Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Barometru: topul intențiilor de vot la parlamentare: PNL - 39%, PSD -21%, USR - 12%

Ziarul de Vrancea
30 nov 2019 1767 vizualizări

Dacă în acest weekend ar avea loc alegeri parlamentare, românii ar vota în proporție de 39% cu PNL, 21% ar alege PSD, iar 12% USR, potrivit unui sondaj realizat de IMAS, la comanda Europa FM. Sondajul a fost realizat în luna noiembrie.

Dacă în acest weekend ar avea loc alegeri parlamentare, românii ar vota în proporție de 39% cu PNL, în creștere importantă față de luna precedentă, când liberalii erau cotați cu 29,6%. PSD rămâne tot la puțin peste 21 la sută, cu cât erau cotați social-democrații în sondaje și în octombrie. În schimb, USR continuă să scadă, de la 16,4% în octombrie la 12 procente în noiembrie. Tendință de scădere se înregistrează și pentru ALDE – de la 4 la 3 procente – și pentru Pro Romania – de la 10 la peste 6 procente.

Sondajul IMAS a fost realizat prin interviuri telefonice, în perioada 11 -27 noiembrie. Au răspuns 1.011 persoane, cu vârsta peste 18 ani. Marja de eroare este de ^/- 3 %.

Parada Militară, fără incidente

n la finalul acesteia, președintele Klaus Iohannis a dat mâna cu mai mulți spectatori și le-a urat „La mulți ani”

Parada Militară de Ziua Națională s-a încheiat, fără incidente. Președintele Klaus Iohannis a dat mâna cu mai mulți spectatori prezenți la eveniment și le-a urat” La mulți ani”. Parada Militară de Ziua Națională organizată în București s-a încheiat, fără incidente. Președintele Klaus Iohannis a plecat din tribuna oficială imediat ce evenimentul a fost declarat închis, dar s-a oprit pentru a da mâna cu mai multe persoane și a le ura „La mulți ani”. Șeful statului a întrebat copiii pe lângă care a trecut dacă le-a plăcut defilarea. Zeci de mii de persoane au urmărit defilarea care a avut loc pe Șos. Kiseleff, pe segmentul cuprins între Piața Presei Libere și Piața Victoriei.

Aproximativ 4.000 de militari, între care 500 din străinătate, cu 200 de mijloace tehnice, au defilat în fața a zeci de mii de spectatori, foarte mulți dintre ei fiind copii. Publicul poate vizita, până la ora 14.00, expozițiile de tehnică militară, amplasate în zona Pieței Presei Libere și în zona Monumentului Infanterie (B-dul Kiseleff). Președintele Klaus Iohannis a găzduit, de la ora 18.00, o recepție cu prilejul Zilei Naționale. Evenimentul a avut loc la PAlatul Cotroceni, în Sala Unirii.

Guvernul dă asigurări că va găsi bani pentru pensii și pentru primării

PNL: Dăncilă a construit un buget bazat pe minciuni

n „PSD alocat bani doar pe hârtie, în realitate nu au fost scrise proiecte, nu au fost depuse cereri de finanțare și nu s-a dorit cheltuirea banilor gratuiți de la UE”, acuză oficialii guvernamentali

Vicepremierul Raluca Turcan susține că „PSD a construit un buget bazat pe prognoze mincinoase și a alocat bani doar pe hârtie”, pentru că, în realitate, nu au fost scrise proiecte, nu au fost depuse cereri de finanțare și nu s-a dorit cheltuirea banilor gratuiți de la UE. „Ca să clarificăm ce-i cu această rectificare: PSD a construit un buget bazat pe prognoze mincinoase și a alocat bani doar pe hârtie, în realitate nu au fost scrise proiecte, nu au fost depuse cereri de finanțare și nu s-a dorit cheltuirea banilor gratuiți de la UE”, a scris ieri, pe Facebook, Raluca Turcan. Aceasta explică faptul că rectificarea „rezolvă situația critică în care se găseau la final de an mai multe domenii lăsate de guvernul PSD fără bani”. „Vor fi, astfel, alocate fonduri pentru plata pensiilor și a salariilor din sistemul public, dar și a drepturilor de asistență socială. Primăriile vor primi bani pentru a plăti toate cheltuielile legate de asistență socială, cheltuieli puse în seama primarilor de Guvernul PSD. Addevărul trebuie spus: guvernul PSD a lăsat în aer, fără finanțare, domenii critice. În total, peste 6,5 miliarde de lei vor fi alocate pentru acoperirea găurilor la bugetul de sănătate și la cel al asigurărilor sociale”, a mai scris Turcan. Potrivit acesteia, în ultimele două săptămâni, s-au recalculat jumătate din dosarele de la Casa de Pensii. „Astfel, au mai fost alocate 46 milioane de lei pentru plata pensiilor recalculate pentru luna viitoare. S-au prevăzut și 70 milioane lei pentru programul Tomata. Program cu care PSD s-a lăudat, dar pe care a uitat să îl bugeteze”, a mai explicat Turcan.

Vicepremierul afirmă că „Educația, Transporturile și Agricultura nu pierd niciun leu”. „Banii care apăreau în dreptul acestor ministere nu au existat niciodată în realitate, ci doar pe hârtie. Erau bani pentru proiecte cu finanțare europeană pentru care Guvernul PSD nu a mișcat un deget să le implementeze. Concret: La Educație, bugetul a fost diminuat cu o sumă trecută doar pe hârtie, inexistentă în realitate, pentru un proiect european, «România modernă, România digitală», pentru care Guvernul PSD nici măcar nu a întocmit documentația! La Transporturi, fondurile europene au fost alocate doar pe hârtie pentru infrastructură. În realitate, Guvernul PSD a blocat sau a reziliat acele contracte. În Agricultură, investițiile din fonduri europene nerambursabile pentru intervalul 2014 – 2020 au eșuat”, a mai scris Turcan.

Aceasta susține că, în mai puțin de trei săptămâni de la instalare, „Guvernul PNL a identificat urgent resursele bugetare care nu mai puteau fi utilizate până la finalul anului, din cauză că proiectele nu au fost demarate”. „Aceste resurse au fost rapid realocate către domeniile care aveau nevoie stringentă de bani. Acesta este adevărul despre situația financiară a țării, iar românii trebuie să-l cunoască. De acum încolo, s-a terminat cu falsificarea informațiilor despre bugetul țării”, a mai spus Raluca Turcan.

Sfătuitorii Vioricăi Dăncilă își fac partid

Ilan Laufer și Alexandru Coita, ambii foști consilieri ai Vioricăi Dăncilă, anunță că lansează un proiect politic no

Foștii consilieri onorifici ai Vioricăi Dăncilă de pe vremea când era premier, Ilan Laufer și Alexandru Coita, anunță că lansează un proiect politic nou, menit să „reaprindă flacăra speranței în România”. Ei au postat, aproape simultan, pe Facebook, un mesaj similar în care anunță lansarea unui proiect politic noi, fiecare dintre ei făcând referire și la celălalt. „Azi, de Ziua Națională, vreau să transmit un mesaj tuturor românilor care cred în viitorul acestei țări binecuvântate, care sunt dezamăgiți și sătui de lozinci, de ipocrizie, de adevăruri trunchiate, de lipsa unei viziuni și de promovarea unor interese meschine. Este un mesaj pe care mulți dintre voi îl așteaptă de luni bune. Astăzi a venit momentul! Am decis să fondez o nouă mișcare politică care se adresează tuturor oamenilor onești, patrioți și lucizi care vor să ofere un viitor mai bun acestei țări. Energia tinereții, împreună cu experiența celor trecuți prin multe lupte, dar care nu au încetat să creadă în România, pot reda acestei țări locul pe care îl merită. Este un proiect care se adresează tuturor, oameni noi și vechi, indiferent de apartenența politică, cât timp ni se alătură cu inima curată și cu dorința de a face bine”, a scris Alexandru Coita pe Facebook. La rândul său, Ilan Laufer a făcut anunțul adresându-se celor care „sunt dezamăgiți și sătui de minciună, de manipulare, de ipocrizie, de lozinci ieftine, de lipsa viziunii și de lipsa unui proiect de țară”. „Dragi prieteni, dragi romani, dragi patrioti! Cu prilejul Zilei Nationale, care semnifica cel mai important moment din istoria moderna a Romaniei, dar si un simbol national al curajului, vointei, determinarii, puterii de sacrificiu si al dragostei de tara, transmit un mesaj tuturor romanilor care cred in viitorul tarii noastre si al bogatiei poporului roman, care sunt dezamagiti si satui de minciuna, de manipulare, de ipocrizie,de lozinci ieftine, de lipsa viziunii si de lipsa unui proiect de tara... Ma adresez tuturor romanilor care nu au incetat sa creada in Romania, voi puteti reda acestei tari locul pe care il merita, atat la nivel european cat si la nivel global . Proiectul se adresează tuturor, oamenilor noi și vechi, indiferent de apartenența politică, cât timp ni se alătură cu inima curata”, a scris Laufer pe Facebook.

Alexandru Coita a fost numit, în august 2019, consilier onorific al premierului Viorica Dăncilă, dar a demisionat după numai două săptămâni. La rândul său, Ilan Laufer, președinte al PSD SUA și consilier onorific a premierului Dăncilă a anunțat, în 25 septembrie 2019, că demisionează din funcții, întrucât nu a fost invitat să facă parte din delegația premierului în Statele Unite ale Americii.

Dosarul Revoluției: primul termen, la 30 de ani de la fapte

n sute de persoane au venit la sediul ICCJ n 5.000 de citații au fost trimise, iar Ion Iliescu nu s-a prezentat la instanță

Câteva sute de persoane, din cele 5.000 pentru care instanța a trimis citații, s-au prezentat vineri la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), la primul termen din Dosarul Revoluției, în care Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu sunt inculpați pentru infracțiuni contra umanității. Unor persoane li s-a făcut rău, fiind necesară intervenția echipajelor medicale. Fostul președinte Ion Iliescu nu s-a prezentat la instanță. La sediul ICCJ au ajuns, ieri, aproximativ 500- 600 de persoane pentru procedura preliminară în Dosarul Revoluției. Accesul oamenilor în clădirea instanței a fost permis de la ora 7.30. Procesura este greoaie, întrucât trebuit făcut apelul celor care s-au prezentat. Mai multor persoane li s-a făcut rău, fiind necesară intervenția echipajelor medicale. Printre cei care s-au prezentat la sediul instanței nu se află fostul președinte Ion Iliescu, inculpat în dosar, avocatul său precizând că prezența acestuia în această fază a procesului nefiind necesară. Instanța a trimis, pentru termenul de vineri, aproximativ 5.000 de citații și a stabilit un program special de funcționare a activității, pentru a evita problemele.

În 8 aprilie 2019, fostul procuror general Augustin Lazăr a anunțat că Secția parchetelor militare a înaintat instanței rechizitoriul în Dosarul Revoluției. Rechizitoriul are 12 volume, în total 3.280 de file. Dosarul are 3.330 de volume, din care 2.030 au fost instrumentate după 13 iunie 2016. Ulterior, într-un comunicat de presă, Parchetul General a explicat că soluționarea așa-numitelor „dosare istorice”, reprezentând acele cauze vizând clarificarea unor aspecte esențiale privind istoria recentă a țării, a fost o prioritate. Parchetul General a prezentat o cronologie a măsurilor întreprinse în dosar.

În 21 decembrie 2018, fostul președinte Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu, Iosif Rus și Emil (Cico) Dumitrescu au fost inculpați în Dosarul Revoluției. Cei patru erau acuzați de crime împotriva umanității, procurorii precizând că, după înlăturarea lui Nicolae Ceușescu, s-a creat în mod intenționat o „psihoză teroristă” care a dus la decesul a peste 800 de persoane și rănirea a peste 2.100.

După 22 decembrie s-au tras peste 12,6 milioane de cartușe, anunța atunci Parchetul General.

Soț și soție, găsiți morți în locuință: bărbatul s-a spânzurat, pe corpul femeii erau urme de violență

Un bărbat și o femeie, soț și soție, au fost găsiți morți, vineri, în propria locuință. Bărbatul a fost găsit spânzurat în podul casei, iar pe corpul femeii au fost observate urme de violență. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, vineri, polițiștii au fost sesizați cu privire la faptul că o femeie a fost găsită decedată în locuința sa din Țuglui. „La fața locului s-au deplasat polițiștii care au găsit într-una din camerele locuinței o femeie de 72 de ani, din Țuglui, care era decedată, aceasta prezentând urme de violență”, au precizat reprezentanții IPJ Dolj. De asemenea, în podul locuinței polițiștii l-au găsit spânzurat și soțul femeii, un bărbat în vârstă de 73 de ani, din Țuglui.

Ludovic Orban i-a dat cartea sa de vizită unui bărbat care l-a abordat

Premierul Ludovic Orban i-a oferit cartea sa de vizită unui bărbat care l-a abordat, duminică, la Alba Iulia și i-a cerut să facă de a promis. Prim-ministrul i-a explicat că este disponibil pentru orice fel de discuție, în orice zi, mai puțin astăzi, în zi de sărbătoare. Un bărbat l-a abordat, duminică, la Alba Iulia, pe Ludovic Orban spunându-i că are mare încredere și i-a cerut să facă ceea ce a promis. Premierul s-a arătat deschis la dialog, a scos cărțile de vizită și i-a oferit una bărbatului. Orban a explicat că este disponibil oricând pentru a purta orice discuție, dar nu de 1 Decembrie, în zi de sărbătoare. Orban a participat, duminică, la manifestările organizate la alba Iulia cu prilejul Zilei Naționale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.