Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ce măsuri implică starea de urgență

Ziarul de Vrancea
13 mar 2020 577 vizualizări

Starea de urgență, pe care Klaus Iohannis a anunțat sâmbătă că va intra în vigoare de la începutul acestei săptămâni, este decisă de președinte prin decret, contrasemnat de premier și publicat de îndată în Monitorul Oficial al României, în 5 zile de la decretare trebuind solicitată încuviințarea Parlamentului.

Starea de urgență se poate institui pe o perioadă de cel mult 30 de zile, dar președintele, cu încuviințarea Parlamentului, poate prelungi durata și poate extinde sau restrânge aria de aplicare a acesteia.

Conform legii, starea de urgență se decide în situații de criză ce impun măsuri excepționale care se instituie în cazuri determinate de apariția unor pericole grave la adresa apărării țării și securității naționale, a democrației constituționale ori pentru prevenirea, limitarea sau înlăturarea urmărilor unor dezastre.

În cazul instituirii stării de urgență, coordonarea aplicării măsurilor dispuse prin decret revine Ministerului de Interne.Poliția Comunitară poate fi militarizată, desfășurându-și activitatea în subordinea MAI.

Ministerul Apărării Naționale sprijină forțele MAI, la cererea acestuia, în baza aprobării Consiliului Suprem de Apărare a Țării, în limitele și condițiile stabilite de acesta.Forțele Ministerului Apărării Naționale pot acorda sprijin numai în misiuni pentru care au pregătirea și dotarea corespunzătoare.

Autoritățile implicate au următoarele atribuții și răspunderi:

a) sa întocmească planurile de acțiune și planurile de ridicare graduală a capacității de luptă, în conformitate cu ordinele și instrucțiunile proprii;

b) să dispună depunerea temporară, la organele de poliție de pe raza județului sau a municipiului București, a armelor, munițiilor și materialelor explozive aflate asupra populației și să procedeze la căutarea celor nedepuse în termenul stabilit, urmând ca la încetarea măsurii excepționale acestea să fie înapoiate celor în drept să le dețină; să dispună închiderea temporară a societăților care comercializează arme și muniții și să instituie paza acestora;

c) să limiteze sau să interzică circulația vehiculelor sau a persoanelor în anumite zone ori între anumite ore și să elibereze, în cazuri justificate, permise de liberă circulație;

d) să efectueze controale asupra unor persoane sau locuri, când acestea se impun;

e) să efectueze razii;

f) să exercite în mod exclusiv dreptul de a autoriza desfășurarea adunărilor publice, a manifestațiilor sau marșurilor;

g) să evacueze din zona supusă regimului stării de asediu sau de urgență persoanele a căror prezență nu se justifică;

h) să dirijeze persoanele evacuate sau refugiate pe direcțiile și în zonele stabilite și să țină evidența acestora;

i) să protejeze informațiile cu caracter militar destinate a fi comunicate prin mass-media; informațiile cu privire la starea de asediu sau la starea de urgență, cu excepția celor referitoare la dezastre, se dau publicității numai cu avizul autorităților militare; mijloacele de comunicare în masă, indiferent de natura și de forma de proprietate, sunt obligate să transmită, cu prioritate, mesajele autorităților militare, la cererea acestora;

j) să dispună închiderea temporară a unor stații de distribuire a carburanților, a unor restaurante, cafenele, cluburi, cazinouri, sedii ale asociațiilor și ale altor localuri publice;

k) să suspende temporar apariția sau difuzarea unor publicații ori a unor emisiuni ale posturilor de radio sau de televiziune;

l) să asigure paza militară a stațiilor de alimentare cu apă, energie, gaze, a sediilor posturilor de radiodifuziune și de televiziune publice, a operatorilor economici care dețin capacități de importanță strategică la nivel național, precum și a obiectivelor de importanță deosebită pentru apărare, prin punerea în aplicare a Planului de mobilizare a economiei naționale pentru apărare; când situația impune, dispun oprirea temporară a alimentării cu gaze, energie și apă potabilă,

m) să dispună raționalizarea alimentelor și a altor produse de strictă necesitate;

n) să emită ordonanțe militare sau ordine, după caz;

o) să interzică circulația rutieră, feroviară, maritimă, fluvială și aeriană pe diferite rute;

Se extinde carantina pentru persoanele întoarse din străinătate

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat ieri că s-a lucrat ”non-stop” la întocmirea Notei de fundamentare care va permite președintelui instituirea stării de urgență. ”Starea de urgență ne va permite să luăm cele mai potrivite măsuri pentru limitarea noului coronavirus”, a transmis Vela, făcând un apel la calm și solidaritate.

Marcel Vela a precizat că vor intra în izolare la domiciliu, pentru 14 zile, toate persoanele care vin din zone cu mai mult de 500 de cazuri, indiferent că vin pe cale aeriană sau rutieră. ”Izolare la domicliu, în locația declarată la intrarea în țară, pe o perioadă de 14 zile, pentru totate persoanele asimptomatice care sosesc în România din țările unde sunt confirmate cel puțin 500 de cazuri”, a anunțat Vela.  Acesta a mai spus că se extinde obligația intrării în carantină pentru cei care vin în țară din zone carantinate. De asemenea, s-a instituit obligația ITM-urilor de a verifica modul cum sunt implementate măsurile privind declararea programului de lucru pentru reducerea riscului de contaminare. În plus, se suspendă până la 31 martie organizarea și desfășurarea târgurilor auto. ”Urmează zile complicate pentru cei din teren, pentru medici, personal din unitățile sanitare, dar și pentru pompieri, polițiști și jandarmi. Vreau să le mulțumesc și lor pentru implicare și să-i asigur că voi face tot ce îmi stă în putință pentru a le asigura resursele. Dumneavoastră, cetățenii, puteți sprijini pe efortul nostru al tuturor rămânând acasă. Vă asigur că Ministerul Afacerilor Interne are capacitatea de a gestiona orice problemă apărută, iar profesioniștii din toate instituțiile vor găsi cele mai bune soluții pentru români. Suntem o națiune puternică, haideți să arătăm împreună acest lucru”, a mai declarat Marcel Vela.

”Nu discutăm de închiderea orașului”

Anterior, Grupul de Comunicare Strategică a transmis, sâmbătă seară, precizări despre decretarea stării de urgență, afirmând că vor fi avute în vedere doar acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus.  ”Având în vedere enunțarea în spațiul public/mediul online a posibilelor măsuri care pot fi luate în cadrul stării de urgență, fără a se menționa faptul că NU toate aceste măsuri sunt luate în mod obligatoriu, menționăm faptul că vor fi avute în vedere DOAR acele măsuri necesare în combaterea răspândirii noului coronavirus (COVID-19). Facem apel la responsabilitate și în acest caz în modul de prezentare a cadrului legal și a măsurilor care pot avea legatura cu motivul pentru care a fost anunțată decizia referitoare la starea de urgență”, a transmis, sâmbătă seară, Grupul de Comunicare Strategică.

Secretarul de stat din Ministerul Sănătății Nelu Tătaru spune că, prin decretarea stării de urgență, poate fi limitată deplasarea în anumite zone, ”izolarea va fi izolare” și pot fi închise instituții sau unități de alimentație publică, precum mall-uri, ori restaurante. ”Nu discutăm în cadrul stării de urgență de închiderea orașului, discutăm despre niște ordonanțe militare care se pot da în cadrul situației de urgență. (...) În contextul acestei stări de urgență, se pot lua anumite decizii: se închid anumite instituții, restaurante, mall-uri, se limitează circulația, se pot face percheziții, se pot face controale se poate limita accesul în anumite zone”, a afirmat Nelu Tătaru. Acesta a precizat că al doilea om în stat devine ministrul Afacerilor Interne, iar măsurile se iau în contextul în care România trece la scenariul 3 în ceea ce privește evoluia cazurilor de îmbolnăvire, dar și ținând cont de contextul evoluției virusului pe plan european.

Reprezentantul Ministerului Sănătății a precizat că nu se poate evita trecerea la scenariul patru, în care numărul de cazuri crește peste 2.000, însă poate fi prelungită perioada în care România se află în scenariul 3.

Nu se vor raționaliza alimentele

Comisarul Traian Berbeceanu, șeful de Cabinet al ministrului de Interne Marcel Vela, a afirmă că declararea stării de urgență are rolul de a ajuta populația, de a o proteja și de a salva vieți. Comisarul afirmă că nu se vor raționaliza alimentele, țara nu va fi blocată și afirmă că este falsă ideea potrivit căreia ar putea apărea abuzuri ale autorităților. ”Starea de urgență are menirea de a ajuta populația, de a vă proteja sănătatea, de a salva vieți în cele din urmă. În același timp, știrile false și interpretările rău intenționate nu fac decât să îngreuneaze situația, să ne îndepărteze, pe noi toți, de la atingerea obiectivului firesc: limitarea contaminării și stoparea răspândirii noului coronavirus. Nu este adevărat că alimentele vor fi raționalizate, nu este adevărat că țara va fi blocată și mai ales este falsă ideea potrivit căreia, declararea stării de urgență ar putea să genereze abuzuri ale autorităților”, a transmis, duminică, Traian Berbeceanu. Potrivit acestuia, atât mass-media cât și cei care postează pe rețelele de socializare ”au datoria de a prezența obiectiv, calm și realist situația”.

Guvernul Orban 3, votat în condiții excepționale

Guvernul Orban 3 a fost votat, sâmbătă, într-o procedură specială în Parlament.  În urma centralizării voturilor, s-au înregistrat 286 de voturi ”pentru”, 23 ”împotrivă” și o abținere. Pentru învestirea Guvernului erau necesare 233 de voturi ”pentru”. Votul a început la ora 11.00, iar în sală de vot au intrat grupuri de aproximativ 20 de persoane, astfel că întreaga procedură a fost programată pe durata a șase ore. Testele pentru coronavirus ale premierului Ludovoc Orban și miniștrilor au ieșit negative.

Câteva ore mai târziu, Guvernul Orban a depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis, într-o procedură specială. Fiecare ministru a intrat individual în sala în care s-a depus jurământul, purtând mască de protecție și după ce s-a dezinfectat. Intrarea s-a făcut printr-un culoar special, astfel încât miniștri să nu interacționeze unii cu alții, dar nici cu alte persoane. Fiecare ministru a intrat la un interval prestabilit, astfel încât să fie posibilă dezinfectarea după fiecare procedură. De asemenea, cei care au depus jurământul nu s-au putut apropia la mai puțin de 5 metri de președintele Klaus Iohannis. În premieră, depunerea jurământului nu a fost transmisă live de către Adminisrația Prezidențială, iar presa nu a avut acees în sală.

Legea care prevede acordarea de zile libere părinților, în vigoare

Legea care prevede acordarea de zile libere părinților, atunci când unitățile de învățământ sunt închise din motive excepționale, a fost publicată în Monitorul Oficial. Personalul din sectoare cu foc continuu poate beneficia de prevederi doar cu acordul angajatorului.

Prevederile se aplică părinților cu copii cu vârsta mai mică de 12 ani sau celor care au copii de până la 18 ani, dacă au o dizabilitate, și care sunt înscriși în cadrul unei unități de învățământ. Legea se aplică la închiderea temporară a unităților din cauza condițiilor meteorologice sau a oricăror situații extreme, declarate ca atare de către autorități. Pot beneficia de zile libere, atâtea câte stabilește Guvernul, atât angajații din sectorul public, cât și cei din sectorul privat. Deocamdată, cursurile din învățământul preuniversitar sunt suspendate până în 22 martie, dar se discută despre prelungirea perioadei. Legea a fost prolumgată sâmbătă de președintele Klaus Iohannis.

Vaslui: Un șofer de 18 ani a luat patru vieți

Patru persoane au murit sâmbătă după amiază, într-un accident rutier care a avut loc în județul Vaslui, și în care au fost implicate o mașină și o căruță. Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, pompierii au fost solicitați să intervină, sâmbătă după-amiază, la un accident rutier petrecut între municipiul Bârlad și pensiunea MIRA.  În accident au fost implicate o căruță și un autoturism, iar patru persoane și-au pierdut viața. O altă persoană, șoferul autoturismului, în vârstă de 18 ani, a fost rănită. El a fost transportat la Spitalul Municipal Bârlad pentru îngrijiri medicale.

O femeie de 80 de ani, primul român ucis de epidemie

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a anunțat că autoritățile italiene au confirmat, până în prezent, decesul unui cetățean român ca fiind cauzat de infecția cu COVID-19, pe fondul unor afecțiuni medicale pre-existente. Potrivit unor informații citate de presa centrală, este vorba despre o femeie de 80 de ani, din Maramureș, care era internată într-un spital din Italia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.