Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Acord între PNL și PSD pentru alegeri anticipate?

Ziarul de Vrancea
2 feb 2020 1270 vizualizări

Liberalii ar fi renunțat la alegerea primarilor în două tururi, în schimbul alegerilor anticipate, susțin surse politice n liderii celor două partide neagă o astfel de înțelegere, dar social-democrații se arată convinși că moțiunea de cenzură va trece n PNL are un scor record în ultimul sondaj apărut pe piață

Premierul Ludovic Orban ar fi bătut palma cu liderul PSD Marcel Ciolacu astfel încât moțiunea de cenzură depusă de social-democrați să treacă și alegerile anticipate să se desfășoare pe 21 iunie, concomitent cu alegerile locale, susțin surse politice citate de ziarul Adevărul. În schimb, PNL va renunța la alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Guvernul Orban va rămâne interimar până în iunie. Alegerile anticipate reprezintă prioritatea PNL, în contextul în care sondajele arată că liberalii ar putea obține o majoritate parlamentară aproape singuri, cu sprjinul UDMR sau al minorităților naționale, deci fără Alianța USR-PLUS. PNL ar obține aproape 50% în cazul în care ar avea loc anticipate, arată o cercetare realizată de IMAS, la comanda Europa FM, publicată ieri. La mare distanță se află PSD, care cu greu ar obține 20%. Astfel, 47,4% dintre cei chestionați au răspuns că dacă ar avea loc alegeri anticipate, PNL ar fi opțiunea lor, potrivit sondajului. E cea mai mare intenție de vot pe care a atins-o PNL în ultimii ani. În ușoară revenire este și PSD, care după ce în decembrie avea o intenție de vot de 18,5%, în ianuarie are o intenție de vot de 20,6%. O ușoară creștere a cunoscut și USR, de la 11,5% până la 12,4%. PMP, ALDE și Pro România nu ar prinde Parlamentul. De asemenea, nu ar avea suficiente procente pentru a intra în Parlament nici PLUS, care ar strânge doar 4%, în timp ce UDMR e aproape de prag, având o intenție de vot de 4,7%.

Orban: “PNL nu are nimic de discutat cu PSD”

Ludovic Orban a catalogat ieri drept o “minciună gogonată” afirmația că PNL ar fi făcut o înțelegere cu PSD pentru ca moțiunea de cenzură să treacă. “Este o minciună gogonată, ca multe alte minciuni care au fost lansate de diverse site-uri sau posturi. Singurul obiectiv al PNL este acela de a scăpa România de PSD și de a asigura o guvernare responsabilă, pro-europeană, care să asigure dezvoltarea României”, a reacționat premierul. “PNL nu are nimic de discutat cu PSD și în ceea ce mă privește pe mine, nu am purtat de când sunt președinte al PNL, nicio negociere cu nicun reprezentant al PSD, altele decât evident în cursul moțiunii de cenzură și în cursul învestirii Guvernului, negocieri individuale cu parlamentari”, a adăugat Orban. “Nu există absolut niciun fel de element de credibilitate și face parte dintr-un arsenal de propagandă, probabil tot al PSD, care caută disperat să reducă avansul evident al PNL, creșterea încrederii cetățenilor în PNL și în guvernul pe care îl conduc “, a mai spus Orban.

Ciolacu: Acum avem voturile necesare să treacă moțiunea

Liderul PSD Marcel Ciolacu a declarat ieri, după ce moțiunea de cenzură inițiată de social-democrați a fost prezentată în Parlament, că este sigur că acum există voturile necesare să treacă moțiunea de cenzură. El a spus că PSD va veni cu o propunere de prim-ministru din afara partidului, deși inițial anunțase că nu va face o propunere de premier, în cazul în care Guvernul cade ca urmare a moțiunii de cenzură. De asemenea, el a negat că a purtat discuții cu Orban. “S-a venit în Parlament cu asumarea răspunderii pe două tururi. PSD împreună cu UDMR-ul și Forța Națională în momentul acesta susțin o moțiune. În cazul în care, Doamne-ferește, nu trece această moțiune, noi mai avem o pârghie de a ataca la Curtea Constituțională. Presupun că niciun prim-ministru, indiferent cum îl cheamă, sper nici domnul Orban nu poate să îi mai treacă prin cap să vină cu ordonanță atâta timp cât ești la Curtea Constituțională. Am ieșit totuși logic din orice calendar de modificare a alegerilor cu privire la două tururi. Deci ce înțelegere să fac? Înțelegerea ar fi fost în cazul în care nu s-ar fi venit cu această asumare în Parlament. Atunci aș fi spus că, domnule, hai că suspicionăm o anumită înțelegere. Dar cât timp totul se joacă în Parlament, la CCR, despre ce înțelegere vorbim? Îi recomand în continuare domnului prim-ministru să-și dea demisia dacă dorește anticipate”, a declarat Ciolacu.

Și senatorul PSD Daniel Zamfir a declarat, ieri, că “nu va nicio problemă” să se obțină votul care lipsește pentru a trece moțunea de cenzură. “Chiar dacă celelalte partide, cum ar fi ALDE, PMP, s-au exprimat, președinții lor, împotriva moțiunii de cenzură, vă rog să observați pozițiile publice pe care le au mulți dintre parlamentarii ALDE, spre exemplu, care sunt total nemulțumiți de felul în care domnul Ludovic Orban conduce astăzi Guvernul României și nu am nici un fel de îndoială că vor fi parlamentari de la ALDE, care vor vota moțiunea de cenzură”, afirmă el. “Mai trebuie un vot ca moțiunea să fie adoptată. Cred că nu va fi nici o problemă ca un vot, poate chiar mai multe să vină în favoarea moțiunii”, a afirmat el, la RFI.

Moțiunea de cenzură “Guvernul Orban/PNL - privatizarea democrației românești”, inițiată de PSD și UDMR după ce Guvernul Orban și-a asumat răspunderea pe alegerea primarilor în două tururi, a fost citită, ieri, în Parlament.

Președintele Academiei despre cazul Ditrău: Xenofobie și rasism

Președintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, rectorul Universității “Babeș-Bolyai” din Cluj, afirmă că “întâmplarea” celor doi muncitori din Sri Lanka, angajați la o brutărie din localitatea harghiteană Ditrău, are rădăcini mult mai profunde și o califică drept “excludere”, “xenofobie” și “rasism”. “Întâmplarea este, mă tem, cu rădăcini mult mai profunde și conduce spre o anumită atmosferă de intoleranță, de neacceptare a celuilalt, a aproapelui, de excludere și de xenofobie. Aici, în cazul în speță, este vorba și de rasism”, a scris Pop, pe Facebook. El se declară mâhnit de faptul că reacțiile “umorale, instinctuale și xenofobe” au fost stimulate de către autoritățile laice și religioase. “Aflu cu stupoare că peste patru mii de oameni dintr-o comunitate maghiară din secuime s-ar simți amenințați profund, în însăși ființa lor, de doi muncitori din Sri Lanka. Până la un punct, frica celor 200-300 de locuitori care s-au strâns într-o sală din Ditrău, ca să protesteze contra a doi străini, poate să fie explicată: este vorba despre o comunitate închisă, provenită dintr-o lume mai arhaică, fără contacte directe, serioase și intense cu lumea. Ceea ce mă întristează pe mine este stimularea acestei reacții umorale, instinctuale și xenofobe de către autoritățile laice și religioase. Mă întreb cum se poate ca un primar din anul 2020, dintr-o țară a Uniunii Europene, un fruntaș al unui partid politic reprezentat la Bruxelles și la Strasbourg și, mai ales, un preot să augmenteze melodrama, asezonată cu lacrimi, Tatăl Nostru, voci voalate de emoție, cereri de expulzare, somații de angajamente ferme de închidere în sine a comunității, ca și cum comuna ar fi amenințată de un cataclism iminent”, afirmă președintele Academiei. Precizând că “nici măcar nu este vorba despre emigranți, ci despre doi muncitori veniți să muncească legal, în condițiile respectării convențiilor internaționale în domeniu, la care România este parte”, Ioan-Aurel Pop subliniază că “doi muncitori și nu două sute, deși chiar și două sute ar fi trebuit să fie bineveniți, pe fondul respectării legii”, iar “primarul și omul de partid aveau obligația impusă de Constituția României și de legile UE să dezamorseze imediat atmosfera încordată - dacă ea se crease cu-adevărat, iar preotul să se gândească la menirea credinței creștine și a bisericii, care predică frăția universală”.

Președintele Academiei consideră că, deși “localnicii din secuime nu urmăresc decât televiziunile de la Budapesta”, în cazul de la Ditrău “comuna cu pricina se află pe teritoriul României și trebuie să se supună legislației, moralei și politicii din statul român”. “Eu știu că autoritățile statului ungar actual au o politică restrictivă și discriminatorie față de străini, că au construit ziduri și garduri la frontiere și că localnicii din secuime nu urmăresc decât televiziunile de la Budapesta. Dar statul român are o cu totul altă politică și o cu totul altă abordare a acestui subiect. Iar comuna cu pricina se află pe teritoriul României și trebuie să se supună legislației, moralei și politicii din statul român”, a mai scris Ioan-Aurel Pop. AGERPRES

Valeriu Zgonea, trei ani de închisoare cu executare

Fostul președinte al Camerei Deputaților Valeriu Zgonea a fost condamnat ieri de magistrații Tribunalului București la trei ani de închisoare cu executare în dosarul de trafic de influență, în care este acuzat că a intervenit pentru numirea fiicei unui consilier județean într-o funcție de subsecretar de stat. Decizia instanței nu este definitivă. Judecătorii de la Tribunalul București au dispus și menținerea măsurii asiguratorii până la concurența sumei de 62.143 de lei, potrivit Mediafax.

Dosarul lui Valeriu Zgonea a ajuns pe masa judecătorilor în ianuarie 2018. Potrivit rechizitoriului, în perioada iulie 2012 - aprilie 2013, când îndeplinea funcția de președinte al Camerei Deputaților și era vicepreședinte al PSD, Zgonea a acceptat promisiunea făcută de Dumitru Dobrică, consilier județean în Buzău, privind primirea de foloase necuvenite, în schimbul numirii fiicei acestuia într-o importantă funcție publică. Ulterior, arată procurorii, Zgonea a primit de la Dobrică foloase necuvenite în sumă totală de 62.143 lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în județul Covasna. Astfel, Dobrică ar fi plătit în 2013 o excursie la Viena și bilete la concerte pentru Zgonea.

Dumitru Dobrică a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu DNA, care nu a fost însă acceptat de către judecători. În ultimul cuvânt în fața instanței, în 20 ianuarie, Valeriu Zgonea a susținut că este nevinovat și a cerut să fie achitat.

Un deputat PNL îl vrea pe Nicușor Dan candidat la Primăria Capitalei

Deputatul PNL Matei Dobrovie afirmă că Nicușor Dan este cel mai bun candidat pentru Primăria Capitalei dintre cei care și-au anunțat intenția de a candida până acum. El consideră că Nicușor Dan, candidat independent, susținut în prezent de USR, dar nu și de PLUS, ar fi cel mai bine plasat s-o învingă pe Gabriela Firea. “După o luptă de peste zece ani cu mafia imobiliară, pentru salvarea spațiilor verzi și a clădirilor de patrimoniu, el se bucură, pe bună dreptate, de cea mai mare credibilitate în București. Ca și candidat independent, susținut de toate formațiunile politice declarate de dreapta, ar fi cel mai bine plasat s-o învingă pe Gabriela Firea, în cazul în care alegerile locale rămân într-un singur tur. De ce? Deoarece cunoaște bine administrația publică, știe care sunt problemele Bucureștiului și are soluțiile corecte, are notorietatea și intenția de vot cea mai mare, este perseverent și iubește acest oraș“, mai scrie Matei Dobrovie. El spune că, încă patru ani cu Gabriela Firea în funcția de primar general al Capitalei ar fi un dezastru. “Nu ne mai putem permite încă patru ani cu Firea Faliment. Ar fi un dezastru pentru București!”, mai spune Dobrovie.

Predoiu sare în apărarea procurorului general, suspectat de plagiat

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, spune că nu există niciun verdict oficial al unei autorități competente care să stabilească dacă procurorul general interimar Bogdan Licu a plagiat. El consideră că ar fi greșit să se facă judecăți în această privință, înaintea unui verdict dat de o instituție a statului român.

Cătălin Predoiu a fost întrebat, ieri, cum răspunde procurorilor care protestează în legătură cu nominalizarea lui Bogdan Licu pentru funcția de prim-adjunct al procurorului general. “Nu cunosc la ora asta dacă sunt proteste sau nu, eu știu că nu, pot fi păreri, opinii pro sau contra, oricine are dreptul la această opinie, chiar și ministrul Justiției. Ceea ce am avut în vedere în ceea ce-l privește pe domnul procuror Bogdan Licu a fost în primul rând faptul că a avut curajul profesional să lanseze, să relanseze dacă vreți, Dosarul Revoluției, foarte greu de refuzat un procuror care și-a asumat o astfel de decizie. Pe lângă experiența pe care cred că nu o poate contesta cineva și travaliul pe care l-a depus în această perioadă de interimat la Parchetul General”, a spus ministrul Justiției. El a precizat că știe care sunt criticile aduse lui Bogdan Licu, dar a menționat că nu există un verdict al unei institituții dacă acesta a plagiat sau nu. Întrebat dacă Bogdan Licu respectă criteriile de integritate, având în vedere că președintele Klaus Iohannis a spus că dorește oameni integri în justiție, ministrul a răspuns: “Până la proba contrarie, toate propunerile respectă aceste criterii”.

Procurorul general interimar Bogdan Licu va fi propus, în urma selecției organizate de Ministerul Justiției, pentru funcția de prim adjunct al procurorului general, în timp ce pentru funcția de adjunct propunerea este Maria Magdalena Militaru. Propunerile vor fi trimise spre avizare Consiliului Superior al Magistraturii.

USR propune un “DNA al pădurilor”

Liderul deputaților USR, Cătălin Drulă, a anunțat, ieri, că parlamentarii USR propun înființarea “unui DNA al pădurilor”, dar și majorarea contribuțiilor la Pilonul 2 și Pilonul 3 de pensii, în condițiile în care actualul sistem public nu va mai fi unul sustenabil. “Avem o propunere pentru un DNA al pădurilor, un parchet care să fie specializat pe aceste infracțiuni care vedem că la nivel local nu reușesc să fie stârpite și nu se fac progrese împotriva lor”, a anunțat Cătălin Drulă. Acesta a precizat că USR susține în continuare desființarea pensiilor speciale prin abrogare, iar acolo unde CCR va decide că este neconstituțională decizia de abrogare, pensiile să fie plafonate prin legi separate. Tot în ceea ce privește pensiile, USR a anunțat că susține creșterea contribuțiilor la Pilonul 2 și la Pilonul 3.

 “Nu vă dau o cifră fixă, dar vă spun că minimul pe care trebuie să-l facem este să revenim la calendarul care exista. După cum știți, Liviu Dragnea a impus reducere și, deși era un calendar în lege prevăzut de 10 sau de 15 ani, creștea treptat acea contribuție, măcar să revenim la acel calendar”, a spus Drulă. Parlamentarii USR propun, de asemenea, ca ședințele de consilii locale să fie în mod obligatoriu făcute publice.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.