Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scârbit de “albirea” plagiatului lui Bode Președintele Consiliului Național de Etică demisionează

Ziarul de Vrancea
24 mai 2023 417 vizualizări

Președintele Consiliului Național de Etică a Cercetării Științifice, Dezvoltării Tehnologice și Inovării (CNECSDTI) Dacian Dragoș demisionează după Hotărârea în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode, vizată de acuzații de plagiat, considerând că aceasta contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai, cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI.

CNECSDTI, care a analizat teza de doctorat a Ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, a stabilit că acesta nu se face vinovat de plagiat, întrucât are peste 300 de lucrări și alte referințe la care a făcut trimitere, însă a constatat că documentul conține erori de citare și un stil neuniform de citare, cerându-i ministrului să realizeze o erată in extenso în care să corecteze toate aceste erori de citare. ”Vă rog să acceptați demisia mea cu efect din data de 1 iunie din calitatea de președinte și membru al CNECSTDI”, a scris Dacian Dragoș în cerea de demisie adresată ministrului Digitalizării Sebastian Burduja. El dă asigurări că până la 1 iunie va încerca să asigure finalizarea sesizărilor în lucru care sunt într-un stadiu avansat de analiză.

Dragoș își prezintă motivul demisiei, respectiv hotărârea în cazul lucrării de doctorat a lui Lucian Bode, despre care afirmă că a fost adoptată fără participarea reprezentanților UBB, contrazice flagrant atât etica cercetării promovată de Universitatea Babeș-Bolyai cât și cea promovată constant până acum de CNECSDTI sub conducerea sa.

”Chiar dacă cazul L. Bode a fost unul intens politizat, analiza tezei/cărții trebuie să fie una simplă și obiectivă:

1. Există evident exagerări în sesizarea inițială de genul „traducerile din engleză trebuie puse între ghilimele”, deși traducerea este deja o minimă parafrază. Autorul citat nu a scris în limba română ca să necesite ghilimele. Dacă este citată sursa, nu poate fi încadrat ca plagiat. Acest lucru a fost evidențiat și de Comisia de etica a UBB.

2. Dacă sunt paragrafe a căror sursă nu este citată sau paragrafe copiate cuvânt cu cuvânt din română fără utilizarea ghilimelelor, ne aflăm în prezența plagiatului”, argumentează Dacian Dragoș.

“Ne-am încăpățânat să continuăm”

În opinia sa, Hotărârea Comisiei de etică a UBB a evidențiat în mod echilibrat atât plagiatul, cât și erorile de citare, prin urmare nu pot fi acceptate soluțiile extreme de genul „tot ce a fost sesizat este plagiat” sau „nu este niciun plagiat”, cum spune decizia CNECSDTI, referitoare la cazul Bode. ”Hotărârea 40/2023 este fără nuanțe, și asta este inacceptabil, deoarece contrazice atât Hotărârea 1/2022 a UBB cât și practica anterioară a CNECSDTI. Fiind indisolubil legat de universitatea mea și de spiritul acesteia, nu pot să fiu de acord cu această dihotomie și să acționez diferit in împrejurări similare. Prin urmare, ar fi imposibil să menținem o practică unitară la CNECSDTI în analiza unor sesizări viitoare, deoarece ar trebui să ignorăm mereu existența Hotărârii 40/2023”, argumentează profesorul Dacian C. Dragoș. El precizează, de asemenea, că a condus acest consiliu consultativ al ministerului în două perioade: 2016-2017 si din 2020 până în prezent și că a preluat CNECSDTI cu peste 200 de dosare nerezolvate pe rol, iar printr-o muncă susținută alături de colegi a reușit să ajungă la 5 cazuri pe rol în prezent.

”Am întâmpinat dificultăți în sprijinul acordat de-a lungul timpului de minister prin direcția juridică (care a acționat contrar intereselor ministerului și a refuzat cu obstinență să reprezinte CNECSDTI în justiție așa cum cere legea), secretariatul tehnic, multă vreme nefuncțional, și compartimentul de IT. Cu toate acestea, ne-am încăpățânat să continuăm, iar unele probleme s-au rezolvat parțial (secretariatul), altele s-au cronicizat. Am crezut în datoria noastră de a analiza cu obiectivitate și cu răspundere sesizările primite, în contextul în care activitatea în cadrul consiliului nu este activitatea de bază a membrilor. Menționez aceste aspecte deoarece fără o reformă structurală și funcțională a ministerului și a compartimentelor acestuia activitatea consiliilor consultative va fi mereu problematică”, menționează el, precizând că dincolo de dificultățile întâmpinate în ultimii ani CNECSDTI este în momentul de față un organism consultativ perfect funcțional în sine, cu o componență foarte bună și cu membri care se implică mai mult decât le solicită această poziție de membru, nominalizând-o pe dr. Raluca Andone care asigura apărările in justiție în locul Direcției juridice a ministerului.

”Am beneficiat în ultimii ani și de sprijinul conducerii ministerului – ministru, secretar de stat, consilier ministru, sprijin care este însă umbrit de constanta incapacitate sau chiar lipsa de voință a compartimentelor interne ale ministerului de a-și exercita atribuțiile legale”, afirmă președintele demisionar al consiliului.

Teza este “profund viciată”

Comisia de Etică a Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a stabilit, în 11 ianuarie, că suspiciunile de plagiat legate de lucrarea de doctorat a ministrului de Interne, Lucian Bode, ”se confirmă în marea lor majoritate”.

”În lipsa posibilității legale de a aplica sancțiuni disciplinare unei persoane care nu este membru al comunității academice, Comisia ii solicită corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, a transmis UBB Cluj.

Potrivit sursei citate, ”abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”.

Surse: viitoarea lege a pensiilor speciale „uită” să le abroge pe cele ale parlamentarilor

Surse politice susțin că viitoarea lege a pensiilor speciale „uită” să le abroge pe cele ale parlamentarilor. În plus, în cazul pensiilor speciale de care beneficiază funcționarii Legislativului, se vor face doar o serie de ajustări: vechimea de la care aceștia pot beneficia de acest drept ar urma să fie calculată diferit și va fi eliminat personalul auxiliar și administrativ.

Noul proiect ar urma să fie scris de ministerul Muncii și apoi prezentat, sub formă de amendamente la vechiul proiect, comisiilor parlamentare din Camera Deputaților. Coaliția speră să dea un vot final pe acest proiect până la 31 mai.

Potrivit Adevărul, 843 de foști parlamentari primesc pensii speciale, numărul fiind în creștere față de anul trecut.

Hăncescu (FSLI): Profesorii nu acceptă aceste bonusuri. Nistor: Guvernul nu a înţeles nimic!

Simion Hăncescu, preşedintele FSLI a declarat joi, din mijlocul protestului de la Palatul Victoria, că profesorii nu acceptă aceste bonusuri oferite de Executiv şi tot ce se întâmplă în continuare legat de examene responsabil este Guvernul. La rândul lui, Marius Nistor a afirmat că este o acţiune de protest pentru demnitate. ”O să le arătăm guvernanţilor ce înseamnă să fii cadru didactic!”, a mai spus el. ”Acţiunea de protest va continua, colegii au transmis, foarte ferm, că atâta vreme cât nu va exista o soluţie corectă şi decentă nu vor renunţa la această formă de protest”, a anunţat Marius Nistor.

Simion Hăncescu, liderul FSLI a precizat că profesorii nu acceptă ”aceste bonusuri”. ”Să fie foarte clar, oamenii vor să aibă venituri care să conteze şi pentru pensie. Aceste vouchere nu contribuie cu nimic la pensie”, a spus el.

Hăncescu a arătat că ”tot ce se întâmplă în continuare, şi anume se referă la examene, responsabil este Guvernul României”. ”Guvernul trebuie să răspundă în faţa elevilor şi a părinţilor”, a adăugat liderul FSLI.

Marius Nistor a spus, la rândul luio, că ”Guvernul nu a înţeles absolut nimic”. ”Nu pot veni în faţa corpulul profesoral şi să le oferi aceste aşa zise stimulente. Aveau nevoie de salarizare decentă. Nu şi-au luat niciu angajament legat de salarizare. Acea legea unitară de salarizare care va fi negociată din data de 15 iulie încolo nu oferă nicio garanţie că va fi respectat statutul celor care lucrează în sistem. Guvernanţii nu au înţeles nimic, oamenii care demonstrează în întreaga ţară demonstrează pentru că au fost jigniţi, au fost umiliţi”, a mai spus Nistor.

El a precizat că ”este o acţiune de protest pentru demnitate”. ”O să le arătăm guvernanţilor ce înseamnă să fii cadru didactic, ce înseamnă că fii angajat al sistemului şi că ne vrem o ţară în care nu acceptăm obedienţa şi umilinţa faţă de cei care conduc”, a arătat el.

Marius Nistor a arătat că ”ei ştiu care este situaţia şi trebuie să vină cu o ofertă care să fie acceptată de către colegii lui”. ”Acţiunea de protest va continua, colegii au transmis, foarte ferm, că atâta vreme cât nu va exista o soluţie corectă şi decentă nu vor renunţa la această formă de protest”, a anunţat Marius Nistor. ”Nu vorbesc despre îngheţarea anului şcolar, vom decide în momentul în care această acţiune se suspendă sau nu. În acest moment, pe baza propunerilor venite din partea Executivului, greva continuă”, a spus Nistor.

Incendiu într-un bloc din Buzău - o persoană a murit

O persoană și-a pierdut viața, joi dimineață, într-un incendiu izbucnit din cauze deocamdată necunoscute într-un apartament din municipiul Buzău.

Potrivit ISU Buzău pompierii au fost solicitați să intervină la stingerea unui incendiu izbucnit la un apartament din municipiul Buzău. Salvatorii au ajuns de îndată la fata locului unde au constatat că incendiul se manifesta generalizat la locuință, evacuând din incinta apartamentului o persoană cu arsuri. Din nefericire în interiorul locuinței a fost găsită o femeie decedată, carbonizată.

Prima persoana evacuată a fost salvată de pompieri, este în viață, suferind arsuri de gradul II la nivelul feței și intoxicație cu fum.

Un peruan, depistat pe Aeroportul Henri Coandă cu 5 kilograme de cocaină

Un cetățean peruan a fost trimis în judecată după ce a fost depistat pe Aeroportul Henri Coandă cu 5 kilograme de cocaină, în luna ianuarie.

Cetățeanul peruan, în vârstă de 37 de ani, a fost depistat la PTF Aeroport Internațional Henri Coandă, în data de 28.01.2023, când s-a prezentat pentru a intra în țară, călătorind din direcția Madrid.

Pe timpul controlului de frontieră, efectuat în baza unei analize de risc, având suspiciuni cu privire la scopul real al călătoriei, polițiștii de frontieră au făcut un control amănunțit asupra bărbatului și a bagajelor acestuia, uar în bagajul său de mână s-au descoperit cinci pungi (în greutate de 1.000 de grame fiecare), ce conțineau o substanță vâscoasă de culoare maro, în cantitate totală de peste 5 kilograme. ”Imediat au fost informați polițiștii din cadrul SCCO Ilfov, iar în urma analizei efectuate cu aparatura din dotare, substanța maro închis a reacționat pozitiv la testul pentru cocaină, sens în care a fost sesizată unitatea de parchet competentă”, precizează Poliția de Frontieră.

Procurorul DIICOT a dispus reținerea cetățeanului peruan iar, ulterior, instanța de judecată a aprobat propunerea de arestare preventivă.

În urma cercetărilor, procurorul de caz a întocmit rechizitoriul prin care a dispus trimiterea în judecată a cetățeanului străin pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de mare risc și trafic internațional de droguri de mare risc.

Cine a câștigat marele premiu de 100.000 de euro de la Survivor România 2023

După cinci luni în care concurenții s-au luptat pe trasee și au încercat să ofere tot ce au mai bun pentru a rămâne în cel mai puternic show de supraviețuire, trei concurenți au ajuns în ultima etapă a competiției: Dan Ursa, Andrei Krișan și Carmen Grebenișan. La începutul lunii ianuarie 2023, 24 de curajoși pășeau pentru prima dată în Republica Dominicană, urmând ca de-a lungul competiției să apară și alte personalități pregătite pentru a lupta în cel mai puternic show de supraviețuire.

Miercuri seară, după terminarea votului câștigătorul Survivor România 2023 a fost desemnat Dan Ursa, potrivit ziare.com.

„Sunt mândru de mine și de susținătorii mei! Am încredere în mine, asta simt!”, a spus Dan Ursa, care a primit un premiu de 100.000 de euro.

Dan Ursa este agent de vânzări la Cluj.

Ursul a ajuns la Vaslui: Populația, avertizată prin RO-Alert

Prezența unui urs a fost semnalată, joi dimineață, în apropierea localității Ursoaia din comuna Ivănești, populația din trei comune fiind avertizată cu privire la acest aspect prin mesaj RO-Alert, au informat reprezentanții Inspectoratului Pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, relatează Agerpres.

„În apropierea localității Ursoaia, comuna Ivănești, a fost semnalată prezența unui urs. Prin aplicația RO-Alert a fost transmis un mesaj de atenționare către locuitorii din comunele Ivănești, Dragomirești și Pungești”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu.

Cetățenii au fost sfătuiți să rămână în case sau dacă este necesar să iasă, să păstreze distanța față de animal și să nu-i ofere acestuia hrană.

Autoritățile acționează în vederea identificării și capturării în siguranță a patrupedului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.