Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Cele mai recente date demografice de la Statistică ne cam strâng în spate Cum va arăta România peste 40 de ani - proiecția populației

Ziarul de Vrancea
9 aug 2022 895 vizualizări

Un aspect îngrijorător: în prima jumătate a anului, în România s-au născut circa 78.800 de copii, cu peste 14.000 mai puțin decât în primele 6 luni ale anului trecut, arată datele transmise ieri de Institutul Național de Statistică. Cum va arăta România, demografic vorbind, peste 38 de ani?

Numărul deceselor înregistrate în luna iunie 2022 a scăzut, atât față de luna iunie 2021, cât și față de luna precedentă (mai 2022), iar numărul căsătoriilor a crescut atât față de luna iunie 2021, cât și față de luna mai 2022, iar numărul divorțurilor a scăzut față de luna iunie 2021, dar și-a menținut aceeași valoarea față de mai 2022. Declinul demografic la care asistăm de mai mulți ani (și care loc în aproape toată Europa) va remodela geografia economică, socială și politică a României, dat fiind faptul că vom avea alegători tot mai în vârstă care vor trebui asistați financiar și cu servicii sociale dedicate.

Structura pe vârste

Structura pe vârste a populației confirmă procesul de îmbătrânire demografică determinat, în principal, de scăderea natalității, care a dus la reducerea populației tinere de 0-14 ani și creșterea ponderii populației vârstnice, de 65 ani și peste. Ponderea segmentului populației rezidente vârstnice (de 65 ani și peste) în totalul populației rezidente a crescut de la 14% la 19% în 2020 și va urca la aproape 30% în 2060, potrivit datelor INS. Populația în vârstă de muncă (15-64 ani), reprezintă segmentul principal al ofertei de forță de muncă. Acest segment a înregistrat un declin, ponderea în total populație rezidentă scăzând de la circa 69% la 65% în 2020 și estimându-se să ajungă la 57% în 2060. În varianta medie de proiectare a populației rezidente, pe medii de rezidență, populația ar urma să scadă până în anul 2060 cu circa 300.000 de persoane în mediul urban și cam tot cu atâta în mediul rural.

În profil teritorial, populația rezidentă din regiunea București-Ilfov va înregistra cea mai mică scădere -11,1% (atât în mediul urban, -10,6%, cât și în mediul rural, -15,4%) în toată perioada 2017-2060, restul regiunilor având scăderi mult mai mari, cuprinse între 21,7% (regiunea Nord-Est) și 48,8% (regiunea Sud-Vest Oltenia) în mediul urban, iar în cel rural între 21,5% (regiunea Nord-Est) și 49,0% (regiunea Sud-Vest Oltenia).

Sudul țării, mult mai afectat

Cele mai mari diminuări ale populației masculine, la aproape jumătate din populația rezidentă masculină, ar putea apărea în regiunile Sud-Vest Oltenia (-50,9% în mediul urban și 51,4% în mediul rural) și Sud-Muntenia (-44,0% în mediul urban și -44,6% în mediul rural). Cele mai mici scăderi sunt prognozate în regiunea București-Ilfov (-10,4% în mediul urban și -15,4% în mediul rural), urmată de regiunea Nord-Est (-21,4% în mediul urban și -21,6% în mediul rural).

În cazul populației feminine proiectate situația este similară, cele mai mari scăderi ar putea apărea în aceleași regiuni ca și în cazul populației masculine, respectiv în regiunile Sud-Vest Oltenia (-46,9% în mediul urban și 46,6% în mediul rural) și Sud-Muntenia (-42,4% în mediul urban și -42,2% în mediul rural), iar cele mai mici în regiunile București-Ilfov (-10,8% în mediul urban și -15,4% în mediul rural) și Nord-Est (-22,0% în mediul urban și -21,5% în mediul rural).

Familia ucisă cu ciocanul: suspectul a fost reținut

el este cercetat pentru violență în familie în varianta omor calificat, cu premeditare, prin cruzimi

Bărbatul suspectat că a ucis cinci membri ai unei familii, în comuna Bascov din județul Argeș, a fost reținut în urma audierilor, fiind cercetat pentru violență în familie în varianta omor calificat, cu premeditare, prin cruzimi. Ieri, el a fost prezentat instanței cu propunere de arestare preventivă. „În cursul nopții de 09/10 august 2022, în urma desfășurării cercetării la fața locului, audierii mai multor martori, precum și a persoanei bănuite de săvârșirea faptei cercetate (violență în familie în varianta omor calificat, împrejurările reținute fiind: cu premeditare, asupra a două sau mai multor persoane, prin cruzimi), persoană care a dobândit succesiv calitatea de suspect, apoi inculpat în cauză, s-a dispus de către procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș reținerea preventivă a acesteia pentru durata de 24 de ore”, a anunțat, miercuri, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș. Bărbatul era fiu, frate, respectiv unchi al victimelor.

El va fi prezentat, miercuri, judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Argeș cu propunere de luare față de acesta a măsurii arestării preventive. Poliția Județeană Argeș a fost sesizată, marți, despre faptul că un bărbat de 48 de ani, din comuna Bascov, și-a găsit, când s-a întors acasă, cinci membri ai familiei - soția, copilul, cei doi socri și un cumnat -, decedați, înjunghiați. Suspectul, un bărbat de 53 de ani, cunoscut cu probleme psihice, a fost găsit în scurt timp.

Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș, Laurențiu Palaghiea, declara, marți, că deocamdată nu a fost stabilit un mobil al crimei. Suspectul le-a relatat anchetatorilor, destul de cursiv și coerent, cum s-au produs evenimentele. „Este greu de spus la acest moment dacă a existat un mobil al acestei crime. Persoana bănuită era în evidență cu boli psihice, nu putem ști în ce măsură bolile psihice i-au afectat capacitatea de a gândi, de a discerne și de a avea reprezentarea faptelor lui. Sunt lucruri care urmează să fie stabilite de anchetă. Nu avem deocamdată detalii despre un mobil. S-au purtat discuții cu făptuitorul. A relatat liber despre aceste fapte pentru care îl cercetăm. Se află în custodia organelor de poliție. O să fie condus la Parchet pentru declarații. (…) Era coerent și a relatat destul de cursiv despre o anumită modalitate de sâvârșire a faptelor”, a precizat Laurențiu Palaghiea. El a afirma că este foarte posibil ca aceste crime să fi avut loc marți dimineață, victimele fiind găsite în interiorul a două imobile. Prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Argeș a menționat că victimele nu au fost înjunghiate, cum s-a afirmat inițial, ci lovite cu un corp dur, cel mai probabil cu un ciocan. „Toate victimele poartă semnele unor agresiuni intense”, a explicat Laurențiu Palaghiea. Agresorul avea răni superficiale în momentul în care a fost prins de polițiști.

Fostul manager al SAJ Constanța, acuzat de conflict de interese: și-a angajat soția

Fostul manager al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Constanța, Laurențiu Bădescu, este acuzat de Agenția Națională de Integritate (ANI) de conflict de interese, după ce și-a angajat soția în cadrul Serviciului, în acest caz fiind sesizat și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție deoarece există indicii că fostul director a săvârșit infracțiunea de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane. De asemenea, alte două persoane cu funcții de conducere din sistemul medical au fost declarate incompatibile. Agenția Națională de Integritate a transmi miercuri că soția fostului manager al SAJ Constanța Laurențiu Bădescu a obținut în perioada cât a fost angajată la SAJ venituri de aproape 800.000 de lei. “În perioada exercitării mandatului de manager general al S.A.J. Constanța (13 aprilie 2018 – 13 aprilie 2021), persoana evaluată a semnat mai multe acte administrative cu privire la încadrarea soției sale la Compartimentul de formare profesională a personalului medical și auxiliar din cadrul S.A.J. Constanța, aceasta obținând în perioada 2019 – 2021, venituri din salarii în sumă totală de 799.297 Lei. Persoana evaluată a încălcat astfel prevederile art. 118, alin. (16), lit. c) din Legea nr. 95/2006”, a precizat ANI. Totodată, Agenția Națională de Integritate a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența indiciilor referitoare la săvârșirea de către Laurențiu Bădescu a infracțiunii de folosire a funcției pentru favorizarea unor persoane întrucât în exercitarea atribuțiilor de serviciu a semnat acte administrative prin care s-a obținut un folos patrimonial pentru soția sa.

Poliția de Frontieră: 10.893 de cetățeni ucraineni au intrat în România marți, în scăde

Poliția de Frontieră anunță că 119.469 de persoane au intrat în România marți, dintre care 10.893 de cetățeni ucraineni. Numărul total al ucrainenilor care au intrat în țară începând cu perioada pre-conflict a ajuns la 1.873.608. „În data de 09.08.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 230.000 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 58.300 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 119.469 de persoane, dintre care 10.893 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 6,63 % față de ziua precedentă)”, a transmis miercuri Poliția de Frontieră. Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 09.08.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.873.608 cetățeni ucraineni. Conform sursei citate, controlul de frontieră la intrarea în România se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere. În punctele de trecere și la „frontiera verde”, polițiștii de frontieră au constatat 70 de fapte ilegale (40 de infracțiuni și 30 de contravenții) săvârșite atât de cetățeni români, cât și străini. Au fost descoperite, independent sau în colaborare cu alte instituții, bunuri nedeclarate (ce urmau a fi introduse ilegal în țară), care depășeau plafonul vamal admis ori suspecte a fi contrafăcute, în valoare totală de aproximativ 193.000 lei. Valoarea amenzilor contravenționale aplicate se ridică la peste 22.000 lei;

Nu s-a permis intrarea în țară a 24 cetățeni străini, care nu îndeplineau condițiile prevăzute de lege și, de asemenea, nu s-a permis ieșirea a 40 de cetățeni români din diferite motive legale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.