Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Acuzații grave: Conducerea CNAS, pe mâna DNA

Ziarul de Vrancea
20 iul 2019 1109 vizualizări

Sorina Pintea susține că a identificat fapte de natură penală în cazul sistemul informatic al cardurilor de sănătate n firma care ar trebui să asigure mentenanța sistemului IT a fost fondată de fugarul Sebastian Ghiță

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a declarat ieri că raportul întocmit în urma controlului de la Casa Națională a Asigurărilor de Sănătate va fi gata în următoarele 7 zile, urmând a fi depus pe masa procurorilor DNA deoarece „există fapte de natură penală”.  „CNAS nu e în subordinea Ministerului Sănătății, dar pentru că Ministerul gestionează sistemul de sănătate publică, am considerat necesar de a face aceste verificări. Controlul început în luna iunie va fi finalizat în următoarele 7 zile și, din lecturarea prealabilă, pot să vă spun cu certitudine că raportul de control va fi depus la DNA. Sunt aici cu șeful Corpului de Control, noi am studiat încă de săptămâna trecută ceea ce avem în raport în prealabil. Din punctul nostru de vedere, există fapte de natură penală. Noi, de altfel, am mai depus și anul trecut, dar nu la DNA, un document”, a spus ministrul Sănătății, Sorina Pintea.

“Procedee birocratice exagerate”

Potrivit ministrului, luni sistemul informatic al cardurilor a fost pornit, însă la ora 10:00 a început din nou să înregistreze erori. „Concluzia a fost următoarea, de ani de zile CNAS și spun Casa deși știu foarte clar care sunt direcțiile care au avut grijă să nu meargă procedurile în direcția legală și normală, uzând de procedee birocratice exagerate a blocat ceea ce înseamnă funcționarea normală a sistemului și îmi asum ceea ce spun, pentru că în momentul în care niște proceduri care puteau fi finalizate chiar cu toate contestațiile din lume, au fost uitate oferte care au expirat stând în Casă, sunt lucruri care au îngreunat și au afectat foarte mult funcționarea acestui sistem”, a punctat ministrul Sănătății.

Reprezentanții CNAS și cei care se ocupă de mentenanța sistemului de informatic al cardurilor de sănătate au participat, luni, la o întâlnire convocată de Ministerul Sănătății, pentru a discuta erorile din ultimele zile, au precizat surse din cadrul instituției. Pe 10 iulie 2019, Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) anunța oficial că platforma informatică a asigurărilor de sănătate este indisponibilă, astfel că toate serviciile medicale, medicamentele și dispozitivele medicale se acordă în regim off-line. Președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, Sandra Alexiu, a precizat, însă, că sistemul nu e funcțional de pe 1 iulie.

Firma care ar trebui să asigure mentenanța sistemului IT al cardului de sănătate (CEAS) și a platformei IT a asigurărilor de sănătate (PIAS) a fost desemnată pe 30 iunie 2016, fiind SC Team Net International SA, companie fondată de fostul parlamentar Sebastian Ghiță. Valoarea contractelor a fost anunțată atunci la peste cinci milioane de euro, cele două contracte acoperind o perioadă de trei ani.

Pintea: În numele CNAS, îmi cer scuze pacienților

Sorina Pintea a precizat ieri că își cere scuze pacienților, în numele CNAS, pentru problemele sistemului informatic, chiar dacă instituția nu este în subordinea Ministerului, subliniind că birocrația nu este o scuză pentru indolența care a creat întreaga situație. „Am avut o discuție interesantă astăzi (luni, n.r), am înțeles foarte multe lucruri, dar mai presus de toate, am înțeles că uneori indolența duce la ceea ce s-a întâmplat până acum și mai spun încă o dată: faptul că dorim să ne acoperim de documente nu e o scuză. Birocratizăm excesiv uneori fără să fie nevoie temându-ne că se va întâmpla ceva. Da s-a întâmplat”, mai spune ministrul.

Azi ar trebui să aflăm candidatul PSD

Dăncilă sau Firea?

 primarul Capitalei a continuat atacurile la adresa premierului n Firea generează “iritare”, a reacționat șeful PSD Vaslui

Liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, a declarat, ieri, că procesul de desemnare a candidatului partidului pentru alegerile prezidențiale trebuie accelerat.  Întrebat în legătură cu intenția Gabrielei Firea de a candida la prezidențiale, Dumitru Buzatu a spus că “un pic de modestie nu strică unui candidat la prezidențiale”. “Gabriela Firea este o persoană vizibilă, dar în ceea ce privește capacitatea de a genera iritare este foarte ridicată, pentru că m-a iritat și pe mine. Nu poți tot timpul... De unde ai atitudinea aceasta de cel mai bun, cel care știi totul, care-i culpabilizezi pe toți ceilalți? Am văzut că este în mare pericol PSD, dacă nu o va desemna drept candidat. (...) Un pic de modestie poate nu strică unui candidat la alegerile prezidențiale”, a spus Buzatu. Gabriela Firea a declarat că, în situația în care la Comitetul Executiv i se va indica să-și depună candidatura pentru prezidențiale la un ghișeu, o va face. Ea a spus că premierul Viorica Dăncilă nu are cum să fie candidatul social-democraților de succes la alegerile prezidențiale câtă vreme nu a ajuns nici măcar la jumătate din scorul partidului.

Ponta nu s-a înțeles cu Dăncilă și Tăriceanu

Liderul Pro România Victor Ponta afirmă că a avut ieri discuții informale și cu Viorica Dăncilă, și cu Călin Popescu Tăriceanu și precizează că nu a fost luată nicio decizie privind candidaturi sau colaborări politice. “Am insistat doar pe obiectivul principal al ProRomania-o schimbare radicală față de tot ceea ce s-a întâmplat din Ianuarie 2017 și până în 27 Mai 2019 : asigurarea unei guvernări eficiente și a unor reforme adevărate în domeniul administrației publice, al economiei și finanțelor, educație, sănătate, mediu șamd. Evident că nu am luat nicio decizie privind candidaturi sau colaborări politice (asemenea decizii pot fi luate doar de către Echipa ProRomania) / așa cum am făcut și atunci când am discutat cu liderii Opoziției sau cu Președintele Iohannis am dat dovadă de dorință de dialog-dar am prezentat și susținut punctele de vedere ale ProRomania și interesele sociale și economice pe care noi le reprezentăm”, a scris Ponta pe Facebook. Comitetul Executiv Național al PSD va avea loc, azi, iar secretarul general al formațiunii, Mihai Fifor, a anunțat că în cadrul ședinței ar trebui decis candidatul pentru alegerile prezidențiale din partea PSD. Anterior, PSD a decis că trebuie să participe cu propriul candidat la alegerile prezidențiale, iar Comitetul Executiv al formațiunii a respins, prin vot, varianta susținerii candidaturii lui Călin Popescu Tăriceanu.

Medic: O boală ascunsă la palmă afectează tot mai multe femei

Sindromul de tunel carpian este o afecțiune frecventă în rândul populației de pe întreg globul care se manifesta prin dureri foarte mari la nivelul mâinilor, însă se poate opera cu o incizie minimă în palmă, spune doctorul neurochirurg Dan Benția. “De această boală sunt afectate în special femeile în decada a IV-a și a V a de viață existând și un vârf de frecvență la femeile însărcinate”, afirmă doctorul neurochirurg Dan Benția. Prin antebrațul omului trec mai mulți nervi și artere, iar cel mai mare nerv care se numește nervul median străbate porțiunea mjlocie a antebrațului ajungând la nivelul mâinii, în palmă. În drumul său către palmă, nervul median trece printr-un defileu reprezentat de o zonă îngustată anatomic având peretele interior format din osul palmei și peretele superior făcut dintr-un ligament care nu se extinde. “În aceste condiții este un punct nevralgic unde orice altă modificare a acestui spatiu îngust va duce la o apăsare asupra nervului. De exemplu: îngroșarea ligamentelor, ciocuri la nivelul oaselor palmelor, depunerea unor substanțe (amiloid) în bolile reumatologice și sarcină va crește presiunea asupra nervului într-un spațiu deja neextensibil aparând suferința nervului median: neuropatia nervului median”, mai spune doctorul neurochirurg. Boala se manifestă printr-o durere la nivelul palmei și feței plantare a degetelor I-III fața palmară, amorțeli, dureri și amorțeli în palmă, atrofia mușchilor palmei (în stadii avansate) în special mușchiul pentru degetul mare și mușchii profunzi ai palmei care vor împiedica mișcarea degetului mare și departarea degetelor. În stadiile finale ale bolii se produce o atrofie totală a mușchilor palmei cu imposibilitatea folosirii mâinii care devine ireversibilă. În ceea ce privește operația, se face incizie minimă în palmă, la nivelul unei cute palmare, se taie ligamentul compresiv de deasupra nervului, se eliberează nervul median din aderente astfel încât tot traiectul său prin palmă să fie liber, potrivit neurochirurgului. “Operația durează 30 de minute, internarea este de câteva ore până la o zi. Pacienții se externează, mult ameliorați, vor veni la pansat și scos fire la aproximativ 7-8 zile după operație. O parte din pacienți beneficiază de tratament fiziokinetoterpic la nivelul palmei”, mai spune el. Referitor la tratamentul conservator se utilizează medicamente antiinflamatoare, pentru a stopa durerea.

Cazul “Sorina”: Avocata asistentei maternale a depus plângere penală pe numele procuroarei

Avocata asistentei maternale din Baia de Aramă a depus, ieri, la Secția de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ), o plângere penală împotriva procuroarei Maria Pițurcă de la Parchetul Curții de Apel Craiova, cea care ar fi bruscat-o pe fetița de opt ani, în timp ce copilul era ridicat pentru a fi dat spre adopție. “Am venit astăzi la Secția specială pentru a depune plângere penală împotriva doamnei procuror Maria Pițurcă referitor la săvârșirea infracțiunilor de răpire de persoane, constituire de grup infracțional, rele tratamente aplicate minorului. Față de această împrejurare nu putem sta așa, trebuie ca Parchetul General să ia măsuri pentru aceste infracțiuni comise. (...) Constituire de grup infracțional, pentru că a fost doamna procuror Maria Pițurcă, a fost familia Săcărin, au fost și cei doi polițiști, care au participat la această răpire. Doamna procuror nu avea această calitate de a veni și lua fetița”, a spus Ioana Constantin, avocata familiei Șărămăt. Ea a mai spus că familia asistentei maternale nu a știut nimic despre plecarea fetiței din țară. “Ne-a luat prin surprindere faptul că s-au soluționat atât de repede problemele referitoare la pașaport și viză. Chiar este pur și simplu revoltător. Trebuia ca fetița să rămână în țară cu părinții, adică familia Săcărin, pentru că acum urmează cercetarea penală, știm că este obligatorie. Stăm și ne întrebăm acum cum vor soluționa aceste acte de procedură”, a precizat avocata.

Gheorghe Ștefan, condamnat la 3 ani și 9 luni de închisoare într-un nou dosar

Fostul primar al municipiului Piatra Neamț, Gheorghe Ștefan, a fost condamnat, ieri, de magistrații Tribunalului București la 3 ani și 9 luni de închisoare cu executare într-un dosar ce vizează Poșta Română. Totodată, instanța a luat act că suma de 226.967,15 euro primită de către Ștefan Gheorghe în săvârșirea infracțiunii de trafic de influență a fost restituită. Fostul primar din Piatra Neamț, condamnat la închisoare în dosarul Microsoft, a părăsit, în septembrie 2017, Penitenciarul de Maximă Siguranță Ploiești, după ce a fost eliberat condiționat. Gheorghe Ștefan a fost trimis în judecată pentru fapte de corupție într-un dosar disjuns din cel privind Poșta Română. Din rechizitoriul procurorilor a reieșit faptul că, în 2009, Gheorghe Ștefan, la momentul respectiv, primar al orașului Piatra Neamț, i-ar fi propus lui Marian Constantinof, om de afaceri, că în schimbul unor sume de bani, va interveni pe lângă reprezentanții Companiei Naționale Poșta Română S.A (C.N.P.R.), astfel încât sucursala „Fabrica de Timbre” – C.N.P.R., să le atribuie contracte unor societăți comerciale conduse de omul de afaceri.

PNL va modifica legea pentru interzicerea amnistiei faptelor de corupție

Liderul PNL Ludovic Orban a anunțat că proiectul de revizuire a Constituției va merge în Parlament fără prevederile declarate neconstituționale de CCR. El a mai spus că PNL va elabora un proiect de modificare a legii penale astfel încât să fie interzisă amnistia și grațierea faptelor de corupție. “Am analizat situația creată în urma deciziei stranii a CCR, care nu a acceptat ca decizia luată de cetățeni în cadrul referendumului din 26 mai de a introduce amnistia și grațierea să nu fie cuprinsă în proiectul de revizuire al Constituției. Așteptăm motivarea. Decizia pe care am luat-o e foarte simplă, pentru noi, voința cetățenilor este literă de lege și proiectul de revizuire a Constituției va merge mai departe în dezbaterea parlamentară fără articolele respective, urmând ca după apariția motivației CCR să elaborăm un proiect de lege de modificare a legii penale astfel încât în legea penală să includem această decizie pe care au luat-o cetățenii români de a interzice amnistia și grațierea pentru faptele de corupție”, a declarat președintele PNL. CCR a respins inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției. Magistrații au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției.

Pro România a mai “achiziționat” un deputat PSD

O nouă plecare de la PSD la partidul condus de Victor Ponta. Deputatul Florin Stancu, din organizația Dolj a PSD, condusă de Lia Olguța Vasilescu, a anunțat că demisionează din PSD și că trece la ProRomânia, afirmând că democrația nu îi mai caracterizează pe social-democrați și că aceștia nu au înțeles nimic din votul românilor din 26 mai. Anunțul a fost făcut de deputatul PSD pe Facebook. “Vreau să știți că liderii PSD nu au înțeles nimic din votul de pe 26 mai. Ei consideră că nu au greșit cu nimic față de români și nu vor face nicio schimbare, nici măcar de dragul primarilor. Democrația nu mai caracterizează PSD, iar dacă nu faci schimbări nici acum, nu le poți spune românilor că te vei bate pentru ei și că România va arăta mai bine peste un an”, a scris Florin Stancu. Liderul Pro România, Victor Ponta, a scris și el despre plecarea lui Stancu, postând adeziunea acestuia. Ponta a anunțat că Florin Stancu va coordona filiala din județul Dolj a ProRomânia.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.