Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Proaspăt demis, Oleksii Danilov, a fost trimis ambasador în Republica Moldova

Ziarul de Vrancea
2 apr 2024 871 vizualizări

Ce se ascunde în spatele numirii acestui „dur” de la Kiev?

Într-un gest surprinzător, preşedintele Volodimir Zelenski l-a demis săptămâna trecută pe Oleksii Danilov din funcţia de secretar al Consiliului Naţional pentru Securitate şi Apărare, spunând, fără a da detalii, că acesta a fost transferat într-un alt domeniu. Danilov a fost înlocuit de şeful Serviciului de Informaţii Externe, Oleksandr Litvinenko.

Comentând demiterea sa, Danilov a mulţumit pentru oportunitatea de a-şi „servi ţara” şi a promis că va continua să lucreze pentru Ucraina. Două zile mai târziu, la 29 martie, Zelenski l-a numit pe Danilov ambasador în Republica Moldova, spunând că ţara vecină este „un stat extrem de important atât în ceea ce priveşte provocările de securitate din regiune, cât şi în ceea ce priveşte cooperarea bilaterală”.  În aceeaşi zi, Zelenski l-a rechemat pe Mark Şevcenko din funcţia de ambasador al Ucrainei în Republica Moldova.

Danilov este o figură foarte cunoscută în politica ucraineană şi a primit un post de ambasador fără a fi diplomat de carieră. La fel s-a întâmplat şi cu fostul şef al armatei ucrainene, Valeri Zalujni, care a fost numit ambasador la Londra după demitere.

Unii văd în Danilov un „dur”, iar numirea sa la Chişinău a dat naştere unor speculaţii că ar fi legată de conflictul din Transnistria, scrie presa de la Chişinău. Potrivit Europa Liberă Moldova, unii experţi din Moldova consideră că numirea lui Danilov în postul de la Chişinău ar aduce Ucrainei o întărire în „dosarul” transnistrean. De la începutul invaziei ruseşti la scară largă, Ucraina vede un pericol sporit în trupele ruseşti staţionate ilegal în regiunea transnistreană şi ar dori o politică a Chişinăului mai tranşantă faţă de separatişti şi aliaţii lor ruşi.

Cine este Danilor

Oleksii Danilov a fost numit secretar adjunct al Consiliului ucrainean pentru Securitate Naţională şi Apărare la 23 iulie 2019 şi a devenit secretar plin la 3 octombrie în acelaşi an.

În anii '90, Danilov a fost primarul oraşului Luhansk, acum ocupat de ruşi, şi a condus campania din Luhansk a fostului preşedinte prooccidental Viktor Iuşcenko la alegerile prezidenţiale din 2004, iar ulterior a devenit guvernator al regiunii. Timp de doi ani, a fost membru al parlamentului ucrainean din partea Blocului Iulia Timoşenko.

Zelenski nu a precizat motivele pentru care l-a demis pe Danilov, dar imediat au apărut speculaţii, scrie NewsMaker. Una dintre ele spunea că de vină ar fi limbajul vulgar al lui Danilov folosit la adresa trimisului special chinez în problema ucraineană Li Hui. Acesta din urmă ar fi sugerat că liderii ucraineni ar trebui să ia în considerare posibilitatea de a începe discuţii de pace. Ca răspuns, Danilov a scris greşit, în mod vulgar, numele de familie al lui Hui.

Pe de altă parte, declaraţiile lui Danilov au fost întotdeauna destul de dure, la fel ca şi poziţia sa politică. Corespondentul BBC, Sviatoslav Homenko, a remarcat că Danilov „va rămâne în amintire în primul rând ca fiind persoana care, în timpul preşedinţiei lui Zelenski, a adoptat cea mai dură poziţie dintre toţi reprezentanţii autorităţilor ucrainene”.

După invazia rusă în Ucraina, Danilov a descris mobilizarea parţială anunţată în Rusia drept „un program cuprinzător de reciclare a ruşilor”, iar pe liderul rus l-a numit un „Hitler cu numele Putin”. Danilov a avertizat, de asemenea, în privinţa creării unei „axe a răului” China-Iran-Rusia, la care s-ar putea alătura şi „unele state europene”, pe care nu le-a numit.

Expertul ONG-ului WatchDog Valeri Paşa a declarat pentru NewsMaker că Danilov poate fi considerat un „greu politic” ucrainean.

Fostul viceprim-ministru pentru reintegrare de la Chişinău Alexandru Flenchea consideră, la rândul său, că schimbarea secretarului Consiliului ucrainean de Securitate a fost planificată. „Aici nu a existat ceva improvizat, nu au existat decizii pripite”, a spus Flenchea. De asemenea, el a remarcat că ambasadorul ucrainean în Republica Moldova, Mark Şevcenko, nu a fost demis, ci pur şi simplu mandatul său de patru ani a expirat.

Un „semnal amenințător” pentru Transnistria?

Numirea lui Danilov în funcţia de ambasador în Republica Moldova i-a făcut pe unii să lege această numire de „dorinţa de a rezolva problema transnistreană”, scrie NewsMaker.

Politologul de la Chişinău Alexandru Corinenco, care vorbeşte adesea în presa rusă şi pro-rusă, a declarat într-un comentariu pentru site-ul rus Politnavigator că Chişinăul nu are astăzi capacitatea şi dorinţa de a reintegra ţara, motiv pentru care „se învârte ca o anghilă pe plită pentru a răci ardoarea unor "şoimi" de la Kiev”. „Nu este un secret că unele "capete înfierbântate" de la Kiev visează cum intră victorioase în Tiraspol şi scot arme din Cobasna (unde se află depozitul de arme al trupelor ruse din Transnistria - n.r.), dar autorităţile moldoveneşti duc o politică foarte prudentă", a adăugat Corinenco.

În acelaşi articol, Igor Şornikov, fost adjunct al şefului departamentului de politică externă al nerecunoscutei republici transnistrene şi analist politic, a calificat numirea lui Danilov drept un „semnal ameninţător” pentru Transnistria. „Anterior, Kievul a îndemnat în mod repetat Chişinăul să se debaraseze de republica recalcitrantă şi, în acelaşi timp, de prezenţa sa militară pe Nistru”, a declarat Şornikov.

Valeri Paşa consideră însă că nu există „semnale periculoase” în numirea lui Danilov, ci, dimpotrivă, ea arată importanţa acestei direcţii pentru Ucraina. „Menţinerea unor relaţii intense cu Republica Moldova este importantă pentru Kiev. A trage orice alte concluzii din aceasta este cel puţin o exagerare şi o manipulare”, a declarat Paşa pentru NewsMaker.

Expertul explică tot „zgomotul” din jurul numirii noului ambasador ucrainean la Chişinău prin greutatea politică a lui Danilov. „Este cu adevărat neobişnuit când un om cu greutate politică este numit ambasador într-o ţară atât de mică precum Moldova. Acesta este o figură cunoscută, colorată şi, în mod natural, generează discuţii", a mai spus expertul.

La rândul său, Flenchea a declarat că nu trebuie căutat niciun scenariu special în spatele numirii lui Danilov, deoarece ambasadorul nu construieşte politica externă în mod independent de ţara sa, ci implementează politica Ministerului de Externe şi a preşedintelui său. „Faptul că a fost numit ambasador o figură politică, şi nu un diplomat de carieră arată că Moldova a urcat câteva rânduri în agenda diplomatică ucraineană. Acesta este modul în care funcţionează diplomaţia", a conchis Flenchea.

Datele sondajului național care arată că AUR e partidul preferat acum de tineri

n ce intenție de vot au PSD, PNL și USR la parlamentare

Partidul lui George Simion se situează cu 16% pe primul loc în preferințele tinerilor între 18 și 35 de ani, pentru alegerile parlamentare. Urmează USR și PNL, la egalitate, cu 14%, PSD 12% și S.O.S. România, condus de Diana Șoșoacă, cu 5%. Acestea sunt cifrele din total. Dacă ne raportăm doar la cei care spun că vor vota, AUR ar fi votat de 23% dintre dintre tinerii care își exprimă intenția de a merge la vot. Pentru europarlamentare, coaliția PSD-PNL (măsurată împreună) e pe primul loc în intențiile de vot, cu 18%. Pe locul al doilea se află AUR, cu 16%, urmat de Alianţa Dreapta Unită, care ar aduna 14% din voturile tinerilor.

Datele sunt din martie 2023. Cercetarea a fost realizată telefonic de către institutul clujean IRES, la nivel național, pe un eșantion de 800 de persoane cu vârsta de 18-35 de ani. Marja de eroare este de Â/- 3,5%.

Cifrele arată că mai bine de jumătate dintre tinerii chestionaţi afirmă că vor merge „cu siguranţă” la fiecare dintre cele patru runde de alegeri, iar un sfert dintre respondenţi se vor prezenta la vot „cel mai probabil”.

Alegerile prezidenţiale ar avea cea mai mare prezenţă la vot, 63% dintre tineri afirmând că vor merge la vot cu siguranţă, în timp ce 24% vor vota „cel mai probabil”. La alegerile europarlamentare şi la cele parlamentare, cele două categorii însumează 83%, iar la locale – 89%, arată cifrele IRES.

La scrutinul pentru Parlament din decembrie 2020, au votat doar 25% dintre tinerii de pe listele electorale, cea mai scăzută prezență din ultimii 4 ani, arătau datele Biroului Electoral Central. La precedentele alegeri europarlamentare, din luna mai 2019, au ieşit la vot 43,2% din tinerii cu vârsta între 18 şi 34 de ani, arătau cifrele Consiliului Tineretului din România, preluate de HotNews.ro.

La europarlamentare, Coaliția PSD-PNL e pe primul loc în preferințele tinerilor

Pentru alegerile europarlamentare, institutul de sondare a măsurat Alianţa PSD-PNL, ca o coaliție, în timp ce la alegerile parlamentare cele două partide sunt măsurate separat. Astfel, la europarlamentare, alianţa PSD-PNL ocupă primul loc, cu 18% intenţie de vot. Pe locul doi, se află AUR, cu 15%, urmat de Alianţa Dreapta Unită, care ar aduna 14% din voturile tinerilor. Locul patru din clasament este disputat de partidul S.O.S. România, condus de Diana Şoşoacă, şi de partidul REPER, condus de Dacian Cioloş, ambele adunând 3% din voturile tinerilor.

Cel mai mare procent este însă al tinerilor indecişi, aceştia reprezentând 23% din totalul răspunsurilor.

Alianţa pentru Unirea Românilor domină clasamentul cu privire la intenţia de vot la alegerile parlamentare, unde PSD şi PNL sunt măsurate separat. Astfel, 16% dintre tinerii chestionaţi au spus că vor alege AUR, pe locul doi în preferinţele lor fiind USR şi PNL, la egalitate cu 14%. PSD ar aduna 12% din voturile tinerilor. Pe locul patru se situează partidul S.O.S. România, cu un scor de 5%. Ponderea tinerilor indecişi este mai mică decât la alegerile europarlamentare, 12% dintre tineri spunând că nu s-au hotărât încă pe cine să pună ştampila.

Cercetarea IRES a generat reacţii atât din mediul politic, cât şi din societate civilă. „Cât timp AUR este un partid acceptat în democraţia românească, trebuie să acceptăm şi faptul că pot să fie oameni, chiar tineri, chiar cu şcoală, care se regăsesc în mesajul lor. A-i demoniza e o mare greşeală”, a spus Daniel David, rectorul Universităţii Babeş-Bolyai, într-un interviu acordat publicației HotNews.ro.

Dolj: Opt percheziţii în două dosare de trafic de minori şi trafic de persoane

într-unul dintre ele, o fată de 15 ani a fost recrutată şi obligată să se prostitueze în Italia

Opt percheziţii au avut loc miercuri, în judeţul Dolj, în două dosare de trafic de minori şi trafic de persoane.

Reprezentanţii DIICOT au anunţat că procurorii şi poliţiştii fac opt percheziţii domiciliare în judeţul Dolj, în două dosare legate de trafic de minori şi trafic de persoane. “Din materialul probator administrat în prima cauză, a reieşit că în ianuarie 2023, un suspect a recrutat o persoana vătămată minoră, în vârsta de 15 ani, profitând de starea de vădită vulnerabilitate a acesteia (situaţie materială precară, naivitate, lipsă de educaţie) şi prin inducere în eroare (promisiuni de convieţuire), a transportat-o şi adăpostit-o în Italia unde prin acte de violenţă fizică şi psihică a exploatat-o sexual obligând-o să practice prostituţia («la stradă»)”, au precizat procurorii.

Ei au adăugat că persoana respectivă a fost ajutată de un membru al familiei sale care a supravegheat-o pe fată şi a strâns sumele de bani rezultate din prostituţie.

“Cercetările efectuate în cel de al doilea dosar au relevat faptul că, patru suspecţi (membri ai aceleaşi familii) au recrutat mai multe persoane vătămate, minore şi majore, prin inducere în eroare sau profitând de starea de vulnerabilitate în care se aflau, după care le-au transportat în Italia, în scopul obţinerii unor sume de bani din exploatarea sexuală a acestora”, a menţionat sursa citată.

Zeci de elevi şi profesori de la un colegiu de elită, la spital cu simptome de intoxicaţie

Zeci de elevi şi profesori de la Colegiul Naţtional C.D. Loga din Timişoara au ajuns la Spitalul de Copii ”Louis Ţurcanu” şi la Spitalul Municipal din Timişoara, cu simptome de intoxicaţie. Nu se cunoaşte cauza, mai ales că unitatea de învăţământ nu are cantină, nu este racordată la gazele naturale şi nici nu a fost făcută dezinsecţie sau deratizare. Cursurile şcolare au fost suspendate miercuri.

”În acest moment copiii au rămas acasă. Echipe ale ISU Banat au fost azi noapte pentru a preleva probe chimice, iar echipe ale DSP se află şi în acest moment în şcoală pentru a preleva probe din apă, probe de toxicologie şi probe din alimente. Analizăm toate variantele. La ora 9 avem un Judeţean Comitet pentru Situaţii de Urgenţă. Lucrurile sunt în dinamică şi le monitorizăm cu mare atenţie”, a anunţat subprefectul judeţului Timiş, Sorin Ionescu.

Potrivit conducerii Colegiului Naţional C.D. Loga din Timişoara, ieri erau 12 copii internaţi la spital şi au fost contabilizate 86 de cazuri cu simptome de intoxicare atât la elevi, cât şi la profesori

Surse: Poliţiştii îl caută pe soţul Dianei Şoşoacă pentru montarea unei brăţări de monitorizare

Poliţiştii îl caută pe soţul Dianei Şoşoacă pentru montarea unei brăţări de monitorizare electronică, după ce senatoarea a sesizat, marţi, Secţia 6 de Poliţie cu privire la faptul că soţul său o agresează din punct de vedere emoţional, fiindu-i creată astfel o stare de temere, potrivit unor surse judiciare.

Totodată, femeia a precizat că în trecut soţul său a agresat-o şi fizic. "În urma celor sesizate a fost întocmit formularul de evaluare a riscului, context în care a fost emis un ordin de protecţie provizoriu. De asemenea, victima şi-a exprimat acordul cu privire la montarea unei brăţări de monitorizare electronică în sarcina bărbatului", informează Biroul de presă al Direcţiei Generale a Poliţiei Municipiului Bucureşti (DGPMB).

În cauză, a fost întocmit un dosar penal, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de violenţă în familie, raportat la infracţiunile de ameninţare şi hărţuire, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 2. "Având în vedere faptul că bărbatul nu s-a prezentat la sediul secţiei pentru montarea sistemului de monitorizare, poliţiştii au demarat verificările, în vederea depistării acestuia", arată sursa citată.

Poliţiştii s-au sesizat din oficiu şi cu privire la săvârşirea infracţiunii de încălcarea unei măsuri dispuse prin ordinul de protecţie provizoriu, emis anterior.

Profit de 2,3 milioane de lei, pentru BTarena din Cluj-Napoca

Sala Polivalentă S.A., compania care administrează BTarena din Cluj-Napoca, cea mai mare sală multifuncțională din România, a raportat un profit brut de 2,3 milioane de lei pentru anul 2023, în creștere cu peste 35 la sută față de 2022, anunță Cluj24. Veniturile totale ale instituției au depășit 7 milioane de lei, o creștere de peste 27 de procente față de anul precedent.

„Cifrele vin în contextul în care, anul trecut, în BTarena s-au investit peste 3 milioane de lei în transformarea sistemului de iluminat într-unul modern, comparabil cu cele existente la arenele din Munchen sau Barcelona, dar și în suplimentarea stațiilor de încărcare electrică din parcarea subterană și în dotarea acesteia cu un sistem inteligent de citire a plăcuțelor de înmatriculare. Această creștere a veniturilor și profitului se datorează, în mare parte, celor peste 100 de evenimente organizate în BTarena anul trecut și numărului de spectatori care ne-au trecut pragul, gradul de ocupare la multe evenimente depășind pragul de 90%”, a spus Ionuț Rusu, directorul BTarena. În 2024, anul în care BTarena împlinește 10 ani de la inaugurare.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.