Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Studiu românesc: Doar 1% dintre persoanele vaccinate cu Pfizer s-au infectat cu COVID-19

Ziarul de Vrancea
12 apr 2021 800 vizualizări

Cei care au trecut prin boală au dezvoltat un număr suficient de anticorpi după prima doză n

Reprezentanții MedLife au anunțat ieri că rezultatele primei etape a unui studiu privind răspunsul imun al organismului după vaccinarea anti-COVID-19 arată că riscul de infectare este foarte mic după imunizare. Doar 1% dintre persoanele vaccinate din studiu s-au infectat cu SARS-CoV-2 la zece zile după rapel și au declarat, fără excepție, o formă ușoară sau medie, fără semne de pneumonie, arată aceștia, menționând că studiul a fost făcut pe aproape 900 de persoane, vaccinate cu serul Pfizer. Doar 0,3% dintre persoane nu au dezvoltat anticorpi nici după administrarea rapelului, iar cei care manifestă reacții după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi, indică studiul. “În urma analizei datelor, specialiștii au observat că antecedentele COVID-19 aduc diferențieri în ceea ce privește titrul de anticorpi dobândiți. Astfel, persoanele care au trecut prin infecție cu SARS-CoV-2 în trecut dezvoltă un titru de anticorpi neutralizanțide până la 14 ori mai mare chiar după prima doză de vaccin, comparativ cu cei care nu au venit anterior în contact cu virsusul. În schimb, pentru două treimi din cei care nu au avut COVID-19, titrul de anticorpi depășește valoarea de 80 AU/ml abia după administrarea celei de-a doua doze de vaccin. Așadar, probabil se impune evaluarea de către Ministerului Sănătății a vaccinării persoanelor care au trecut prin boală cu o singură doză pentru a optimiza campania de vaccinare”, arată reprezentanții MedLife.

În ceea ce privește evoluția anticorpilor după prima și a doua doză de vaccin, s-a observat că, după rapel, valoarea titrului de anticorpi crește cu 30% în rândul persoanelor care au avut COVID-19 și de 6 ori în rândul celor care nu au trecut prin infecție cu coronavirus.

Tinerii dezvoltă valori mai mari ale titrului de anticorpi post-vaccinare

Potrivit reprezentanților MedLife, valorile titrului de anticorpi la 8-15 zile după rapel corelează semnificativ cu vârsta. Cele mai ridicate valori se înregistrează în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani și scad gradual la celelalte categorii de vârstă, ajungând la valori cu peste 30% mai mici în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 și 70 de ani.

Persoanele cu comorbidități, în special cele cu obezitate și afecțiuni oncologice, dezvoltă valori mai mici ale titrului de anticorpi și au un nivel mai scăzut de protecție. De asemenea, persoanele care manifestă reacții după vaccinare dezvoltă un titru mai mare de anticorpi.

Vaccinare fără programare cu AstraZeneca

Comitetul de coordonare a vaccinării împotriva COVID-19 a anunțat că, în câteva zile, persoanele care doresc se vor putea vaccina cu serul Vaxzevria (AstraZeneca) fără a fi necesară programarea pe platformă, în centrele unde sunt locuri disponibile. “Pentru facilitarea accesului la vaccinare, în centrele în care se administrează vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) și în care sunt locuri disponibile, va fi permisă vaccinarea persoanelor care optează pentru acest tip de vaccin, prin prezentarea directă la centrul de vaccinare, fără a mai fi necesară înscrierea pe platformă, cu respectarea celorlalte proceduri și instrucțiuni. Vom anunța începerea vaccinării fără programare în termen de câteva zile!”, a transmis, ieri, Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV).

Persoanele care doresc să se vaccineze trebuie să verifice disponibilitatea locurilor pe harta interactivă existentă pe platforma națională de informare cu privire la vaccinare și să se prezinte la centrul de vaccinare în care sunt locuri disponibile cu un document de identitate. Vaccinarea se va realiza în limita capacității de vaccinare a centrului. Totodată, persoanele care vor să se vaccineze trebuie să se asigure că nu au simptome asociate COVID-19.

Gheorghiță: Deținuții vor fi vaccinați cu Johnson & Johnson

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, a anunțat că la nivelul penitenciarelor se va întocmi o listă cu persoanele care doresc să se vaccineze, iar această operațiune va avea loc în cabinetele medicale din cadrul penitenciarului. Deținuții urmează să fie vaccinați cu serul Johnson & Johnson. El a explicat cum se vor putea vaccina deținuții care doresc acest lucru. “Pe scurt, pot să vă spun că, la nivelul penitenciarelor, se va întocmi o listă cu doritorii pentru vaccinare. Această activitate se va desfășura în cabinetele proprii medicale din penitenciare, cu resursă umană proprie, la care pot participa și alte categorii de persoane din resursa fiecărui județ, acolo unde nu există suficientă resursă umană disponibilă și dozele vor fi preluate dintr-un centru fix, după modelul vaccinării în centrele sociale și rezidențiale. Se va asigura vaccinarea în cadrul penitenciarului în cabinetele medicale, persoanele vor fi introduse în Registrul Electronic Național al Vaccinărilor, iar adeverința de vaccinare se păstrează la fișa medicală a fiecărei persoane. Se va distribui vaccinul de la compania Johnson & Johnson, tocmai pentru a facilita vaccinarea, pentru că vorbim de o schemă de administrare cu o singură doză, însă se pot folosi și alte tipuri de vaccinuri, în măsura în care se respectă lanțul de frig și celelalte condiții necesare pentru a menține calitatea și eficacitatea acestor vaccinuri”, a precizat Valeriu Gheorghiță.

Profesorii care nu sunt vaccinați ar putea fi obligați să predea online

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a enunțat ieri ipoteza în care, la presiunea tot mai mare din partea părinților, profesorii care nu sunt vaccinați împotriva COVID-19 să predea exclusiv online, chiar dacă școala se desfășoară cu prezență fizică. „Vă împărtășesc o experiență din ceea ce primesc eu ca ministru și ministerul. E o presiune din ce în ce mai mare din partea părinților de a solicita reluarea școlii cu prezență fizică doar cu cadrele didactice vaccinate. Deci sunt din ce în ce mai mulți acei părinți, care... Sigur, există probleme de confidențialitate a actului medical, există foarte multe aspecte care trebuie luate în discuție. Dar, vă spun, că este această presiune. Care s-ar putea să ne ducă la un moment dat... Cu tot dragul, colegii cadre didactice care nu sunt vaccinate vor preda online, chiar dacă în școala respectivă vor fi activități cu prezență fizică”, a spus Cîmpeanu ieri, la Ploiești, în cadrul conferinței „Vaccinare și testare pentru învățare”. „Este o ipoteză, e bine să ne gândim la toate ipotezele. Depinde cât de mare va fi presiunea în acest sens. Justificată, dintr-o perspectivă. Sigur, perspectivele sunt multiple”, a completat Cîmpeanu.

Dosar penal în cazul morților de la Institul „Victor Babeș„

n avizul temporar privind funcționarea unității mobile indică respectarea tuturor normelor, spune ministrul Sănătății

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a preluat de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 3 ancheta în cazul decesului celor trei pacienți de la Institutul “Victor Babeș“, fiind deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări in rem pentru săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă.

Trei pacienți infectați cu SARS-CoV-2 au murit luni seara după o defecțiune la TIR-ul ATI - unitatea mobilă de Terapie Intensivă - de la Institutul “Victor Babeș“ din București, care a dus la oprirea alimentării cu oxigen a pacienților. Din primele informații, tragedia a avut loc după o creștere bruscă a presiunii în instalația de oxigen la care era conectat TIR-ul, care a dus la blocarea completă a ventilatoarelor la care erau conectați cei opt pacienți aflați în acel moment în TIR-ul ATI.

Șeful DSU, Raed Arafat, a declarat că, luni, în jurul orei 16,25, a existat o creștere bruscă, de peste 6 bari, a presiunii oxigenului în Unitatea Mobilă de Terapie Intensivă de la Spitalul “Victor Babeș“. Raed Arafat a subliniat că, atunci când se depășește o presiune de 6 bari, ventilatoarele intră în sistem de autoprotecție și se opresc. “Altfel, presiunea distruge tot mecanismul ventilatorului. Asta se pare că s-a întâmplat, cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună și au creat situația de urgență din interiorul terapiei intensive mobile. Colegii de acolo au lucrat imediat ca să remedieze situația și să încerce, bineînțeles, să ventileze bolnavii, ca să preia bolnavii pe balon, nu erau toți intubați care erau în TIR”, a precizat Raed Arafat.

„Două rânduri de lucrări”

Ministrul Sănătății Vlad Voiculescu a declarat ieri că a solicitat avizul de funcționare a secției mobile de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeș și că acest aviz a fost emis în 9 aprilie, ca aviz temporar și indică respectarea tuturor normelor. El a precizat că nu există indicații că defecțiunea este din interiorul TIR-ului ATI, dar acest lucru nu se poate ști cu siguranță decât după anchetă. Conform ministrului, la acest moment, la nivel național, sunt 1687 de paturi ATI și 50 de pacienți de terapie intensivă, confirmați sau suspecți COVID-19, internați în acest moment în plus față de paturile existente. Întrebat dacă managerul Spitalului Victor Babeș i-a semnalat existența unor probleme la unitatea mobilă ATI, ministrul Sănătății a răspuns: “A existat un dialog cu toți managerii spitalelor. Am menționat la acea dată și pot să vă spun că în urmă cu câteva zile o companie care a pus la dispoziție, respectiv care a realizat lucrările care țin de aprovizionarea cu oxigen, a trebuit să reia o lucrare făcută cu o altă companie la parametri tehnici necorespunzători. Deci a fost o lucrare făcută inițial, contractată nu știu dacă de spital sau ASSMB, lucrarea a trebuit refăcută în urmă cu câteva zile. Lucrarea a fost refăcută de firma care punea la dispoziție oxigenul. Pentru ca acea unitate de terapie intensivă să fie pusă în funcțiune, a fost nevoie de două rânduri de lucrări”.

Istoria controversată a TIR-urilor de la ATI

Unitățile mobile de terapie intensivă folosite de aproximativ 10 luni pentru tratarea pacienților infectați cu SARS-CoV-2 sunt considerate utile de unii, în timp ce alții susțin că o astfel de unitate poate fi utilizată doar temporar și pe perioade scurte. La Ploiești, medicii au avut „tot timpul” probleme cu TIR-ul ATI, iar câteva săptămâni acesta a fost nefuncțional, după ce instalația de climatizare a cedat. La Piteșți, unitatea mobilă a fost un real ajutor, consideră autoritățile. Spitalele din ambele orașe au trimis, între timp, TIR-urile la București, iar cel din Pitești a ajuns la Spitalul Victor Babeș, unde luni seară au murit trei pacienți, în urma unei defecțiuni la instalația de oxigen. La Timișoara au ajuns două unități mobile de terapie intensivă în care au fost tratați bolnavii cu COVID-19. Una dintre aceste unități s-a defectat de două ori, o dată în curtea Spitalului de Boli Infecțioase “Victor Babeș“ și a doua oară în curtea Spitalului Municipal. Managerul de la Spitalul Municipal Timișoara.

Unitățile mobile de terapie intensivă au ajuns în țară în luna iunie a anului trecut. Achiziționate de Fundația pentru SMURD în colaborare cu Crucea Roșie și cu sprijinul a două mari companii străine care activează în România – una care activează în sectorul petrolier și alta din domeniul retail-ului – și au fost trimise în țară, acolo unde adresabilitatea la spitale COVID depășea capacitatea unităților sanitare.

Scandal la Senat: Șoșoacă a chemat poliția

Senatoarea Diana Șoșoacă a chemat ieri poliția la Parlament, după ce a avut schimburi de replici cu președinta Comisiei juridice a Senatului Iuliana Scântei, unde aceasta trebuia să fie audiată înainte de a fi sancționată pentru comportamentul în Senat. Scandalul a început de la faptul că Scântei i-a cerut acesteia să poarte mască de protecție. „Doamna senator, vă rog să purtați mască”, a afirmat Iuliana Scântei care a precizat că masca pe care o purta Șoșoacă este neconformă, fapt pentru care nu a lăsat-o să intre în sala unde avea loc ședința Comisiei juridice a Senatului.

Scântei i-a oferit o altă mască Dianei Șoșoacă, însă aceasta a refuzat-o.

„Eu nu port porcăria aia de mască. Doamnă, am mască, da? Potrivit legii 55 nu se precizează ce mască trebuie să port. Nu faceți spectacol cu mine aici și vă rog să îmi arătați articolul din lege unde scrie cum arată o mască. Dați-mi articolul care spune cum arată masca, să-mi acopere gura și nasul?”, a replicat Șoșoacă. Președinta Comisiei juridice a Senatului i-a spus că în acest caz nu o lasă să intre în sală. Șoșoacă a plecat de lângă ușa sălii, însă a revenit după scurt timp împreună cu avocatul ei și a forțat ușa comisiei, păzită de doi angajați ai Senatului, și a intrat cu forța în sală de ședință. Ea a susținut că „s-a dat ordin” să fie bătută. În momentul în care a intrat Șoșoacă, ceilalți membri ai Comisiei juridice au ieșit din sală. Diana Șoșoacă a argumentat că a forța ușa deoarece angajații Senatului voiau să îi strivească piciorul. Prin urmare, senatoarea a sunat la 112 și a acuzat că este lovită și bruscată în Parlament.

Comisia juridică a Senatului avea pe ordinea de zi a ședinței de marți sesizarea grupului parlamentar PNL privind abaterea disciplinara de la deontologia parlamentară la adresa Dianei Șoșoacă.

Agresorii vor purta brățări electronice

Comisiile juridice și de apărare ale Camerei Deputaților au dat, ieri, raport favorabil proiectului de lege privind monitorizarea electronică în cadrul unor proceduri judiciare și execuțional penale. Raportul urmează să fie supus dezbaterii plenului Camerei Deputaților.

Senatorul PNL Alina Gorghiu a precizat că prin brățările electronice pentru agresori, România se va îndepărta de realitatea ultimilor cinci ani, când 30-40% din ordinele de protecție pentru victimele violenței domestice au fost încălcate. “Am depășit încă o etapă semnificativă pentru o legislație sănătoasă în domeniul violenței domestice. Cât de curând, agresorii vor purta brățări electronice care le vor monitoriza mișcările prin GPS. România se va depărta de realitatea ultimilor cinci ani, când între 30-40% din ordinele de protecție emise au fost încălcate. Ceea ce s-a întâmplat azi la Comisia juridică este luminița de la capătul tunelului. Rămâne doar votul în plenul Camerei pentru a avea în sfârșit o lege care poate aduce o revoluție în sistemul de protecție al victimelor violenței domestice. Victimele violenței domestice nu vor mai trebui să trăiască în teamă! Dacă un ordin de protecție a fost emis, atunci nu va fi încălcat. Și vom avea legislația necesară care să garanteze asta!”, a afirmat Gorghiu. Ea precizează că brățările electronice vor fi integrate într-o infrastructură națională.

“Atunci când se emite un ordin de protecție, persoana supravegheată va primi o brățară electronică care îi va monitoriza mișcările prin GPS. Dacă va depăși limita impusă prin ordin, sistemul va emite o alertă direct către secțiile de poliție, pentru ca intervenția să fie cât mai rapidă. Și victima va avea asupra sa o brățară electronică, pentru ca Poliția să o poată găsi și alerta”, a subliniat senatorul PNL.

Onțanu, condamnat cu suspendare pentru o mită de 1,4 milioane de euro

Fostul primar al Sectorului 2 Neculai Onțanu a fost condamnat de Înalta Curte de Casație și Justițe la trei ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită, decizia magistraților fiind definitivă. El a fost judecat pentru că a luat mită un teren de 1.500 de metri pătrați, în valoare de 1,4 milioane de euro, pentru a facilita retrocedarea mai multor terenuri. De asemenea, magistrații au decis condamarea lui Toma Șutru, fost secretar general al Primăriei Sector 2, a avocatei Loredana Radu și a lui Aurel Radu la trei de ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită și spălare de bani.

ICCJ a decis să mențină confiscarea sumei de 1.400.000 euro de la Aurel Radu, a sumei de 400.000 de euro de la Loredana Radu și a hotărât confiscarea sumei de 1.877.750 euro de la Toma Șutru.

Neculai Onțanu a avut patru mandate de primar al Sectorului 2. De-a lungul timpului, numele lui a fost invocat în mai multe scandaluri. În aprilie 2016, Onțanu a renunțat atât la candidatură, cât și la toate funcțiile politice din UNPR.

Avocata Loredana Radu este nepoata fostului ministru de Interne Gabriel Oprea, i-a apărat pe Victor Ponta, Mircea Cosma și Nicolae Dumitru și a lucrat pentru una dintre firmele lui Dorin Cocoș.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.