Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: “România se transformă într-un paradis al infractorilor”

Ziarul de Vrancea
23 apr 2019 1416 vizualizări

Aceasta este concluzia fostului președinte al Curții Constituționale după ce legislativul a adoptat în regim de urgență modificările la codurile penale n

Modificările Codului Penal și Codului de procedură penală au fost adoptate ieri Camera Deputaților, care este Cameră decizională, următoarele etape fiind controlul de constituționalitate și promulgarea. PNL a anunțat deja, încă de marți, că va sesiza CCR. Proiectul de modificare a Codului de procedură penală a fost adoptat cu 181 de voturi “pentru” și 83 “împotrivă”, iar cel de modificare a Codului penal a fost adoptat cu 180 de voturi “pentru” și 81 “împotrivă”.

Ambele proiecte au fost dezbătute în procedură de urgență, dat fiind că ordonanțele de urgență care ar fi trebuit să pună în acord codurile cu deciziile Curții Constituționale nu au fost emise, în pofida anunțului în acest sens făcut de ministrul Justției Tudorel Toader, fapt care a provocat nemulțumiri în PSD. “Nu s-a adus nicio modificare, nici măcar o virgulă deasupra deciziilor Curții Constituționale. Astăzi s-a încheiat această procedură parlamentară. Parțial, pentru că or să atace la Curtea Constituțională niște articole declarate constituționale. Nu este niciun fel de modificare”, a declarat liderul PSD Liviu Dragnea.

Zegrean: O invitație pentru comiterea de infracțiuni

Fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean spune că modificarea Codurilor penale este “un fel de invitație pentru comiterea de infracțiuni”. În opinia acestuia, președintele Klaus Iohannis ar trebui să utilizeze cele două pârghii pe care le are la dispoziție - sesizarea Curții Constituționale și retrimiterea la Parlament pentru reexaminare. El a spus că nimeni nu poate opri opoziția să atace din nou aceste proiecte la CCR, care nu poate fi blocată să facă un nou control pe textele noi, el afirmând că au mai existat situații când și punerea de acord a fost neconstituțională și legea s-a întors la Parlament. “Cei care au făcut aceste modificări, această punere de acord, sunt aceiași care au făcut legea inițială. Mi-e greu să cred că au făcut texte mai bune decât cele pe care le-au făcut inițial și care au fost declarate neconstituționale”, a declarat Zegrean. “În afară de cei care au lucrat la lege, toată lumea spune că prin adoptarea acestor modificări România se transformă într-un paradis al infractorilor și al infracțiunilor”, afirmă fostul președinte al Curții Constituționale.

Dintre articolele controversate, Zegrean l-a amintit pe cel privind reducerea termenelor de prescripție. “Ce motiv ar fi să reducem aceste termene, care oricum au fost reduse în acești ani? Pentru ce, ca să facem pe plac cuiva?”. Concluzia sa este că modificarea Codurilor penale este o invitație la infracțiuni: “Dacă se abrogă anumite infracțini, se reduc pedepsele și se reduce termenul de prescripție pentru anumite infracțiuni, sigur că infractorii vor fi tentați să comită aceste infracțiuni. Este un fel de invitație pentru comiterea de infracțiuni”.

Iohannis a informat Comisia de la Veneția

Iohannis a afirmat că modificarea codului penal și a codului de procedură penală reprezintă un mod de legiferare cu caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție. Iohannis mai spus că Parlamentul nu și-a învățat lecția, iar majoritatea PSD a ignorat din nou deciziile Curții Constituționale, opoziția și asociațiile de magistrați. El a făcut aceste observații în cadrul întrevederii cu delegația Comisiei de la Veneția, care se află la București. “În cadrul discuțiilor, președintele României și-a exprimat nemulțumirea față de modul defectuos în care PSD legiferează, cel mai recent exemplu fiind adoptarea modificărilor la Codurile Penale. Acest mod de legiferare are un caracter extrem de nociv și creează, deliberat, instabilitate în interiorul sistemului de justiție. Președintele Klaus Iohannis a evidențiat că, deși Curtea Constituțională a României a identificat nenumărate nereguli în cele două proiecte de modificare a Codurilor Penale, Parlamentul nu și-a învățat lecția și le-a rediscutat în aceeași manieră foarte rapidă, superficială și netransparentă. Majoritatea PSD a ignorat din nou, cu bună știință, opoziția parlamentară, instituțiile, asociațiile de magistrați și chiar opinia Comisiei de la Veneția referitoare la aceste modificări”, transmite Administrația Prezidențială. Iohannis a informat Comisia de la Veneția că, din acest motiv, a decis convocarea unui referendum național, pe 26 mai, în aceeași zi a alegerilor europarlamentare.

De asemenea, Asociația Mișcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor și Asociația Forumul Judecătorilor din România au criticat modificările. Cele două asociații au avertizat că accentul este pus pe evitarea tragerii la răspundere penală a persoanelor care au săvârșit infracțiuni și subliniind că noile prevederi nu au nicio legătură cu deciziile Curții Constituționale, așa cum au susținut autorii lor.

Lider ALDE, anchetat în dosarul “furtului” de la PSD

Fostul președinte al Autorității Electorale Permanente Daniel Barbu este urmărit penal de către Direcția Națională Antocorupție (DNA) pentru “neurmărire conform legii a respectării destinației subvențiilor”, în dosarul în care trezorierul PSD, Mircea Drăghici, este cercetat pentru delapidare și utilizarea subvențiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Potrivit procurorilor, în perioada 27 mai 2017 – 27 februarie 2019, în calitate de președinte al Autorității Electorale Permanente, Barbu “nu ar fi urmărit, conform legii, destinația subvențiilor acordate formațiunilor politice”. Daniel Barbu este acuzat că “nu ar fi dispus, potrivit legii, verificări anuale pentru fiecare partid, privind respectarea prevederilor legale referitoare la venituri (inclusiv cele provenite din fonduri publice, subvenții) și ar fi stopat unele controale aflate în curs”. “Concret, printr-o adresă din data de 22.01.2019, ca urmare a unei scrisori adresate Autorității Electorale Permanente de către trezorierul unui partid (n.r. – Drăghici), în calitate de președinte al AEP, suspectul ar fi dispus în mod discreționar, oprirea controalelor inițiate prin ordine de serviciu de către directorul structurii competente, controale ce vizau respectiva formațiune politică. În dispozițiile legale nu există nicio prevedere care să permită oprirea unui control dispus de directorul structurii competente din cadrul AEP”, a transmis DNA Sursa citată precizează că, deși a luat cunoștință prin angajații AEP de “unele nereguli cu referire la utilizarea subvențiilor”, Barbu “nu a fost de acord cu solicitarea unuia dintre angajați săi de a se relua controalele suspendate din dispoziția sa”.

Daniel Barbu s-a prezentat, ieri, la sediul DNA unde a stat mai puțin de o jumătate de oră. În 2 aprilie, DNA a anunțat că, în calitate de trezorier al PSD, Drăghici și-ar fi însușit suma de 380.000 euro prin încheierea unui contract de închiriere a unui imobil, având un caracter simulat, folosind astfel suma de bani provenită din subvenții publice. Pe 22 aprilie, procurorii au transmis că au extins urmărirea penală față de trezorierul PSD pentru încă o infracțiune de delapidare. Acesta ar fi dispus scoaterea din patrimoniul partidului a unui autoturism de lux, cu o valoare de 324.800 lei, fără încasarea contravalorii acestuia la momentul înstrăinării.

Codrin Ștefănescu primește 2 milioane de euro pe un teren retrocedat ilegal

Codrin Ștefănescu, secretarul general al PSD, urmează să încaseze suma totală de 2 milioane de euro din vânzarea unui teren care a ieșit din proprietatea statului printr-o decizie de retrocedare ilegală, a scris ieri RISE Project. Potrivit sursei citate, terenul a ajuns la liderul social-democrat după un șir de tranzacții încheiate la prețuri de fațadă. Codrin Ștefănescu a vândut, la începutul acestui an, către o societate comercială din grupul Oscar Downstream – patronat de magnatul Alin Niculae – un teren aflat la periferia vestică a Capitalei. Tranzacția a fost făcută pentru suma de 2 milioane de euro, bani pe care liderul PSD urmează să îi primească în tranșe, până în ianuarie, anul viitor. Deocamdată, a încasat un sfert din această sumă, menționează RISE Project. Deși, în momentul vânzării, terenul era al lui Ștefănescu, există o hotărâre judecătorească definitivă, potrivit căreia parcela de pământ astfel înstrăinată ar fi trebuit să nu se afle în proprietatea lui, ci în cea a statului. Hotărârea e veche de opt ani, dar nicio instituție nu s-a luptat să o valorifice în sens juridic și să ceară, printr-o acțiune suplimentară în instanță, ca terenul lui Ștefănescu să revină în proprietatea comună a cetățenilor. Din cauza acestui non-combat administrativ, Ștefănescu a ajuns să încaseze astăzi, nestingherit, 2 milioane de euro din vânzarea unui bun care ar trebui să ne aparțină tuturor. Profitul net pe care secretarul general interimar al PSD îl va obține din întreaga operațiune este de 1,336 milioane de euro.

Contactat telefonic, Codrin Ștefănescu nu a răspuns la întrebări.

Bărbatul care a amenințat-o pe Emilia Șercan e ofițer de poliție

Polițiștii l-au identificat pe bărbatul care a amenințat-o pe jurnalista Emilia Șercan, el fiind ofițer de poliție, angajat al Academiei de Poliție “Alexandru Ioan Cuza” din București, au precizat ieri, surse judiciare.

Adrian George Bărbulescu a fost depistat pe raza municipiului Slatina și urma să fie adus, în calitate de suspect, la București, unde sunt puse în aplicare două mandate de percheziție.

Săptămâna trecută, ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, își arăta preocuparea față de amenințarea primită de jurnalista Emilia Șercan, ea anunțând atunci că polițiștii efectuează o anchetă în acest caz.

Candidat britanic , forțat să demisioneze după afirmații defăimătoare la adresa românilor

Ali Sadjady, un politician britanic care candida la alegerile europarlamentare, a fost forțat să demisioneze după ce a afirmat că este tentat să susțină procesul Brexit dacă acest lucru ar opri venirea hoților de buzunare români în Marea Britanie. Sadjady, fost membru al Partidului Conservator, candida la europarlamentare din partea noii formațiuni centriste Change UK. “Când aud că 70% din hoții de buzunare prinși la metroul din Londra sunt români mă cam face să vreau Brexit”, afirma Sadjady, într-un mesaj pe Twitter postat în noiembrie 2017. Pe lângă afirmațiile privind cetățenii români, politicianul a sugerat într-o serie de mesaje pe Twitter că cei care militează pentru un nou referendum pe tema Brexit “nu cred în democrație”. Marți seară, un purtător de cuvânt al formațiunii Change UK a declarat că, în urma discuțiilor, Ali Sadjady a reflectat în legătură cu mesajul inadecvat postat pe Twitter în 2017 și a fost de acord să se retragă de pe lista de potențiali candidați la europarlamentare.

Sadjady, care este și luptător de arte marțiale mixte, a demisionat în luna martie din Partidul Conservator, motivând că a luat această decizie din cauza modului în care formațiunea a gestionat procesul Brexit și a suspiciunilor de islamofobie. Politicianul, care a șters mesajele controversate, și-a cerut scuze, adăugând că va continua să susțină partidul Change UK, apreciind “pozitivitatea” formațiunii.

“Îmi cer scuze dacă am jignit pe cineva cu mesajele anterioare de pe Twitter, oricine mă cunoaște știe că nu mă reprezintă, și în fiecare zi încerc să fiu cea mai bună versiune a mea”, afirmă Sadjady, într-un comunicat.

Iohannis a acceptat miniștrii interimari

Președintele Klaus Iohannis a acceptat ieri miniștrii interimari propuși de premierul Viorica Dăncilă, astfel că Ana Birchall, Eugen Teodorovici și Radu Ștefan Oprea vor prelua temporar ministerele Justiției, Fondurilor Europene și Românilor de pretutindeni.

Șeful statului a anunțat, marți, că respinge remanierile celor trei miniștri, pentru că cele trei propuneri făcute nu sunt persoane potrivite pentru funcția de ministru. Președintele a precizat că nu ia act nici de cele trei demisii până când nu știe cu cine vor fi înlocuiți aceștia. Klaus Iohannis a declarat că a avut o discuție la telefon cu premierul Viorica Dăncilă, în care a rugat-o să vină cu alte propuneri sau cu propuneri de miniștri interimari.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.