Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ambasadorul Rusiei la București, convocat la MAE

Ziarul de Vrancea
16 mar 2024 907 vizualizări

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a comentat rezoluția PE privind restituirea tezaurului românesc, afirmând că datoria României către Rusia este 20–25 de ori mai mare decât valoarea tezaurului de la Moscova

Ambasadorul Federației Ruse la București Valeri Kuzmin a fost convocat la Ministerul Afacerilor Externe (MAE), fiindu-i transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la ”maniera deformată, trunchiată și neconformă” în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, ”cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric”. Kuzmin a fost convocat după ce pe pagina de Facebook Ambasadei Rusiei au fost postate afirmații dure ale purtătoarei de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova ca reacție la rezoluția Parlamentului European privind restituirea Tezaurului României sechestrat de Rusia.

”Din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat în dimineața zilei de 17 martie 2024 la sediul Ministerului Afacerilor Externe în legătură cu o serie de declarații recente ale părții ruse. Ambasadorului i-a fost transmisă nemulțumirea profundă a părții române cu privire la maniera deformată, trunchiată și neconformă în care sunt abordate, inclusiv în comunicarea publică a Ambasadei Federației Ruse, teme importante, cu relevanță bilaterală, care își au originea în trecutul istoric”, a anunțat duminică MAE. Conform MAE, i s-a reamintit ambasadorului Federației Ruse ”necesitatea încadrării depline și permanente în practica diplomatică, inclusiv în ceea ce privește menținerea unei conduite responsabile în comunicarea publică”.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus Maria Zaharova, a comentat rezoluția PE privind restituirea tezaurului românesc, afirmând că datoria României către Rusia și Uniunea Sovietică este 20–25 de ori mai mare decât valoarea întregii rezerve de aur românești trimis în Rusia și că aproape tot aurul românesc și alte bunuri de valoare au fost returnate în timpul dezvoltării relațiilor sovieto-române, conform unei postări de pe pagina de Facebook a Ambasadei Federației Ruse la București.. Concluzia Mariei Zaharova este că România vrea să-și rezolve astfel problemele economice.

De asemenea, vicepreședintele Consiliului de Securitate al Rusiei și fost președinte al Rusiei atunci când Vladimir Putin era premier, Dmitri Medvedev a precizat că România nu va primi nimic de la Federația Rusă și că rezoluția adoptată de Parlamentul European privind returnarea tezaurului nu va avea niciun efect la Moscova. Într-o postare de pe platforma Vkontakte, el a spus că „liderii europeni sunt idioți”, i-a înjurat pe români și a adăugat că „românii nu sunt o națiune, ci un mod de viață”.

CNAIR prezintă stadiul Autostrăzii Unirii

contractele pentru loturile Târgu Mureș-Miercurea Nirajului și Leghin-Târgu Neamț, finanțate din PNRR, au fost semnate

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a prezentat stadiul Autostrăzii Unirii – A8 de la Târgu Mureș la Ungheni și a anunțat că pentru loturile Târgu Mureș - Miercurea Nirajului și Leghin - Târgu Neamț, finanțate din PNRR, contractele au fost semnate.

Astfel, pentru secțiunea Târgu Mureș – Miercurea Nirajului (24,4 km.) antreprenor este Nurol Insaat VE Ticaret A.S.  din Turcia. Durată contractului este 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție). Valoare investiției este 2,46 miliarde de lei, fără TVA.

Pentru secțiunea Leghin - Târgu Neamț (29,9 km) antreprenor este Asocierea SA&PE Construct SRL – Spedition UMB SRL – Tehnostrade. Durată contractului este 30 de luni (6 luni proiectare, 24 de luni execuție), iar valoarea acestuia de 1,56 miliarde de lei, fără TVA.

Reprezentanții CNAIR au precizat că în cadrul Studiului de Fezabilitate, secțiunea II Miercurea Nirajului – Leghin, km 22Â000 – km 181Â195, parte din Autostrada Târgu Mureș – Târgu Neamț, a fost împărțită în 6 sectoare distincte.

CNAIR a prezentat situația și pentru secțiunea Târgu Neamț – Iași – Ungheni.

“În data de 12.12.2023 a fost transmis memoriul de prezentare spre a fi depus la Agenția pentru Protecția Mediului Iași. În cadrul documentației au fost identificate erori, ce au fost remediate, iar completările necesare au fost depuse de către CNAIR. De asemenea, prestatorul a depus documentația necesară obținerii avizului de gospodărire a apelor, fiind emise observații în data de 16.02.2024. Prestatorul a transmis în data de 05.03.2024 completările solicitate, în prezent așteptându-se un punct de vedere din partea ABA Bârlad și ABA Siret.

Studiul de Fezabilitate, a fost predat în data de 15.02.2024 de către prestatorul CONSITRANS S.A. În urma analizei s-a constatat faptul ca Studiul de Fezabilitate este incomplet și prezintă numeroase erori/lipsuri, fiind respins de către CNAIR în data de 05.03.2024”, au mai precizat reprezentanții CNAIR.

Ei au adăugat că termenul de predare a Studiului de Fezabilitate – 15 februarie 2024 - nu a fost astfel respectat și nu a fost decalat, drept urmare la acest moment se înregistrează penalități de întârziere. În prezent, se află în curs de desfășurare etapa de identificare a proprietarilor, fiind întâmpinate probleme din cauza lipsei de informații în zonele UAT Costești, Lețcani, Rediu, Popricani și Golăești.

Cea mai mare pensie din România a depășit 100.000 de lei brut pe lună, peste 19.000 de euro net

Cea mai mare pensie din România a depășit valoarea brută de 100.000 de lei lunar, odată cu majorarea din luna ianuarie. După impozitare, valoarea netă a pensiei trece de 19.000 de euro lunar și este încasată de un fost angajat din sistemul bancar. Așadar, este o pensie obținută strict pe bază de contributivitate, potrivit informațiilor News.ro. Pensia medie în luna februarie în România a fost de 2.290 de lei (450 de euro), potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii.

Cea mai mare pensie din România se ridică la suma brută de 108.627 de lei. Potrivit legii, se aplică un impozit de 10% pentru suma care depășește 2.000 de lei. Așadar, în acest caz, se scad 2.000 de lei, iar suma impozabilă este de 106.627 de lei. Rezultă o pensie netă de 95.965 de lei lunar. Așadar, cea mai mare pensie din România atinge în acest moment valoarea de 19.193 de euro pe lună. Potrivit informațiilor News.ro, pensia aparține unui fost bancher și este obținută strict pe bază de contributivitate.

A doua pensie ca mărime din România se ridică la o valoare brută de 81.299 de lei. După ce se scad cei 2.000 de lei neimpozabili și se aplică o taxare de 10%, rezultă o pensie netă de 71.370 de lei, deci 14.274 de euro.  A treia pensie ca valoare brută atinge 78.526 de lei, deci 68.874 de lei net. Aproximativ 13.800 de euro net lunar.

În top 5 pensii din România se mai regăsesc sume brute de 73.450 de lei și 68.703 lei, valoarea netă fiind: 64.305 lei (12.860 de euro) și 60.000 de lei (12.000 de euro). Așadar, primele cinci pensii ca valoare netă din România se situează, descrescător, între 19.193 de euro și 12.000 de euro. Toate cinci sunt obținute pe baza criteriul contributivității. Pensia medie în luna februarie în România a fost de 2.290 de lei.

BEC a respins protocolul constituirii Alianței Dreapta Unită

USR, PMP și Forța Dreptei vor ataca decizia la Înalta Curte de Casație și Justiție

Biroul Electoral Central (BEC) a respins protocolul de constituire a Alianței Dreapta Unită formată din USR, PMP și Forța Dreptei, a anunțat Cătălin Drulă. Președintele USR a anunțat că decizia BEC va fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție (ÎCCJ). „Respingerea protocolului Alianței Dreapta Unită, la solicitarea PSD, este un act de agresiune politică venit din partea lui Iohannis, Ciolacu și Ciucă, care arată întregii țări unde am ajuns cu starea democrației.  Dar le promit lor că nu ne vor opri! Milioane de români susțin o alternativă onestă la actuala putere. Noi avem soluțiile corecte pentru a moderniza România și nu nu vom împiedica de scamatoriile instituțiilor pe care le controlează.  În ciuda pretextului folosit de BEC, Eugen Tomac este liderul legitim al PMP, ales încă din 2022, cu un Congres validat de Tribunalul București. Pe 2 februarie 2024, același Tribunal București a dispus biroului partidelor politice să înregistreze rezultatul ultimului congres PMP. O decizie executorie, care nu este pusă în aplicare”, a scris Cătălin Drulă, duminică pe Facebook.

El a adăugat că „decizia de astăzi luată la solicitarea PSD nu are nicio legătură cu legile și regulile dintr-un stat democratic”. Liderul USR a adăugat că va fi contestată la ÎCCJ hotărârea BEC de respingere a protocolului Alianței Dreapta Unită. „Este doar o încercare de a ne împiedica să participăm în alegeri sub Alianța Dreapta Unită, o încercare disperată a marionetelor lui Iohannis, care știu că li se apropie sfârșitul politic. Ce fac acum este un act de lașitate și de dispreț față de voința românilor, care arată că partidul unic PSD-PNL este dispus să calce democrația în picioare pentru a-și păstra puterea.  Statului mafiot patronat de Klaus Iohannis îi este frică de Dreapta Unită și încearcă că ne scoată de pe buletinul de vot ca Alianță, la fel cum a încercat Dragnea cu USR în 2019. Vom contesta această decizie la Înalta Curte de Casație și Justiție. Ne vom lupta pentru drepturile noastre și pentru viitorul pe care îl merită această țară. Vă chem alături de noi, astăzi, în Piața Universității, începând cu ora 16:00. Pornim strângerea de semnături pentru candidaturile din 9 iunie. Misiunea noastră este o Românie fără corupție, fără abuzuri și fără frică. România Modernă este mai puternică ca niciodată.

USR, PMP și Forța Dreptei consideră abuzivă, anticonstituțională și antidemocratică decizia de duminică a Biroului Electoral Central de a respinge înregistrarea alianței electorale Dreapta Unită, arată comunicatul de presă al partidului Forța Dreptei. „Este un demers bazat eminamente pe umorile politice ale PSD, menit să împiedice cele trei partide să participe la alegerile din 9 iunie ca o alianță puternică de dreapta, o alternativă reală la actuala putere.  Majoritatea politică din Biroul Electoral Central a ignorat cu desăvârșire toate argumentele legale invocate, orbită de obsesia de a bloca ilegitim, prin orice mijloace, partidele politice de Opoziție în procesul electoral. Acest lucru dovedește justețea cauzei pe care o apără partidele din alianța Dreapta Unită și faptul că formațiunile care controlează majoritatea în BEC se tem de perspectiva susținerii pe care ar putea-o obține USR, PMP și Forța Dreptei, prin vot, în alegeri”, mai arată sursa citată.

Decizia BEC va fi contestată de USR, PMP și Forța Dreptei la Înalta Curte de Casație și Justiție, având ca suport jurisprudența consolidată a ÎCCJ.

„Evidențiem cu precădere cazul alegerilor europarlamentare din anul 2019, când ÎCCJ a dispus înregistrarea alianței USR-PLUS, în pofida faptului că semnatarii celor două partide nu erau încă înregistrați ca președinți de partid în Registrul Partidelor Politice. Decizia ÎCCJ a avut în vedere prevederile legale potrivit cărora alianțele electorale nu reclamă perfectarea lor de către președinții partidelor, ci de către «organul competent/conducerile executive» care pot împuternici anumite persoane pentru a încheia protocolului de constituire a alianțelor.  Înalta Curte de Casație și Justiție a subliniat în 2019, în contextul validării alianței electorale, imperativul respectării dreptului de asociere și dreptului de a participa la alegeri”, mai spune sursa menționată.

Dolj: Un tânăr de 20 de ani a fost arestat preventiv după ce a violat o fată de 14 ani

Un tânăr de 20 de ani din județul Dolj a fost arestat preventiv pentru 30 de zile pentru că a violat o fată în vârstă de 14 ani.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj au anunțat că un tânăr din comuna Valea Stanciului este cercetat pentru comiterea infracțiunii de viol. 

“În cursul zilei de 15 martie, polițiștii au fost sesizați de o femeie, de 56 de ani, din comuna Dobrești, cu privire la faptul că, la data de 14 martie, nepoata sa minoră de 14 ani ar fi victima infracțiunii de viol. Din cercetările efectuate de polițiști s-a stabilit faptul că tânărul de 20 de ani ar fi întreținut raporturi sexuale cu minora de 14 ani, pe un teren extravilan din comuna Valea Stanciului”, au precizat polițiștii.  Tânărul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind prezentat apoi Judecătoriei Segarcea care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Patronul firmei Gersim, reținut pentru înșelăciune în domeniul imobiliar

Omul de afaceri Daniel Ștefănescu, patronul firmei Gersim, unul dintre cei mai mari importatori de telefoane și tablete din România, care fusese reținut de către procurorii din Prahova într-un dosar de fraude imobiliare și prezentat instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă, a fost plasat sub control judiciar. În același dosar un alt inculpat a fost eliberat, iar un altul a fost plasat de asemenea sub control judiciar.

Judecătorii Curții de Apel Ploiești au respins propunerea procurorilor prahoveni de arestare preventivă a omului de afaceri Daniel Ștefănescu, care a fost plasat sub control judiciar.

Procurorii susțin că, în perioada 2022-2023, cei trei inculpați, oameni de afaceri, au ajutat un dezvoltator imobiliar să ascundă o parte din patrimoniu, înainte dar și după intrarea în insolvență.  Conform unor surse judiciare, ei au preluat părți sociale din firma care a construit un bloc, plătind, în acte 100 de lei pentru active care valorau și 3 milioane de euro, sau au mărit, în mod fictiv, datoriile pe care firma le avea față de unele persoane. Aceste acțiuni au dus la menținerea în eroare a unor persoane vătămate de către  dezvoltatorul imobiliar, care a ridicat în Ploiești ansamblurile rezidențiale City Gate și White Tower și care încheiase promisiuni de vânzare a unor apartamente. Oamenii au fost lăsați să creadă că vor deveni proprietarii apartamentelor pentru care au plătit și că dezvoltatorul imobiliar are suficiente fonduri pentru a finaliza construcțiile deși, conform anchetatorilor, singura consecință urmărită de către inculpații din dosar era aceea ca firma să nu fie executată silit. Prejudiciul este estimat, conform surselor citate, la 2 milioane de euro.Tranzacțiile s-au desfășurat, conform anchetatorilor, cu complicitatea unor avocați și notari din Ploiești, care sunt și ei inculpați în dosar.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.