Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: România are peste 10.000 de pensionari speciali

Ziarul de Vrancea
5 aug 2023 525 vizualizări

Numărul lor a crescut în ultima lună n cei mai mulți sunt foști magistrați

Numărul beneficiarilor de pensii de serviciu a fost, în iulie 2023, de 10.310 (plus 29 comparativ cu luna anterioară), cei mai mulți, respectiv 5.309 fiind beneficiari ai Legii privind statutul procurorilor și judecătorilor, conform datelor centralizate de Casa Națională de Pensii Publice (CNPP). În cazul acestor beneficiary s-a înregistrat și cea mai mare pensie medie de serviciu, de 21.583 lei, din care 19.662 lei cota suportată din bugetul de stat, iar 5.354 de lei din bugetul asigurărilor sociale de stat.

Potrivit CNPP, de Legea nr. 216/2015 privind acordarea pensiei de serviciu membrilor Corpului diplomatic și consular al României au beneficiat în luna iulie un număr de 728 persoane. Pensia medie era de 5.814 de lei, din care 2.546 de lei suportați de la bugetul de stat.

În ceea ce privește beneficiarii Legii 215/2015 pentru modificarea și completarea Legii 7/2006 privind statutul funcționarului public parlamentar, numărul acestora era de 716 de persoane, pensia medie ridicându-se la 5.050 de lei (2.477 de lei de la bugetul de stat).

Conform Casei Naționale de Pensii Publice, de Legea 83/2015 pentru completarea Legii 223/2007 privind statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviația civilă din România beneficiau 1.362 de pensionari, iar pensia medie se ridica la 11.506 de lei, din care 7.511 lei suportați din bugetul de stat.

Pensii de serviciu pentru beneficiari de la Curtea de Conturi s-au acordat unui număr de 548 de persoane, media fiind de 8.501 de lei, din care 2.806 de lei cota suportată din bugetul de stat. De asemenea, de Legea 130/2015 pentru completarea Legii 567/2004 privind statutul personalului auxiliar de specialitate al instanțelor judecătorești și al Parchetelor beneficiau 1.647 de pensionari, pensia medie fiind de 5.144 de lei, din care 2.464 de lei suportați din bugetul de stat.

CCR apără pensiil speciale ale magistraților

Modificările aduse legii pensiilor speciale ale procurorilor și judecătorilor nu au trecut de Curtea Constituțională. Actul normativ se întoarce în Parlament pentru modificare.

Curtea Constituțională a admis miercuri, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) în legătură cu modificările legii privind pensiile de serviciu.

„Curtea a reținut că recalcularea pensiilor de serviciu aflate în plată afectează securitatea juridică în componenta de neretroactivitate a legii. Securitatea juridică cere și impune o protecție a garanțiilor referitoare la conservarea dreptului care a fost dobândit prin emiterea deciziei de pensionare. Curtea a mai observat că partea necontributivă a pensiei de serviciu poate face parte unei impozitări distincte față de partea sa contributivă, condiționat de aplicarea acesteia tuturor categoriilor de beneficiari ai pensiilor de serviciu, fără distincție. Legea criticată introduce astfel o impozitare, însă nu stabilește cu claritate baza de impunere, ceea ce este contract exigențelor de calitate a legii”, a afirmat Marian Enache

Președintele CCR a mai precizat că instituția „a mai reținut că impozitarea nu poate avea un caracter sancționator pentru că se ajunge practic la o regândire și restructurare indirectă a însăși bazei de calcul a pensiei de serviciu”. „Ca efect al deciziei, legea se va întoarce în Parlament pentru fi pusă în acord cu decizia Curții, conform articolului 147 alineatul 2 din Constituția României. Evident că argumentația pe larg și raționamentele care fundamentează această decizie va face obiectul deciziei finale care va fi publicată în Monitorul Oficial, a completat Enache.

Reforma pensiilor speciale este jalon în PNRR. Dacă acesta nu este îndeplinit, România pierde 3,1 miliarde de euro de la UE. Pensiile speciale costă statul român în jur de 12 miliarde de lei anual.

La finalul lunii iulie, numărul pensiilor de serviciu era de 10.310. Dintre acestea, mai mult de jumătate, adică 5.309 erau ale procurorilor și judecătorilor. Pensia medie în acest caz este de 21.583 de lei, potrivit datelor publice.

Orban propune concedierea a 200.000 de bugetari și eliminarea voucherelor de vacanță

Președintele Partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a propus sâmbătă, concedierea a 200.000 de angajați din sistemul public, dar și eliminarea voucherelor de vacanță pentru bugetari, ca alternativă la creșterea taxelor și impozitelor. "Soluțiile pe care noi le susținem categoric sunt creșterea gradului de colectare, reducerea evaziunii fiscale, mai ales a evaziunii fiscale mari din zonele protejate de clientela politică. A doua soluție este creșterea vitezei de absorbție a fondurilor europene și utilizarea fondurilor europene pentru a acoperi anumite cheltuieli din cele care sunt susținute astăzi de la bugetul de stat, în special cheltuieli de investiții, și, evident, reducerea drastică a cheltuielilor bugetare. Reducerea nu înseamnă parodia lui Ciolacu cu desființarea a 200.000 de posturi vacante. Dacă sunt vacante, nu reprezintă nicio cheltuială pentru sectorul public. Nu câștigi niciun leu. Asta e praf în ochii oamenilor. Să dea afară 200.000 de angajați, nu să desființăm 200.000 de posturi vacante. Să îi dea afară pe toți sinecuriștii politici din clanurile de pradă din jurul baronilor județeni, din jurul grupurilor politice afiliate PSD și PNL, care taie frunze la câini la ora actuală în instituțiile publice. Asta da reformă. Să desființeze agenții, nu să înființeze agenții, așa cum au făcut-o", a declarat, într-o conferință de presă susținută la Botoșani, liderul Forței Dreptei.

El a adăugat că Guvernul PSD-PNL "s-a remarcat prin creșterea numărului de angajați în sectorul public". "De când au venit la putere au angajat peste 35.000 de oameni. Guvernarea PSD- PNL este guvernarea care a avut cel mai mare ritm de angajare în sectorul public lunar, aproximativ 2.000 de angajați lunar", a adăugat Orban.

Referindu-se la tichetele de vacanță, Ludovic Orban a susținut că acestea trebuie eliminate, pentru că au creat discriminare între sectorul public și cel privat. Orban a spus că banii acordați firmelor din HoReCa, prin tichetele de vacanță, nu au fost utilizați în investiții, ci "nu au făcut decât să crească tarifele". "Punctul nostru de vedere e clar. Și așa exista o discriminare profundă între mediul public și mediul privat, pentru că în sectorul public voucherele de vacanță erau acordate de la bugetul de stat, iar în sectorul privat cei mai mulți angajatori nu își mai permiteau să dea vouchere de vacanță, pentru că reprezentau cheltuieli suplimentare și, la o marjă de profit redusă, nu aveai cum să suporți aceste cheltuieli. (...) Soluția noastră este să nu se mai dea vouchere de vacanță. Gata! S-a terminat", a afirmat Orban.

Plângere penală și sesizare disciplinară pe numele judecătorului Bogdan Mateescu

Deputatul USR Stelian Ion a anunțat, vineri, că a depus o plângere penală și o sesizare disciplinară la Inspecția Judiciară în legătură cu conduita judecătorului Bogdan Mateescu, "în contextul în care instituțiile abilitate nu au avut nicio reacție cu privire la posibila săvârșire de către acesta a infracțiunii de dare de mită". "A trecut mai bine de o săptămână de când mass-media a prezentat convorbirea în care judecătorul Bogdan Mateescu, președinte al Tribunalului Vâlcea și fost președinte al Consiliului Superior al Magistraturii, îi face o propunere financiară - un post bine remunerat chiar în instituția pe care el o conduce - unei funcționare care este denunțătoare în dosarul penal al tatălui său, primar al orașului Băile Govora", a afirmat Stelian Ion.

Potrivit acestuia, "deși este evidentă încercarea de influențare a conduitei funcționarei venită chiar din partea președintelui Tribunalului Vâlcea, niciuna din instituțiile abilitate nu a avut vreo reacție". "Am decis să depun plângere penală și să sesizez Inspecția Judiciară pentru că este inadmisibil ca un fost președinte CSM, în prezent șef al Tribunalului Vâlcea, să fie implicat într-o asemenea afacere dubioasă, iar autoritățile statului să nu procedeze la anchetarea serioasă a cazului. Lipsa de reacție a instituțiilor abilitate nu poate decât să afecteze și mai mult încrederea oamenilor în sistemul judiciar. Cred cu tărie că un magistrat trebuie să fie mai presus de jocuri politice, de putere, ar trebui să se abțină a-și folosi funcția pentru rezolvarea unor situații personale și ar trebui să respecte cu scrupulozitate legea. Sper ca organele judiciare, Inspecția Judiciară și CSM să elucideze acest caz cu imparțialitate, cu același aplomb cu care au abordat alte spețe infinit mai puțin grave", a transmis deputatul USR. În opinia fostului ministru al Justiției, "ceea ce a făcut judecătorul Bogdan Mateescu reprezintă abatere disciplinară și poate fi încadrat la săvârșirea infracțiunii de dare de mită, prevăzută de art. 290 din Codul penal".

Stelian Ion a amintit, totodată, că Bogdan Mateescu a fost, în luna iunie, la rotația guvernamentală, propunerea inițială a PNL pentru postul de ministru al Justiției.

Neamț: Turiștii rătăciți pe munte, găsiți de salvamontiști în albia unui torent secat

Cei patru turiști care erau căutați de salvamontiști din Neamț după ce s-au rătăcit pe munte au fost găsiți în albia unui torent secat, ei fiind ajutați să ajungă în stațiunea Durău. Potrivit Salvamont România, echipa de intervenție a ajuns în zona unde a fost făcută localizarea și în albia unui torent secat a găsit grupul de turiști, din Constanta.

Salvamontiștii i-au ghidat și dus pe aceștia în siguranță până în stațiunea Durău.

Bărbat, reținut pentru agresiune sexuală în cazul fetiței de 11 ani dispărute

Un bărbat în vârstă de aproximativ 50 de ani, care a recunoscut că fetița de 11 ani din Ilfov a cărei dispariție fusese anunțată prin mesaje Ro-Alert, se afla la locuința sa, a fost reținut, fiind acuzat de agresiune sexuală. Ulterior, el a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Potrivit unor surse judiciare, el a declarat că nu va contesta măsura.

Procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1 au anunțat, sâmbătă, că au început urmărire penală față de bărbatul care vineri a anunțat autoritățile că fetița de 11 ani, dată dispărută inclusiv prin mesaje Ro-Alert, se află la locuința sa. Bărbatul, care are aproximativ 50 de ani, este acuzat de agresiune sexuală.

”S-a reținut că la data de 4.08.2023, în intervalul orar 11:00-18:50, inculpatul a luat-o pe persoana vătămată minoră, dată în urmărire ca urmare a dispariției sale, la locuința sa din municipiul București, sector 1, perioadă în care a întreținut acte de natură sexuală prin aceea că a atins-o și mângâiat-o în zonele intime, anume pe sâni, picioare, fese și spate, respectiv că a sărutat-o pe gât”, au informat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1.

Surse judiciare au declarat pentru Neews.ro că bărbatul deține o tarabă în Sectorul 1, la care vinde diverse bunuri. Copila dată dispărută s-a apropiat de el, pentru a vedea ce vinde, iar astfel, bărbatul a luat-o și a dus-o la el acasă. După apariția mesajelor care anunțau dispariția fetiței, bărbatul a anunțat că minora se afla la locuința lui.

A murit scriitorul George Cușnarencu, unul dintre importanții prozatori ai Generației ’80

George Cușnarencu, unul dintre importanții prozatori ai Generației ’80, Desant, a murit la vârsta de 72 de ani, a anunțat Uniunea Scriitorilor din România. George Cușnarencu s-a născut în 1951 la Dorohoi, în județul Botoșani.

A absolvit Facultatea de Limba și Literatura Română a Universității din București, în anul 1977. Ca student, a frecventat cenaclul Junimea (care funcționa în cadrul Facultății de Limba și Literatura Română sub conducerea profesorului și criticului Ovid S. Crohmălniceanu) și a participat la cunoscuta antologie Desant 83 a acestui cenaclu. A debutat în volum cu proză scurtă, Tratat de apărare permanentă, în anul 1983.

A publicat mai multe romane, printre care: „Tangoul memoriei”, „Dodecaedru”, „Ultimul Isus”, „magnificul”, „Călătoria Luceafărului”, „Requiem”, „Trandafirul Tăcerii Depline”, „Săptămâna Patimilor”, „Piața Aristotel”, „Colonia Penitenciară Oranj”. Ca ziarist, a lucrat multă vreme în calitate de redactor-șef al revistei de popularizare științifică Magazin. George Cușnarencu a primit Premiul de Debut al Uniunii Scriitorilor din România, în anul 1984, și Premiul „Ion Creangă” al Academiei Române, în anul 1993.

Sibiu: Tânăr de 23 de ani, omorât pe o stradă din municipiu

Un bărbat în vârstă de 56 de ani a fost reținut, el fiind bănuit că l-ar fi omorât, sâmbătă seara, pe un tânăr în vârstă de 23 de ani, în fața unui imobil din municipiul Sibiu, informează Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Sibiu.

"La data de 05.08.2023, în jurul orei 22,00, prin apel 112, I.P.J. Sibiu a fost sesizat cu privire la faptul că o persoană de sex masculin ar fi decedată și ar prezenta leziuni în zona capului, în fața unui imobil din municipiul Sibiu. La fața locului s-au deplasat polițiști de investigații criminale, criminaliști, precum și medic legist din cadrul Serviciului de Medicină Legală Sibiu, constatându-se că este vorba despre un tânăr în vârstă de 23 de ani, din municipiul Sibiu", se arată în comunicatul IPJ Sibiu. Potrivit sursei citate, "întrucât în urma examinării sumare a cadavrului s-a conturat suspiciunea rezonabilă că decesul ar fi survenit ca urmare a comiterii unei fapte cu violență, cercetările au fost preluate de Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de omor, iar din primele investigații efectuate de către polițiști, sub coordonarea procurorului de caz, a fost identificat și prins un bărbat în vârstă de 56 de ani, din municipiul Sibiu, bănuit că ar fi comis fapta pe fondul unui conflict spontan cu victima".

Cadavrul unei fetițe, găsit într-un parc din Mangalia

Cadavrul unei fetițe de 12 ani a fost găsit, duminică, într-un parc din Mangalia, pe trupul neînsuflețit fiind observate urme de violență. Polițiștii și procurorii au deschis o anchetă.

”La data de 6 august a.c., în jurul orei 05.30, polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia au fost sesizați cu privire la faptul că, într-un parc din municipiul Mangalia, se află cadavrul unei persoane de sex femeiesc. Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că cele sesizate se confirmă”, a anunțat Inspectoratul de Poliție Județean Constanța. Potrivit sursei citate, cadavrul prezenta urme de violență.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.