Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scenarii pentru formarea Guvernului

Ziarul de Vrancea
14 dec 2020 945 vizualizări

După eșecul negocierior din weekend pentru formarea unei coaliții de centru-dreapta, partidele care au intrat în Parlament au mers ieri să discute cu președintele Klaus Iohannis.

Președintele PNL, Ludovic Orban, a anunțat, după consultările cu președintele, că liberalii au transmis dorința de a continua negocierile pentru formarea unui guvern de centru-dreapta, alături de USR-PLUS, UDMR și minorități, dar și propunerea lui Florin Cîțu pentru funcția de premier. De asemenea, liberalii i-au transmis șefului statului că doresc funcția de președinte al Camerei deputaților pentru Ludovic Orban. Întrebat ce se întâmplă dacă nu se tranșează discuția referitoare la șefia Camerei, Orban a afirmat: “Și noi ne-am dori să învestim Guvernul cât mai repede. Pe de altă parte, formarea coalițiilor în toate democrațiile se naște într-un timp rezonabil. Sunt țări în care au fost purtate și o lună de zile”.  

Liderii USR PLUS au declarat, după consultările de la Cotroceni, că sunt optimiști că se va ajunge la un acord pentru formarea unei majorități de centru-dreapta. Alianța USR PLUS l-a propus pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier, dar anunță că în următoarele zile vor continua negocierile cu celelalte partide.

Liderul PSD Marcel Ciolacu a afirmat, după consultările de la Cotroceni, că președintele Klaus Iohannis a recunoscut că alegerile au fost câștigate de PSD și a felicitat această formațiune. PSD l-a propus pe Alexandru Rafila pentru funcția de premier, șeful statului apreciind că este o propunere „onorabilă”. Social-democrații i-au propus președintelui un Guvern de uniune națională.

Câte mandate a obținut fiecare partid

După două zile de negocieri liderii PNL, USR PLUS și UDMR nu au reușit să treacă de primul punct al discuțiilor: împărțirea celor trei funcții de la vârful statului. USR PLUS insistă ca funcția de președinte al Camerei Deputaților să îi revină lui Dan Barna, în timp ce PNL vrea șefia camerei pentru Ludovic Orban. Din cauza eșecului de la negocieri, USR PLUS a mers la Cotroceni cu propria propunere de premier – Dacian Cioloș. Surse din partid susțin că acesta este dispus să renunțe la mandatul de europarlamentar de la Bruxelles și să preia șefia Guvernului: „Are bagajele făcute”, spun sursele citate. Însă, mai degrabă cei din USR PLUS vor să forțeze mâna liberalilor pentru a-i convinge pe aceștia să „ofere” ministere mai importante în viitorul guvern.

Din acest an, numărul mandatelor de parlamentar a crescut de la 465 la 466 după ce în Parlament au intrat 18 parlamentari ai minorităților naționale, în loc de 17. Astfel, majoritatea necesară pentru învestirea unui guvern este de 234. Împărțirea mandatelor arată în felul următor: PSD – 157 de parlamentari; PNL – 134 de parlamentari; USR PLUS- 80 de parlamentari; AUR- 47 de parlamentari; UDMR – 30 de parlamentari și

Minorități – 18 parlamentari.

Cinci variante de lucru

Președintele Klaus Iohannis ar putea constata, după consultările cu partidele, că nu există încă o coaliție care să poată forma o majoritate parlamentară și anunță că va desemna premierul după a doua rundă de consultări, programată la o dată ulterioară.

Cel mai posibil scenariu rămâne cel în care cele trei partide reușesc constituirea unei coaliții de guvernare cu Florin Cîțu premier. Pentru ca acest lucru să se întâmple, trebuie deblocate negocierile și Ludovic Orban sau Dan Barna să renunțe la revendicarea șefiei Camerei Deputaților.

Președintele l-ar putea anunța pe Florin Cîțu premier desemnat după consultările de luni. În termen de 10 zile, acesta trebuie să vină în Parlament pentru votul de învestitură, perioadă în care continuă negocierile între PNL, USR PLUS și UDMR pentru funcțiile din Parlament și Guvern.

Dacă discuțiile dintre cele trei partide nu vor fi deblocate, liberalii ar putea încerca constituirea unui guvern minoritar condus de Florin Cîțu. În această variantă, Ludovic Orban ar trebui să negocieze în Parlament voturile necesare. În afară de voturile liberalilor, ar mai fi nevoie de cel puțin 100 de voturi. Președintele PNL s-ar putea baza pe aproximativ 30 de parlamentari de la AUR și PSD pe care ar putea să îi convingă să voteze guvernul, însă nu este suficient. Nici cele 30 de voturi ale UDMR nu i-ar asigura majoritatea necesară.

Dacă Florin Cîțu nu reușește să strângă o majoritate parlamentară, președintele l-ar putea propune premier pe Nicolae Ciucă pentru a conduce un guvern minoritar.

Guvernul Ciucă este învestit de Parlament cu voturile PSD, care invocă necesitatea ca România să aibă un Guvern în plină criză sanitară. PSD poate primi una dintre cele două funcții de conducere din Parlament, în schimbul susținerii.

Al cincilea scenariu: PSD primește mandatul și încearcă să strângă o majoritate pentru un guvern minoritar sau de uniune națională. Este un scenariu puțin probabil, ținând cont că președintele a spus în repetate rânduri că nu va desemna un premier de la PSD și că locul social democraților este în Opoziție.

Zegrean: Iohannis are două variante

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a afirmat ieri că șeful statului are două variante și anume poate să continue consultările până va fi găsită o soluție sau poate să desemneze în funcția de premier pe cineva despre care crede că va avea susținere în Parlament. Chestionat dacă este posibil să se ajungă la un Guvern minoritar sau de uniune națională, Zegrean a răspuns: „Orice se poate. Am mai avut situație în țară cu Guvern minoritar – Guvernul PNL condus de domnul Tăriceanu a fost mai mult de 2 ani cu sub 20% în Parlament și a condus țara, pentru că a fost susținut din umbră de PSD”. Întrebat dacă șeful statului trebuie să explice alegerea de premier pe care o face, acesta a spus: „Președintele nu are nicio obligație. Repet. Este strict la voia președintelui cine va fi numit acum să formeze Guvernul. Sigur președintele își asumă un risc, pentru că dacă va numi o persoană care nu va trece prin Parlament, mai avem un pas până la anticipate, că după aceea trebuie să reia discuțiile, iar să fac o propunere și după aceea dacă pică, în termen de 60 de zile, mergem la anticipate. Și nu știu dacă se dorește asta. Dacă se doresc alegeri anticipate, că tot numai despre asta am vorbit în acest an până prin iulie, poate se are în vedere și această soluție”. El a mai precizat că PSD poate să atace numirea de premier făcută de Klaus Iohannis, însă nu crede că vor avea succes, pentru că ar însemna că prim-ministrul este desemnat de către CCR, iar partidele nu ar accepta asta. De asemenea, chestionat dacă trebuie să existe un algoritm pentru împărțirea șefiilor Camerei și Senatului și partidul care să dea premierul, Augustin Zegrean a spus că nu există nicio prevedere constituțională în acest sens, iar acest lucru ține doar de înțelegerea între partide.

Diana Șoșoacă, cu masca purtată sub nas la Cotroceni

Delegația Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) a intrat cu întârziere la consultările de la Cotroceni cu președintele Klaus Iohannis pentru formarea noii coalții de guvernare, iar potrivit imaginilor, avocata Diana Șoșoacă, aleasă senator, purta masca de protecție sub nas. Diana Iovanovici-Șoșoacă a devenit cunoscută în spațiul public prin acțiunile în care a militat împotriva măsurilor anti-Covid.

Bărbat suspectat că a violat timp de doi ani o fetiță, cu complicitatea femeii care o îngrijea

Un bărbat suspectat că a violat în mod repetat o fetiță, încă de când aceasta avea 8 ani, a fost arestat de către magistrații din Brăila. Faptele s-au petrecut pe parcursul a doi ani, fetița având în prezent 10 ani. Și o femeie care avea minora în grijă a fost arestată.

Potrivit procurorilor, cele două persoane au fost arestate preventiv, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de viol în formă continuată, dar și pentru coruperea sexuală a minorilor. Conform anchetatorilor, timp de mai multe luni, din toamna anului 2018 și până pe 9 decembrie 2020, la diferite intervale de timp, în două imobile de pe raza municipiului Brăila, bărbatul a întreținut acte sexuale cu o minoră, în vârstă de 10 ani în prezent, profitând de imposibilitatea acesteia de a-și exprima voința.  În dosar a fost arestată și o femeie. Procurorii susțin că aceasta avea fata în grijă și o încuraja să suporte și să întrețină cu bărbatul relații sexuale. “Aceasta din urmă, în schimbul promisiunii și oferirii de dulciuri și sume de bani modice primite de la inculpat, a determinat-o și a încurajat-o pe minoră să suporte și să întrețină acte sexuale cu acesta. În același scop, al convingerii și indicării modului de realizare, cei doi inculpați au întreținut raporturi și acte sexuale în prezența minorei” , susțin procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila.

Specialist în sănătate publică: Transmiterea coronavirusului de pe suprafețe este neglijabilă

​Transmiterea coronavirusului de pe suprafețe este neglijabilă, aceasta fiind opinia a trei experți în domeniu - Joseph Allen, Charles Haas și Linsey Marr - arată Răzvan Cherecheș, profesor de sănătate publică la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Cea mai mare problemă rămâne transmiterea prin aer, subliniază profesorul Răzvan Cherecheș. “Nu avem nici măcar un singur caz documentat de transmitere Covid-19 de pe suprafețe. Realitatea este că noul coronavirus se transmite în principal prin aer, mai ales datorită spălării dese a mâinilor, nu este nevoie să dezinfectăm constant suprafețele”, afirmă Răzvan Cherecheș. “Cea mai bună analogie este un fumător - dacă ești aproape de un fumător în exterior, cel mai probabil nu vei sesiza mirosul; dacă sunteți în interior, vei simți mirosul chiar și din partea cealaltă a camerei, depinzând de ventilare și dimensiunea camerei”, adaugă Răzvan Cherecheș.

Concluzia specialistului în sănătate publică este că “problema este aerul pe care îl respirăm cu toții, nu suprafețele pe care le atingem. Coronavirusul poate fi găsit pe tot felul de suprafețe și în aer în spitale, dar a putut fi colectat virus viabil doar din aer. Transmiterea prin suprafețe, chiar dacă are loc, este minoră și nu contribuie semnificativ la pandemie. Mult din ce se întâmplă este teatru de igienă.”

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 3.259 de noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, 109 persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 13.494 de la debutul pandemiei.  În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu Covid-19 este de 12.379. Dintre acestea, 1.289 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.436.130 teste. Dintre acestea, 8.059 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 6.250 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 1.809 la cerere.

Interzicerea pelerinilor din alte localități, anulată de instanță

Curtea de Apel București a anulat decizia care permite participare la sărbătorile religioase doar persoanelor care au domiciliul în localitatea unde se desfășoară activitatea respectivă, decizia instanței nefiind definitivă.

Curtea de Apel București s-a pronunțat, ieri, pe reclamația Mihaelei Meucă, care a cerut anularea articolului numărul 2 din hotărârea numărul 47 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență din data de 5 octombrie 2020.  “Admite excepția lipsei calității procesuale pasive a pârâtului Guvernul României. Respinge acțiunea față de acest pârât ca fiind formulată împotriva unei persoane fără calitate procesuală pasivă. Respinge ca inadmisibilă cererea de intervenție accesorie în interesul pârâtei Guvernul României. Admite acțiunea față de pârâtul CNSU. Anulează art.2 din Hotărârea nr.47/2020 a CNSU”, se arată în minuta instanței.

Articolul 2 din hotărârea numărul 47 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență precizează: “Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.

Ciolacu nu vrea suspendarea lui Iohannis

Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat ieri dacă PSD ia în calcul suspendarea președintelui Klaus Iohannis în cazul în care nu desemnează un premier de la social-democrați, că nu consideră că o criză politică de asemenea dimensiuni ar trebui lansată în România, având în vedere conntextul actual.

„Nu e prima oară când am răspuns la această întrebare și am spus că ținând cont de contextul actual, nu cred că o criză politică de asemenea dimensiuni ar trebui lansată în România. Nu am discutat nimic cu domnul Simion (întrebat dacă a discutat despre suspendarea lui Iohannis – n.r.)”, a declarat Ciolacu, întrebat într-o conferință de presă la sediul PSD dacă ia în calcul partidul suspendarea șefului statului dacă nu va fi numit un premier de la social-democrați.

Un bărbat a supraviețuit după ce s-a aruncat de la etajul zece

Un bărbat de 65 de ani din Buzău a scăpat cu viață după ce s-a aruncat în gol de la etajul 10 al unui bloc din municipiu. Bărbatul a fost transportat la Spitalul Județean Buzău, având mai multe traumatisme, între care o fractură de coloană. Bărbatul ar fi girat mai multe persoane care nu și-au mai achitat datoriile.

Bărbatul s-a aruncat, ieri, de la etajul 10 a blocului în care locuiește. Când a ajuns la fața locului, echipajul medical de la SAJ Buzău l-a găsit pe bărbat cu semne vitale. El a fost transportat la Spitalul Județean Buzău, unde medicii încearcă să-l salveze. “La Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Buzău a fost transportat un bărbat în vârstă de 65 de ani, din municipiul Buzău, care a suferit un politraumatism prin cădere de la înălțime. Bărbatul a suferit multiple fracturi: fractură de coloană vertebrală, fractură de șold stâng, fractură de pumn drept. La acest moment, bărbatul se află în investigații”, a declarat purtătorul de cuvânt al SJU Buzău, Adriana Bunilă.

 Surse din rândul cunoscuților bărbatului spun că acesta ar fi suferit de depresie, după ce ar fi girat mai multe persoane, colegi de la fostul său loc de muncă, iar acestea nu și ar mai fi achitat datoriile, care astfel au ajuns să fie plătite de el și de familia sa.

Cum va fi vremea în Moldova de sărbători

Meteorologii anunță un Crăciun fără zăpadă, prognoza pentru intervalul 14 - 27 decembrie indicând temperaturi peste media perioadei și precipitații slabe sub formă de ploi și burniță.

În Moldova, pe parcursul întregului interval de prognoză, media temperaturilor maxime va fi apropiată de cea normală specifică perioadei de referință, aceasta urmând a se încadra între 2 și 5 grade, cu cele mai mici valori în intervalul 16-20 decembrie și din nou spre finalul celei de a doua săptămâni. Regimul termic nocturn nu va avea variații semnificative, astfel minimele vor fi cuprinse în medie între -2 și 1 grad (peste normele climatologice), cu posibilitatea unor valori mai scăzute (și sub -4 grade) în nopțile din perioada 22-25 decembrie. Probabilitatea de apariție a precipitațiilor, slabe cantitativ, va fi în creștere în intervalul 20-27 decembrie, dar burniță și ploi slabe se pot semnala, trecător, și în prima săptămână de prognoză.

Președintele Colegiului Medicilor Neamț a decedat din cauza Covid-19

Președintele Colegiului Medicilor Neamț, medicul chirurg Iosif Koszeghi, în vârstă de 71 de ani, a decedat din cauza Covid-19, anunță Colegiul Medicilor din România care afirmă că se pare că medicul s-a infectat la Spitalul Județean Neamț, unde lucra.

Conform Colegiului Meidicilor din România, dr. Iosif Koszeghi “a fost un medic dedicat, acesta participând efectiv în seara tragediei ce a avut loc în secția ATI COVID a Spitalului Județean Piatra Neamț, implicându-se cu toate riscurile în ajutorarea celor răniți și în acțiunile realizate imediat după stingerea incendiului”. „Suntem cu sufletul și gândurile noastre alături de familia și colegii dr. Iosif Koszeghi. A fost un medic responsabil, un coleg implicat în noua direcție de dezvoltare a profesiei medicale, un om care nu a ezitat să se implice cu toate riscurile existente și să își aducă contribuția sa la acțiunile realizate imediat după tragedia de la unitatea din Piatra Neamț unde își desfășura activitatea medicală. Exemplul său, la fel ca și multe altele din sistemul medical românesc, arată tuturor că medicii sunt acolo unde și când este nevoie de munca lor chiar dacă riscurile profesiei, mai ales în această perioadă, sunt foarte mari, iar unele ajung până la vătămarea gravă sau sacrificiul suprem”, a transmis, Colegiul Medicilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.