Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Președintele bate primul cui în “sicriul” Guvernului Orban

Ziarul de Vrancea
19 ian 2020 1530 vizualizări

 Iohannis a convocat Parlamentul într-o sesiune extraordinară pentru asumarea răspunderii, un prim pas spre alegerile anticipate, susținute de Palaatul Cotroceni n totuși, șeful statului nu crede că moțiunea opoziției va trece n PSD spune că ar mai avea nevoie de 6-7 voturi pentru demiterea Guvernului

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că a convocat Parlamentul în sesiune extraordinară între 27 și 31 ianuarie pentru angajarea răspunderii Guvernului. El a precizat că și-a exprimat deja scepticismul în legătură cu șansele moțiunii de cenzură anunțate de opoziție. “Dacă va trece moțiunea sau nu, și eu mi-am exprimat deja scepticismul în această chestiune, vom vedea și la momentul acela Guvernul va analiza situația și va veni probabil cu o alternativă. Nu are rost să discutăm acum doar una din variante, iar cea principală care constă în angajarea și trecerea prin Parlament să rămână nediscutată”, a spus Iohannis.

Modificări suplimentare

Proiectul alegerii primarilor în două tururi de scrutin, pentru care Guvernul își angajează răspunderea a fost trimis tot ieri la Parlament. Pe lângă introducerea prevederilor referitoare la modul de alegere a primarilor, Executivul impune condiții pentru alegătorii care și-au modificat reședința cu mai puțin de 90 de zile înaintea scrutinului, dar și pentru candidații din comunele care au mai puțin de 500 de locuitori. Argumentele Guvernului pentru proiect și pentru necesitatea promovării prin angajarea răspunderii sunt nivelul ridicat de nemulțumire din societatea românească, susținerea covârșitoare pentru alegerea primarilor cu majoritatea de jumătate plus unu din voturile valabil exprimate, faptul că în tradiția democratică a României condiția majorității pentru alegerea primarilor reprezintă un element al patrimoniului electoral, dar și timpul scurt rămas pentru pregătirea alegerilor.

Ca reacție la asumarea răspunderii Guvernului pe alegerea primarilor în două tururi, PSD a început demersurile pentru depunerea moțiunii de cenzură, pentru care deja a anunțat că a strâns numărul semnăturilor necesare, dar mai ales pentru a asigura succesul moțiunii, respectiv adoptarea ei.

Potrivit Constituției, Guvernul își poate angaja răspunderea în fața Camerei Deputaților și a Senatului, în ședință comună, asupra unui program, a unei declarații de politică generală sau a unui proiect de lege. Guvernul este demis dacă o moțiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege devine obligatoriu pentru Guvern.

Gorghiu: Nu suntem la fel de penibili ca PSD

Klaus Iohannis a mai spus ieri că nu exclude din start absolut nici un scenariu pentru declanșarea alegerilor anticipate, dar într-adevăr chestiunea demisiei premierului Ludovic Orban nu a fost discutată. “Eu îmi doresc un guvern liberal și variantele sunt fie anticipate, fie guvern liberal, orice altă variantă, cel puțin pentru mine, nu intră în discuție”. Șeful statului a mai fost întrebat în legătură cu scenariul în care liberalii ar vota împotriva propriului guvern pentru a fi declanșate alegeri anticipate. “Deocamdată nu suntem în această situație, dar știți bine eu m-am exprimat pentru alegeri anticipate, iar PNL s-a exprimat, de asemenea, pentru alegeri anticipate. Care vor fi pașii foarte concreți la momentul respectiv, veți afla atunci”, a fost replica lui Iohannis.

Moțiunea de cenzură a Opoziției va avea un singur perdant în orice scenariu și anume PSD, declarat și senatoarea PNL Alina Gorghiu. Ea precizează că liberalii nu vor sprijini demersul social-democraților. Întrebată de ce nu vor vota și parlamentarii PNL moțiunea de cenzură, pentru a deschide calea alegerilor parlamentare anticipate dorite, senatoarea liberală a răspuns: “Exclus, nu poți să-ți bați joc de votul pe care ți l-au dat românii și nici de propriul Guvern. Nu suntem la fel de penibili ca cei din PSD, să ne picăm propriul Cabinet, ăsta este atributul care stă la îndemâna PSD și a celorlalți, care vor să voteze o eventuală moțiune de cenzură”.

 

De câte voturi mai are nevoie moțiunea

Marcel Ciolacu crede că moțiunea de cenzură împotriva Guvernului Orban va trece, chiar dacă în acest moment „matematic nu avem numărul de voturi”. „Am justificat de ce depunem această moțiune, de ce strângem semnături de la PSD și UDMR, se încalcă o linie roșie a democrației. Acest lucru nu e permis nimănui, indiferent de jocurile politice și de socotelile politice, pe cine avantajează. În acest moment depunem moțiunea. Părerea noastră, chiar dacă matematic nu avem numărul de voturi, va trece această moțiune”, a declarat ieri șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu. El a precizat că pentru a trece moțiunea de cenzură mai este nevoie, matematic, de 6-7 voturi.

Întrebat despre discuții pe această temă cu Pro Romania, el a răspuns că „nu avem niciun semnal” de la partidul lui Victor Ponta.

Premierul de la Chișinău îl ironizează pe președintele Klaus Iohannis

Premierul Republicii Moldova, Ion Chicu (susținut de Partidul Socialiștilor, pro-rus), i-a dat o replică ironică lui Klaus Iohannis, spunând că nu-l privește ce spune președintele României. „Pentru mine este important ca cetățenii Republicii Moldova să fie convinși că guvernul lucrează pentru ei. Ce-l interesează pe Klaus Iohannis pe mine mai puțin mă privește”, a spus luni premierul moldovean, potrivit Pro TV Chișinău.

Președintele Iohannis anunțase săptămâna trecută, la întâlnirea anuală cu diplomații acreditați la București, că România continuă cu Republica Moldova doar proiectele de sprijin direct pentru cetățeni și cere Chișinăului acțiuni concrete de reformă, mai ales în justiție și anticorupție, pentru a relua cooperarea deplină. „Din păcate, așa cum am mai spus, nu suntem deloc convinși că actualul guvern de la Chișinău își propune acest obiectiv”, a spus atunci Klaus Iohannis.

Relațiile politice dintre București și Chișinău s-au răcit rapid după ce președintele Igor Dodon și partidul său pro-rus au instrumentat dărâmarea guvernului Maia Sandu și înlocuirea cu guvernul Chicu. România a ajutat constant Moldova în ultimii ani, atât prin alocări financiare, cât și prin proiecte dedicate.

Peste 435.000 de români au solicitat statutul de rezidenți în Regatul Unit

435.700 de cetățeni români au solicitat statutul de rezidenți în Regatul Unit înaintea ieșirii țării din Uniunea Europeană, transmite RFI România. Numărul cetățenilor UE care au făcut această solicitare a ajuns la aproape 2,6 milioane. Cele mai multe cereri de rezidență au fost primite din partea cetățenilor polonezi – 512300, urmați de cetățenii români – 435700 (24700 în decembrie 2019), italieni 291000, portughezi 231100, spanioli, 171300, lituanieni 139400, bulgari 139000. Marea Britanie urmează să părăsească UE la 31 ianuarie 2020, după care va urma o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020 în care actualele reguli rămân în vigoare, inclusiv libertatea de mișcare a persoanelor.

Cetățenii UE aflați în Marea Britanie până la 31 decembrie 2020 au termen până la 30 iunie 2021 pentru a depune cerere de statut stabilit sau prestabilit.

Transport public: Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit

Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a anunțat, ieri, că se va deconta transportul elevilor, urmând a fi luate mai multe măsuri, astfel încât problema să fie rezolvată atât pe termen scurt, cât și pe termen lung.  Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit, pe baza carnetului de elev vizat, după ce ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ în acest sens. “Pe termen scurt, pentru a debloca situația decontării transportului elevilor, este necesară emiterea unei Ordonanțe de Urgență pentru modificarea art. 84 din Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare. Modificarea este necesară pentru a pune în concordanță legislația cu decizia Curții Constituționale a României, care a statuat că decontarea pe „bază de abonament” este neconstituțională, deoarece creează o diferență de tratament juridic între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare”, a transmis MEC. Sursa citată a precizat că ulterior, în termen de 30 de zile, se va elabora o Hotărâre de Guvern care să abroge HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transport și să prevadă noi tarife maximale. “Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară, sens în care ministerele implicate vor elabora un proiect de act normativ”, a mai precizat MEC.

Șofer prins cu 157 de kilometri la oră în localitate

Un șofer a fost înregistrat de aparatul radar în timp ce circula cu viteza de 157 kilometri la oră în localitate, unde limita maximă admisă este de 50 kilometri la oră, a anunțat, ieri, Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Argeș. Conducătorul auto, un tânăr de 22 de ani din comuna Merișani, a fost surprins de radar pe DN 73, în localitatea Schitu Golești. Tânărul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.305 lei și i-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile”, se arată într-un comunicat al IPJ Argeș.

Conform aceleiași surse, un alt șofer, un piteștean în vârstă de 38 de ani, a fost înregistrat tot pe DN 73, pe raza comunei Stâlpeni, circulând cu viteza de 123 de kilometri la oră. De asemenea, un tânăr de 21 de ani a fost prins în timp ce conducea cu 117 kilometri la oră pe o stradă din municipiul Câmpulung Muscel.

În ambele cazuri, conducătorii auto au fost amendați cu 1.305 lei și le-a fost suspendat dreptul de a conduce pentru 90 de zile.

Cluj: Un soldat, “apt psihologic”, s-a spânzurat

Soldatul care s-a spânzurat, ieri, la unitatea militară din Someșeni era apt psihologic și a obținut calificativul “foarte bine” în ultimii șapte ani.

“Caporalul Felician Codruț Șuteu a fost găsit spânzurat într-una dintre încăperile din cadrul cazărmii. S-a apelat serviciul 112 și la echipajul medical din cadrul unității, care au încercat manevre de resuscitare, după care s-a declarat decesul militarului. În ultimii șapte ani, acesta a primit calificativul 'foarte bine', nu știm ce l-a determinat să recurgă la acest gest tragic. Militarul decedat era operator de tehnică de comunicații, centralist”, a declarat, ieri, presei, ofițerul de relații publice din cadrul unității militare, Andreea Onița.

Surse militare au declarat, pentru Agerpres, că militarul în cauză a fost declarat apt psihologic la ultima testare, din septembrie 2019, că nu era căsătorit și că nu a lăsat vreun bilet de adio. El era angajat în cadrul armatei din 2003 și avea 42 de ani.

Un brad din România, vechi de peste 500 de ani, propus pentru titlul de Arborele European 2020

Un brad cu vârsta de peste 500 de ani din Munții Cindrel, comuna Gura Rîului, este singurul copac propus din România, ajuns în finala concursului Arborele European al anului 2020, alături de alți 14 copaci de pe continent, anunță pe site-ul său, EPA (Environmental Partnership Association), o grupare de șase fundații europene din domeniul mediului. Bradul multisecular - paznicul Cibinului din România concurează pentru statul de Arborele European al anului 2020, cu alți 14 copaci din alte țări. Printre ei, se numără Plopul singuratic din Federația Rusă, Arborele Vrăjitoarei din Irlanda, Copacul libertății din Kaposvar (Ungaria), Arborele vrăjitoare din Olanda, Paznicul satului inundat din Republica Cehă, Arborele libertății din Belgia, dar și alți copaci importanți din Bulgaria, Croația, Italia, Polonia, Portugalia, Slovacia, Spania și Marea Britanie.

Cu toate că votarea Arborelui European al anului va începe pe 1 februarie, cei din Gura Rîului nu au aflat că “Uriașul”, așa cum îi spun bradului vizitat de turiști, a fost inclus în această competiție europeană.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.