Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Un profesor ar fi fost ucis de soția lui și de cei doi copii minori

Ziarul de Vrancea
2 ian 2024 737 vizualizări

Cadrul didactic a fost dat dispărut de familie în vara anului 2020

Marian Claudiu Bălan, un cunoscut profesor de matematică din Vâlcea, a dispărut brusc. Anchetatorii sunt de părere însă că bărbatul a fost ucis chiar de soția sa și de cei doi copii minori.

Dispariția lui Marian Claudiu Bălan a fost sesizată la poliție chiar de verișoara lui, care a declarat că bărbatul răspunde doar la mesajele scrise, nu și la apeluri, cum o făcea până atunci, scrie antena3.ro. Așa au început polițiștii și procurorii să afle că dispărutul, Marian Claudiu Bălan, e posibil să fi fost victima propriei sale familii. A soției și a celor doi copii.

Suspiciunile anchetatorilor au început să se contureze în momentul în care explicațiile soției cu privire la “evaporarea” bărbatului, date cunoscuților, timp de un an erau diferite.

În luna iulie a anului 2020, la trei luni de la așa-zisa plecare de acasă, femeia a cerut la Judecătoria Râmnicu Vâlcea desfacerea căsătoriei. Proces, la care soțul nu s-a prezentat niciodată și care s-a soluționat un an mai târziu, pronunțându-se divorțul din vina exclusivă a profesorului.

Însă anchetatorii sunt de părere că de vină pentru dispariția bărbatului ar fi chiar soția și copiii acestuia. "În intervalul 10/11.04.2020, în timp ce se aflau în imobilul locuință de domiciliu, pe fondul unui conflict spontan izbucnit între membri familiei, respectiv între tată, mamă și fiu, în contextul în care fratele mai mic a sărit cu cuțitul la tată, inculpatul (n.r.: fiul cel mare) a intervenit exercitând, conjugat cu inculpata, acte de agresiune asupra victimei, producându-i leziuni ce au condus la decesul acesteia și apoi i-au ascuns cadavrul care nu a mai fost găsit", se mai arată în anchetă.

Băiatul cel mic nu împlinise la acea vreme 13 ani, iar cel mare avea 15 ani și 4 luni. Era campion național la șah. Dar, după acest episod a lăsat șahul, a încercat să-și ia zilele și abia dacă a terminat clasa a XII-a.

Femeia și copilul cel mare sunt acum plasați sub control judiciar, fiind acuzați de uciderea profesorului, chiar în lipsa cadavrului.

Singurul român care a cântat la tradiționalul concert de Anul Nou de la Viena

Violonista Adela Frăsineanu este singura româncă din cadrul celebrei orchestre a Filarmonicii din Viena. Ea a fost implicată și în seria de concerte de An Nou ale instituției, o tradiție care a împlinit deja 85 de ani și care reunește cei mai mari artiști din domeniu.

Adela Frăsineanu recunoaște, într-un interviu pe care l-a oferit pentru Radio România Muzical că talentul muzical este moștenit. De asemenea, precizează ea, că e membră a Orchestrei Filarmonicii din Viena este un vis împlinit pentru ea. ”Tatăl meu este trompetist. El a fost solo trompetist în Brașov, în orchestra din Brașov și a reușit să primească un post în Germania, în Turingia într-o orchestră. Așa am venit în Germania. La școala de muzică locală, din orașul nostru unde am crescut, am început destul de târziu totuși cu vioara, la 7 ani. (…) Toată cariera mea, tot timpul până la vârsta de 26 de ani când am reușit audiția la această orchestră (din Viena) pot să spun că amândoi părinții, mai ales tata fiindcă era în temă, mama e medic, au fost mari susținători, suporteri și m-au condus de fapt în toate momentele vieții – și muzicale, și profesionale cumva. (…) Am început mai întâi la Orchestra din Salzburg să cânt ca și principal la vioara a II-a și, după aceea, am avut anumite contracte pe timp; am stat și la Wiener Symphoniker, și la Gewandhaus Orchester din Leipzig șase luni. Înainte am mai avut un contract de trei luni deja la orchestra filarmonicii și, după aceea, drumurile m-au dus la Leipzig, la Gewandhaus. Și, în acest timp când am fost la Leipzig, am făcut audiție la Viena și am reușit în acest post. Iar acum, în decembrie (2020, n. red.), s-a terminat și anul de probă, am reușit să-mi îmbunătățesc un pic poziția în echipă, la vioara a II-a la care cânt”, a spus Adela Frăsineanu pentru sursa citată.

Proiect PSD: Cimitirele aflate în proprietate publică ar putea fi cedate gratuit bisericilor

Deputatul PSD Adrian Alda a depus la Senat un proiect care prevede că cimitirele existente aflate în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale pot fi date, complet sau parțial, în folosință gratuită sau în administrare cultelor religioase recunoscute sau a unităților de cult ori biserici, la cererea lor, în situația în care sunt folosite numai de către membrii respectivului cult religios.

Propunerea legislativă modifică art. 4 din Legea 102/2014 privind cimitirele, crematoriile umane și serviciile funerare și completează art. 28 din Legea 489/2006 privind libertatea religioasă și regimul general al cultelor.

„Cimitirul se poate afla în proprietatea publică sau private a statului sau a unităților administrative-teritoriale, în proprietatea private a cultelorr religioase legal recunoscute sau a unităților locale de cult/biserici în situația cimitirelor confesionale, în proprietatea operatorilor economici, asociațiilor sau fundațiilor, precum și în proprietatea unui alt stat, cu respectarea tratatelor la care România este parte”, potrivit inițiativei legislative.

De asemenea, „cimitirele existente aflate în proprietatea publică a unităților administrativ-teritoriale pot fi date, în tot sau în parte, în folosință gratuită sau în administrare cultelor religioase legal recunoscute sau a unităților locale de cult/biserici, la cererea acestora, în situația în care acestea sunt utilizate doar de către membrii respectivului cult religios, cu respectarea prevederilor art. 5 alin. (2) și (3) din prezenta lege”, mai arată proiectul deputatului PSD.

Adrian Alda argumentează, în expunerea de motive a propunerii legislative, că „în acest moment toate cimitirele care aparțin unităților administrativ-teritoriale sunt doar în proprietate publică, ceea ce limitează excesiv posibilitatea ca acestea să fie încredințate în administrare sau folosința parohiilor”.

Proiectul a fost înregistrat la Senat, prim for sesizat, iar Camera Deputaților este decizională.

Vine gerul: Două săptămâni cu temperaturi sub cele normale în ianuarie

Temperaturile vor fi peste cele specifice în prima săptămână din ianuarie, anunță marți meteorologii, care precizează că vor urma două săptămâni cu temperaturi sub cele normale în întreaga țară, iar ultima săptămână din lună va fi caracterizată de temperaturi apropiate de cele specifice în această perioadă. De asemenea, în pirma jumătate a lunii, precipitațiile vor fi excedentare în cea mai mare parte a țării.

În săptămâna 01.01.2024 – 08.01.2024, valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi excedentar în cea mai mare parte a țării, dar mai ales în regiunile vestice și nord-vestice.

În săptămâna 08.01.2024 – 15.01.2024, temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele normale pentru acest interval în toate regiunile, dar cu o abatere termică negativă mai accentuată în regiunile nord-estice. Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în majoritatea regiunilor, dar mai ales în cele sudice.

În săptămâna 15.01.2024 – 22.01.2024, temperatura medie a aerului va avea valori ușor mai coborâte decât cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi local excedentar în regiunile nordvestice, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

În săptămâna 22.01.2024 – 29.01.2024, mediile valorilor termice vor fi apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, la nivelul întregii țări.

Trenul electric cumpărat din Polonia s-a defectat la primele probe

Autoritățile feroviare fac în prezent investigații pentru a afla motivele pentru care trenul electric adus din Polonia, la începutul acestei luni, s-a defectat la primele probe, transmite Radio România Actualități.

Directorul Autorității de Reformă Feroviară, Ștefan Roșeanu, a precizat că a fost vorba de un scurtcircuit la instalația de alimentare a motorului.

Trenul nu a luat foc, însă este nevoie de înlocuirea întregii instalații de alimentare și aducerea uneia noi din Polonia.

Este primul tren electric cumpărat de România în ultimii 40 de ani și prima garnitură nou achiziționată de țara noastră în ultimii 20 de ani.

În total, au fost comandate 37 de rame de tren, într-un contract de 480 de milioane de euro.

Aproape 100.000 de români și-au sărbătorit ziua de naștere în prima zi a anului

Aproape 100.000 de români și-au sărbătorit ziua de naștere în prima zi a anului, conform datelor oficiale.

Astfel, un număr de 44.264 de femei și 48.633 de bărbați și-au serbat aniversarea la 1 ianuarie 2024.

Pe categorii de vârstă, sărbătoritele de sex feminin au fost: 3.791 cu vârsta până în 17 ani,1.757 cu vârste între 18 și 24 de ani, 25.140 cu vârsta între 25 și 65 de ani și 13.576 peste 65 de ani.

În cazul bărbaților, situația pe categorii de vârstă este următoarea: 4.074 cu vârsta până în 17 ani, 2026 cu vârste între 18 și 24 de ani, 29.192 cu vârsta între 25 și 65 de ani și 13.341 peste 65 de ani.

Constanța: Patru persoane, printre care și un copil, rănite într-un accident rutier

Patru persoane, printre care și un copil de 12 ani, au fost rănite marți, într-un accident rutier, în care au fost implicate două mașini, într-o localitate din județul Constanța.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea au anunțat că pompierii au fost solicitați să intervină marți dimineața, la un accident rutier petrecut în localitatea Tichilești și în care au fost implicate două mașini. La fața locului s-au deplasat o autospecială cu apă și spumă, un echipaj SMURD și o ambulanță a Serviciului Județean. În urma accidentului au fost rănite patru persoane. Este vorba de doi bărbați, o femeie și un copil de 12 ani.

Victimele erau conștiente și au fost transportate la spital pentru îngrijiri medicale.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.