Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Salvator român: „Amplitudinea dezastrului nu am mai văzut-o niciunde”

Ziarul de Vrancea
8 feb 2023 629 vizualizări

Românii au reușit până joi să salveze viața a patru persoane

Salvatorii români care acționează în Turcia au scos de sub ruine până acum patru persoane. Miercuri, în timpul acțiunii de recuperare a unui tânăr de sub dărâmături, s-a produs un cutremur de 4,2 care a îngreunat operațiunile de salvare. În acest caz, intervenția a durat 20 de ore. Joi dimineață, echipa s-a deplasat la o nouă clădire PÂ8, prăbușită total, pentru a căuta supraviețuitori. “În dimineața zilei de miercuri, în zona de intervenție indicată de autoritățile turce, salvatorii români au identificat o persoană conștientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături. După mai multe ore de intervenție, în site-ul de acțiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbușite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului. S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susține partea superioară a construcției, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă. Cu eforturi susținute și peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reușit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conștient și cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale”, relatează IGSU.

Pe parcursul nopții de miercuri spre joi, la indicația autorităților turce, echipa din România a mai desfășurat 2 misiuni de căutare în 2 puncte diferite, însă nu au fost identificate persoane în viață.

La acest moment, în Turcia sunt prezente două echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine, care se află în permanentă legătură cu autoritățile turce.

„Miracole se întâmplă”

Coordonatorul echipei trimise pentru a sprijini Ankara, colonelul Bogdan Vlăduțoiu, a declarat pentru Radio România Actualități, că nu a mai văzut nicăieri dimensiunea dezastrului din Turcia. „Sunt foarte multe clădiri prăbușite, foarte multe clădiri rezidențiale, dar nu numai. Practic, străzi întregi unde nu mai există nicio clădire în picioare sau unde cele care au rămas în picioare sunt, practic, nelocuibile, nu mai pot fi utilizate și ne-am alăturat și noi efortului autorităților naționale și echipelor de intervenție internaționale pentru a căuta supraviețuitori și pentru a-i salva”, a declarat Bogdan Vlăduțoiu. Salvatorii se așteptau să găsească o imagine sumbră pe teren, dar tonele de moloz rămase în urma puternicului seism i-a suprins totuși. „Într-un fel ne așteptam, pentru că știam că vom ajunge într-o zonă de dezastru, ne așteptam ca situația să fie una destul de complicată, cu provocări deosebite pentru noi. Dar amplitudinea dezastrului pe care l-am întâlnit aici eu cel puțin nu am mai văzut-o niciunde”, a mai spus șeful echipei trimise în Turcia.

Salvatorii români vor participa la misiunile de salvare atât cât este nevoie, cu speranța că vor găsi cât mai multe persoane în viață, mai ales că experții spun că șansele de supraviețuire scad după trei zile de la producerea seismului. „Suntem conștienți cu toții că, odată cu trecerea timpului, șansele de a găsi fi supraviețuitori scad. Totodată, în meseria noastră, am învățat că miracole se întâmplă și atât timp cât aceste șanse există, atât timp cât autoritățile naționale din Turcia ne spun că este nevoie de sprijinul nostru, noi vom continua să ne desfășurăm misiunea în această zonă, cât de greu ar fi și situațiile, bineînțeles, cu cât avansăm în timp, cu atât provocările sunt mai mari și cu atât mai mult cresc în dificultate operațiunile noastre și este din ce în ce mai dificil să ajungem să îndepărtăm toate elementele de construcție, astfel încât să îi găsim pe supraviețuitori, să le acordăm ajutorul medical de urgență acolo și apoi să-i predăm unităților sanitare”, a mai precizat Vlăduțoiu.

Bulgaria se teme că România o va abandona în drumul spre Schengen

Bulgaria pare a fi serios îngrijorată că România va intra singură în spațiul Schengen și va consolida controalele la frontieră dintre cele două țări, în loc să le elimine, potivit agenției bulgare Sega, citată de Rador.

Într-o conferință video, prim-ministrul bulgar Galab Donev i-a spus omologului său român Nicolae Ciucă: „Trebuie să ne concentrăm asupra modului în care putem gestiona mai eficient frontierele externe ale UE, nu pe refacerea frontierelor interne, care subminează Schengen”. „Este în interesul nostru comun să ne unim eforturile pentru a garanta sprijin tuturor statelor membre”, a arătat Galab Donev, subliniind importanța acțiunilor consecvente și sincronizate ale Bulgariei și României pentru a finaliza cu succes procesul.

Guvernul României, care a primit recent asigurări de la Țările de Jos că, spre deosebire de Bulgaria, are deja aprobarea de la Haga pentru a intra în spațiul Schengen, a omis însă în anunțul său referitor la convorbire să sublinieze îngrijorarea Bulgariei că există riscul înăspririi controalelor la frontieră între cele două țări, în loc să fie eliminat, așa cum ar trebui să fie după intrarea în Schengen.

Nicolae Ciucă s-a arătat mai interesat de contribuția Bulgariei la menținerea navigabilității pe Dunăre pe tot parcursul anului. „Prim-ministrul Ciucă a încurajat partea bulgară să finalizeze procedurile interne necesare pentru aprobarea și implementarea proiectului european FAST Danube, care prin dragarea fluviului Dunărea va oferi condiții favorabile pentru transportul maritim indiferent de sezon”, se arată în comunicatul părții române.

Tomac: Nu cred că în acest an se mai extinde Spațiul Schengen

Europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat că nu crede că în acest an se mai extinde Spațiul Schengen, menționând că în 2024 vor fi alegeri europarlamentare și altele vor fi prioritățile atunci.

Tomac a declarat, joi, la Prima News, că erau întrunite condițiile pentru ca România și Bulgaria să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene după votul din Consiliul JAI prin care nu fuseseră admise în Spațiul Schengen.  “Am spus imediat după votul JAI din decembrie anul trecut că se întrunesc condițiile pentru ca România și Bulgaria să se adreseze Curții de Justiție a Uniunii Europene întrucât noi ca țară îndeplinim criteriile din 9 iunie 2010, criteriile de aderare la Spațiul Schengen prevăzute în tratat. Din păcate, în acest Consiliul JAI pentru prima dată de când am aplicat pentru a fi acceptați în Spațiul Schengen s-a supus la vot solicitarea noastră, iar propunerea în ședință a fost foarte clară, România, Bulgaria și Croația întrunesc condițiile de aderare la Spațiul Schengen de a fi acceptate în Spațiul Schengen, prin urmare era nevoie de acest pas tehnic printr-un vot politic să fim acceptați”, a explicat Eugen Tomac.

El a menționat că este vorba despre un conflict juridic și nu mai este o situație care ține de negocieri politice. “Credem că această decizie reprezintă un abuz al Consiliului Uniunii Europene și credem că nu mai e vorba de o situație ce ține de negocieri politice, ci pur și simplu avem în față un conflict juridic în toată regula. Am solicitat Comisiei Europene la o săptămână după acest vot să sesize Curtea întrucât este încălcat tratatul și evident legislația Schengen. Nu am primit niciun răspuns din partea Comisiei. Am sesizat Guvernul nostru și de altfel le-am scris tuturor premierilor din Uniunea Europeană să se autosesizeze în apărarea tratatului. Evident, nici Guvernul nostru și nici celelalte guverne nu au răspuns, doar câțiva miniștri de interne”, a menționat europarlamentarul PMP.

Tomac a mai afirmat că nu crede că spațiul Schengen se va extinde în acest an sau în 2024.  “În acest an nu cred că se va mai extinde, iar anul viitor sunt alegeri europarlamentare, altele vor fi prioritățile, se alege o nouă Comisie. Nu cred că în acest an, după poziția exprimată de cancelarul austriac împreună cu premierul olandez la Viena în urmă cu două săptămâni. Aceste două state nu și-au schimbat poziția. Ce este cel mai grav este că și Olanda, și Austria au primit în ultimele două luni două recomandări din partea Consiliului Uniunii Europene prin care li se atrage atenția că evaluările pe care le-a făcut Comisia în ceea ce privește respectarea Spațiului Schengen pe politica de returnare și politica de viză a constatat deficiențe majore din partea acestor state. Și noi avem argumente cu care să mergem mai departe. Sper ca procesul pe care l-am intentat la Curtea de Justiție a Uniunii Europene să nu rămână doar un demerse inițiat de mine pentru că așa am găsit formula cea mai potrivită pentru a nu rata termenul de 60 de zile. Pentru că dacă Guvernul român astăzi vrea să intenteze proces la Curtea de Justiție nu o mai poate face. Singura cale va rămâne să se alăture acestui demers pe care l-am făcut, fie Guvernul, fie Parlamentul”, a mai declarat Eugen Tomac.

Iohannis, primul “șut în fund” lui Bode pe tema plagiatului

Președintele Klaus Iohannis a declarat, joi, la Bruxelles, despre acuzațiile de plagiat la adresa ministrului Lucian Bode, că e adevărat că acolo sunt probleme și aceste probleme trebuie luate foarte în serios, el arătând că are încredere în PNL și în Bode că vor analiza aceste chestiuni și impactul politic.  “Din câte am înțeles din spațiul public nu chiar așa a spus comisia, dar e adevărat că acolo sunt probleme. Aceste probleme trebuie luate foarte in serios și eu am încredere în PNL și în domnul Bode că vor analiza aceste chestiuni și impactul politic”, a spus președintele Klaus Iohannis, întrebat cum comentează verdictul Universității din Cluj-Napoca privind plagiatul lui Lucian Bode. “Eu personal mă aștept ca cel puțin până la rocadă să se iau o decizie in acest sens”, a mai spus președintele.

Societatea civilă: PNL vrea restricționarea adunărilor publice

Nouă organizații ale societății civile acuză PNL că vrea să restricționeze libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare prin intermediul unui proiect de modificare a Codului Penal. Cele nouă organizații spun într-un comunicat că proiectul este similar cu cel depus de PSD în perioada Liviu Dragnea.

Proiectul a fost anunțat marți de ministrul de Interne Lucian Bode, care a spus că premierul Nicolae Ciucă este co-inițiator.

Reprezentanții societății civile reclamă modificarea articolului 371 din Codul Penal prin înăsprirea pedepselor pentru tulburarea liniștii publice – inițiativă similară cu cea a PSD din 2017, promovată de Liviu Drangea. “Ambele propuneri urmăresc introducerea unor sancțiuni mai aspre, majorând limita pedepsei cu închisoarea, și eliminând posibilitatea de a sancționa doar cu amendă. PNL merge mai departe și propune și anumite circumstanțe agravante, care cresc și mai mult pedepsele. Ne opunem ferm acestei propuneri, pentru că ar introduce sancțiuni disproporționate, de natură a restricționa abuziv libertatea întrunirilor și dreptul la liberă exprimare”, arată organizațiile într-un comunicat de presă.

Temperaturile au ajuns la -30 de grade în țară

​Dimineața de joi a adus cele mai mici temperaturi din acest an, iar la Întorsura Buzăului au fost -30 C, în timp ce la Brașov au fost -23 C, arată datele ANM. Cea mai scăzută temperatură din țară a fost la Întorsura Buzăului, unul dintre „polii” frigului. Minimele au ajuns la -23 C la Brașov și Obârșia Lotrului, iar la Târgu Secuiesc au fost -22 C. La Iași s-au înregistrat -13 C, la Miercurea Ciuc, Poiana Stampei și Făgăraș au fost -21 C, iar la Joseni au fost -20 C. La Sibiu au fost -18 C, la Cluj -13 C, iar la București, -11 grade.

Cele mai ridicate temperaturi au fost la Moldova Nouă (-3C) și la Constanța, Sulina, Gura Portiței și Șiria (-4 C).

Românii au început să fure din banii pentru cazarea și hrana refugiaților ucraineni

Polițiștii și procurorii din Maramureș au făcut ieri 117 percheziții într-un dosar legat de obținerea, pe nedrept, a peste 2,6 milioane de lei, contravaloarea unor presupuse cheltuieli pentru hrana și cazarea unor refugiați ucraineni. Sunt vizați mai mulți funcționari, dar și peste 100 de persoane fizice. “Vizați sunt funcționari din cadrul unei unități administrativ teritoriale și 102 persoane, cu privire la care există bănuiala că ar fi obținut, pe nedrept, aproximativ 2.657.650 de lei, sumă care ar fi reprezentat contravaloarea cheltuielilor cu hrana și cazarea pentru cetățeni ucraineni, refugiați. Totodată, există bănuiala că persoanele ar fi depus, la începutul lunii ianuarie, la unitatea administrativ teritorială un număr mare de cereri de decontare, urmând ca aceștia să obțină ilegal 9.765.070 de lei din bugetul Fondului de Rezervă Bugetară”, arată anchetatorii. Această sumă de bani a fost “blocată” în conturi, fiind amânată plata.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.