Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Scandal pe Codul Rutier: „Avem cele mai multe decese din Europa”

Ziarul de Vrancea
15 iun 2022 957 vizualizări

PSD, PNL și UDMR au făcut un mic pas în spate după ce parlamentarii celor trei partide au modificat proiectul de lege în favoarea șoferilor agresivi în trafic

Liderii coaliției au decis, miercuri, ca votul pe modificarea Codului Rutier să fie amânat pentru toamnă, când va începe o nouă sesiune parlamentară. Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că a cerut o analiză a amendamentelor aduse de PSD și PNL la ordonanța de urgență care modifică actualul Cod prin îmblânzirea pedepselor pentru șoferii agresivi.

„Am decis să mă uit pe toate amendamentele și pe ordonanță. Avem cele mai multe decese din Europa”, a explicat Marcel Ciolacu. „Vreau să văd cum este legislația în Europa”, a mai spus președintele PSD.

Problema codului rutier a revenit în atenție miercuri când fostul ministru al Transporturilor Cătălin Drulă și ministrul Internelor Lucian Bode au avut un schimb de replici pe holurile Parlamentului. Drulă, liderul USR, i-a reproșat lui Bode modificările la Codul Rutier care i-ar favoriza pe șoferii indisciplinați. Modificările au fost propuse de Guvern.

Confruntarea a avut loc după ce Cătălin Drulă ar fi aflat că liberalii au organizat o dezbatere dedicată siguranței în trafic. A dat buzna peste ministrul de Interne și i-a reproșat că nu participă la comisia de transporturi din Camera Deputaților. Acolo unde parlamentarii puterii închid ochii, articol cu articol, la agresivitatea șoferilor în trafic. După episodul tensionat din Parlament, ministrul de Interne a susținut în ședința Coaliției păstrarea sancțiunilor aspre pentru agresivitatea în trafic.

Drulă: I-am oprit din distrugerea Codului Rutier

USR spune că partidele din coaliția PSD-PNL-UDMR nu au votat amendamentele „nocive” la Codul Rutier. „I-am oprit din distrugerea Codului Rutier. Pentru moment. Coaliția PSD-PNL-UDMR este exact cea care a propus voinicește amendamentele care măcelăresc Codul Rutier. După ce le-a propus, le-a votat în 4 comisii parlamentare, în unanimitate. Complet surdă la orice argumente de bun-simț, în apărarea siguranței rutiere. După ce le-am pus lampa în ochi, noi USR-ul, au decis să dea înapoi. Este victoria unei opoziții pe bune. Victoria societății civile și a presei, care au pus presiune pe coaliția șmecherilor la volan”, a spus Drulă.

La câteva luni după ordonanța de urgență aprobată în ianuarie de Guvern, prin care s-au înăsprit pedepsele pentru șoferii vitezomani și agresivi, deputații din Comisia de Transport au relaxat mai multe sancțiuni. Deputații de la PSD, PNL și UDMR au votat în bloc pentru eliminarea articolului care definea comportamentul agresiv la volan, iar conducătorul auto era sancționat cu suspendarea permisului pentru 30 de zile. De asemenea, șoferii vitezomani prinși pe radar că circulă cu peste 70 de km/h peste limita maximă de viteză primesc dovadă cu drept de circulație, după ce li se suspendă carnetul. În prezent, dovada este fără drept de a se urca la volan.

Ministrul de interne Lucian Bode declara luna trecută că a fost „o problemă de comunicare” și că o va „corecta”.

România se află pe ultimul loc în Uniunea Europeană în clasamentul siguranței rutiere, iar numărul șoferilor vitezomani va crește dacă aceste măsuri vor fi adoptate, spun experții în conducere defensivă.

O româncă din Italia a lovit cu mașina patru polițiști

O româncă de 27 de ani din Riccione, provincia Rimini, a fost reținută după ce a lovit cu autoturismul patru polițiști, iar apoi a fugit, fiind oprită doar după ce s-a format un baraj al forțelor de ordine, anunță News Rimini.

“Băusem un pahar și când mi-au ordonat să mă opresc, mi-a fost frică și am mers drept înainte”, a explicat tânăra în fața judecătorului.

Miercuri seară, în jurul orei 22.30, a fugit de la ieșirea de pe autostradă, de la Rimini Nord, în ciuda faptului că poliția i-a cerut să se oprească. A urmat o urmărire, care s-a încheiat cu două mașini de poliție avariate, dintre care una aproape distrusă, și cu patru polițiști răniți. Pentru trei dintre ei, prognosticul este de 6 zile de spitalizare, în timp ce pentru al patrulea, care a suferit o fractură de sept, este de 20 de zile.

Potrivit reconstituirii făcute de poliție, femeia în vârstă de 27 de ani care conducea un Audi A3 nu numai că nu a oprit la semnul de oprire din fața stației de taxare, dar a încercat chiar să îi calce pe doi dintre cei patru ofițeri. Polițiștii au sărit în mașini și au pornit în urmărirea fetei, care a durat aproximativ cinci minute. Audi-ul a condus în mare viteză s-a întors spre ieșirea de pe autostrada Rimini Nord. Una dintre mașinile de poliție a reușit să ajungă pe lângă A3 și în acel moment s-a produs coliziunea.

Mașina poliției, care s-a întors la 360 de grade, a fost lovită în spate de Audi, care la rândul său a fost lovit de cealaltă mașină de poliție aflată în spatele ei. Femeia în vârstă de 27 de ani, odată coborâtă din mașină, ar fi opus rezistență și i-ar fi amenințat pe polițiști: „Nu știți cine sunt eu”, le-a spus ea.

Circumstanța aceasta a fost negată însă în instanță de femeia reținută. În habitaclu, polițiștii au găsit câteva cutii de bere încă pline. Românca, descrisă ca fiind într-o evidentă stare de ebrietate, a refuzat să i se facă o alcoolemie, însă și-a dat acordul pentru un test antidrog.

Judecătorul a validat reținerea, solicitarea procurorului general de arest la domiciliu fiind respinsă.

Românca în vârstă de 27 de ani, care locuiește în Riccione împreună cu mama sa și se întreține din două locuri de muncă, ca ospătăriță și vânzătoare, a fost reținută pentru opunere de rezistență față de un funcționar public și vătămare corporală, distrugere și refuzul de a furniza datele personale.

Ea figurează cu antecedente pentru conducere sub influența băuturilor alcoolice.

Contract de execuție pentru noi kilometri din Autostrada Moldovei

cei 21 de km de autostradă costă 1,5 miliarde de lei și ar trebui să fie gata în 20 de luni

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a declarat, ieri, la semnarea contractului între CNAIR și compania Pizzarotti pentru execuția Lotului 1 al Autostrăzii Ploiești-Buzău, că este vorba de aproximativ 1,5 miliarde de lei, fără TVA, pentru 21 de km de autostradă și un termen de execuție de 20 de luni. El a menționat că se așteaptă ca cei care au câștigat să înceapă să lucreze efectiv în teren.

Cu aceeași ocazie, premierul Nicolae Ciucă a afirmat că obiectivul asumat pentru anul acesta este ca până pe 31 decembrie să fie semnate toate contractele pentru Autostrada Moldova.

“Este un moment care începe să devină uzual. Spun asta pentru că în urmă cu câteva zile a fost semnat primul contract pe lotul Ploiești-Buzău, din proiectul Autostrada Moldova. Apreciez că este foarte important să asigurăm acest ritm de coerență derulării întregului program pentru că, așa cum am înțeles de la domnul ministru, obiectivul asumat pentru anul acesta este ca până pe 31 decembrie să fie semnate toate contractele pentru Autostrada Moldova”, a precizat premierul.

Nicolae Ciucă a arătat că este un proiect așteptat de foarte mult timp de către români și este datoria Guvernului să asigure că tot ceea ce înseamnă așteptările populației și asumarea din partea Guvernului se va realiza.

Prim-ministrul a mai spus că proiectul este foarte important și are asigurată finanțarea prin PNRR.

“Sunt alocate sume importante, discutăm de 12 miliarde de euro, bani alocați prin PNRR, 9 miliarde de euro, prin fondurile de coeziune, o sumă mare de bani care trebuie să se regăsească în dezvoltarea infrastructurii mari din România”, a mai afirmat Ciucă.

Premierul a spus că trebuie făcut tot ceea ce ține de ei pentru ca aceste proiecte să aibă ritmicitatea necesară pentru respectarea termenelor. “

Vă felicit domnule ministru și vă mulțumesc mult pentru preocuparea și implicarea în gestionarea acestui program”, a spus Nicolae Ciucă către Sorin Grindeanu, asigurându-l că are tot sprijinul din partea Guvernului.

Exporturile de armament ale României au crescut puternic anul trecut

Valoarea totală a exporturilor militare ale României a urcat cu peste 50% anul trecut, comparativ cu 2020, principalul client fiind Israelul, cu o pondere de 29% din total, potrivit datelor analizate de Profit.ro.

“În anul 2021, au fost realizate exporturi definitive de produse militare în valoare totală de 177 milioane euro, din care 109 milioane euro au fost efectuate prin licențe individuale, iar 67 milioane euro prin licențe globale. Comparativ, în anul 2020, s-au înregistrat exporturi definitive de produse militare raportate de operatorii economici în valoare de 116 milioane euro, din care 109 milioane euro au reprezentat exporturile definitive efectuate prin licențe individuale”, se arată într-un document oficial consultat de Profit.ro.

Pe regiuni, cel mai mult s-a exportat din România în Orientul Mijlociu, respectiv de 63 milioane euro, principalul client atât la nivel regional, cât și global, fiind Israelul, unde companiile românești de profil au vândut în principal părți, subansamble, componente și echipamente pentru aeronave, inclusiv electronice și software. Apoi urmează țările europene non-UE, cu 48 milioane euro, din care Norvegia reprezintă 37 milioane euro. Uniunea Europeană a ocupat locul 3, cu 32 milioane euro.

În Asia, aproape tot volumul de exporturi a avut ca destinație Afganistanul, acestea constând în muniție pentru arme de calibru mic.

Poliția de Frontieră: 9.762 de cetățeni ucraineni au intrat miercuri în România

Poliția de Frontieră anunță că 9.762 de cetățeni ucraineni au intrat miercuri în România, numărul lor fiind în creștere cu 14,9 % față de ziua precedentă.

“În data de 15.06.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 85.636 de persoane, dintre care 9.762 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 14,9% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 5.385 cetățeni ucraineni (în creștere cu 9,7%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 1.205 cetățeni ucraineni (creștere cu 4,3%)”, a transmis joi Poliția de Frontieră.

De la declanșarea acestei crize (24.02.2022), până la data de 15.06.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.211.944 cetățeni ucraineni. De asemenea, începând cu data de 10 februarie 2022 (perioadă pre-conflict), au intrat în țara noastră 1.246.473 ucraineni.

Alba: Bărbat găsit spânzurat într-o anexă a casei sale, care a luat foc

Proprietarul unei locuințe dintr-un sat din Alba care a fost distrusă de un incendiu a fost descoperit spânzurat, într-o anexă din proximitatea casei, de către pompierii care au intervenit, în noaptea de miercuri spre joi, pentru localizarea și stingerea focului.

“La ajungerea forțelor de intervenție la locul solicitării, incendiul se manifesta cu ardere generalizată la acoperișul unei locuințe. A ars acoperișul pe aproximativ 40 de metri pătrați. Din nefericire, o persoană de sex masculin, posibil proprietarul, care locuia ocazional în acea locuință, a fost găsită spânzurată înt-o anexă din proximitatea locuinței, anexa nefiind afectată de incendiu”, au precizat cei de la ISU Alba.

Cauza probabilă a incendiului este acțiunea intenționată, au spus pompierii.

Ionel Arsene s-a autosuspendat din funcția de președinte PSD Neamț

Ionel Arsene s-a autosuspendat din funcția de președinte al filialei PSD Neamț, în urma incidentului de la Luțca, unde un pod aflat în administrarea Consiliului Județean, ce fusese reabilitat în urmă cu câteva luni, s-a prăbușit.

Întrebat dacă s-a autosuspendat din funcția de președinte al filialei, Ionel Arsene - care este și președinte al CJ Neamț - a declarat, joi, pentru Agerpres, că informația este reală.

Totodată, acesta a confirmat că președinte interimar al filialei PSD Neamț este președintele executiv Daniel Harpa.

Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat miercuri că suspendarea lui Ionel Arsene din funcția de președinte PSD Neamț pe perioada anchetei privire la prăbușirea podului de la Luțca „ar detensiona” situația.

În urmă cu o săptămână, podul de la Luțca, reabilitat cu peste 7 milioane lei prin Programul Național de Dezvoltare Locală, s-a prăbușit în timp ce pe el rulau un autocamion și o autoutilitară. O persoană a fost rănită ușor în urma incidentului.

Traficul rutier în zonă a fost deviat pe alte rute, urmând ca Armata să facă un pod de pontoane până la construcția unui pod nou. DNA a deschis un dosar penal in rem ca urmare a acestui incident.

De asemenea, IPJ Neamț are în lucru două dosare penale, unul pentru vătămare corporală din culpă, iar altul pentru abuz în serviciu.

Arhiepiscopia Tomisului, despre noile geamanduri: Crucile nu sperie, ci „dau nădejde”

Purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, preotul Eugen Tănăsescu, s-a referit la geamandurile în formă de cruce care au fost oferite salvamarilor de Fundația pentru SMURD, precizând că nu sunt vestitoare ale morții, ci împodobesc mormintele creștinilor și sunt “pre-așteptări ale Învierii în Hristos”, considerând că “s-a ratat epic semnificația crucii”.

“Geamandurile lui Arafat sunt rezultatul unei gândiri fistichii. Crucile împodobesc mormintele creștinilor. Dar nu ca vestitoare ale morții, ci ca preașteptări ale Învierii în Hristos. Așadar, s-a ratat epic semnificația crucii. Nu sperie pe nimeni, domnule Arafat, ci e invers: dă nădejde”, a transmis purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului.

El critică și ideea de a face acele geamanduri din polistiren.

“Inginerii din birourile lui Arafat nu cred c-au văzut vreodată valurile mării, nici măcar în poze. Altfel nu-mi explic brilianta idee de a face crucile din polistiren. Care se rupe la primul bobârnac. Asta e, atât s-a gândit și d-aia suntem unde suntem. Așteptăm și bărci de salvare din polistiren...gândire de polistiren”, a mai afirmat preotul Eugen Tănăsescu.

Geamanduri în formă de cruce, care au un mesaj pentru a-i atenționa pe turiști de pericolul de înec și anunță câți oameni au murit în mare anul trecut, au fost donate de Fundația pentru SMURD salvamarilor de pe litoralul românesc.  Cei mai mulți dintre aceștia refuză să le monteze, considerându-le neconforme și chiar periculoase.

O asemenea geamandură a fost montată la Eforie, într-o zonă cu risc de înec, dar reprezentanții serviciului de salvamar din stațiune susțin că turiștii nu au ținut cont de acel mesaj. Mai mult, în timpul unei furtuni, partea de sus a geamandurii, în formă de cruce, a fost ruptă de valuri.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, a explicat că, în total, există cinci astfel de geamanduri, iar instalarea lor face parte dintr-un proiect gândit în urmă cu doi ani de specialiști. Arafat afirmă că trebuia făcut ceva pentru a preveni înecurile în mare și trebuia să fie vizibil. “Este mult mai traumatizant pentru un adult, și mai ales pentru un copil, să vadă o resuscitare și o persoană declarată decedată decât să vadă o geamandură la distanță”, a transmis Arafat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.