Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Se vor supraimpozita salariile mari din privat?

Ziarul de Vrancea
24 apr 2023 720 vizualizări

Marcel Ciolacu ar fi propus în ultima [edin] a coali]iei supraimpozitarea bugetarilor care cumuleaz pensia cu salariul [i a veniturilor care dep[esc venitul pre[edintelui României n pentru a fi siguri c acest proiect va trece de CCR, guvernan]ii analizeaz [i supraimpozitarea salariilor mari din privat

Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a propus, luni după-amiază, în ședința coaliției, ca angajații de la stat care cumulează pensie cu salariu, dar și acele venituri de la stat care depășesc venitul președintelui României (aprox. 25.000 lei brut) să fie impozitate progresiv, au declarat pentru site-ul G4Media surse politice. Este vorba de venitul din cumulul de pensie cu salariu, pensiile speciale, pensiile speciale cumulate cu alt fel de pensie, salariile de la companiile de stat sau cele de reglementare (ANRE, ASF). Potrivit acestora, măsura a fost propusă din cauză că au existat situații în care pensia cu salariul (cazul Dorneanu) ajungeau la 100.000 de lei pe lună.

Liderul PSD ar fi cerut o analiză pentru a se stabili dacă măsura supraimpozitării veniturilor bugetarilor care depășesc salariul președintelui poate fi aplicată doar în sectorul public sau ea va trebui aplicată și în sectorul privat pentru a rezista la un eventual control de constituționalitate.

Cu alte cuvinte, este posibil ca măsura supraimpozitării propusă de Ciolacu să fie aplicată și în sectorul privat. Potrivit surselor G4Media, premierul Nicolae Ciucă s-ar fi declarat de acord cu principiul supraimpozitării. O decizie nu a fost încă luată în coaliție, Ministerul de Finanțe urmând să prezinte propuneri de cote de supraimpozitare.

PSD mai propusese anul trecut supraimpozitarea veniturilor salariale mai mari decât salariul Președintelui României, deși nu sunt multe asemenea salarii.

Statistica oficială arată că doar 30.574 de români au un salariu de bază brut mai mare decât al șefului statului.

Președintele României are o indemnizație brută corespunzătoare funcției de 24.960 de lei, conform informațiilor publicate de Administrația prezidențială.

Potrivit datelor oficiale ale Ministerului Muncii, 30.574 de români care lucrează cu normă întreagă au salarii brute în intervalul 24.961 lei - 200.000 de lei.

Care este cel mai mare salariu din România

Peste 60% dintre salariații care lucrează cu normă întreagă în România au un salariu de bază brut de până în 4.000 de lei. Dintre aceștia, o treime au salariul minim, potrivit datelor Ministerului Muncii, valabile la data de 15 iunie. În România salariul mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului a fost de 6.095 de lei, însă puțin peste 15% dintre salariații cu normă întreagă câștigă atât. Cel mai mare salariu brut din România, aferent unui contract de muncă cu normă întreagă este de 192.649 de lei.

Judecătorul Cristi Danileț se întoarce în magistratură

n decizia e definitivă după ce a câștigat trei procese împotriva Inspecției Judiciare

Judecătorul Cristi Danileț se întoarce în magistratură după ce a câștigat și al treilea proces cu Inspecția Judiciară, conform deciziei Curții Supreme de luni. „Azi am câștigat și cel de al treilea dosar făcut de către Inspecția Judiciară în care am fost sancționat de CSM cu excluderea din magistratură. S-a constatat de către curtea supremă că nu meritam excluderea, ci doar o reducere a salariului. Am fost suspendat din funcție din data de 13 decembrie 2021 până azi, 24 aprilie 2023. Soluția de revenirea a mea în magistratură e definitivă. Mulțumesc colegilor judecători și procurori care m-au susținut financiar în această perioadă cruntă pentru mine! Mulțumesc prietenilor din mediul fizic și urmăritorilor din online care mi-au fost alături cu ieșiri publice și cu suport moral – a contat enorm!”, a scris Dănileț pe Facebook.

Cristi Danileț, judecător la Tribunalul Cluj, a fost exclus din magistratură de CSM în decembrie 2021 pentru manifestări pe care le-ar fi avut pe mai multe rețele de socializare. Este vorba de două postări pe rețeaua de socializare TikTok, despre care Danileț susține că nu au legătură cu justiția, ci se referă la viața privată.

În mai 2022, Consiliul Superior al Magistraturii l-a exclus din magistratură pe judecătorul Cristi Danileț, pe motiv că a făcut politică prin participarea la activitatea unor ONG-uri din care făcea parte.

În iulie 2022, judecătorul Cristian Danileț a fost exclus pentru a treia oară din magistratură de către Secția pentru judecători a CSM în materie disciplinară, cu majoritate de voturi, pentru exercitarea funcției cu gravă neglijență. În toate cele trei cazuri, judecătorul Cristi Danileț a câștigat definitiv în instanță, astfel că se poate întoarce în magistratură.

Orban, despre comasarea alegerilor: Singura strategie a PNL ca să nu se prăbușească foarte grav

Liderul Forța Dreptei, Ludovic Orban, a declarat luni seară la Prima News, despre comasarea alegerilor că este singura strategie a PNL ca să nu se prăbușească foarte grav. El a arătat că este o socoteală oarecum greșită, pentru că primarii PSD sunt mai disciplinați dar cei ai PNL nu sunt, potrivit News.ro. „Asta este șmecheria pe care o pune la cale, singura strategie a PNL ca să nu se prăbușească foarte grav. Miza este foarte simplă, că la ora actuală PNL are 1.250 de primari, PSD are vreo 1.450 de primari și ei încearcă să își crească scorul politic pe ideea că primarul trage pentru el și va trimite oamenii să voteze nu numai pentru primar și lista de consilieri dar îi va convinge să voteze, pe linie, și la Camera Deputaților și la Senat cu partidul căruia îi aparține primarul. Asta este socoteala, nu există nicio altfel de socoteală”, a spus Orban.

El a precizat că ”e o socoteală oarecum greșită”. ”Eu vă spun că un primar dacă găsește un cetățean care este profund nemulțumit de guvernare, indiferent că este PNL sau PSD, pe care știe că îl poate convinge să voteze cu el, el nu va risca ca să piardă votul cetățeanului respectiv și să încerce să îl convingă să voteze și pentru PNL și PSD la parlamentare, va încerca să îl convingă să voteze numai pentru el ca primar. E o socoteală greșită care nu va altera până la urmă votul politic”, a arătat Orban,

El a menționat că există o decizie a CCR, care a stabilit clar că o astfel de comasare a alegerilor este neconstituțională.

Fenomen rar: Aurora Boreală, vizibilă din țara noastră

Aurora Boreală a fost vizibilă pe cerul mai multor țări europene, printre care și Ungaria, Germania, Letonia sau Estonia, dar și România, potrivit observatornews.ro. Spectacolul luminos, vizibil și în România, a fost declanșat de o furtună geomagnetică generată de o explozie solară care a avut loc duminică, 23 aprilie, spun specialiștii, care cred că este posibil să revedem fenomenul.

În prezent, activitatea solară este ridicată și se va menține la un nivel similar și în următorii 3 ani. Imagini spectaculoase cu aurora boreala au fost surprinse de un fotograf din satul Calonda, județul Harghita.

Ana Morodan, interviu în lacrimi: "Alcool era foarte puțin în sânge”

Ana Morodan a oferit primul interviu după incidentul petrecut în trafic. Influencera a vorbit în lacrimi și i-a îndemnat pe toți să nu facă precum a făcut ea.

Ana Morodan a fost reținută de polițiști după ce, aflată la volanul mașinii sale, nu a oprit la semnalele acestora iar apoi a provocat un accident. În aceeași zi s-a urcat din nou la volan. Ea a fost oprită din nou și a fost reținută 24 de ore pentru consum de substanțe interzise. Aceasta a oferit primul interviu după incident, pentru Antena Stars, în cadrul emisiunii Acces Direct. În lacrimi, a spus că nu știe cum a ajuns la volanul mașinii.

“Nu știu cum am urcat la volan. Chiar nu îmi explic cum am urcat a doua oară la volan. Am luat niște calmante. Alcool era foarte puțin în sânge. Cred că a fost cu siguranță un moment al vieții mele de care nu sunt mândră, de care îmi este rușine, evident, și care din păcate, în care am trăit, nefiind eu, pentru că atunci când iei medicamente care să te calmeze dintr-o stare de depresie sau anxietate, în exces, ele pun control pe mintea ta. Pentru mine privarea de libertate pentru 24 de ore a fost șocul realizării că ești captiv în tine, practic în tot iadul pe care îl creează mintea ta. Eu ajunsesem să iau pastile și când ieșeam cu trei oameni în oraș. E destul de greu și cred că asta de șocant pentru mulți oameni că un om care pare tot timpul foarte puternic, la un moment dat clachează și când clachezi și ești persoană publică, ți-o iei public de la toată lumea", a spus Ana Morodan.

Deputat PNL: Examen auto, în orice localitate a României, indiferent unde ai urmat școala

George Șișcu, deputat PNL scrie marți pe Facebook că a votat ieri în Comisia de Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților în favoarea unei propuneri legislative care, dacă ar fi adoptată și în plen, ar da posibilitatea absolvenților școlilor de șoferi să își susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere în orice localitate doresc. El arată că argumente de tipul celor aduse, din păcate, prin intermediul Guvernului, cum că s-ar periclita siguranța rutieră pentru că nu cunosc specificul local absolvenții unor școli de șoferi din alte părți nu prea țin.

”Am votat ieri pentru (în Comisia de Transporturi și Infrastructură a Camerei Deputaților) o propunere legislativă care, dacă ar fi adoptată și în Plen, ar da posibilitatea absolvenților școlilor de șoferi să își susțină examenul pentru obținerea permisului de conducere în orice localitate doresc. Este o măsură pe care eu o salut, deoarece, în unele județe ale României timpii de așteptare între proba teoretică (sala) și cea practică au ajuns să fie ridicol de mari, câteva luni! În unele județe cursanții riscă să le expire școala de șoferi înainte de a mai putea face încă o încercare sau două pentru a obține permisul!”, spune parlamentarul liberal.

George Șișcu precizează că, din păcate, situația nu este una nouă.

”Trebuie să o recunoaștem, nu ar fi trebuit să ajungem în situația de a reglementa în Parlamentul României ca urmare a deficiențelor apărute în urma problemelor de personal și de organizare ale Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări. Însă lucrurile au degenerat atât de mult în privința distanței de timp din unele locuri între susținerea examenului de legislație și a probei practice, încât astăzi a da posibilitatea doritorilor să acceseze examenul de traseu într-o altă localitate pare singura soluție pentru a debloca situația”, menționează deputatul.

George Șișcu arată că argumente de tipul celor aduse, din păcate, prin intermediul Guvernului, cum că s-ar periclita siguranța rutieră pentru că nu cunosc specificul local absolvenții unor școli de șoferi din alte părți nu prea țin. ”Totodată, consider că la nivelul fiecărei structuri teritoriale examinatorii au aceleași competențe și se bazează pe același barem obiectiv atunci când analizează prestația unui elev. Dacă nu ar fi așa, atunci intrăm într-o altă problemă de organizare a examenelor auto... Repet, dacă totul ar fi fost în regulă în curtea Direcțiilor de Permise, nu am fi ajuns în Parlament cu o asemenea speță, susținută de un grup larg de parlamentari ai mai multor partide”, mai spune Șișcu.

O femeie a fost găsită spânzurată pe un teren viran din Sibiu

O tânără în vârstă de 31 de ani, din municipiul Sibiu a fost găsită luni seara spânzurată pe un teren viran, iar polițiștii au deschis un dosar de cercetare penală pentru „săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă”, a declarat pentru Agerpres purtătorul de cuvânt al IPJ Sibiu, Elena Welter.

„Azi, în jurul orei 18:45, o femeie în vârstă de 31 de ani, din municipiul Sibiu, a fost găsită spânzurată, pe un teren viran din apropierea străzii Săcel. Trupul femeii a fost transportat la Serviciu de Medicină Legală Sibiu în vederea efectuării necropsiei și stabilirii cauzei decesului”, a transmis Elena Welter. Potrivit sursei citate, „în cauză, la nivelul Poliției Municipiului Sibiu, s-a deschis un dosar de cercetare penală privind săvârșirea infracțiunii de ucidere din culpă, urmând a fi stabilite toate circumstanțele în care a survenit decesul femeii”.

 

Un bărbat a fost arestat după ce a lovit-o pe concubina sa cu un topor în cap

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru 30 de zile prin decizia Tribunalului Vâlcea, după ce a lovit-o pe concubina sa cu un topor în cap, femeia fiind dusă la spital și având nevoie de 14 zile de îngrijiri medicale.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea a transmis, ieri, printr-un comunicat de presă, că procurorii au început urmărirea penală față de un bărbat pentru comiterea infracțiunii de tentativă de omor asupra unui membru de familie. “În data de 23 aprilie, în jurul orelor 01.00, inculpatul în timp ce se afla împreună cu concubina sa, în locuința din comuna Ghioroiu, județul Vâlcea, pe fondul unui conflict spontan, a exercitat acte de violență asupra acesteia, respectiv a lovit-o cu un topor în zona capului, precum și cu palmele și picioarele peste corp, provocându-i leziuni traumatice ce au necesitat pentru vindecare 12 – 14 zile de îngrijiri medicale”, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Vâlcea.

Bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind prezentat apoi Tribunalului Vâlcea, care a decis arestarea sa preventivă pentru 30 de zile.

Zero fonduri din PNRR, în primele trei luni ale anului 2022

Zero fonduri din PNRR au fost încasate la bugetul de stat în primele trei luni ale anului 2022, arată datele ministerului de Finanțe. Acest minister publică, periodic, pe site-ul său așa numita raportare privind „Evoluția fluxurilor financiare dintre România și Uniunea Europeană (Balanța financiară netă)”. Ultima raportare este din 31 martie.

Potrivit datelor de la Finanțe, în 2022, din granturile prin Mecanismul de Redresare și Reziliență, la buget s-au încasat 3,62 miliarde de euro din suma totală de 14,238 miliarde de euro. Execuția la 31 martie 2023: zero. Estimări pentru 2023: 1,915 miliarde euro. Această estimare este mult sub ceea ce era planificat să primească România prin tranșa II, de 3,2 miliarde de euro! Dacă estimarea va fi confirmată, înseamnă că România pierde 1,3 miliarde de euro, probabil datorită neîndeplinirii mai multor jaloane.

În plus, estimarea Finanțelor sugerează că nu sunt șanse ca România să încaseze în acest an tranșa III din PNRR, scrie defapt.ro.

Salariul scandalos de mare al unui director de spital din România

Salariul scandalos al managerului spitalului municipal din Mangalia: 42.736 de lei pe lună, potrivit situației veniturilor salariale din acest spital la data de 31 martie 2023. Salariul este aproape dublu față de managerii altor unități medicale, mult mai mari. De exemplu, la Spitalul Universitar de Urgență București, managerul avea circa 26.000 de lei pe lună, cu tot cu sporuri, în octombrie 2022. La spitalul județean Cluj, tot potrivit datelor din toamna anului trecut, managerul primea sub 25.000 de lei pe lună, cu tot cu sporuri.

Din declarația de avere a acestui manager, Alina Dan, reiese că ea și-a cumpărat, între 2020 și 2022, patru apartamente în Saturn.

Alina Dan a ajuns manager al acestui spital în 2017, când purta numele de familie Nițoi, după soțul ei. Acesta ar fi fost șeful poliției din Neptun, presa locală scriind, în 2010, că a fost prins că proteja interlopii, potrivit site-ului defapt.ro.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.