Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: USR acuză o ordonanță “secretă” privind fondurile europene

Ziarul de Vrancea
27 dec 2022 622 vizualizări

OUG va fi prezentată când va avea “o formă suficient de matură”, se apără guvernul

Ministerul Proiectelor europene a răspuns ieri acuzațiilor USR privind existența unei OUG secrete referitoare la fondurile UE, precizând că birocratizarea, simplificarea și digitalizarea sunt priorități ale ministrului Marcel Boloș. “Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene lucrează in prezent la un act normativ care a fost supus consultărilor tuturor structurilor de gestiune și control al fondurilor europene desemnate ca responsabile de gestionarea celor 16 programe operaționale aferente perioadei de programare 2021-2027. Actul normativ o să fie pus în consultare publică atunci când o să aibă o formă suficient de matură în acest sens, respectând toate procedurile legale și de tehnica legislativă. Nici nu s-a adus în discuție introducerea în Guvern în cursul ședinței din 28 decembrie”, a transmis ministerul condus de Marcel Boloș.

Conform sursei citate, nevoia coordonării unui sistem de management și control și modernizarea acestuia este evidentă, având în vedere măsurile pe care Guvernul a trebuit sa le ia în acest an pentru a evita pierderea baniilor europeni, iar toate autoritățile de management participă activ la acest proces și măsurile vor veni în sprijinul beneficiarilor și al implementării proiectelor pe fonduri europene.

USR a acuzat marți că ministrul PNL Marcel Boloș vrea să adopte în ședința de guvern de miercuri o ordonanță de urgență elaborată în secret, care ar trebui să reglementeze domeniul fondurilor europene 2021 - 2027, câteva zeci de miliarde de euro. Potrivit USR, “Ordonanța ar fi trebuit să apară pe siteul MIPE, în consultare publică, dar nu a fost publicată. Mai grav, ordonanța va fi o surpriză și pentru ceilalți miniștri pentru că a fost scrisă de un grup secret”.

“Lui Marcel Boloș îi este frică să semneze ordine de ministru”

Fostul ministru USR Cristian Ghinea a făcut un apel la liderii PNL și PSD, Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, să oprească această ordonanță înainte să intre în vigoare.

“Ordonanța secretă de la Fonduri va provoca probleme uriașe. În loc să simplifice și să descentralizeze fondurile europene regionale, Boloș vine cu o ordonanță care dictează la nivel de lege cum arată formularele, cum sunt ghidurile, ce culoare să aibă hârtia igienică și cât să fie dantela de la perdea la fiecare agenție de dezvoltare independentă. De fapt, lui Marcel Boloș îi este frică să semneze ordine de ministru pentru a rezolva problemele și atunci emite OUG-uri pe bandă rulantă, pentru că așa nu răspunde pentru nimic”, a susținut Cristian Ghinea, coordonatorul Departamentului de Politici Publice al USR și fost ministru al Fondurilor europene. Potrivit USR, “una dintre probleme este că Marcel Boloș stabilește prin OUG toate modele de declarații, contracte de finanțare, ghiduri, etc, ceea ce va necesita modificări și corecturi prin alte ordonanțe de urgență, iar în lipsa unor consultări cu oamenii implicați în implementarea proiectelor cu fonduri europene acest lucru se va întâmpla cu siguranță”.

“România deja a avut probleme din cauza OUG-urilor date de Marcel Boloș. Măsura 2 din pandemie a fost distrusă pentru că în loc să dea ghidul prin ordin de ministru, Boloș a dat OUG care apoi a fost modificat în Parlament și au fost adăugate alte coduri CAEN. Doar că MIPE lansase deja apelul și primise proiecte. Comisia Europeană a refuzat să dea banii României pentru că practic apelul era ilegal”, spune USR. 

Potrivit opoziției, “o altă problemă este că OUG-ul secret preia texte din Regulamentele europene și le bagă în lege românească. Total inutil pentru că regulamentul este text aplicabil direct”.

“Marcel Boloș nu face diferența între Regulament european (lege europeană care se aplică direct și în România) și directivă (lege europeană care trebuie transpusă prin legislație românească și nu e traducere, ci adaptare). Dacă Parlamentul va modifica OUG-ul când ajunge la aprobare, vom avea un Regulament direct aplicabil  lege diferită de regulament. Sunt două decizii ale CJUE care interzic preluarea Regulamentelor în legislația națională pentru a nu i se schimba sensul unei reglementări”, spune USR. 

Fostul ministru Cristian Ghinea susține că ideea unor reglementări unitare e una bună, dar nu prin ordonanță de urgență și în nici un caz secret, între Crăciun și Revelion, dacă nu ai apucat să vorbești cu nimeni să vezi dacă ce legiferezi tu funcționează. Autoritățile de Management trebuie să beneficieze de independență, iar problemele se pot rezolva prin ordine de ministru, nu prin ordonanțe de urgență.

Singura condiție pusă de Austria pentru aderarea României la Schengen, pe cale să fie rezolvată

Pe măsură ce 2022 se apropie de final, autoritățile austriece înregistrează o reducere semnificativă a numărului de solicitări de azil, care de la începutul anului și până în noiembrie au depășit 100.000 de cazuri, a informat Ministerul de Interne de la Viena.

Aceste statistici sunt foarte importante deoarece vin la doar zece zile de când Austria a spus că nu se va mai opune extinderii spațiului Schengen dacă va fi îndeplinită o singură condiție: reducerea numărului de solicitanți de azil.

Ce spunea atunci ministrul de externe austriac Alexander Schallenberg: „Sunt încrezător că vom reuși să luăm cu adevărat măsuri aici, în următoarele câteva luni, astfel încât cifrele să scadă. Apoi, nimic nu va mai sta în calea extinderii spațiului Schengen. La urma urmei, nu am spus că nu ne putem înțelege pe acest subiect niciodată, ci doar în acest moment”.

Potrivit datelor oficiale anunțate luni, în luna noiembrie s-au înregistrat 11.890 de solicitări de azil, cu o treime mai puțin decât în octombrie. Numărul total de solicitări de azil până la sfârșitul lui noiembrie a fost de 101.757 cazuri. Ministerul de Interne austriac a informat într-un comunicat că scăderea numărului de cazuri în noiembrie este o consecință a faptului că se fac mai multe controale la frontiera cu Ungaria și pentru că Serbia a introdus obligativitatea vizelor pentru cetățenii tunisieni.

Austria estimează că 40% dintre solicitanții de azil au sosit pe teritoriul său după ce au călătorit cu sau fără viză în Serbia, de unde au intrat în Ungaria, ale cărei autorități i-au lăsat să treacă, fără a-i înregistra, până la frontiera austriacă.

De aceea, timp de multe luni din acest an, statisticile privind azilul în Austria au fost dominate de persoane din India și Tunisia, precum și de sirieni, afgani, marocani și pakistanezi.

Austria a respins 80.000 de solicitări de azil până în noiembrie

Totuși, tunisienii și indienii nu au niciun fel de posibilitate să primească protecție în Austria. Pe fondul acestei situații, guvernul austriac a făcut presiuni încă din vară asupra executivului de la Belgrad să introducă vize pentru cetățenii din Tunisia și India.

De altfel, EFE a relatat luni că, de la 1 ianuarie, Serbia va solicita vize de intrare și pentru cetățenii indieni. EFE amintește că Serbia a eliminat încă din octombrie posibilitatea de a călători fără vize nu doar pentru cetățenii din Tunisia, ci și pentru cei din Burundi.

Beneficiarii dreptului de a călători fără viză în Serbia erau ca regulă generală cetățenii țărilor care nu au recunoscut independența provinciei Kosovo, populată majoritar de etnici albanezi și care și-a declarat unilateral independența față de Serbia în 2008. În perioada ianuarie - noiembrie, Austria a respins 80.000 de solicitări de azil, în timp ce aproximativ 19.500 de persoane au primit protecție.

În afara acestor azilanți, în Austria trăiesc circa 70.000 de refugiați din Ucraina și majoritatea dintre ei primesc ajutoare de la statul austriac.

Ordin de protecție emis împotriva unui tânăr de 23 de ani care și-a agresat mama

Polițiștii au emis ordin de protecție împotriva unui tânăr de 23 de ani din localitatea suceveană Brodina, care și-a agresat mama. De asemenea, bărbatul a fost evacuat din locuință. “La 27.12.2022, ora 21.07, Poliția orașului Vicovu de Sus a fost sesizată prin SNUAU 112 de către un bărbat despre faptul că, soția sa de 45 ani, din com. Brodina, a fost lovită de către fiul acestora de 23 ani. Cei trei locuiesc împreună în com. Brodina, iar la 27.12.2022, în urma unui conflict spontan, în timp ce se afla la domiciliu, femeia de 45 ani a fost lovită de către fiul său. La fața locului a intervenit un echipaj SMURD, însă femeia a refuzat transportul la Spitalul Municipal Rădăuți pentru îngrijiri medicale”, precizează IPJ Suceava.

Polițiștii au completat formularul de evaluare a riscului, iar prin prisma răspunsurilor oferite a rezultat faptul că există risc iminent asupra vieții, sănătății și integrității corporale a persoanei vătămate, așadar a fost emis ordinul de protecție provizoriu împotriva tânărului de 23 ani, acesta fiind evacuat din locuință. Femeia nu a dorit să formuleze plângere penală. A fost întocmit dosar penal privind infracțiunea de „violență în familie”.  

Fostul șef al DIICOT Codruț Olaru se pensionează la 49 de ani

Fostul șef al DIICOT Codruț Olaru se pensionează. El are la 49 de ani și este procuror militar la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului.

Conform unui comunicat al Administrației prezidențiale, președintele Klaus Iohannis a semnat miercuri decretul “privind eliberarea din funcția de procuror militar la Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii a domnului general-maior magistrat Olaru Codruț – pensionare, la data de 31 decembrie 2022”.

În 29 noiembrie, președintele a semnat decretul “privind înaintarea în gradul de general-maior – cu două stele, la trecerea în rezervă, a domnului general de brigadă – cu o stea Olaru Codruț din Ministerul Apărării Naționale, la data de 31 decembrie 2022”.

Născut în 1973, Codruț Olaru a fost adjunct al procurorului general al României din mai 2013 până în mai 2016, când a fost numit la Secția Parchetelor Militare. Anterior, din 11 ianuarie 2007 până în mai 2013, a fost procuror-șef al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism. El a candidat și pentru funcția de procuror general.

Olaru a fost acuzat că și-a plagiat întreaga teză de doctorat intitulată „Particularitățile criminalității organizate în România”, coordonată de ministrul Justiției Tudorel Toader, conform Pressone, care a susținut că teza de doctorat, susținută în 2013 la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, are 250 de pagini, toate copiate din diverși autori români, dar și din surse online. Codruț Olaru a afirmat, însă, că lucrarea este scrisă de el: „Indiscutabil nu a fost scrisă de altcineva. Eu am scris-o”, a declarat el la acel moment.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.