să ne grăbim să facem, să dregem. Cine acceptă așa ceva, grabă aceasta, nu-i de recomandat, Doamne ferește! Însă, oricum ar fi, tot e pericol cu introducerea capului în apă a copilului. Oricum toată lumea se teme, să știți. Eu m-am temut mereu și mă tem. Decât să mă puneți să fac un botez, mai bine urc munții și îmi văd de treabă, fac alpinism”, a mai declarat ÎPS Calinic.

 Reacția Arhiepiscopului de Argeș și Muscel vine după ce, recent, la Suceava, un bebeluș de șase luni a murit după ce a fost botezat.

Un bărbat, cu ordin de protecție, s-a predat după ce și-a ucis fosta concubină

Un bărbat de 42 de ani s-a predat, ieri dimineață, la Poliția Deva și a anunțat că și-a ucis fosta concubină, în județul Sibiu. Polițiștii care s-au deplasat la locuința indicată au găsit femeia moartă și au aflat că cei doi locuiau în aceeași scară de bloc, iar femeia obținuse un ordin de protecție împotriva lui. Bărbatul susține că a avut o ceartă cu fosta concubină, iar aceasta l-ar fi atacat cu un cuțit, pe care l-a luat și a înjunghiat-o în gât. Ulterior, a fugit la Deva, unde fratele său și cumnata l-au convins să se predea. Crima a avut loc în Cartierul Arhitecților, la ieșirea din municipiul Sibiu spre Cisnădie, victima având 30 de ani.

Un alt membru fondator al USR a demisionat din partid

Un alt membru USR și-a anunțat demisia, Ilinca Macarie, membru fondator al Uniunii Salvați Bucureștiul și consilier local în Sectorul 1. Macarie a afirmat că a avut “așteptări nerealiste”. “Nu mai am nimic în comun cu oamenii care conduc acum USR-ul, nici ca viziune, nici ca sistem de valori” a scris Macarie pe Facebook.

“În sfârșit. Am demisionat din USR. Luasem hotărârea de mult, dar tot nu am apucat să oficializez decizia. Poate pentru că deja mă simțeam așa de străină de această formațiune politică, că mi se părea irelevant. (...) E clar, nu, de ce plec? Nu mai am ce face aici. Sunt membru fondator USB și m-am băgat în politică pentru ca voiam să fac ceva concret și știam ce vreau să fac. Știam că pot face, numai să fiu lăsată. Nu mai am nimic în comun cu oamenii care conduc acum USR-ul, nici ca viziune, nici ca sistem de valori (episodul Odăi a pus capac). Dar nu regret că am fost parte din această poveste. Cred că am avut așteptări nerealiste”, a scris Ilinca Macarie pe Facebook. Acesta și-a exprimat speranța că “va veni și vremea unora care vor o politică bazată pe empatie și responsabilitate”. Și fostul senator Florina Presadă a demisionat din USR, reclamând “dubla măsură, ipocrizia, lipsa de transparență și politica de gașcă”.

Iași: Bărbat de 79 de ani, mort de frig în casă

Un bărbat de 79 de ani dintr-o comună ieșeană a murit după ce a fost găsit în stare de comă în propria casă, cu o temperatură a corpului de 21,4 grade. Bărbatul, originar din comuna Moșna, locuia singur și a fost găsit de către vecini în comă. “A fost adus în Unitatea de Primire Urgențe de la Spitalul Sfântul Spiridon în stop cardiac. Avea hipotermie severă, respectiv 21,4 grade. A fost resuscitat și încălzit aproximativ șase ore. Temperatura corpului a ajuns la 30 grade, dar inima nu și-a reluat activitatea. S-a declarat decesul”, a afirmat coordonatorul UPU-SMURD Iași, medicul Diana Cimpoeșu.

Un alt bărbat, de 67 de ani, din comuna Rediu a căzut în curtea casei sale, fiind găsit de către vecini. Temperatura corpului ajunsese la 31 de grade. Bărbatul a suferit degerături la picioare și la mâini. El a fost transportat la spital, iar medicii afirmă că este posibil ca bărbatului să-i fie amputat un picior.

O femeie și fiica sa de 4 ani au murit intoxicate într-un apartament din Bârlad

O femeie de 31 de ani și fiica sa de 4 ani au murit intoxicate cu gaz, sâmbătă noaptea, într-un apartament din municipiul Bârlad. Soțul femeii a apelat la numărul de urgență 112 deoarece nimeni nu i-a răspuns la ușă când a încercat să intre în locuință. “Detașamentul de pompieri Bârlad a intervenit cu o autospecială de stingere cu modul pentru deblocare, pe strada Vasile Pârvan, bloc FEPA 1 pentru deblocarea ușii unui apartament, acolo unde nimeni nu răspundea la ușă. La sosirea echipajului de intervenție, din apartament a fost perceput un miros înțepător se gaz. După deblocarea ușii, în locuință au fost găsite două persoane în stare de inconștiență. Membrii echipajului, toți cu pregătire de paramedici, au început manevrele de resuscitare, între timp comandantul de echipaj solicitând în sprijin mai multe ambulanțe. La fața locului au fost deplasate două ambulanțe aparținând SAJ Vaslui. Din nefericire, cele două victime au fost declarate decedate”, a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, Marius Stanciu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.