Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Tot mai mulți români cer Ozempic pentru a slăbi

Ziarul de Vrancea
26 iul 2022 1144 vizualizări

“E eficient, dar e anapoda”, spune un medic despre medicamentul creat pentru bolnavii de diabet n după întreruperea tratamentului, kilogramele se pun la loc, explică specialiștii

Medicii și farmaciștii spun că de câteva luni se confruntă cu un adevărat fenomen legat de medicamentul Ozempic, o soluție injectabilă creată pentru a fi folosită în diabetul de tip 2, fiind eficient în reglarea glicemiei. Foarte mulți oameni le cer prescrierea acestuia pentru scăderea în greutate, chiar dacă nu au diabet.

Medicul diabetolog Doru Negru, medic primar diabet zaharat, nutriție și boli metabolice, spune că tratamentul ajută și în scăderea în greutate, fapt confirmat de studiile de specialitate.

Doctorul explică însă pacienților care solicită în număr mare acest medicament, pacienți care nu au neapărat diabet, că cea mai bună soluție pentru a slăbi nu este un medicament, ci un program alimentar stabilit împreună cu medicul nutritionist, dar și multă mișcare. Specialistul avertizează că, după întreruperea tratamentului, kilogramele se pun la loc în lipsa unei alimentații echilibrate și a exercițiului fizic.

Beatrice Speteanu, farmacist la o farmacie din Capitală, a explicat că oamenii vin în număr mare să ceară acest medicament fără să aibă o rețetă prescrisă de medic, lucru absolut necesar, dar și câteva investigații făcute înainte, la recomandarea acestuia, precum analize de sânge, o ecografie abdominală și una de sânge.

“Pe piață există două variante injectabile, sunt medicamente pentru scăderea glicemiei și se dau exclusiv pe rețetă de la medicul diabetolog sau nutriționist. El a fost aprobat prima oară în America de către FDA, dar ca efect secundar, nu advers, s-a observat că majoritatea pacienților au avut o scădere foarte mare în greutate, uneori chiar de 20 de kilograme, asta în timp de 2-3 luni. Intervine prin scăderea apetitului, prin gestionarea mai ușor între ceea ce înseamnă sațietate și consumarea mâncării, în România a fost introdus pe piață de către Agenția Națională a Medicamentului și este folosit în rețete gratuite și compensate tocmai pentru pacienții care au probleme cu glicemia, pentru diabetici”, a explicat pentru News.ro farmacistul.

Riscuri dacă luăm medicamentul “după ureche”

Oamenii vin să ceară medicamentul fără rețetă la farmacie, fără a fi consultați de medic înainte, ceea ce este greșit, spune Beatrice Speteanu. Farmacistul atrage atenția asupra importanței unei anamneze prealabile în funcție de care medicul poate sau nu prescrie acest tratament.

“În primul rând, este vorba de dozare, o dozare a acestui medicament nu trebuie luată de pe net. În primul rând orice pacient care începe insulina merge la cabinetul medicului și i se face instructajul asupra cum se injectează această insulină, este vorba de subcutanat, în ce moment al zilei, la câte zile să facă, își monitorizează din când în când glicemia înainte de a administra o nouă doză, sunt foarte multe măsuri care trebuie luate.

Toți pacienții care au insuline sau medicamente care nu sunt insuline injectabile pentru controlul glicemiei își fac singuri acasă. Vorbim și de condiții de temperatură, de păstrare, aici medicul este cel care în cabinet îi face prima oară pacientului o doză, să-l învețe și cum se fac aceste injecții.

Este foarte importantă o anamneză. Vorbim de un control glicemic, fiecare care începe acasă un tratament pentru controlul glicemiei ar trebui să aibă acasă și un aparat, un glucometru cu care să-și testeze glicemia. Ozempic nu este insulina, vorbim doar despre modul de administrare. Inclusiv aici este foarte bine de monitorizat o glicemie, chiar dacă nu zilnic ca la insulină, tot e bine de monitorizat”, a precizat farmacistul.

Dr. Doru Negru, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, a explicat ce implică folosirea unui medicament cum este acesta și nu alegerea unui stil de viață sănătos, cu orar de mese și exercițiu fizic. Medicamentul este eficient, explică specialistul, pentru reglarea glicemiei, dar și pentru scăderea în greutate, dar problema kilogramelor în plus poate reveni după ce acesta este întrerupt. “Aceste medicamente sunt eficiente, dar sunt anapoda”, spune medicul. “Este o epidemie de obezitate în lumea civilizată de nu ne vine a crede. De ce ? Pentru că, cu toții mâncăm mai mult decât alergăm.Boala noastră se cheamă intoxicație cronică voluntară cu mâncare la un sedentar. Din cauza epidemiei de obezitate, lumea se chinuie să facă tot felul de scuturi, cu toții știm că să scuipi contra vântului este posibil, dar este contraproductiv. Și deși toată lumea știe treaba aceasta, savanții în domeniul nutriției de zeci de ani de zile se chinuie să facă niște scuturi să poți să scuipi contra vântului”, a el.

Efecte adverse

Medicul diabetolog spune care este principiul după care funcționează medicamentul Ozempic, dar și altele asemenea acestuia. “Substanța din el încetinește golirea stomacului dându-ți mai multă vreme senzația de sațietate”, explică acesta. “Acum vreo 30 de ani, se spunea în cărțile noastre de medicină, erau 3-4 rânduri despre niște hormoni intestinali care se cheamă incretine. Și care sunt hormoni ai sațietății și care îți încetinesc golirea stomacului, îți țin mai multă vreme senzația de sațietate și în același timp îți împiedică formarea de glucagon, este un hormon care face invers decât insulina, crescându-ți glicemia. Atât erau, 3-4 rânduri în tratatele de specialitate. Acum sunt tratate întregi despre așa ceva. Ei, acești hormoni ai sațietății sunt făcuți să țină numai 4 minute, după care dispar. Savanții s-au gândit, hai să facem acești hormoni sau să găsim ceva asemănător care să țină mai multă vreme și au găsit tot felul de soluții și medicamente asemănătoare structural care țin de la 12 ore până la 1 zi, 2, o săptămână. Dacă acești hormoni au fost făcuți de mama natură să țină 4 minute, oare nu scuipăm contra vântului? Este adevărat, sunt de destulă vreme pe piață, ca să-ți arate că merge bine și că funcționează, destulă vreme însemnând 4-5 ani, până la 20 de ani mai e timp. Nu spun că sunt rele, sunt bune, dar nu sunt normale. Ozempicul este dozabil, injectabil, este eficient, există și altele, este a 4-a generație sau a 5-a dintre aceste medicamente care au apărut, el având la ora actuală și indicație pentru obezitate, până acum era numai pentru diabet. Iar în doză imensă, în cantități mari, se pare că poate fi luat și pe gură. Injectarea este foarte simplă, sunt deștept făcute, numai că nu este o chestie normală, e soluția cea ușoară, dar nu este cea firească. După ce oprești tratamentul cu Ozempic, organismul se îngrașă la loc. Boala noastră nu este lipsa de medicamente, ci boala noastră este intoxicația cu mâncare, acest medicament, într-adevăr îți ușurează abstinența, îți e mai ușor să mănânci puțin, dar când renunți, se întâmplă același lucru”, a precizat medicul.

 “Poate să-i dea greață, poate să-i dea vărsătură, poate să-i dea ceva tulburări digestive care sunt chiar benefice, în rest mare lucru nu are, mai departe ce se întâmplă peste 20 de ani nu știu că nu e de 20 de ani pe piață medicamentul. Este apărut numai de vreo 2 ani pe piața noastră.

Medicamentul este făcut în Europa, dar există verișori ai acestui medicament care îți scad glicemia și îți taie pofta de mâncare, ajutându-te să slăbești. În diabet este foarte bun, însă acest medicament nu scade foarte mult glicemia, este bun pentru că îți taie rezistența la insulină scăzând în greutate. El nu scade glicemia, el nu prea o lasă să crească “, a detaliat medicul primar.

Medicii români, cei mai șpăgari din Europa

Grecia, alături de Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare.

Cel puțin unul din opt greci care au apelat la serviciile sistemului public de sănătate a fost nevoit să dea „plicul cu bani”. Sistemul de sănătate este în percepția marii majorități a oamenilor cel mai corupt sector al societății grecești, iar în ultimii trei ani acest sentiment s-a amplificat, scrie marți cotidianul elen Kathimerini.

Media cetățenilor din statele membre UE care consideră corupția un fenomen răspândit în sistemul de sănătate al țării lor este de 29%.

Grecia, alături de Lituania, România și Polonia sunt țările care consideră că sectorul sănătății este cel mai corupt în comparație cu alte sectoare.

În ultimele 12 luni, 54% dintre cetățenii greci participanți la sondaj au avut nevoie să consulte un medic sau o unitate medicală din sistemul public de sănătate (procentul similar în UE este de 77%). Dintre aceștia, 13% au declarat că, pe lângă cheltuielile oficiale, a trebuit să ofere și o plată suplimentară sau un cadou de valoare unei asistente sau unui medic sau să facă o donație unui spital (în sondajul Eurobarometru din 2019, procentul a fost de 14%). Acesta este al doilea cel mai mare procent din UE, unde în medie doar 4% au fost nevoiți să dea „plicul”. Pe primul loc se află România cu 18%. La polul opus se află Spania, Olanda, Portugalia, Finlanda, Suedia, Irlanda, Cipru și Estonia, unde doar 1% au spus că au fost nevoiți să ofere o plată suplimentară.

Sindicaliștii din Educație își păstrează privilegiile

Noua Lege a Educației, supusă dezbaterii publice, păstrează privilegiile sindicaliștilor care își post îngheța catedra. Ei vor fi plătiți ca profesori, dar nu vor trece niciodată pe la cursuri, ei fiind „degrevați” în noua Lege a Educației.

Anul trecut, a fost aprobată o listă cu listă cu 114 sindicaliști ai FSLI care au primit bani ca profesori deși nu urmau să predea nicio oră la clasă sau urmau să predea doar o fracție de normă. Ei au fost „degrevați” de la predarea materiei, dar au fost plătiți ca profesori pentru că desfășoară activitate sindicală.

Pe lista publicată de Newsweek România se aflau cei mai importanți doi lideri sindicali din Educație Simion Hănceascu și Marius Nistor. Amândoi au încasat, lunar, în jur de 4.000 lei brut ca profesori fără să fi trecut pe la catedră.

În noua Lege a Educației aflată în dezbatere publică, sindicaliștii își păstrează privilegiile. Ei îți pot rezerva postul și beneficiază, în continuare, de beneficiile degrevării.

Marius Nistor a explicat, pentru Newsweek România, că „degrevarea de normă de care beneficiez este reglementată de lege și de Contractul Colectiv de Muncă. Aceasta se acordă pentru toți liderii de sindicat ca urmare a participării la procesul de monitorizare și evaluare a calității sistemului de învățământ”.

Marius Nistor a confirmat, anul trecut, că va primi și în anul școlar 2021/2022 acesta același salariu ca în 2020, de la liceul „Nicola Iorga”, dar unde nu va preda. „Salariul nu este condiționat de prezența la ore deoarece, prin degrevare, mi-am asumat să particip la procesul de monitorizare a sistemului de învățământ și să reprezint membrii de sindicat în relația cu terții”, a explicat Nistor.

Un fermier brașovean a blocat un râu pentru a-și uda culturile

Un fermier din Vulcan, județul Brașov, a fost sancționat de autorități, după ce a construit un baraj și a oprit cursul râului Bârsa.

Bărbatul spune că seceta l-a determinat să improvizeze barajul din balastru cu care a făcut ca apa să nu mai ajungă în aval. Cu ajutorul unei motopompe și a unui furtun, fermierul și-a irigat, timp de o săptămână, cele 80 de hectare de porumb, cartofi și grâu pe care le administrează în zonă. Oamenii care au terenurile la vale de cele lucrate de arendaș s-au trezit că la ei nu mai ajunge nici măcar un strop de apă și au făcut plângere. „Păi ce să fac, doamnă, să se usuce cultura? Știu (că este ilegal să oprești un curs de apă, n.r.), doamnă, dar oricum vine foarte puțin!”, a declarat Ștefan Munteanu, fermierul în cauză. Întrebat „Vecinii dumneavoastră ce fac?”, n-a avut răspuns, a dat tot din umeri: „Știu doamnă, ce să fac? Spuneți-mi dumneavoastră!”.

Cazul de la Brașov a ajuns și la Tanczos Barna, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor. „Blocarea completă este clar împotriva legii. Înțeleg disperarea fermierilor, dar tot timpul trebuie să se asigure debitul minim pentru a ține în viață habitatele în aval”, a declarat ministrul.

Un pui de delfin, salvat de turiști și salvamari pe plaja de la Mamaia

Un pui de delfin a eșuat marți seară în stațiunea Mamaia. Mamiferul s-a apropiat de mal, cel mai probabil dezorientat fiind și risca în orice moment să moară. Câțiva turiști aflați pe plajă i-au anunțat pe salvamari și împreuna au încercat să împingă delfinul către larg. Între timp s-a sunat la 112, iar în zonă a fost trimisă o ambarcatiune de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență. Pentru ca delfinul nu se îndepărta spre larg, l-au preluat și ulterior l-au eliberat în momentul în care au ajuns suficient de departe, astfel încât viața sa nu îi mai fie pusă în pericol.

În ultima perioadă, s-au înmulțit cazurile de delfini descoperiți răniți sau chiar morți pe litoralul Mării Negre, atât în România, cât și în Bulgaria. Biologii sunt de părere că mamiferele ar fi afectați de poluarea fonică produsă de războiul din Ucraina, de zgomotul motoarelor și al bombardamentelor.

Poliția de Frontieră: 9.456 de cetățeni ucraineni au intrat

Poliția de Frontieră anunță că 100.477 de persoane au intrat în România marți, iar dintre acestea 9.456 sunt cetățeni ucraineni, numărul lor fiind în scădere față de ziua precedentă. “În data de 26.07.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 207.400 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 53.560 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 100.477 de persoane, dintre care 9.456 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 18,9% față de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 26.07.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.703.825 cetățeni ucraineni”, a transmis Poliția de Frontieră.

Potrivit sursei citate, în continuare, controlul de frontieră la intrarea în România prin punctele de trecere a frontierei se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de Frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

Harghita: Un bărbat a murit după ce tractorul în care se afla a fost lovit de tren

Un bărbat a murit, miercuri, după ce tractorul pe care îl conducea a fost lovit de trenul IR Brașov-Budapesta, la o trecere peste calea ferată din Sândominic, județul Harghita.

Potrivit ISU Harghita, trenul de persoane IR 366 Brașov-Budapesta a lovit un tractor cu remorcă, o persoană fiind încarcerată în tractor. Acolo s-au deplasat un echipaj de pompieri din cadrul Punctului de lucru Bălan, cu o autospecială de intervenție, două echipaje din cadrul Detașamentului de Pompieri Miercurea Ciuc, cu o autospecială de descarcerare și o autospecială de stingere cu modul de descarcerare, precum și un echipaj SAJ Mădăraș. Echipajele au constatat că persoana din tractor - un bărbat de aproximativ 55 de ani - a murit.

Trenul de persoane IR 366 Brașov- Budapesta se deplasa pe direcția Miercurea Ciuc - Gheorgheni, în garnitură nefiind persoane care să necesite îngrijiri medicale.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.