Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Profesoară din Cluj despăgubită cu 30.000 de lei pentru bullying din partea elevilor

Ziarul de Vrancea
11 ian 2023 760 vizualizări

Elevii au postat o caricatură cu cadrul didactic pe rețelele sociale n părinții copiilor s-au apărat susținând în instanță că odraslele lor au plătit deja scump pentru că au râs de profesoară

O profesoară din Cluj Napoca va primi despăgubiri din partea părinților a doi copii care au denigrat-o pe Internet.

Profesoara i-a dat în judecată pe cei doi copii și a cerut 50.000 de lei drept draune morale. Femeia a reclamat faptul că înaintea începerii anului școlar 2018-2019 un elev dintr-o clasă la care era profesoară și dirigintă, clasa a VII-a, a postat o caricatură a sa pe un grup de Whatsapp, apoi a folosit-o ca imagine de grup, iar apoi a distribuit-o și pe Facebook. Fapta s-a repetat în decembrie 2018 cu o altă imagine, notează Clujjust.ro.

Un al doilea elev, în 2019, a creat o pagină de Facebook cu numele profesoarei, iar la poza de profil a folosit imaginea realizată de primul elev. Mama celui de-al doilea elev a solicitat respingerea acțiunei profesoarei ca fiind nefondată, recunoscând că elevul a creat pagina de Facebook, dar că a doua zi a șters contul. Mai mult, mama elevului a susținut că el a fost deja pedepsit, pentru că i s-a scăzut nota la purtare și că incidentul a fost traumatizant și pentru el. Ea a povestit că după incident, profesoara a chemat un polițist la școală, iar agentul de poliție i-a spus copilului că “Mama ta va merge la închisoare pentru ce ai făcut”, lucru care s-a dovedit a fi traumatizant pentru el și că merge la psiholog pentru că are atacuri de panică. Și mama primului elev a respins acțiunea profesoarei, susținând că băiatul ei este un elev excepțional și că “prin priceperea sa la tehnologie a fotoshopat (photoshopat - n.red.) o poză în spirit de glumă, în condițiile în care porecla reclamantei în școală, de peste 30 de ani, este de notorietate și toată lumea așa o identifică”.

Judecătorul a criticat atitudinea părinților, punctând că pe alocuri au mințit în apărările lor.

“Prin urmare, câtă vreme minorii au săvârșit o faptă cu caracter ilicit, care a adus atingere onoarei și reputației reclamantei, iar în speță nu s-a dovedit faptul că părinții minorilor ar fi exonerați de răspundere civilă, urmează că sunt îndeplinite toate cerințele legii prevăzute pentru angajarea răspunderii civile delictuale a acestora, iar instanță apreciază că modalitatea optimă de reparare a prejudiciului cauzat reclamantei constă, atât din plata unor despăgubiri, cât și din prezentarea publică de scuze, motiv pentru care va dispune în acest sens și, în consecință, va obliga pârâții să achite reclamantei suma de 30.000 lei, cu titlu de despăgubiri și, totodată, va obliga pârâții la publicarea, pe cheltuială proprie, a prezenței hotărâri într-un cotidian local de largă audiență”, a hotărât instanța

Premieră: Bărbat condamnat la închisoare pentru că a lovit cu palma posteriorul unei tinere

Un bărbat din Neamț va sta zece luni după gratii pentru că a lovit cu palma, cu toată forța, posteriorul unei tinere. Incidentul s-a petrecut pe o stradă, din Suceava în iunie 2021, iar alte patru femei au fost martore.

Agresorul, în vârstă de 46 de ani, a fost trimis în judecată pentru loviri sau alte violențe și tulburarea liniștii și ordinii publice. „Lupu Viorel a venit în dreptul lor și după ce a făcut niște comentarii cu privire la grup, s-a auzit un sunet ca o pocnitură, o palmă, persoana vătămată S. N. menționând că inculpatul a lovit-o peste partea stângă a posteriorului”, se arată în hotărârea pronunțată de Judecătoria Suceava, citată de Monitorul de Suceava. „Inculpatul a lovit-o pe persoana vătămată peste zona dorsală cu un gest extrem de violent, iar apoi a intrat într-o sală de jocuri din apropiere, râzând. Toate cele patru femei care au asistat la gest s-au arătat indignate, șocate, bulversate de gestul inculpatului. Martorul T.L.L. a declarat, de altfel, că a simțit și teamă, având în vedere că erau singure pe stradă și li se putea întâmpla și lor ceva asemănător”, se arată în hotărârea Judecătoriei Suceava.

Bărbatul mai fusese condamnat în trecut pentru două infracțiuni de viol. Autorul și-a recunoscut faptele, dar nu s-a prezentat la proces. Acum, pe lângă cele 10 luni de detenție, el trebuie să-i plătească victimei și despăgubiri, în valoare de 7.500 de lei. Decizia magistraților suceveni nu este definitivă.

Mai are rost să te vaccinezi acum împotriva gripei sau este târziu?

​România se află în vârful valului de infecții respiratorii din acest sezon rece, camerele de gardă ale spitalelor și cabinetele medicilor de familie sunt în fiecare zi asaltate de pacienți, iar autoritățile au declarat stare de alertă epidemică, din cauza numărului mare de cazuri de gripă. Gripa poate fi prevenită prin vaccinare. Întrebarea pe care și-o pun însă mulți în acest moment este dacă mai are rost să se vaccineze acum împotriva gripei sau este prea târziu pentru acest sezon.

Răspunsul este „categoric da” pentru vaccinare, a declarat pentru site-ul HotNews.ro dr. Adrian Marinescu, medic primar infecționist și directorul medical al Institutului de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș din București.

„Sigur că ideal din punct de vedere epidemiologic este să faci vaccinarea mai devreme și să nu ajungi în punctul în care să vorbești despre epidemie sau despre stare de alertă epidemică. Dar nici nu putem să dăm timpul înapoi”, spune Adrian Marinescu.

Ce putem face însă acum? „Oricine ar trebui să se vaccineze împotriva gripei - mă refer la cei care nu au făcut-o încă în acest sezon rece - indiferent dacă fac sau nu parte din categoriile vulnerabile”, este sfatul directorului medical al Institutului Matei Balș.

În principiu, între 10 și 14 zile de la administrare, vaccinul va avea efectul scontat - va produce cantitatea suficentă de anticorpi, care te protejează împotriva infectării cu virusul gripal, explică Adrian Marinescu. „Dar evident că, după ce mă vaccinez, în următoarele zile deja încep să am o protecție”, adaugă medicul.

Având în vedere că suntem în pragul unei epidemii de gripă, medicii recomandă și purtarea măștii în primele 10-14 zile după imunizare, până când se formează cantitatea suficientă de anticorpi care să protejeze de gripă.

Declarațiile unui stareț: “Aveți grijă pe cine votați”

Într-o predică ținută pe data de 1 ianuarie, părintele Stoica de la Mănăstirea Sădinca, din județul Sibiu, a făcut câteva afirmații, care, după ce au ajuns în spațiul public, au determinat Mitropolia Ardealului să-l oprească de la a mai sluji pentru o perioadă de timp, informează Turnul Sfatului.

Părintele David Stoica a vorbit despre prețul utilităților și i-a avertizat pe enoriași să plătească pomelnicele, în caz contrar el nemaifiind de acord să pomenească numele în continuare. De asemenea, el a confundat pentru câteva secunde papa cu patriarhul.

“Să aveți grijă ce votați și pe cine votați. Fiindcă noi ieri, dacă nu mergeam să plătim curentul era tăiat. Îți pune câte 36 de milioane de lei curentul, no, plătește. Cine? Cât s-a strâns astăzi? Mi-a dat careva? Nu. Care mi-a dat cununa anului, da. Și vreau să spun că cine nu plătește cununa anului nu-l mai pomenesc, la revederci”, a spus părintele Stoica în timpul slujbei.

Mitropolia Ardealului susține că părintele Stoica se află sub tratament, fiind bolnav de cancer, acesta putând fi unul din motivele pentru care discursul său a fost incoerent.

“Cele afirmate de către ierom. David Stoica au fost făcute în nume personal; ele nu reprezintă punctul de vedere al Bisericii Ortodoxe Române, fiind contrare practicii liturgice a Bisericii;

Declarațiile ierom. David Stoica au fost făcute pe fondul stării sale de suferință, a tratamentului medicamentos oncologic pe care-l urmează”, anunță Biroul de presă al Arhiepiscopiei Sibiului, aflată în subordinea Mitropoliei Ardealului.

A murit cel mai cunoscut impresar român din anii ‘90

Aurel Mitran, unul dintre cei mai importanți impresari și producători de spectacole, manager al Holograf, Iris, Compact, Nicu Alifantis, Alexandru Andrieș, Laura Stoica, a murit. Artiști și oameni din industrie i-au adus omagii.

Nicu Alifantis a scris pe Facebook: “Nu credeam vreodată că voi ajunge să spun, a încetat din viață Aurel Mitran. Drum lin, prietene. Dumnezeu să te odihnească și să te aibă în paza Sa. Mulțumesc pentru tot, Aurel!”.

“Pe Aurel Mitran l-am cunoscut în 1974 la Buzău, la unitatea de transmisiuni 01671, unde am făcut armata împreună. În 1979 ne-am reîntalnit la Teatrul Mic și de-atunci ne-am clădit împreună carierele, eu de muzician, el de impresar, mergând umăr la umăr. Am colaborat realizând spectacole, turnee și evenimente, prin care am încercat să facem ceva deosebit de fiecare dată, ceva care să rămână în conțtiința publicului. “Balada cotidiană” la Teatrul Foarte Mic (cel mai longeviv ciclu de spectacole și turnee prin țară, peste 500 de reprezentații în aproape 5 ani), recitalurile “Nicu Alifantis și invitații săi” de la Teatrul Mic (concerte unplugged, în vremea când nu se inventase acest termen, alături de numeroși artiști de valoare precum Valeriu Sterian, Alexandru Andrieș, Dan Bădulescu) recitalul de la Sala Polivalenta București din 1988”, povestea Nicu Alifantis.

Aurel Mitran i-a fost alături artistului “la realizarea albumelor “Piața Romană nr.9”, “Risipitorul de iubire”, “Voiaj”, “Nichita”, “Ia toji baladist”, “Neuitatele femei”, “Șah-mat”, Simphonicu”, “Cântece de șemineu”, “Mozaic”, dar și la fondarea grupului “Zan” și turneele cu acesta. El este initiatorul proiectului cu “Cei patru corifei…” (in care am fost alături de Andrieș, Baniciu și Vintilă) și câte și mai câte…”.

La începutul anilor ’90, Aurel Mitran impresaria majoritatea marilor artiști de pe piața românească, peste 15 la număr, așa cum spune Nicu Alifantis, și, tot el este acela care a adus pentru prima oară în România mari artiști internaționali precum Al Di Meola, Cesaria Evora, 100 violins - Budapest Gypsy Simphony Orchestra, Lhasa, Bobby McFerin.

Alina Manole: “Aurel Mitran îmi va însoți, dintr-o cameră a inimii, fiecare prim pas pe o scenă. Pentru că despre scenă a fost fiecare discuție din ultimii 14 ani. Am avut onoarea de a-l întâlni chiar la începutul vieții mele de producător, când mi-a spus ce fac bine fix în acele detalii la care țin când vine vorba de un spectacol și mi-a spus și ce nu ar trebui să fac deloc. Din colaborările noastre directe (lansarea de 2 zile a albumului “Fericirea de Luni” și un spectacol aniversar al Lunii Pătrate la Teatrul Excelsior, evenimentul Duete de la Cinema Patria), din toate întâlnirile de la evenimentele create de domnia sa și din toate discuțiile de cafea, am avut atât de multe lucuri de învățat și am atâtea de ținut minte...”.

Proconsul: “Cuvintele sunt prea sărace ca să exprime cât ne pare, mie și colegilor mei, de rău. Lumea artistică în special și lumea în general, este mai săracă fără tine, Maestre! Dumnezeu să te ierte și să te odihnească în pace!”.

Iulian Vrabete: “A murit Aurel Mitran. Am adunat o viață de amintiri și am rămas cu amintirea unei vieți. Odihnește-te iî pace, prieten drag, vei fi întotdeauna în amintirea noastră și a celor pe care i-ai învățat să fie artiști!”.

Sicriul cu trupul neînsuflețit al lui Alurel Mitran va fi depus la Teatrul Excelsior, joi, la ora 12.00.

O autoutilitară a rămas blocată în Pasajul Unirii din Capitală

O autoutilitară a rămas blocată joi în Pasajul Unirii, anunță Brigada de Poliție Rutieră a Capitalei. “Pasajul Unirii, sensul dinspre Bd. Marăsesti către Piața Universității, o autoutilitară a rămas blocată în interiorul pasajului. La fața locului au fost direcționați polițiști rutieri, pentru asigurarea măsurilor de fluență”, au transmis polițiștii.

Traficul rutier a fost restricționat pe banda I de circulație și s-au desfășurat

activități în vederea scoaterii autoutilitarei din Pasajul Unirii.

Incidentul are loc la mai puțin de trei săptămâni după ce, în 23 decembrie 2022, un autocar cu turiști greci a lovit bara de presemnalizare de la intrarea în pasaj, o persoană decedând. Inițial, peste 20 de persoane au fost transportate la spital. Ulterior, unii dintre cei aflați în autocar au anunțat că se vor adresa instanței. Pasajul Unirii a fost redeschis la începutul lui septembrie 2022, după o investiție de 12 milioane de euro.

“Pasajul rutier Unirii, cu o lungime de aproximativ 900 de metri, a devenit cel mai sigur tunel rutier, din punct de vedere al infrastructurii din România, dar și cel mai tehnologizat din țară”, anunța la acel moment Primăria Sectorului 4.

La câteva zile de la inaugurare, un șofer turc a fost amendat de polițiști după ce a vrut să intre cu TIR-ul în Pasajul Unirii, fără a respecta limita de înălțime, și a rupt poarta metalică montată înainte de intrarea în pasaj.

În 21 septembrie, un camion a rămas blocat în Pasajul Unirii după ce șoferul a ignorat limitatorul de înălțime și a forțat trecerea prin tunel, astfel că plafonul a fost deteriorat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.