Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Asociații ale magistraților, despre legile justiției: Mențin modificările nocive

Ziarul de Vrancea
25 iul 2022 757 vizualizări

Prin aceste acte normative, se compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupție și împotriva crimei organizate, acuză reprezentații magistraților

Asociația Forumul Judecătorilor din România, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Inițiaiva pentru Justiție afirmă, într-un comunicat oficial, că noile proiecte ale “legilor justiției”, publicate la 21 iulie 2022 de Ministerul Justiției sunt practic actualele legi în vigoare, cu unele modificări, fiind cu totul diferite față de variantele prezentate și asumate în fața Comisiei Europene. De facto, prin aceste proiecte, se compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupție și împotriva crimei organizate și se încearcă controlarea activității celor două parchete specializate de factorul politic, prin intermediul Procurorului General al României, care este numit eminamente politic.

“Este pur și simplu de neînțeles de ce mai este necesară adoptarea acestor proiecte, în forma propusă. Deși Guvernul României s-a angajat să asigure armonizarea legislației privind organizarea și funcționarea Justiției în acord cu principiile din instrumentele internaționale ratificate de România, precum și cu luarea în considerare a tuturor recomandărilor formulate în cadrul mecanismelor europene (MCV, GRECO, Comisia de la Veneția, Raportul CE privind statul de drept) și ale deciziilor CCR, «legile justiției» publicate la 21 iulie 2022 mențin aceleași dispoziții retrograde și blochează orice fel de reformă”, spun cele trei asociații.

Potrivit acestora, “partenerii europeni sunt înșelați fără niciun fel de reținere într-un joc insidios și interminabil”.

Asociațiile precizează că, “în ciuda angajamentelor luate în fața Comisiei Europene, se mențin aproape toate modificările nocive criticate de organismele internaționale în ultimii ani: concursurile de promovare la Înalta Curte de Casație și Justiție, precum și în funcții de execuție la curțile de apel, tribunale și parchetele de pe lângă acestea nu au caracter meritocratic și rămân sub controlul total al Secției pentru judecători a CSM, Inspecția Judiciară este minor cosmetizată, rolul Institutului Național al Magistraturii, prin Consiliul Științific, în numirea inspectorilor este înlăturat total, libertatea de exprimare a magistraților este grav afectată, fiind menținută obligația de abținere de la „manifestarea sau exprimarea defăimătoare în raport cu celelalte puteri ale statului”, iar funcționarea CSM în esență în secții încalcă arhitectura constituțională a acestei autorități colegiale, în care Plenul este forma de organizare adecvată”.

“Foarte straniu este că eliminarea tuturor acestor aspecte a fost considerată esențială pentru independența justiției în proiectele publicate de Ministerul Justiției, reprezentat prin actualul ministru, la 30 septembrie 2020 și la 22 iunie 2022, și revizuirea lor a fost asumată fără rezerve în fața Comisiei Europene, iar prin noul proiect din 21 iulie 2022 modificările necesare sunt abandonate fără niciun fel de explicație, nemenționându-se, în mod transparent, cine a propus noile prevederi, în condițiile în care, în luna iunie 2022, Ministerul Justiției a anunțat că nu redeschide dezbaterea publică asupra proiectelor. De asemenea, au fost introduse reglementări care asigură posibilitatea procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție de a infirma motivat toate măsurile și soluțiile adoptate de procuror (inclusiv de procurorii DNA/DIICOT), prevederi de natură a încălca obligațiile asumate de România prin Actul de aderare la Uniunea Europeană de a asigura independența DNA. De facto, prin aceste proiecte, se compromit toate progresele făcute de România în lupta anticorupție și împotriva crimei organizate și se încearcă controlarea activității celor două parchete specializate de factorul politic, prin intermediul Procurorului General al României, care este numit eminamente politic”, mai spun asociațiile de magistrați.

“Se configurează un sistem clientelar”

Ele menționează că “se elimină ocuparea prin concurs a funcției de vicepreședinte de instanță/adjunct al prim procurorului parchetului, ceea ce constituie un regres, prin această normă urmărindu-se crearea unei dependențe a celor care ocupă funcții manageriale în instanțe/parchete față de Secția de judecători/procurori și de președintele instanței/conducătorul parchetului, care își va propune adjuncții”.

“Se configurează astfel un sistem clientelar înăuntrul magistraturii, ceea ce este inacceptabil, deoarece pune în pericol însăși independența sistemului judiciar. În plus, într-o perioadă în care sunt vacante peste 1000 de posturi de judecător și procuror, se propune mărirea perioadei de școlarizare la Institutul Național al Magistraturii de la 2 ani la 3 ani, propunere care nu are la bază niciun studiu de impact, nicio analiză de nevoi si nicio evaluare a situației personalului din sistemul judiciar. Mărirea perioadei de școlarizare va conduce la cronicizarea deficitului de personal și la un dezechilibru pe termen mediu pentru instanțele și parchetele de grad superior prin corelare cu vechimea necesară pentru promovare”, se precizează în comunicatul oficial.

“În acest context, rămâne evidentă dorința puterii executive de a crea un sistem judiciar în care puterea de decizie este deținută de majoritatea Secției pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii, de conducerea Ministerului Public și de președinții de instanțe, cu caracter discreționar și cu ignorarea participării colegiale la luarea deciziilor de interes. Practic, prin aceste legi, sistemul judiciar cunoaște un regres inacceptabil, independența sa fiind în mod serios pusă în pericol, deși garanțiile de independență privind judecătorii asigurate la momentul aderării la Uniunea Europeană ar fi trebuit să rămână intangibile ulterior aderării”, mai afirmă asociațiile din justiție.

Primar PSD: “I-aș băga în pușcărie și i-aș împușca pe cei care udă porumbul”

În plină secetă generată de caniculă, perioadă în care unii agricultori își udă culturile agricole, un primar din Gorj spune că i-ar băga “la pușcărie” pe care fac asta. “I-aș băga în pușcărie, i-aș împușca pe cei care udă porumbul și iau dreptul altor oameni la civilizație. Alte familii nu au apă să bea de sete”, a răbufnit primarul PSD comunei Peștișani, din Gorj, Cosmin Pigui.

Edilul este foarte supărat pe locuitorii care folosesc apa din rețea ca să-și ude culturile de porumb, spunând că sunt familii cu copii mici și bătrâni țintuiți la pat, care au de suferit ca urmare a risipei pe care o fac unii dintre localnici. “Este un sfert din localitate afectată. Este afectată în această perioadă caniculară, pentru că o rețea de alimentare cu apă de uz casnic este utilizată ca și o rețea de irigat, ceea ce nu este normal”, a continuat primarul Cosmin Pigui.

Medic: Din păcate, acest val 6 atinge foarte mult copiii

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ din Timișoara, medicul Cristian Oancea, a declarat că valul 6 al pandemiei de COVID-19 afectează în special copiii, dar și persoanele peste 60 de ani cu riscuri asociate. Medicul a precizat că în toamnă se așteaptă la o creștere a cazurilor de Covid.

Cristian Oancea a arătat că în Spitalul de Boli Infecțioase Timișoara majoritatea pacienților internați în zona roșie au vârsta mai mică de doi ani.

“Din păcate, acest val 6 atinge foarte mult copiii. Și îndeosebi pe cei cu vârstele extrem de mici. Majoritatea celor aflați în zona roșie de la noi din spital au vârsta mai mică de 2 ani. Cu toții au dezvoltat o formă medie de boală. Acestora li se adaugă cei de peste 60 de ani care au riscuri asociate. Evident, se numără printre persoanele internate și pacienți de 30 și 40 de ani care au avut nevoie de suport de oxigen. Acest val 6 a venit puțin prea repede. Ne așteptam la o creștere a numărului de cazuri înspre toamnă. Dacă se menține acest ritm, vom asista la o creștere accentuată a numărului de cazuri în zilele și săptămânile următoare, dar să sperăm că vom avea parte doar de forme ușoare, cu simptomatologie redusă, care nu necesită internare, ci doar administrarea unui tratament la domiciliu. Masca de protecție și dezinfecția mâinilor continuă să fie în prim plan. De asemenea, autoizolarea este și ea esențială pentru a reduce creșterea numărului de cazuri de COVID 19. Trebuie să fim foarte atenți la simptome, să ținem în permanență legătura cu medicul de familie și, dacă este nevoie, să solicităm o evaluare intr-un centru specializat”, a declarat dr. Cristian Oancea, manager la Spitalul de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ Timișoara.

Surse: Niciun rector nu a ridicat problema plagiatului în fața premierului Ciucă

La întâlnirea-reuniune a consorțiilor universitare românești cu premierul României, Nicolae Ciucă, niciunul dintre cei 25 de rectori și reprezentanți ai universităților „veniți din toată țara”, nu a ridicat problema titlurilor de doctor acordate de universități sau cea a plagiatelor. De asemenea, nu s-a spus un cuvânt despre acuzațiile de plagiat aduse premierului ori despre desființarea CNADTCU, instituția care analizează cazurile de plagiat și dă verdicte în aceste cazuri, fiind singura care poate propune retragerea unui titlu academic de doctor. Informațiile au fost confirmate de sursele site-ului Edupedu.ro.

Niciun consorțiu universitar nu a prezentat înainte cu ce teme merge la întâlnirea cu premierul și nici după nu au existat, până la ora publicării acestui articol, comunicări despre ce s-a discutat la Palatul Victoria.

Guvernul a dat un comunicat, dar nicio fotografie de la eveniment nu a fost publicată pe conturile oficiale de Facebook ale Guvernului sau premierului Ciucă, conturi cu o activitate foarte intensă, din care nu a lipsit până acum niciun eveniment care a avut loc la Palatul Victoria. Acesta ar fi primul. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu s-a declarat „absolut impresionat” de faptul că au venit „toți rectorii care au confirmat”.

Noi alerte cu bombă în Moldova

Zeci de obiecte explozive ar fi fost instalate în mai multe instituții din Chișinău, Bălți și Comrat, a anunțat Agora.md. Printre obiectivele minate ar fi și Aeroportul Internațional Chișinău. Autorii au trimis un e-mail instituțiilor de forță din Republica Moldova și au spus că ar fi plasat obiecte explozibile în 43 de locuri. Printre locurile „minate” ar fi atât instituții de stat, cât și bănci, centre comerciale, biserici, misiuni diplomatice. De asemenea, obiecte explozibile ar fi fost puse și la Parlament, Ministerul Justiției, Piața Centrală, dar și centre comerciale.

Autorii atacului ar cere renunțarea la integrarea în UE și NATO, renunțarea la statutul de neutralitate, dar și începerea operațiunii militare împotriva Transnistriei.

Aceste amenințări vin după ce, în urmă cu o săptămână, procurorii de la Chișinău anunțau că suspecții care amenință cu bombe sunt atât din afara țării, cât și din interiorul granițelor. Bănuiții ar fi fost dirijați de către un grup de persoane care are drept scop destabilizarea situației din țară, au adăugat procurorii, citați de Agora.md.

Poliția de Frontieră: 11.668 de cetățeni ucraineni au intrat luni în România

Poliția de Frontieră anunță că 11.668 de cetățeni ucraineni au intrat luni în România, în creștere cu 7,4% față de ziua precedentă. “În data de 25.07.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 266.980 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 63.760 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 125.237 de persoane, dintre care 11.668 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 7,4% față de ziua precedentă)”, a transmis marți Poliția de Frontieră.

Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 25.07.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.694.369 cetățeni ucraineni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.