Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Vâlcov, dat în urmărire, după condamnarea la șase ani de închisoare

Ziarul de Vrancea
2 mai 2023 865 vizualizări

Fostul ministru s-ar afla în Italia, unde și-au găsit refugiu alți condamnați celebri din România

Fostul ministru de Finanțe Darius Vâlcov a fost dat în urmărire de Poliția Română, după ce a fost condamnat la șase ani de închisoare cu executare pentru trafic de influență și spălare de bani. Și Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, condamnat la patru ani și jumătate de închisoare în același dosar, a fost trecut pe lista persoanelor urmărite.

Fostul ministru de Finanțe a fost căutat marți de către polițiști la adresele cunoscute. Doi oameni de afaceri care au fost condamnați definitiv în același dosar s-au prezentat, marți seară, la Poliția Județeană Olt și au fost încarcerați la Penitenciarul Craiova. Cei doi oameni de afaceri sunt Timofte Petre Bogdan și Tomescu Constantin Cristian.

În mai 2015, Darius Vâlcov a fost trimis în judecată de procurorii DNA, care îl acuzau de trafic de influență, spălare de bani și operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile ocupată de acesta, de primar al municipiului Slatina, senator și ministru de Finanțe.

Minel Prina, fost primar al municipiului Slatina, a fost judecat pentru complicitate la trafic de influență și complicitate la spălare de bani, omul de afaceri Lucian Petruț Șușală, pentru complicitate la trafic de influență, complicitate la spălare de bani și complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată, Bogdan Timofte și Cristian Tomescu, pentru complicitate la trafic de influență, spălare de bani și fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit rechizitoriului procurorilor, în 2009, Theodor Berna l-a contactat pe Darius Vâlcov, atunci primar al municipiului Slatina, județul Olt, căruia i-a propus să intervină la SC Compania de Apă Olt SA pentru ca firma sa să câștige licitații de lucrări pentru obiective din Slatina, Scornicești, Piatra Olt și Drăgănești, iar în schimb să îi dea 20% din valoarea sumelor încasate conform contractelor de execuție a acelor lucrări. În urma intervențiilor lui Darius Vâlcov, firma lui Berna a câștigat licitațiile organizate în cadrul proiectului ”Extinderea și reabilitarea sistemelor de alimentare cu apă și apă uzată în județul Olt”, fiind semnate contracte cu Compania de Apă Olt pentru mai multe lucrări, în valoare de de peste 78 de milioane de lei, susțineau procurorii. După câștigarea acestor contracte de către firma lui Berna, în perioada ianuarie-martie 2011, Vâlcov ar fi mers periodic la sediul firmei omului de afaceri, unde a primit de la acesta suma totală de 1,2 milioane de lei, în trei tranșe a câte 400.000 de lei fiecare. Banii erau dați când Compania De Apă Olt efectua plăți în contul societății, mai arătau procurorii în actul de sesizare a instanței.

Ulterior, în perioada aprilie-decembrie 2011, Vâlcov ar mai fi primit de la omul de afaceri, prin intermediul lui Minel Prina, 2,5 milioane de lei, în cinci tranșe a câte 500.000 de lei. Anchetatorii au stabilit că Darius Vâlcov ar mai fi primit 3.080.000 de lei, în perioada 2012- 2013, tot de la Berna, prin intermediul mai multor firme.

Darius Vâlcov a mai fost acuzat că, din 2011 până în 2015, a efectuat operațiuni financiare sau acte de comerț incompatibile cu funcțiile de primar, senator și ministru, folosind informații deținute în virtutea acestora, în legătură cu șapte firme pe care le deținea atunci și pe care le administra prin interpuși, obținând astfel 2.272.200 de lei. Procurorii au pus sechestru asigurător pe trei lingouri din aur, în valoare de 465.355 lei, 172 opere de artă, în valoare de 2.558.658 lei, 63.010 lire sterline, 290.334 euro și 73.077 dolari, care au ajuns în posesia lui Darius Vâlcov. De asemenea, anchetatorii au pus poprire pe sumele de 90.000 de dolari, 1.322.950 de lei și 600.000 de lei.

Procurorii DNA au făcut, în 26 martie 2015, șase percheziții în localități din județul Olt, în municipiul Slatina și în București, fiind căutate tablourile care ar fi fost achiziționate de Darius Vâlcov, prin interpuși, de la case celebre de licitații, cu bani presupus obținuți din fapte de corupție. În urma perchezițiilor, anchetatorii au găsit 101 tablouri, pe care figurează semnătura unor pictori celebri, printre care Pablo Picasso (două gravuri și un desen în cărbune), Andy Warhol, Nicolae Tonitza, Ștefan Luchian, Gheorghe Petrașcu, Constantin Piliuță, Corneliu Baba, Horia Bernea și Octav Băncilă, potrivit DNA.

Italia, noul paradis al infractorilor români

Potrivit mai multor surse judiciar, Dariu Vâlcov se află în Italia. Exodul condamnaților definitiv din România în “cizmă” era până în 2021 o garanție că scapă de închisoare în baza unei legi permisive. După ce norma a fost modificată, condamnații români își premeditează fuga prin obținerea rezidenței și deschiderea unor afaceri pe teritoriul italian, a scris Europa Liberă. Este și cazul lui Darius Vâlcov. Presa a relatat că fostul ministru ar avea o firmă în Italia, Darvet SRL. După ce informația a devenit publică, Vâlcov a cedat controlul companiei către o apropiată, Andreea Elena Dumitru, consiliera fostei șefe de la Fisc, Mihaela Triculescu.

Darius Vâlcov este ultimul de pe o listă lungă de condamnați fugari care și-au refugiul în Italia. Alături de el se află și fostul baron PSD de Neamț Ionel Arsene, condamnat în martie la șase ani și opt luni de închisoare cu executare într-un dosar de corupție. În luna aprilie, o instanță din Bari a respins cererea de extrădare formulată de autoritățile din România în cazul lui Arsene. Pe lista celor aflați în Italia se află și fostul ofițer SRI Daniel Dragomir, omul de afaceri Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu, Alina Bica, fostul europarlamentar Marian Zlotea, Cornel Bogdan Popa, fost director în Primăria Capitalei, și omul de afaceri Romeo Albu, ultimii doi condamnați în dosarul de corupție al lui Sorin Oprescu.

Om de afaceri roman, implicat în tentativa de asasinat a procurorului șef din Bulgaria?

 „Nu tolerez să fiu victima unei justiții controlate de crima organizată din Bulgaria”, a reacționat românul stabilit în Elveția

Un om de afaceri român, Ovidiu Semenescu, ar fi fost implicat în tentativa de asasinat ce l-a vizat pe procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheșev, care a scăpat nevătămat luni după explozia unui dispozitiv la trecerea mașinii sale oficiale, a scris presa bulgară. Semenescu, cercetat și reținut de DNA în 2015 într-un dosar de corupție și aflat în Elveția, a reacționat printr-un mesaj transmis Antena 3, în care a respins orice implicare și a susținut că își caută „dreptatea în instanțele internaționale” pentru a se apăra de „mafia consacrată din justiția bulgară”.

Potrivit presei bulgare, în complotul vizând asasinarea procurorului general al Bulgariei ar fi implicat și un om de afaceri român, Ovidiu Semenescu.

„Sunt un respectat om de afaceri care nu a fost niciodată condamnat în vreun proces, oricât de mult și-ar fi dorit unii sau alții. Problemele mele din Bulgaria sunt generate de faptul că am refuzat să colaborez cu mafia instituționalizată din această țară. Nu mă ascund în Elveția, ci locuiesc în această țară. Faptul că mă apăr cu probe solide și nu tolerez să fiu victima unei justiții controlate de crima organizată din Bulgaria nu face decât să înverșuneze și mai mult mafia controlată de Ivan Gheșev", a declarat Ovidiu Semenescu pentru Antena 3.

El a mai spus că crede „într-o justiție corectă” și își caută „dreptatea în instanțele internaționale” pentru a se „apăra de mafia consacrată din justiția bulgară”.

Cine este Ovidiu Semenescu

Ovidiu Semenescu a fost acuzat de apartenență la o grupare care ar fi șantajat politicieni de la Sofia. Numele parlamentarilor apăreau într-un raport realizat de autoritățile bulgare pentru Comisia Europeană și viza contrabanda de țigări „Bulgartabak”, care finanțează organizații teroriste precum „Statul islamic”, „Al Nusra”, PKK și regimul lui Bashar Assad, potrivit Europa Liberă. Semenescu ar fi fost dat atunci în urmărire generală, în timp ce un al doilea român, Dorin Iordache, și un bulgar, au fost arestați în Bulgaria în septembrie 2019, mai scria Europa Liberă.

Ovidiu Semenescu a fost reținut de DNA în septembrie 2015, alături de Costin Berevoianu, fost consilier al lui Sorin Oprescu, și de fostul trezorier al PNL Vlad Moisescu, într-un dosar de cumpărare de influență și de trafic de influență în legătură cu majorarea tarifelor de către Apa Nova București. Rise Project scria că Ovidiu Semenescu are afaceri în imobiliare, jocuri de noroc, HORECA, turism, media și advertising, fiind cunoscut de când a fost finanțatorul canalului de business Money.ro TV, dar și pentru afacerile cu panotaj stradal pe care le-a derulat prin firma Euromedia.

Procurorul-șef al Bulgariei, Ivan Gheșev, a scăpat nevătămat luni după explozia unui dispozitiv la trecerea mașinii sale oficiale. Parchetul Bulgariei a anunțat că investighează explozia drept act terorist, deși Ministerul de Interne a vorbit doar despre un „incident”. Petăr Todorov, secretar general în Ministerul de Interne, spunea că nimeni nu a fost rănit în incidentul produs pe șoseaua dintre Samokov și Kovacevtsi, în direcția Sofia. „Bomba era clar menită să ucidă. Nu a fost destinată să intimideze, nu au fost artificii”, a declarat, Borislav Sarafov, procuror adjunct și director al Serviciului Național de Investigații, adăugând că familia lui Gheșev era cu el în vehicul. Sarafov a mai precizat că dispozitivul conținea aproximativ trei kilograme de explozibil.

Posibilă sesiune extraordinară pentru legea pensiilor speciale

Proiectul de lege privind pensiile speciale ar putea fi discutat într-o sesiune extraordinară, dacă până la finalul actualei sesiuni a Legislativului nu se vine în Camera Deputaților cu propuneri concrete pentru adoptarea proiectului, au precizat surse guvernamentale.

În prezent, proiectul pensiilor speciale a trecut de Senat și este blocat în Camera Deputaților, la comisia de muncă. Surse guvernamentale au precizat că se așteaptă propunerile pentru deblocarea proiectului, până la finalul sesiunii, în caz contrar este posibilă convocarea unei sesiuni extraordinare pentru adoptarea proiectului, care face parte din jaloanele PNRR. Marius Budăi, ministrul Muncii, declara recent la Prima News, despre despre stadiul legii pensiilor speciale, că fiecare ministru de resort, pe fiecare lege în parte, va discuta cu Comisia Europeană și așteaptă și o nouă analiză de impact de la Banca Mondială pentru a continua discuțiile. El arăta că până la cererea de plată numărul trei, la finalul lunii iunie, se vor finaliza discuțiile pe pensiile speciale.

Un bărbat care ar fi violat o fată în vârstă de 11 ani, trimis în judecată

Un bărbat a fost trimis în judecată de procurorii din Vâlcea după ce a violat o fată în vârstă de 11 ani, totul având loc în perioada în care victima a locuit pentru câteva zile la casa acestuia. Parchetul de pe lângă Judecătoria Râmnicu Vâlcea a transmis, miercuri, printr-un comunicat, că un bărbat a fost trimis în judecată pentru viol în formă agravantă și continuată.

 “În perioada octombrie 2022-ianuarie 2023, când minora în vârstă de 11 ani a stat cazată câteva nopți la reședința inculpatului din comuna Domnești, județul Ilfov, în două nopți consecutive, după ce s-a culcat toată lumea, inculpatul a venit în camera unde era cazată singură minora și împotriva voinței acesteia, profitând de vârsta de doar 11 ani și de imposibilitatea acesteia de a-și exprima un consimțământ valabil, a întreținut raporturi sexuale cu aceasta, acțiune care i-a cauzat durere minorei, iar în perioada 23-24.02.2023, inculpatul a exercitat acte de constrângere morală asupra aceleași minore pentru a o determina să întrețină din nou raporturi sexuale, culminând cu determinarea minorei să se deplaseze singură cu mijloace de transport până în București, unde a fost așteptată de inculpat, fiind oprit de intervenția organelor de poliție”, se arată în comunicat.

 Dosarul a fost trimis pentru soluționare Judecătoriei Cornetu.

Cluj: Adolescenta care s-a înecat cu un jeleu, la școală, a murit la spital

Adolescenta care, în urmă cu o săptămână, s-a înecat cu un jeleu, la școală, a murit marți la Spitalul pentru Copii din Cluj-Napoca. Având în vedere cauza decesului, respectiv aspirație de corp străin, cadrele medicale au anunțat Poliția.

Purtătorul de cuvânt al spitalului, medicul Daniela Dreghiciu, a declarat pentru News.ro că, având în vedere cauza decesului, care a fost una traumatică, respectiv aspirație de corp străin, cadrele medicale au anunțat Poliția cu privire la acest caz. Fata de 14 ani, elevă la Școala Gimnazială Geaca, județul Cluj, a fost găsită, miercurea trecută, inconștientă, întinsă pe o bancă, după ce s-a înecat cu un jeleu. 

”Acesteia îi erau aplicate manevrele de resuscitare de bază de către medicul de familie din cabinetul medical din sat și asistenta medicală din cadrul Școlii Gimnaziale. Echipajele medicale SMURD și SAJ au acționat cu echipamentele speciale pentru a asigura eliberarea căilor aeriene și aplicarea manevrelor de resuscitare”, au transmis, la acel moment, oficialii ISU Cluj. Atunci, semnalele vitale au revenit, iar victima a fost preluată de către echipajul elicopterului SMURD și transportată la UPU Copii.

Custodele Coroanei, Margareta, va participa la încoronarea regelui Charles

Custodele Coroanei, Margareta, va participa la încoronarea regelui Charles, sâmbătă, la Palatul Buckingham. "Vineri, 5 mai 2023, la Palatul Buckingham, Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, și Alteța Sa Regală Principele Consort vor lua parte la recepția de stat oferită de Majestatea Sa Regele Charles. Sâmbătă, 6 mai 2023, la Abația Westminster, Custodele Coroanei și Principele Consort vor lua parte la Încoronarea Regelui și a Reginei Consort ai Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord", a anunțat, ieri, Familia Regală a României într-o postare pe Facebook.

Potrivit Casei Regale, în cei 157 de ani de existență a Familiei Regale a României, legătura cu Familia Regală a Marii Britanii a fost constantă, bazată pe admirație, afecțiune și respect, atât în dimensiunea sa oficială, reprezentând istoric cele două națiuni, cât și în cea privată, de familie. Este o legătură trainică, întinsă de-a lungul secolelor XIX, XX și XXI, cuprinzând cinci generații.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.