Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandalul din USR ia amploare

Ziarul de Vrancea
14 dec 2019 1862 vizualizări

Peste 600 de membri ai partidului contestă decizia conducerii de excludere a Olimpiei Ardelean, circa 1.000 de membrii susțin poziția impusă de “tabăra” Barna

Peste 600 de membri ai USR au semnat apelul prin care solicită revenirea în partid a vicepreședintei Oragnizației Ilfov, Olimpia Ardelean, exclusă din USR de Dan Barna. Acesta este acuzat de mai mulți colegi de„ execuții și epurări”. Scandalul a pornit după ce vicepreședinta Organizației Ilfov, Olimpia Ardelean, a fost exclusă din partid. Ulterior, peste 600 de membri ai partidului au semnat apelul prin care solicită revenirea asupra acestei decizii. Dan Barna le-a răspuns, sâmbătă, contestatarilor săi din USR: „Nu mai putem folosi scandalul ca formulă de șantaj în partid”. „În momentul de față există o decizie foarte clară a Biroului Național. Acolo nu este nimic de discutat. Există o cale de atac pe care fosta noastră colegă, dacă consideră necesar, poate să o folosească. Dincolo de asta, partidul trebuie să își respecte deciziile organelor de conducere”, a spus Dan Barna, când a fost întrebat dacă ar fi posibilă revenirea asupra deciziei excluderii Olimpiei Ardelean din USR.  Întrebat dacă USR este un partid slăbit la ora actuală, după alegerile prezidențiale și acest scandal intern, Dan Barna a spus că „nici pe departe”. „În orice al partid din România, o decizie a conducerii partidului privind excluderea unui membru care atacă în campanie electorală obiectivele legitime ale partidului n-ar ridica niciun semn de întrebare. USR este un partid viu în care membri sunt liberi să își exprime punctele de vedere. Există într-adevăr un număr de colegi care dezavuează această decizie. Există alți aproape 1.000 de colegi care au semnat un punct de vedere în care consideră că decizia respectivă era corectă”, a declarat Dan Barna.

Olimpia Ardelean, de la USR Ilfov, a acuzat că a fost exclusă din organizație pentru o postare făcută la începutul lunii noiembrie în care amintea că Dan Barna că a știut de semnături false la inițiativa „Fără Penali”. Ea reclamă o „execuție” la care a fost supusă, miercuri seara, de Biroul Național al partidului.

Gheorghe Dincă și-a povestit crimele

Luiza Melencu a fost ucisă la trei zile după ce a fost răpită, le-a spus suspectul anchetatorilor

Gheorghe Dincă încearcă să convingă anchetatorii crimelor din Caracal că Luiza Melencu și Alexandra Măceșanu nu au fost ucise cu premeditare, ci în urma unor crize de furie. Potrivit unor fragmente din declarațiile lui Dincă, difuzate sâmbătă de Digi24, Luiza ar fi fost omorâtă la trei zile după ce a fost răpită. Mărturisile ar fi fost redactate de către Gheorghe Dincă la începutul lunii noiembrie. În ambele cazuri, el a intrat în vorbă cu fetele pe care le-a luat la ocazie și apoi le-ar fi propus bani în schimbul relațiilor sexuale. Când a fost refuzat, a devenit agresiv și le-a dus pe fete acasă. Potrivit declarațiilor sale, Dincă ar fi omorât-o pe Luiza Melencu pe 17 aprilie în urma unei crize de furie provocată de faptul că fata l-ar fi refuzat. După ce a bătut-o s-a dus să dea de mâncare la nutrii și când s-a întors a văzut că „fata nu mai mișca, iar mâinile erau moi”. Apoi ar fi incinerat cadavrul. „Am luat o cârpă înmuiată în motorină și am băgat-o pe fereastra butoiului după care i-am dat foc cârpei, luând și corpul foc, aruncând în butoi deșeuri de plastic. Am mers în casă și am adunat tot ce am crezut că trebuie ars și am pus pe foc – aruncând când scădea focul tot felul de deșeuri de plastic. După ce au ars de tot, am mișcat cu un lemn să văd ce este în butoi și am văzut bucăți de oase și cenușă. Am intrat casă și am stat pe pat, lungit, adormind”, spune Dincă.

Pe Alexandra Măceșanu ar fi omorât-o când a găsit-o în mână cu telefonul cu care sunase la 112. „Am lovit-o destul de tare, căzând jos, lovindu-se cu capul de ciment – dar nu mai aveam control. Am realizat că am omorât-o”, se arată în declarația citată de Digi24. „Am adăugat pe foc o plasă de plastic ce avea în ea 2-3 kilograme de vaselină. Iar ultima dată, o bucată de carton bituminat din acela gros. Telefonul pe care l-a atins Alexandra și tot ce era atins de ea, le-am pus pe foc”, a mai relatat Dincă.

Anual, în România se înregistrează 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin

Managerul Institutului “Matei Balș“, Adrian Streinu Cercel, a declarat sâmbătă, la Râmnicu Vâlcea, că în fiecare an se înregistrează în România 3.300 de cazuri noi de cancer de col uterin, femeile active cu vârsta cuprinsă între 15-44 de ani fiind cele mai afectate de această boală.

Potrivit acestuia, 1.740 de decese sunt cauzate anual de această boală în România. El a spus că 8 din 10 persoane active sexual pot fi infectate la un moment dat cu cel puțin cu o tulpină de HPV (Human Papillomavirus).

“8 din 10 persoane active sexual vor fi infectate la un moment dat cu cel puțin o tulpină de HPV. HPV este al doilea agent patogen responsabil pentru cancer, la nivel mondial. Infecția persistentă cu una dintre acest tulpini este responsabilă pentru una din trei noi cazuri de cancer atribuit unei infecții care apar în lume. Infecția cu HPV este responsabilă pentru 32.000 ani de viață pierduți prematur în România în fiecare an ocupând locul trei după cancerul pulmonar și cancerul de sân. Infecția cu o tulpină HPV oncogenică cauzează apariția a 100% din totalul cazurilor de cancer de col uterin diagnosticate anual, a 88% din totalul cazurilor de cancer anal, 70% din cazurile de cancer vaginal, 50% din cazurile de cancer penian, 48% din cazurile de cancer vulvar”, a arătat medicul. Adrian Streinu Cercel a amintit că există 12 tipuri de virus HPV care pot cauza cancer.

Iohannis va primi o prestigioasă distincție internațională

Președintele Klaus Iohannis va primi, în luna mai, Premiul Charlemagne, acordat în orașul german Aachen, aceasta fiind “cea mai prestigioasă distincție internațională pe care a primit-o vreodată un om politic român”, potrivit europarlamentarului Siegfried Mureșan. “Premiul Charlemagne (Carol cel Mare) este cel mai vechi și cel mai prestigios premiu acordat pentru contribuția la unificarea europeană”, afirmă Siegfried Mureșan, sâmbătă, într-o postare pe Facebook.

Premiul se acordă începând cu anul 1950 în orașul german Aachen.

“Foarte mult a contat în ochii juriului implicarea președintelui Iohannis pentru apărarea valorilor europene și a statului de drept. Acordarea acestei distincții Președintelui României este un semn foarte puternic al unității Europei și al rolului central pe care țările din Europa de Est îl au astăzi în Uniunea Europeană”, spune Mureșan. El adaugă că, deja ca primar al Sibiului, Klaus Iohannis și-a exercitat mandatele sub semnul integrării europene. Sibiul a fost în anul 2007, sub conducerea sa, Capitala Culturală Europeană.

Mureșan a enumerat laureați ai Premiului Charlemagne din anii anteriori: Papa Francisc - 2016, Papa Ioan Paul al II-lea - 2004, Antonio Guterres, secretar general al ONU - 2019, Angela Merkel, cancelarul Germaniei - 2007, Emmanuel Macron, președintele Franței - 2018, Donald Tusk, prim ministrul Poloniei - 2010, Bill Clinton, președintele SUA - 2000, Jacques Delors, președintele Comisiei Europene - 1992, Roman Herzog, președintele Germaniei - 1997, Francois Mitterrand, președintele Franței - 1988, Helmut Kohl, cancelarul Germaniei - 1988, Vaclav Havel, președintele Cehiei - 1991, Winston Churchill, prim ministrul Marii Britanii - 1955, Konrad Adenauer, cancelarul Germaniei - 1954, Herman van Rompuy, președintele Consiliului European - 2014, Martin Schulz, președintele Parlamentului European - 2015.

Bogdan Aurescu l-a primit pe noul ambasador al SUA la București

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, l-a primit, sâmbătă, pe ambasadorul agreat al SUA la București, Adrian Zuckerman, în vederea prezentării copiei scrisorii de acreditare. “Bogdan Aurescu a evocat soliditatea Parteneriatului Strategic bilateral, în plină dezvoltare și aprofundare, în special după întrevederea foarte substanțială și de succes, din luna august a acestui an, dintre Președintele Klaus Iohannis și Președintele Donald Trump”, se arată într-un comunicat transmis de MAE.

Ministrul Bogdan Aurescu și ambasadorul agreat al SUA au făcut o trecere în revistă a priorităților din relația bilaterală, în pregătirea dialogului politico-diplomatic din 2020, când se vor împlini 140 de ani de la stabilirea relațiilor bilaterale. Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat convingerea că, prin implicarea activă a celor două părți, va putea fi organizată în viitorul apropiat o nouă sesiune a Dialogului Strategic dintre România și SUA.

“A existat, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la contextul regional de securitate, ministrul Bogdan Aurescu subliniind că România este un aliat de încredere al SUA, deosebit de implicat și pro-activ în regiunea Mării Negre și a evidențiat necesitatea creșterii prezenței militare americane pe teritoriul României”, mai scrie în comunicatul MAE. Ministrul Bogdan Aurescu a reamintit obiectivul, de mare importanță pentru cetățenii români, al accederii țării noastre în Programul Visa Waiver.

Ambasadorul Adrian Zuckerman a exprimat angajamentul său ferm de a contribui la dezvoltarea puternică a Parteneriatului Strategic, subliniind aprecierea de care România se bucură din partea Președintelui Donald Trump și la nivelul întregii Administrații a SUA și menționând că “România nu poate avea un prieten mai bun decât SUA”. Totodată, diplomatul american a remarcat transformarea remarcabilă a României în cei 30 de ani de la Revoluția din 1989, țara noastră devenind unul dintre cei mai fermi aliați ai SUA, membru al NATO și UE, cu o democrație robustă, cu respect pentru principiile statului de drept și ale economiei de piață.

În 21 noiembrie, avocatul Adrian Zuckerman a primit votul Senatului american pentru postul de ambasador al SUA la București. Născut la Iași, de unde a emigrat cu familia când avea 10 ani, Zuckerman este un avocat admis în Baroul din New York în 1984 și este partener în cadrul firmei internaționale de avocatură Seyfarth Shaw LLP. El are diplomă de absolvire de la Massachusetts Institute of Technology (1979), iar diploma în drept este obținută la New York Law School (1983).

Mihnea Costoiu: România are nevoie în următorii 10 de ani de 400.000 de ingineri

Rectorul Universității Politehnice București, Mihnea Costoiu, a declarat că România are nevoie în următorii 10 de ani de 400.000 de ingineri “față de ce produce astăzi”, potrivit prognozelor în domeniu. “Dincolo de lucrurile cele mai cunoscute, vreau să vă dau două cifre de care tot vorbesc de câțiva ani de zile, dar foarte importante. Suntem la 30 de ani de la Revoluție și în acești 30 de ani 200.000 de mii de ingineri au părăsit România, 200.000, formați înainte sau după 1989, și doar, cu ghilimele de rigoare, 20.000 de medici. 20.000 cu 200.000 este o realitate în condițiile în care industria românească - e adevărat, nu extrem de răspândită la nivel național, nu la fel de bine dezvoltată într-o parte sau alta a țării - industria românească crește, iar toate prognozele spun că România are nevoie în următorii 10 de ani de 400.000 de ingineri față de ce produce astăzi”, a declarat Mihnea Costoiu, sâmbătă, în cadrul conferinței “Viitorul în Educație și Inginerie” organizată la Universitatea Politehnică București.

Ministerul de Interne îi mulțumește câinelui care a găsit suspectul crimei din Satu Mare

​Reprezentanții Ministerului de Interne îi mulțumesc câinelui de urmă Teba, care a identificat în doar 4 ore bărbatul suspectat că a omorât două femei în județul Satu Mare și precizează că patrupedul nu este la primul caz reușit, scrie Mediafax. „Mulțumim, Teba! Ea este cea care în urmă cu trei zile a descoperit autorul dublului asasinat din Satu-Mare! Doar 4 ore i-a luat acestui câine polițist să ajungă la criminal. Teba nu este la primul caz reușit. Anul trecut a condus polițiștii la locuința principalului suspect în cazul unui triplu omor!”, se arată pe pagina de Facebook a Ministerului de Interne.

În același mesaj, este felicitat și el care a antrenat patrupedul, Zoltan Bandi.

Bărbatul suspectat de omorârea a două femei în Bârsăul de Sus, județul Satu Mare, a fost identificat cu ajutorul câinelui de urmă Teba, de la IPJ Maramureș, care i-a dus pe anchetatori la locuința acestuia. Teba, o cățea ciobănesc german, a fost instruită la Centrul Chinologic din Sibiu al Poliției Române.

Două femei, de 53 și 65 de ani, au fost ucise săptămâna trecută, într-o casă din Bârsăul de Sus, lovite în cap de mai multe ori. Bărbatul bănuit că le-a omorât pe cele două femei a fost arestat preventiv joi seara.

Doi polițiști, bătuți de persoane care tulburau liniștea publică într-un bloc din Capitală

Doi polițiști au fost bătuți de mai multe persoane, după ce au intervenit într-un bloc din Sectorul 4 al Capitalei, fiind sesizați pentru că era tulburată liniștea publică. Agresorii au fost duși la Secția 16 de poliție pentru cercetări. În noaptea de sâmbătă spre duminică, în jurul orelor 2:00, Secția 16 a fost sesizată prin apelul de urgență 112 cu privire la faptul că mai multe persoane tulbură liniștea publică într-un bloc din Sectorul 4 al Capitalei. La fața locului s-au deplasat polițiști din cadrul secției 16 Poliție, care i-au legitimat pe cei care tulburau liniștea publică. „În urma discuțiilor persoanele au devenit recalcitrante și agresive la adresa polițiștilor, doi polițiști suferind vătămări corporale în urma evenimentului. Persoanele implicate au fost conduse la Secția 16 Poliție, iar la acest moment, se efectuează cercetări în vederea stabilirii situației de fapt și de drept”, informează Poliția Capitalei.

Predoiu: MJ va promova desființarea Secției Speciale

Ministerul Justiției va promova desființarea Secției speciale de investigare a infracțiunilor din Justiție (SIIJ), printre motive aflându-se și opțiunile magistraților consultați și criticile formulate în rapoartele de țară, a anunțat ministrul Cătălin Predoiu, la reuniunea de la Constanța prilejuită de aniversarea a 15 ani de la înființarea DIICOT. Totodată, acesta a arătat că viitorul președinte al CSM trebuie să fie ales în urma unei majorități generate de magistrații din plenul Consiliului, nu determinat la limită “pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de ministrul Justiției”. “Ministerul Justiției consideră că ar fi extrem de pozitiv, inclusiv ca semnal pentru coeziunea sistemului judiciar, ca viitorul președinte al CSM să fie ales în urma unei majorități generate de magistrații din plenul CSM, nu determinat la limită pe baza unui vot hotărâtor al unui factor politic reprezentat în CSM de ministrul Justiției; o astfel de evoluție ar răspunde și criticilor/recomandărilor din cadrul Raportului MCV care constată sciziunile din cadrul CSM și sistemul judiciar, considerându-le o vulnerabilitate la adresa funcționalității sistemului”, se arată într-un comunicat al MJ.

Surse: Cumpănașu, pus sub acuzare de DNA pentru fraudă

Alexandru Cumpănașu a fost pus sub acuzare de procurorii DNA Constanța pentru fraudă, după ce ar fi mințit că deține diplomă de studii superioare atunci când a accesat un post de expert într-un proiect european derulat de SNSPA, au precizat, pentru Mediafax, surse judiciare.

În luna septembrie a acestui an, SNSPA a decis să verifice legalitatea angajării lui Cumpănașu în cadrul proiectului SIPOCA, pentru a clarifica situația privind studiile lui. La acea vreme, Cumpănașu a semnat un document potrivit căruia deține studii superioare. În funcție de rezultate, SNSPA a anunțat că vor fi luate măsurile legale care se impun.

Verificările SNSPA au fost dispuse după ce, în spațiul public, au apărut mai multe controverse privind studiile lui Cumpănașu. În declarația de avere publicată pe site-ul Biroului Electoral Central înainte de alegerile pentru președinție, la care Cumpănașu a candidat, acesta figura cu 66.762 lei încasați de la SNSPA.

Alexandru Cumpănașu are șapte vile și apartamente, trei terenuri intravilane, iar el și soția au încasat, doar anul trecut, cam din aceleași surse (în mare parte bani publici), o sumă totală de peste 1,6 milioane de lei. De la SNSPA, Alexandru Cumpănașu a primit un salariu de aproape 67.000 de lei, de la Romaqua Group aproape 80.000 de lei, de la Asociația de Acreditare din România și de la UEFISCDI București circa 60.000 de lei.

Dâmbovița: Fată de 13 ani bătută de tatăl său, găsită inconștientă la marginea unei păduri

O fată de 13 ani a fost găsită inconștientă la marginea unei păduri din Dâmbovița, polițiștii stabilind ulterior că fusese bătută de tatăl său din cauză că nu ar fi avut grijă de fratele mai mic, au informat ieri, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ). „La data de 14 decembrie, în jurul orei 21,10, polițiștii din cadrul Secției numărul 9 Poliție Rurală Mătăsaru au fost sesizați prin 112 de către o femeie din Gura Suții, despre faptul că o fetiță a fost găsită inconștientă la marginea pădurii din zona cartierului Ivanca. În urma cercetărilor efectuate, polițiștii au stabilit că minora ar fi fost agresată de tatăl său, pe motiv că nu ar fi avut grijă de fratele ei mai mic”, au precizat reprezentanții IPJ Dâmbovița. Fata a fost transportată la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște, pentru investigații medicale. În cauză a fost întocmit un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de violență în familie. „Reprezentanții DGASPC Dâmbovița și minora au apreciat ca aceasta să rămână în familie”, au mai afirmat reprezentanții IPJ Dâmbovița.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.