Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, locul 3 în UE la procentul de persoane imunizate cu două doze de vaccin

Ziarul de Vrancea
17 feb 2021 1238 vizualizări

În același clasament, țara noastră se află pe locul 6 în ceea ce privește totalul dozelor administrate - peste 1,2 milioane

Comitetul Național de Coordonare a Activității privind Vaccinarea împotriva Covid-19 (CNCAV) a anunțat joi că România este pe locul 3 în UE în ceee ce privește procentul persoanelor imunizate cu două doze de vaccin, potrivit Mediafax.

„23.329.499 de doze de vaccin au fost administrate în țările membre UE, conform celor mai recente estimări făcute de Bloomberg, media zilnică fiind de 683.136”, au transmis joi reprezentanții CNCAV.

Conform acestora, România ocupă locul 3 în UE în ceea ce privește numărul de doze administrate la 100 de persoane (6,39), dar și în privința procentului de persoane vaccinate cu a doua doză (2,^%).

De asemenea, România este pe locul 6 în UE în ceea ce privește totalul dozelor administrate (peste 1,2 milioane), în privința procentului de persoane vaccinate cu prima doză (3,*%) și în ceea ce privește media zilnică a dozelor administrate (38.942).

Peste 3000 de noi infectări

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri că în ultimele 24 de ore au fost raportate 3.058 de cazuri noi de COVID-19. Totodată, s-au înregistrat 71 de decese, numărul total fiind de 19.659.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 6.913. Dintre acestea,936 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 5.804.671 de teste RT-PCR și 230.652 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.599 de teste RT-PCR (17.720 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 9.879 la cerere) și 7.997 teste rapide antigenice.

Zegrean: Nu sunt motive ca CCR să respingă eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean a afirmat ieri că nu ar exista motive ca CCR să respingă proiectul de lege adoptat de către Legislativ care prevede eliminarea pensiilor speciale pentru parlamentari. El a explicat că nu este vorba despre o pensie propriu-zisă, ci despre o indemnizație pentru limită de vârstă, iar foștii parlamentari oricum au și pensie bazată pe contributivitate. „Motivele invocate nu sunt valabile. Niciunul dintre ele nu ar duce la declararea neconstituționalității legii, pentru că, în primul rând, nu e vorba de o pensie, e vorba de o indemnizație pentru limită de vârstă. Foștii parlamentari au și o altă pensie contributivă. Nu trebuie tratată ca o pensie. Referitor la drepturile câștigate, nu este o teorie constituțională. În Constituție nu veți găsi nicăieri scris că un drept câștigat așa rămâne pe vecie. Dacă ar fi așa, ar însemna că nicio lege nu ar mai putea fi abrogată. Este o situație specială. Legea nu se referă la toată nația, ci la cei care au trecut prin Parlament. Este o lege specială pentru că este o lege adoptată în cele două camere ale Parlamentului, nu este o lege a pensiilor”, a declarat Augustin Zegrean, într-o intervenție telefonică la Digi 24.

Fostul președinte al CCR a mai spus că faptul că faptul că se taie pensiile parlamentarilor, nu înseamnă că vor crește celealte pensii. „Problema pensiilor rămâne, este foarte gravă. Faptul că le taie la parlamentari, nu le crește pe celelalte. Dacă nu s-ar fi referit și la cele aflate în plată, am fi avut două categorii de parlamentari, unii care primesc și unii care nu primesc. E posibil așa ceva? Cei care s-au nimerit să se afle în Parlament în perioada în care s-a aplicat această dispoziție din legea privind statutul deputaților și senatorilor o au și ar rămâne cu pensia, iar cei care ar ieși de la pensie de mâine n-ar mai primi? E posibil? E vorba de tratament egal. Dacă au avut un mandat de parlamentar și au primit pensie, și aia rămâne în continuare, atunci și cel care vine în continuare va fi tratat egal. Sunt pensii de serviciu”, a completat Zegrean.

Ioan Niculae, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro

Omul de afaceri Ioan Niculae a fost condamnat azi la 5 ani de închisoare în dosarul Interagro, potrivit minutei instanței. Decizia este definitivă și nu mai poate fi atacată. În plus, instanța i-a interzis lui Niculae și dreptul de a fi acționar, asociat sau administrator al unei societăți comerciale, pe o durată de 3 ani după executarea pedepsei principale.Procurorul Direcției Naționale Anticorupție ceruse pe 27 ianuarie o pedeapsă orientată spre maximul prevăzut de lege pentru acuzațiile de instigare la evaziune fiscală și la spălarea banilor lui imputate lui Ioan Niculae. Ioan Niculae a mai făcut închisoare într-un alt dosar de corupție. El este patronul clubului de fotbal Astra Giurgiu. Omul de afaceri a absentat de la ultimul termen din proces, fiind internat într-o clinică din Milano (Italia), unde s-ar reface după infectarea cu COVID- 19, astfel cum a precizat avocatul său în sala de judecată.

Cîțu: Bugetarii încasează sporuri de 27miliarde de lei. Simt românii performanța acestora?

Premierul Florin Cîțu a afirmat că sporurile s-au dublat în ultimii 4 ani, iar suma cu cheltuielile de personal a fost de 110 miliarde lei, dintre care 27 de miliarde au fost pentru sporuri. Șeful Executivului a adăugat „eu îi întreb pe români dacă au simțit că performanța celor care primesc sporuri s-a dublat”.

„Legea salarizării a fost adoptată în Parlament, e normal să mergem cu o lege în Parlament care va reașeza sporurile. Sunt 110 miliarde lei cheltuieli de personal, din ele 27 o reprezintă sporurile. S-au dublat în perioada 2016-2020. Eu îi întreb pe români dacă au simțit că performanța celor care primesc sporuri s-a dublat”, a declarat Florin Cîțu, întrebat la finalul ședinței de Guvern despre reacția CSM la afirmațiile ministrului Muncii cu privire la sporuri și dacă mai pot fi tăiat sau plafonate sporurile din sistemul bugetar.

Chestionat dacă se va uita Guvernul și la indemnizațiile consiliilor de administrație, prim-ministrul a răspuns: „E un proiect la care lucrez cu limitarea numărului reprezentanților în consiliile de administrație, cred că ne uităm la maxim 5”.

Consiliul Superior al Magistraturii afirmă că „a luat act cu indignare” de declarația ministrului Muncii, Raluca Turcan, potrivit căreia în sistemul de justiție nivelul sporurilor reprezintă 85% din veniturile salariale și precizează că afirmația este „total neadevărată”.

„Din păcate, declarațiile doamnei ministru al muncii și protecției sociale, Raluca Turcan, se mențin în aceeași linie cu declarațiile inadecvate ale domnului ministru al justiției, Stelian Ion, cu privire la pensiile magistraților și nu fac nimic altceva decât să acutizeze presiunea asupra judecătorilor și procurorilor, de natură să încurajeze plecarea acestora din sistemul judiciar”, arată CSM.

Ministrul Muncii Raluca Turcan afirmă că un magistrat care câștigă un salariu de 29.000 de lei beneficiază de un spor de risc și suprasolicitare neuropsihică de 5.660 de lei, valori duble față de cât câștigă un medic.

Turcan anunță că acest spor, ca și altele, va fi „evaluat” în viitoarea lege a salarizării.

Ciolacu, supărat că Guvernul Cîțu refuză să mai dea bani la biserici

Liderul PSD Marcel Ciolacu a acuzat că guvernanții vor să lase sute de lăcașuri de cult în paragină, prin tăierea cu 90% a investițiilor în conservarea și protejarea acestora. „Anul trecut nu ne-au lăsat nici măcar să luăm lumină în seara de Paște! Ne-au interzis accesul în biserici. Ne-au pus credința la grea încercare, aruncând asupra românilor un potop de amenzi și învrăjbind tinerii contra bătrânilor. Anul acesta continuă atacul la fibra noastră națională. Vor să lase în paragină sute de lăcașuri de cult, multe dintre ele aflate nu doar în patrimoniul național, dar și în patrimoniul universal, prin tăierea cu 90% a investițiilor în conservarea și protejarea acestora!”, a scris Marcel Ciolacu joi pe Facebook.

Un „spălător de plagiate”, numit șef de cabinet al ministrului de Interne

Protectorul plagiatorilor din Academia de Poliție, Marius Florin Mihăilă, a devenit directorul de cabinet al ministrului Lucian Bode începând cu 9 februarie, relatează PressOne. Anul trecut, Lucian Bode a intervenit politic de două ori pe lângă fostul ministru de Interne Marcel Vela pentru împuternicirea lui Mihăilă pe diverse funcții de conducere în Ministerul de Interne, mai întâi ca șef al Inspectoratului Județean de Poliție (IJP) Sălaj, iar apoi ca rector al Academiei de Poliție, relatează PressOne. Ajuns la conducerea Ministrului de Interne, Bode a putut decide singur pe ce post să îl numească pe fostul său coleg de clasă de la Grupul Școlar „Iuliu Maniu” din Șimleul Silvaniei. Marius Florin Mihăilă, noul director de cabinet al ministrului de Interne Lucian Bode, a fost președintele Comisiei de Etică de la Academia de Poliție și este unul dintre principalii responsabili de blocarea curățeniei în privința doctoratelor plagiate, dar și de închiderea școlilor doctorale ale instituției în octombrie 2020, conform PressOne.

Arafat: Nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanță

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a afirmat, întrebat despre cazul de la Botoșani, unde un copil de trei ani și jumătate a murit după ce i s-a făcut rău, iar ambulanța trimisă la solicitarea părinților era fără medic, că în nicio țară nu există medic pe fiecare ambulanță. “Nu avem medic pe fiecare ambulanță cum nu trebuie să avem medic pe fiecare ambulanță. Noi suntem dintre țările care au păstrat tradiția de a avea medic pe ambulanță, de a avea medic la consultații și de a avea medic pe mașinile pe Terapie Intensivă și pe elicoptere. Dacă mergem în Europa, sunt țări care nu folosesc deloc medicul”, a susținut el. Un copil în vârstă de trei ani și jumătate din județul Botoșani și-a pierdut viața, părinții acestuia solicitând ambulanța când au văzut că se simte rău, dar inițial a fost trimis un echipaj fără medic care a constatat, în momentul când a ajuns la copil, că acesta nu avea semne vitale. Au fost începute manevrele de resuscitare, iar apoi a fost trimis un echipaj cu medic care a continuat aceste manevre, fără succes însă.

Operatoarea 112 care s-a răstit la părinții unui copil bolnav a demisionat

Operatoarea Serviciului de Ambulanță (SAJ) Cluj, care a fost acuzată de comportament neprofesionist în cazul unui copil bolnav ai cărui părinți au sunat la 112 pentru ajutor, a demisionat. Directorul SAJ Cluj, Horia Simu, a declarat, ieri, că “demisia este o decizie personală”. Femeia era în cercetare disciplinară și a fost audiată miercuri de o comisie constituită la SAJ Cluj. Părinții unei fetițe bolnave au făcut publică o discuție pe care au avut-o cu un dispecer de la SAJ Cluj prin serviciul telefonic de urgență 112. Fetița lor de un an și șase luni urina cu sânge, iar operatorul SAJ i-a certat pe părinți, spunându-le că nu reprezintă o urgență cazul lor. Fapta s-a petrecut pe 25 noiembrie 2020, dar părinții fetiței au reușit abia zilele trecute să obțină înregistrarea telefonică.

Maia Sandu a retras “Ordinul Republicii” acordat lui Vlad Plahotniuc

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a retras “Ordinul Republicii” acordat fostului lider al Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, informează Radio Chișinău. Decretul de retragere a celei mai înalte distincții în stat a fost semnat ieri de șefa statului. Potrivit Maiei Sandu, ordinul a fost acordat cu încălcarea procedurii și a normelor legale, mai exact a Regulamentului privind modul în care se fac propunerile pentru acordarea de distincții de stat ale Republicii Moldova. Totodată, președintele Republicii Moldova a subliniat că “o persoană care a furat țara, a atacat și slăbit instituțiile statului și a construit un regim autoritar nu se poate bucura de distincții de stat”. Maia Sandu a mai amintit că propunerea pentru decorarea lui Vlad Plahotniuc a venit din partea organizației municipale a Partidului Democrat, ceea ce reprezintă o încălcare a normelor legale, întrucât legea nu prevede ca partidele politice să se numere printre subiecții care pot face propuneri cu privire la acordarea de distincții de stat. Vlad Plahotniuc a primit distincția “Ordinul Republicii” în anul 2014. Controversatul om de afaceri a fugit din Republica Moldova în ziua când guvernul condus de Pavel Filip și-a anunțat demisia. Plahotniuc, despre care s-a spus că ținea sub control principalele instituții ale statului din Republica Moldova, a fost dat în căutare internațională.

Ce state europene vor să ceară pașapoarte de vaccinare la intrarea în țară

Site-ul schengenvisainfo.com arată că sunt 13 state, inclusiv Islanda, care pregătesc un tratament preferențial pentru cei vaccinați anti-COVID. În Italia, de exemplu, guvernul n-a abordat problema unui certificat de vaccinare, dar federația din turism îl cere, pentru a se putea redeschide în condiții de siguranță. Islanda este prima țară care a emis certificate de vaccinare. La 16 februarie, guvernul de la Budapesta a decis să emită un document celor care sunt vaccinați cu a doua doză, document care consemnează data ultimului vaccin. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a trimis o scrisoare președintelui Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, subliniind că autoritățile din Grecia încearcă să introducă un certificat pentru „facilitarea liberei circulații a persoanelor care au fost vaccinate împotriva COVID-19”. Pe 26 ianuarie, ministrul turismului Harry Theoharis a convenit cu omologul său sârb Tatjana Matic să semneze un memorandum în domeniul turismului. Acesta prevede o recunoaștere reciprocă a unui „certificat electronic de vaccinare COVID-19”. La 8 februarie, Grecia a încheiat un acord asemănător cu Israelul. Danemarca pregătește pașapoarte digitale, care pot fi descărcate pe mobil, pentru cei vaccinați. Cipru a anunțat că va deschide granițele pentru cei vaccinați.

Un bărbat, judecat după ce ar fi dat șpagă prin Revolut

Un bărbat din Timiș a fost trimis în judecată de procurorii locali pentru dare de mită după ce ar fi transferat 500 de lei prin aplicația Revolut unui agent care l-a prins conducând, deși avea permisul suspendat. Șpaga, potrivit parchetului, ar fi fost pentru ca polițistul să nu îi întocmească dosar penal.„După ce a fost sancționat contravențional pentru că a condus autoturismul pe un drum public din Timișoara, fără a avea asupra sa permisul de conducere, inculpatul M.A.-I. ar fi dat agentului constatator, prin aplicația Revolut, suma de 500 lei, cu titlu de mită, cu scopul de a nu i se întocmi dosar penal pentru infracțiunea de conducere a unui vehicul fără permis de conducere, în condițiile existenței suspiciunii că inculpatul avea suspendată exercitarea dreptului de a conduce vehicule pe drumurile publice”, arată procurorii.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.