Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Reorganizarea administrativă ajunge în Parlament

Ziarul de Vrancea
3 mai 2023 738 vizualizări

Deputatul Tudor Benga a depus un proiect care stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune

Deputatul Tudor Benga a anunțat că a depus în Parlament, miercuri, un proiect de lege pentru reoganizarea administrativă a țării, care stabilește 12 județe, praguri de 10.000 de locuitori pentru orașe și 5.000 pentru comune. „Am introdus azi în circuitul legislativ un proiect de lege vizând reforma administrativ-teritorială, mai exact o viziune cuprinzând trei puncte centrale ale acestui subiect extrem de spinos: comasarea județelor, pragurile minime de populație ale comunelor și orașelor, și accesul la servicii publice în localitățile unde primăriile ar fi comasate”, a scris Tudor Benga pe pagina sa de Facebook.

Deputatul precizează că este un subiect foarte sensibil de care toată clasa politică fuge „și mai ales coaliția PSD-PNL-UDMR care ține țara baronizata plecând fix de la fragmentarea administrativă excesivă a României”. „Și tocmai fiindcă actuala coaliție fuge de dezbaterea parlamentară a tuturor temelor mari de reformă a statului cred că e necesar aducem aceste teme în circuitul legislativ pentru a vedea exact și pozițiile CES-ului și ale CL-ului și ale Guvernului și ale partidelor și ale tuturor actorilor instituționali implicați. Viziunea pe care o propun pleacă de la nevoia imperioasa de reduce fragmentarea administrativă a țării și implicit risipa bugetara aferentă, de a eficientiza absorbția fondurilor europene, și de a avea localități capabile să se autosustina și să livreze servicii publice de calitate cetățenilor fără a fi veșnic cu căciula în mână la ușa guvernului și șefilor de partid”, subliniază Benga.

Deputatul Tudor Benga precizează că a propus o viziune de comasare județelor care să respecte identitățile tradiționale ale celor zece mari regiuni istorice ale țării, dar totodată și fluxurile umane, economice și logistice ale României de azi. „Voi reveni mai în detaliu atât la logica pragurilor (5.000 la comune și 10.000 la orașe) cât și a comasării județelor (12 la număr) zilele următoare însă așa cum am spus-o de nenumărate ori consider că România nu își poate îndeplini potențialul de dezvoltare fără o reformă profundă a statului, iar cea administrativ-teritoriala este una dintre cele mai importante”, încheie deputatul.

Camera de Comerț și Industrie a României (CCIR) și mai multe organizații patronale cu sute de membri cer autorităților reorganizarea teritorial-administrativă a țării pentru reducerea aparatului birocratic. Principalele măsuri cerute sunt: reducerea de la 41 (plus București) la 15 a numărului de județe, redefinirea noțiunii de comună ca localitate cu cel puțin 5.000 de locuitori, redefinirea noțiunii de oraș ca localitate cu cel puțin 10.000 de locuitori, respectiv, toate instituțiile publice deconcentrate să fie regrupate sub această nouă formă administrativă.

Sondaj: Trei din patru români nu vor ca Maia Sandu să candideze la Cotroceni

n ar trebui România să ajute Republica Moldova cu trupe în cazul unei invazii a Rusiei?

Jumătate dintre români ar vota împotriva unirii României cu Republica Moldova dacă mâine s-ar organiza un referendum pe această temă, în timp ce 40% consideră că Chișinăul nu ar trebui să fie acceptat în NATO, arată un sondaj Avangarde. Conform aceluiași sondaj, aproape 40% dintre cei care au răspuns au o părere bună despre președinta Maia Sandu, însă 76% dintre ei consideră că o candidatură a acesteia la președinția României nu ar fi o idee bună.

57% dintre cei intervievați spun că percep neutru Republica Moldova, 31% mai degrabă pozitiv, 9% mai degrabă negativ și 3% nu știu sau nu răspund, iar întrebați dacă la un moment dat, în viitor, România ar trebui să se unească cu Republica Moldova, 54% spun „nu” și numai 33% răspund cu „da”, în timp ce 13% nu pot aprecia.

Dacă mâine s-ar organiza un referendum pentru unirea cu Republica Moldova, 50% dintre români ar vota „împotrivă”, 31% „pentru”, 13% nu sunt hotărâți, iar 6% nu răspund.

Legat de o acceptare „de urgență” a Republicii Moldova în NATO, 40% consideră că nu ar trebui să se întâmple asta, 31% răspund cu „da”, iar 29% nu pot aprecia sau nu răspund. În schimb, 41% dintre cei intervievați cred că Republica Moldova ar trebui să fie acceptată de urgență în UE, 39% răspund cu „nu”, iar 29% nu pot aprecia/nu răspund.

Peste jumătate dintre românii care au răspuns sondajului sunt de părere că în cazul unei invazii militare a Rusiei în Republica Moldova România nu ar trebui să ajute cu trupe Chișinăul. În schimb, 48% consideră că Chișinăul ar trebui ajutat cu tehnică militară, iar 35% cred că nu ar trebui acordat un astfel de ajutor. Același sondaj arată că 38% dintre români au o părere bună despre președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, 2% spun că au o părere foarte bună, 19% au o părere proastă, 2% foarte proastă, iar 36% declară că nu au nicio părere sau că nu știu cine este Maia Sandu.

Despre o candidatură a Maiei Sandu la Președinția României, 76% nu cred că ar fi o variantă bună, doar 5% spun că ar fi o variantă bună, iar restul nu știu sau nu răspund.

În ceea ce privește orientarea Republicii Moldovei între Occident și Rusia, cei mai mulți români cred că țara este împărțită jumătate, jumătate.

Sondajul a fost realizat de Avangarde în perioada 26 – 29 aprilie, pe un eșantion de 850 de subiecți, prin metoda interviului telefonic, având o marjă de eroare de 3,4%.

Barcă răsturnată în râul Mureș: O nouă zi de căutări

Căutările celor doi adulți și doi copii în râul Mureș, dați dispăruți, după ce duminică seară barca în care se aflau s-a răsturnat, au fost reluate joi.  Căutările au loc în zona localității Periam din județul Timiș, unde barca s-a răsturnat.

 ”Pentru misiunea de căutare-salvare a celor 4 persoane dispărute în urma răsturnării cu barca în râul Mureș, intervin astăzi 25 pompieri din Timiș și Arad, împreună cu 5 scafandri cu: 2 autospeciale de serviciu, 8 autospeciale de primă intervenție și comandă; 11 bărci; o ambulanță SAJ” a transmis ieri ISU Timiș.

 Barca în care se aflau 12 persoane s-a răsturnat, duminică seară, în râul Mureș, în zona localității Periam Port din județul Timiș. Șapte persoane au reușit să se salveze, iar un copil de 3 ani a fost declarat decedat. Alte patru persoane, doi copii și doi adulți, sunt căutate încă de pompieri și scafandri. Conducătorul bărcii a fost reținut pentru 24 de ore, însă a fost eliberat, el fiind cercetat în libertate pentru ucidere din culpă. Barca lui nu era înmatriculată și el nu deținea certificat de conducere a ambarcațiunii. De asemenea, bărbatul consumase alcool.

Vaslui: Femeie decedată după ce a fost lovită de o căruță

O femeie în vârstă de 83 de ani a decedat, miercuri seara, după ce a fost lovită de o căruță, pe DC 45, în localitatea Târzii, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Vaslui.

Potrivit primelor cercetări efectuate de polițiștii rutieri, femeia se deplasa pe partea stângă a drumului, când a fost acroșată de vehiculul cu tracțiune animală care fusese scăpat de sub control de căruțașul aflat în stare avansată de ebrietate.

"Un vehicul cu tracțiune animală care se deplasa, în galop, pe un drum în pantă, ar fi acroșat o femeie, în vârstă de 83 de ani, din localitatea Târzii, care se deplasa pe partea stângă a drumului comunal. În urma evenimentului rutier, a rezultat decesul persoanei vătămate. În momentul producerii evenimentului, în vehicul nu se afla nicio persoană. Premergător producerii evenimentului, conducătorul vehiculului cu tracțiune animală, un bărbat în vârstă de 51 de ani, din Târzii, ar fi scăpat de sub control vehiculul. Bărbatul a fost testat alcoolscopic, rezultatul fiind 0.95 mg/l alcool pur în aerul expirat", a declarat purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui, Bogdan Gheorghiță.

În cauză, a fost întocmit dosar penal pentru ucidere din culpă.

Un proiect de 10 milioane de euro în domeniul inteligenței artificiale, implementat de UBB Cluj

Universitatea „Babeș-Bolyai” (UBB) din Cluj-Napoca va implementa un proiect din domeniul inteligenței artificiale, cu un buget de 10 milioane de euro, care își propune crearea unor programe interdisciplinare inovative în conturarea expertizei AI necesare în prezent în mediul industrial, relatează Agerpres.

„Universitatea «Babeș-Bolyai» din Cluj-Napoca va implementa ca membru al unui consorțiu format din 17 institute de cercetare, parteneri industriali și universități de top din Europa, un proiect european de mare anvergură în domeniul Inteligenței Artificiale (AI). Proiectul Artificial Intelligence for Connected Industries (AI4CI) își propune crearea unor programe interdisciplinare inovative în conturarea expertizei AI necesare în prezent în mediul industrial pentru abordarea provocărilor și fructificarea oportunităților generate de folosirea inteligenței artificiale în sisteme și echipamente conectate. Sunt vizate aplicații verticale AI4CI de mare impact pentru sisteme industriale automate, sisteme IIoT (Industrial Internet of Things) și vehicule autonome conectate”, se arată într-un comunicat transmis, joi, de UBB.

Potrivit sursei citate, misiunea proiectului AI4CI se aliniază astfel strategiei europene pe IA, care identifică dezvoltarea inteligenței artificiale în contextul industrial ca pas critic în atingerea obiectivului UE de a deveni lider în Inteligența Artificială.

„Proiectul AI4CI va fi implementat în următorii 4 ani și are un buget total de 10 milioane euro. Programul dezvoltat de AI4CI va asigura o pregătire de elită a viitorilor specialiști în inteligența artificială, un domeniu cu o evoluție remarcabilă și dezvoltare rapidă”, se mai arată în comunicat.

Proiectul va contribui la acoperirea nevoilor companiilor și antreprenorilor, precum și la maximizarea potențialului centrelor de cercetare și hub-urilor de inovare digitală.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.