Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Recursul compensatoriu are zilele numărate

Ziarul de Vrancea
1 dec 2019 1776 vizualizări

Guvernul Orban ar putea să-și asume răspunderea pe corectarea legii care a scos mii de infractori din închisori înainte de termen n efectele abrogării nu se vor resimți imediat

Guvernul Orban își va asuma răspunderea, în această săptămână, pe recursul compensatoriu și pe prorogarea pensionării anticipate a magistraților, a anunțat ieri Raluca Turcan, la finalul ședinței Biroului Politic Național al PNL. “Această corectare a legislației pe Justiție este necesară cât mai urgent pentru a nu bloca sistemul judiciar. În plus, este cerută și de raportul MCV. Există un acord scris al CSM în legătură cu aceste prorogări. În ce privește recursul compensatoriu, motivarea este dată de creșterea ratei de recidivă a celor eliberați. Știm că el reprezintă lege penală mai favorabilă, dar este important ca, pentru viitor, să prioritizăm siguranța oamenilor”, a anunțat Turcan, pe Facebook. De asemenea, potrivit vicepremierului liberal, ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, se va deplasa la CEDO pentru a prezenta situația din România. “În bugetul pe anul viitor vom prevedea bani pentru brățări electronice, ocuparea posturilor vacante la Autoritatea Națională a Penitenciarelor, personal de probațiune, dar și pentru construirea unui penitenciar”, a mai spus ea.

Cine nu va mai beneficia de recursul compensatoriu

Ulterior, premierul Ludovic Orban a anunțat că a cerut acordul BPN al PNL pentru angajarea răspunderii Guvernului pe două teme: una legată de justiție și cealaltă de abrogarea prevederilor nocive pentru economie din Ordonanța 114. El a precizat însă că abrogarea legii privind recursul compensatoriu nu înseamnă că din momentul abrogării nu mai beneficiază nimeni de prevederile legii recursului compensatoriu. “Fiind sub incidența legii penale celei mai favorabile, abrogarea recursului compensatoriu va genera efecte doar pentru viitor, vor beneficia în continuare de prevederile fostei legi nu numai cei care se află astăzi în detenție, ci și cei care sunt judecați astăzi și cei care au comis fapte până la momentul abrogării. Este indispensabilă abrogarea cât mai rapidă a prevederilor legii privind recursul compensatoriu pentru că asta nu va genera efecte, repet, decât cei care urmează să comită fapte care ar putea atrage condamnarea lor de către instanță”, a precizat Orban.

El a menționat că pensionarea anticipată a magistraților va duce la dispariția din sistem a aproximativ 2.700 de magistrați, iar asta înseamnă că în ceea ce privște completele de judecată există un risc major ca foarte multe procese să se reia de la început și mai ales să se limiteze accesul cetățenilor la actul de justiție. “În cazul în care Parlamentul nu votează proiectul de lege inițiat de PNL privind abrogarea recursului compensatoriu, vom include în proiectul de lege pe care ne vom angaja răspunderea și abrogarea recursului compensatoriu”, a explicat Orban.

PSD vrea să fure startul

PSD vrea să le-o ia înainte liberalilor și au pus ieri, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților, în regim de urgență, legile care prevăd abrogarea recursului compensatoriu, anularea pensiilor speciale, alegerea președinților de consilii județene și eliminarea supraaccizei. Decizia a fost luată în Biroul Permanent condus de social-democratul Marcel Ciolacu și a venit la puțin timp după ce PNL a anunțat că Guvernul își va asuma răspunderea în această săptămână pe un pachet de legi privind justiția, între care și cea de abrogare a recursului compensatoriu.

Korodi: Recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat

Liderul deputaților UDMR, Attila Korodi, a spus, ieri, la RFI, că decizia UDMR de a vota legea recursului compensatoriu nu a fost solid fundamentată, iar documentul trebuie corectat acum în Parlament, unde procedurile sunt foarte înaintate. “Recursul compensatoriu în forma actuală trebuie abrogat, numai că dezbaterea care trebuie dusă la bun sfârșit este aceea că o simplă abrogare creează o lipsă de abordare juridică a problematicii totale. Trebuie să vină din partea Ministerului Justiției sau a specialiștilor o strategie și un text de lege, care înlocuiește actualul act normativ și nu lasă un gol în procedurile juridice care privesc această speță”, a afirmat el.

Atenționat că UDMR a votat alături de PSD și ALDE legea recursului compensatoriu, care a eliberat mai devreme zeci de mii de deținuți din închisori, Attila Korodi a replicat că “a fost o decizie care în analiza noastră de atunci nu a semnalat foarte multe hibe pe care le are această lege”. Întrebat dacă regretă că UDMR a susținut recursul compensatoriu, deputatul a răspuns: “Dacă mă gândesc către trecut, da, nu a fost o decizie solid fundamentată și atunci trebuie să aducem corecturi, trebuie să fie corectată, printr-o înlocuire totală a procedurilor pe această speță”.

Tudorel Toader nici usturoi n-a mâncat, nici infractori n-a eliberat

n într-o scrisoare adresată Comisiei de la Veneția, fostul ministru pozează într-un apărător al justiției

Fostul ministru al Justiției Tudorel Toader a transmis o scrisoare Comisiei de la Veneția în care aruncă vina pe “alții” pentru situația sistemului judiciar din timpul mandatului său. În epistolă, el arată că circulă informația potrivit căreia guvernul ar intenționa să-l revoce din calitatatea de membru al Comisiei. În scrisoarea care a fost publicată pe Facebook, Toader nu-și asumă niciuna dintre modificările controversate ale legilor privind sistemul judiciar, lăudându-se că a făcut totul să le oprească. Fostul ministru susține că a refuzat să dea ordonanță pe amnistie și grațiere, că ministerul condus de el nu a fost de acord cu recursul compensatoriu, precum și că a refuzat să promoveze ordonanțe de urgență vizând modificările codurilor penale și completurile de 5 judecători. Domnule Președinte, prin aceste câteva exemple, dintr-o dinamică legislativă plină de interese, suprapuneri de competențe și controverse; reafirmând faptul că îmi asum tot ceea ce am făcut sau nu am făcut eu în domeniul justiției; reafirmând faptul că nu îmi asum nimic din ceea ce au făcut sau nu au făcut alții, în același domeniu; după 10 ani de judecător constituțional, șapte ani de agent de legătură al Curții Constituționale la Comisie; având calitatea de membru titular al acesteia; indiferent de calea de urmat, voi rămâne atașat valorilor constituționale promovate de către Comisie”, arată Toader în scrisoarea lui către Comisia de la Veneția.

“Nu pare să își amintească rolul distructiv al «ievaluărilor» sale”

Iritat că Tudorel Toader se laudă în scrisoarea trimisă Comisiei de la Veneția, deputatul PNL Ovidiu Raetchi propune ca românii să informeze acest for despre părerea lor în ceea ce-l privește pe fostul ministru. Am o propunere: haideți să îi arătăm lui Tudorel Toader și, pe de altă parte, să demonstrăm Comisiei de la Veneția ce credem despre mandatul pe care fostul «ievaluator» neobosit și-l laudă acum singur și să îi trimitem și noi mesaje domnului Gianni Buquicchio! Adresa e publică: venice@coe.int . După ce a urmat tacticos direcțiile trasate de Dragnea - de adaptare a legilor justiției la interesele actualului tinichigiu de la Rahova, domnul Tudorel Toader se teme azi că va fi revocat din Comisia de la Veneția și rescrie istoria ultimilor ani, pictându-se singur în reformist. Pierdut, probabil, în «dinamica legislativă plină de interese, competențe și controverse», nu pare să își amintească rolul distructiv al «ievaluărilor» sale atat de partinice”, a scris, ieri, Raetchi pe Facebook.

Mihai Tudose a demisionat din Pro România

Fostul premier Mihai Tudose a demisionat, ieri, din Pro România.

El și-a postat pe Facebook cererea de demisie, cu mesajul “Doar atât. Deocamdată.....”. În cerere, el solicită filialei Brăila să ia act de demisia sa din calitatea de membru al Pro România. “Motivele acestui act, și anume totalul dezacord cu deciziile conducerii centrale, fiind de notorietate, nu le mai detaliez”, scrie Tudose în cererea de demisie.

Colectiv: Procurorii cer 15 ani închisoare pentru doi pompieri

DNA a solicitat ieri, la Tribunalul București, condamnarea pompierilor Antonina Radu și George Petrică Matei la pedepse de câte 15 ani închisoare în dosarul Colectiv, aceștia fiind acuzați că au permis funcționarea clubului, deși știau că localul nu deține aviz de securitate la incendiu. Reprezentantul DNA a solicitat ca cei doi pompieri să fie condamnați pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave și uzurpare de calități oficiale, urmând ca pedepsele să fie orientate spre maximul prevăzut de legea penală, care este de 15 ani. Potrivit DNA, în perioada septembrie 2014 - 30 octombrie 2015, cei doi ofițeri ISU, în timp ce se aflau în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu bună știință, nu și-au îndeplinit obligațiile, deși au luat cunoștință și au constatat că acel club din București desfășura activități specifice fără a deține aviz/autorizație de securitate la incendiu. Procurorii au reținut că cei doi au permis funcționarea în continuare a societății în condițiile constatate și nu au întreprins nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, fiind astfel cauzată vătămarea drepturilor și intereselor legitime ale unor persoane fizice prin permanenta punere în pericol a vieții, sănătății, integrității corporale a acestora și a angajaților care s-au aflat în incinta clubului Colectiv. Potrivit procurorilor, deși au făcut mai multe deplasări la clubul Colectiv, Antonina Radu și George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej și nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca această societate să fie luată în evidență de către ISU București pentru că funcționa fără aviz/autorizație de securitate la incendiu, așa cum erau obligați de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Primele zile din această săptămână vor aduce, la nivel național, o vreme rece, mai ales în cursul nopților când valorile termice vor fi, în general, negative, însă după data de 7 decembrie regimul termic va trece printr-un proces de încălzire, iar precipitațiile își fac apariția începând din 10 decembrie, se arată în prognoza publicată ieri de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), valabilă pentru perioada 2 - 15 decembrie.

În Moldova, primele zile ale intervalului vor fi caracterizate de o vreme relativ rece, cu temperaturi maxime de 2 - 5 grade, respectiv minime între -5 și -3 grade. Încălzirea vremii din perioada 7-10 decembrie va determina înregistrarea unui ecart mediu diurn de 5 - 8 grade și nocturn de la -2 la două grade. Ulterior, temperatura va avea variații de la o zi la alta, iar prognoza indică situarea acestora în jurul sau chiar peste cele normale în a doua decadă a lunii decembrie. La începutul intervalului vor fi mai ales ninsori și lapoviță, apoi probabilitatea de apariție a precipitațiilor slabe cantitativ va fi din nou în creștere începând cu data de 10 decembrie.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.