Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România, sub „bombardament” cibernetic rusesc

Ziarul de Vrancea
30 apr 2022 735 vizualizări

Atacatorii ultilizează adrese de mail aparținând unor instituții din România pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime n mii de atacuri au fost blocate în acest weekend n atacatorii transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger pretinzând că sunt o sursă de încredere

Serviciul Român de Informații a transmis, sâmbătă seară, o avertizare în legătură cu o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing. Potrivit specialiștilor, atacatorii intenționează să utilizeze adrese de mail aparținând unor instituții din România pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime. “La nivelul Centrului Național CYBERINT din cadrul Serviciului Român de Informații au fost obținute date cu privire la o posibilă campanie în masă de atacuri cibernetice de tip spearphishing care vizează infectarea sistemelor informatice cu aplicații malware de tip ransomware”, a transmis, sâmbătă seară, SRI.

Specialiștii recomandă a nu se accesa link-uri sau fișiere atașate mesajelor de tip mail care nu sunt adresate în mod curent destinatarilor sau provin din surse necunoscute. “Se recomandă aceleași măsuri de precauție privind accesarea link-urilor sau a atașamentelor transmise prin mesaje de tip SMS, WhatsApp, Signal, Telegram etc. De asemenea, este obligatorie realizarea de copii de siguranță (backup) pentru site-uri, baze de date sau orice alt tip de date expuse în mediul Internet, precum și stocarea acestor copii pe suporți de memorie separați fizic pentru a evita criptarea sau distrugerea acestora de un posibil atac cibernetic”, a mai transmis instituția.

Grupul de hackeri pro-ruși Killnet a amenințat că va ataca aproape 300 de site-uri din România, pe listă fiind mai multe ministere, redacții de presă, instituții publice, site-uri de turism și hoteluri. Specialiștii au transmis o serie de recomandări pentru toți cei vizați. Poliția Română a anunțat că site-ul propriu a fost vizat de un atac.

Obiectivul principal al atacatorilor este inactivarea site-urilor și a serviciilor web, distrugerea reputației și panicarea utilizatorilor din România.

“Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) face apel la calm și la vigilența tuturor utilizatorilor în mediul online, în perioada următoare. Expertii DNSC recomandă monitorizarea atentă si implementarea rapidă și precisă a măsurilor adecvate pentru protecția site-urilor web și a infrastructurilor cibernetice.

Masurile de securitate cibernetica sunt incluse in ghidul care poate fi accesat și descărcat de aici https://dnsc.ro/vezi/document/ghid-securitate-cibernetica-2021 . În cazul în care ați suferit un atac de securiate cibernetică contactați DNSC la numărul de urgență 1911 sau pe mail la alerts@dnsc.ro“, se arată într-un comunicat al DNSC.

Creștere de 100% pe unele site-uri

Specialiștii în securitate cibernetică din cadrul STS au blocat, în acest weekend, mii de atacuri cibernetice care au vizat cele mai importante instituții publice din România. Asupra unor site-uri, numărul atacurilor a fost cu 100% mai mare.

“În acest sfârșit de săptămână, specialiștii în securitate cibernetică ai Serviciului de Telecomunicații Speciale au blocat mii de atacuri malițioase. Acestea au fost îndreptate asupra site-urilor unora dintre cele mai importante instituții din România. Este o creștere semnificativă, pe anumite pagini web depășindu-se procentul de 100% a acestor tipuri de atacuri în comparație cu alte perioade”, a transmis, ieri, STS, într-un comunicat de presă.

La ce trebuie să fie atenți utilizatorii

Directoratul Național de Securitate Cibernetică a mai anunțat ieri că a observat o diversificare a atacurilor asupra sistemelor informatice ale organizațiilor deja atacate prin DDoS. “Continuă atacurile cibernetice de tip DDoS (Distributed Denial-of-Service) auto-asumate de gruparea pro-rusă Killnet asupra unor site-uri web din România, atacuri motivate de acțiunile de sprijin ale României pentru Ucraina, în contextul invaziei acestui stat de către Federația Rusă. Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) colaborează cu administratorii site-urilor web impactate, cu instituțiile abilitate și cu parteneri internaționali pentru investigarea și contracararea acestor atacuri. Se observă o diversificare a atacurilor prin utilizarea unor noi metode care vizează infectarea cu aplicații malware de tip ransomware a sistemelor informatice ale organizațiilor deja atacate prin DDoS. În acest context, tehnicile utilizate de atacatori includ spear phishing și spoofing”, a transmis, duminică, DNSC, într-un comunicat de presă.

Potrivit documentului, atacatorii cibernetici transmit mesaje pe email, WhatsApp, Signal, Telegram, Messenger, Slack, etc. pretinzând că sunt o sursă / persoană de încredere, pentru a convinge victimele potențiale să divulge informații confidențiale, date personale sau să efectueze acțiuni care permit preluarea controlului unor infrastructuri sau dispozitive informatice de către atacatori.

“Pentru a încerca să inducă în eroare potențialele victime și pentru o rată de succes mai ridicată, atacatorii intenționează să utilizeze inclusiv adrese de email sau conturi de utilizator falsificate ca aparținând unor instituții publice sau organizații cunoscute din România”, au mai transmis specialiștii.

Aceștia recomandă prudență în cazul în care se recepționează mesaje ce au următoarele caracteristici:

Ucraineancă: Nu mi-aș fi imaginat vreodată că o să mă îndrăgostesc de România

Elena Trofimciuk a fugit din Ucraina în România în urmă cu mai mult de o lună. Ea consideră acum Gara de Nord din București a doua casă, scrie AP într-un material despre ucraineni care îi ajută în România pe compatrioții lor refugiați. “Ea nu locuiește acolo, dar este locul în care își petrece cea mai mare parte a zilei primindu-i pe alți refugiați ucraineni care fug de războiul Rusiei și ajutându-i în privința biletelor, cazării și destinațiilor următoare”, notează AP.

Tânăra în vârstă de 26 de ani spune că faptul că este ocupată o ajută să nu se mai gândească atât de mult la faptul că rușii îi bombardează orașul, Odesa, unde mulți dintre prietenii săi au rămas. “Dacă stai și nu faci nimic poți să o iei razna pentru că te uiți mereu pe știri. Este foarte greu. Aici îi pot ajuta pe oameni să cumpere bilete și să găsească cazare. Chiar îi ajut și pe români în bucătărie”, a spus Trofimciuk. Înainte de izbucnirea războiului, tânăra era fotograf.

Elena Trofimciuk este doar unul dintre voluntarii ucraineni cu veste portocalii care își ajută semenii în Gara de Nord. Voluntarul ucrainean Vitalii Ivanciuk a venit din Sri Lanka, unde locuia împreună cu iubita sa ucraineană, pentru a-i ajuta pe refugiații care vin în România. În vârstă de 29 de ani, Ivanciuk, specialist IT, spune că multor ucraineni le este dificil să comunice cu românii și că este foarte bine atunci când voluntarii sunt vorbitori atât de ucraineană cât și de engleză.

Iubita sa, Anastasiia Haiduk, a renunțat la job-ul său în domeniul investițiilor la scurt timp după izbucnirea războiului și a decis să fie voluntar în gară până la sfârșitul războiului, când și ea își va putea revedea familia rămasă în Ucraina.

AP notează că guvernul român oferă gratuitate refugiaților ucraineni în ceea ce privește călătoriile cu trenul.

Trofimciuk spune că a impresionat-o căldura cu care a fost primită de români și solidaritatea arătată de România față de Ucraina. “Fiecare român vrea să ajute. Sunt foarte prietenoși. Am fost șocată de asta. Sunt foarte fericită că toată lumea vrea să ajute”, a afirmat ea.

Aproape 5,5 milioane de oameni au părăsit Ucraina de la startul invaziei, în 24 februarie. Cei mai mulți au părăsit țara pe la granița de vest: peste 3 milioane au ajuns în Polonia, peste 817.000 au trecut granița în România și aproximativ 520.000 au ajuns în Ungaria.

Voluntarii din Gara de Nord spun că acum a crescut numărul oamenilor care vin de la Odesa, ca urmare a atacurilor rușilor asupra orașului-port.

Elena Trofimciuk a postat la sfârșitul lunii martie mai multe imagini din Gara de Nord și de la protestul de la Ambasada Rusiei, ea notând atunci și că s-a îndrăgostit de România. “Nu mi-aș fi imaginat vreodată că voi merge în România și mă voi îndrăgosti de această țară și de oamenii de aici. Nu am cuvinte să spun cum s-au unit românii ca să-i ajute pe ucraineni. Mi se face pielea de găină când scriu asta. Manifestații de susținere a Ucrainei au loc în fiecare săptămână lângă Ambasada Rusiei”, este o parte a mesajelor sale de atunci.

Acuzații: Ucraina exportă cereală și primește armament, prin România

Ministerul rus al Apărării a transmis, sâmbătă, printr-un mesaj publicat pe Telegram, că Ucraina exportă masiv cereale de-a lungul Dunării, iar “pe drumul de întoarcere, în schimbul produselor agricole” sunt aduse în Ucraina “arme și muniții străine”. „Zilnic, autoritățile ucrainene au organizat exporturi masive de cereale, porumb, plante oleaginoase și animale de fermă către România, pe cale rutieră și feroviară, precum și cu barje din portul Izmail, de-a lungul Dunării. Până în prezent, au fost exportate aproximativ 20 de milioane de tone. Pe drumul de întoarcere, în schimbul produselor agricole specificate, în Ucraina sunt aduse arme și muniții străine. Toate acestea se întâmplă în condițiile unei penurii acute de alimente pentru propria populație, precum și a lipsei culturilor de cereale în majoritatea regiunilor din Ucraina pentru campania de însămânțare de primăvară”, arată Moscova.

Reamintim că în 18 aprilie, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Apărării, generalul-maior Igor Konașenkov, a declarat că Ucraina ar fi angajat peste 6.800 de mercenari străini din 63 de țări, de la începutul „operațiunii speciale” ruse, iar România era, alături de Polonia și SUA, una din țările care ar fi trimis cei mai mulți astfel de luptători. Ministrul român al Apărării, Vasile Dâncu, a respins vehement acuzațiile Kremlinului.

Primele decizii după Târgul de turism de la New York

Ministrul Turismului, Daniel Cadariu, a declarat că participarea României la Târgul de turism de la New York, unde au fost prezentate imagini din România pe coli de hârtie format A4, lipite pe o draperie de culoare neagră, și-a atins scopul, însă prezentarea a fost “sub orice critică”. Ministrul Turismului a declarat că “etichetele prezentate acolo au fost principala greșeală”. “Acest format cu perdele negre, am spus-o, o spune toată lumea, e un format nefericit, dar e un format care funcționează de ani de zile. Am înțeles că în anii trecuți, chiar în 2019, la Los Angeles a fost aceeași firmă organizatoare, sub același format. Pe de altă parte, majoritatea din cei 200 de expozanți din pavilionul respectiv au avut la dispoziție același lucru. Etichetele prezentate acolo au fost principala greșeală. Pe de altă parte, am citit primele rapoarte ale persoanelor delegate din minister să participe și ale atașaților comerciali de acolo, arată faptul că din punct de vedere al scopului, a interacțiunii cu alți tour operatori, lucrurile au stat în regulă. Prezentarea a fost sub orice critică, cel puțin neprofesionist”, a declarat Cadariu.

Ministrul a anunțat și primele măsuri. “Am luat două măsuri de urgență, una dintre ele, am emis un ordin și am suspendat pentru o perioadă de 30 de zile participarea la orice târg până când cei de la Consiliul de brand și cei de la Consiliul consultativ al turismului nu ne sugerează o nouă formulă de participare. Persoanele participante vor fi chemate în fața Comisiei de disciplină. Urmează a fi cercetate și sancționate”, a declarat Daniel Cadariu.

Argeș: Bărbat din Iași, filmat când trage cu pistolul într-o parcare

Un bărbatul de 31 de ani din Iași care a fost filmat în timp ce trage cu un pistol letal în parcarea unui local din Bascov, judeul Argeș, a fost reținut. “În cursul serii trecute, după administrarea probatoriului, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță, urmând ca, în cursul zilei de astăzi, să fie dispuse măsuri preventive”, a transmis, ieri dimineață, IPJ Argeș.

Bărbatul, care are 31 de ani, este din județul Iași, dar stă fără forme legale în Pitești, a fost filmat, în 29 aprilie, executând un foc spre asfalt și amenințând, în parcarea unui club din Bascov.

În acest caz se efectuează cercetări sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de nerespectarea regimului armelor și al munițiilor, uz de armă fără drept și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Poliția de Frontieră: 10.569 de cetățeni ucraineni au intrat sâmbătă în România

Poliția de Frontieră anunță că 10.569 de cetățeni ucraineni au intrat sâmbătă în România, în creștere cu 26,3% față de ziua precedentă. De la debutul crizei in Ucraina, au intrat în România 828.873 cetățeni ucraineni. “În data de 30.04.2022, în interval de 24 de ore, la nivel național, prin punctele de frontieră au intrat în România 109.271 de persoane, dintre care 10.569 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 26,3% față de ziua precedentă). Pe la frontiera cu Ucraina au intrat în România 6.134 cetățeni ucraineni (în creștere cu 31,8%), iar pe la cea cu Republica Moldova au intrat 2.437 cetățeni ucraineni (creștere cu 40,7%)”, a transmis, duminică, Poliția de Frontieră.

Tren, oprit pentru salvarea unui cal

Un tren care venea de la Caracal a fost oprit în cursul nopții, aproape de localitatea Turnu Roșu, până când pompierii au reușit să deblocheze un cal care și-a prins picioarele între șinele căii ferate din zonă, a anunțat, ieri, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Sibiu, Andreea Ștefan.

“Pompierii militari ai Punctului de lucru Avrig au fost solicitați să intervină de urgență pentru salvarea unui cal, rămas blocat între șinele căii ferate din zona carierei de piatră din localitatea Turnul Roșu. La fața locului s-au mobilizat prompt două echipaje de pompieri militari și un echipaj SMURD, care au intervenit pentru extragerea animalului în siguranță de pe calea ferată. În scop preventiv s-a dispus staționarea trenului Regio 2011 dinspre direcția Caracal, până la finalizarea intervenției. În sprijin a fost solicitat un medic veterinar în caz de nevoie și s-a informat Regională CFR Sibiu”, a precizat reprezentanta ISU Sibiu, Andreea Ștefan. Potrivit sursei citate, calul a fost salvat.

Transplantul hepatic la fetița cu Boala Wilson a fost un succes

Ministerul Sănătății anunță că transpantul hepatic la fetița de 5 ani cu Boală Wilson și insuficiență hepatică a fost un succes și că pacienta rămâne sub supraveghere la Terapie Intensivă, la Institutul Clinic Fundeni. “În seara zilei de 30 aprilie a fost realizat cu succes transplantul hepatic pediatric la fetiță de 5 ani cu Boală Wilson și insuficientă hepatică. Transplantul hepatic pediatric a fost realizat în cadrul Școlii de Chirurgie din cadrul Institutului Clinic Fundeni aflată sub îndrumarea domnului Prof.Dr.Irinel Popescu. După transplant starea fetiței este stabilă, ea rămânând sub supraveghere în secția de terapie intensivă 3 de la Institutul Clinic Fundeni”, se arată într-un counicat de presă, de duminică, al Ministerului Sănătății.

Ministerul mai anunță, de asemenea, că Spitalul de Copii Grigore Alexandrescu se află în proces avansat de acreditare pentru realizarea unui Compartiment de transplant hepatic pediatric.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.