Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Orban îndeamnă la nesupunere: Poporul este deasupra CCR

Ziarul de Vrancea
30 mai 2018 786 vizualizări

„Nu pot șase judecători să afecteze atribuțiile constituționale ale președintelui și să se substituie voinței exprimate” prin votul românilor, spune liderul PNL

Președintele PNL, Ludovic Orban, susține că  decizia Curții Constituționale privind revocarea șefei DNA este împotriva Constituției și „calcă în picioare principiul independenței Justiției”.

„Chiar Curtea Constituțională încalcă Constituția, călcând în picioare principiul independenței Justiției”, a spus liberalul. Orban a acuzat „majoritatea politică din CCR, legată de majoritatea PSD-ALDE”, că „tinde să se transforme într-o adunare constituantă, să rescrie textul Constituției” și să „demoleze sistematic tot cadrul constituțional și legal al luptei anticorupție". „Considerăm că nu poate fi luată în considerare această decizie a CCR și nu poate genera niciun fel de efect în ceea ce privește activitatea sau acțiunile președintelui României”, a spus Orban. În opinia sa, prin această decizie a CCR „magistrații sunt lăsați la cheremul unui ministru al Justiției numit politic. În plus, este ignorat rolul constituțional al CSM, garantul independenței Justiției.

“Luăm în calcul și posibilitatea modificării Constituției”

Orban apreciază că judecătorii CCR nu aveau „nicio calitate să se pronunțe asupra motivelor refuzului președintelui” Klaus Iohannis în condițiile în care Curtea „nu e chemată să decidă dacă refuzul președintelui e legat de motive de legalitate sau de oportunitate”. „CCR, și spun apăsat acest lucru, nu poate să oblige președintele să facă ceva în contextul atribuțiilor sale constituționale”, a subliniat Ludovic Orban, argumentând că „nu pot șase judecători să afecteze atribuțiile constituționale ale președintelui și să se substituie voinței exprimate” prin votul românilor. „PNL nu poate să stea nepăsător în fața unei decizii atât de evident neconstituționale și împotriva democrației”, a mai spus el. Liderul liberalilor a precizat că deasupra CCR se află poporul român."Există cineva deasupra Curții Constituționale, iar acel cineva este poporul român. Oricând poporul român poate să decidă pentru că poporul român exercită suveranitatea. Se poate găsi orice fel de mijloc constiutional și legal prin care această decizie să nu genereze consecințe" a declarat Orban. Ulterior, întrebat dacă este posibil un referendum pe această temă, pe care să îl propună președintele, Orban afirmat că "este posibil orice".Întrebat care ar fi aceste mijloace, Orban a răspuns: “Păi v-am dat cel mai bun exemplu, din punctul nostru de vedere, decizia CCR nu poate să îl oblige pe președinte să acționeze în afara Constituției, să dea sau să nu dea decizii, să facă sau să nu facă lucruri care sunt în atribuțiile sale legale și constituționale. Decizia CCR nu poate să fie neconstituțională și nu poate să genereze efecte neconstituționale. Se vor găsi modalități. Așteptăm motivarea Curții și vom găși toate pârghiile legale și constituționale pentru a împiedica această manevră ocultă prin care majoritatea politică a CCR încearcă să afecteze regimul democratic din România”.Întrebat ce poate face PNL în mod concret, Orban a precizat: "Am evaluat mai multe variante, nu putem să va precizăm până nu apare motivarea. Luăm în calcul și posibilitatea modificării Constituției, pentru că numirile făcute de Camera Deputaților, Senat și Președintele României care sunt actori politici sunt prevăzute în Constituție."

Prima reacție a DNA: Este momentul să tragem un semnal de alarmă

Direcția Națională Anticorupție a transmis, ieri, printr-un scurt comunicat de presă, că fără garanțiile legale existente în prezent lupta împotriva corupției nu ar fi fost posibilă, iar pierderea acestor garanții riscă să afecteze grav investigațiile desfășurate de procurorii anticorupție. "Este momentul să tragem un semnal de alarmă și să ne exprimăm îngrijorarea față de potențiala afectare a statutului de independență a procurorilor, care reprezintă o premisă esențială a luptei împotriva corupției", este reacția DNA, după decizia CCR. De asemenea, ambasada SUA la București spune că urmărește îndeaproape evenimentele privind urmările deciziei CCR. "Urmărim îndeaproape evenimentele. Aceasta este o problemă internă a României", a transmis Ambasada SUA la București, ieri, la solicitarea News.ro.

 

Cum va fi vremea în minivacanța de 1 iunie

Vremea se va menține, în general, călduroasă în următoarele două zile, a declarat, ieri, pentru Agerpre, meteorologul de serviciu al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), Diana Giurgiu.Potrivit sursei citate, pe 1 iunie, vremea va fi caldă în majoritatea zonelor, cu temperaturi maxime între 27 și 34 de grade Celsius, valori ușor mai scăzute urmând a se înregistra pe Litoral și în Delta Dunării, unde vor fi între 22 și 25 de grade. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporare și doar pe spații mici, mai ales la munte, aversele și descărcările electrice vor fi prezente, în special după-amiaza și seara, cu probabilitate de intensificare a vântului, în timpul averselor. Minimele termice, la nivel național, vor fi cuprinse între 9 și 19 grade.De asemenea, sâmbătă, valorile termice vor rămâne mai ridicate decât cele specifice pentru începutul luni iunie, în aproape toată țara, cu maxime în general între 23 și 31 de grade. Specialistul ANM precizează că, în vestul, nord-vestul și centrul țării, precum și în toată zona montană, gradul de instabilitate atmosferică va fi în creștere, mai ales după orele amiezii. "Vor fi intervale de timp cu înnorări accentuate, averse, descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, punctiform cu condiții de grindină. În restul teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala doar pe suprafețe mici. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 9 și 18 grade", a precizat Giurgiu. Totodată, pe parcursul zilei de duminică, în regiunile din vestul, centrul și nordul teritoriului, precum și în zonele de deal și de munte, instabilitatea atmosferică va fi temporar accentuată, iar valorile termice diurne vor marca o scădere față de ziua anterioară. Astfel, vor fi averse, care vor avea și caracter torențial, descărcări electrice, intensificări de scurtă durată al vântului și condiții de grindină. Izolat, sunt așteptate cantități de apă mai importante.Specialistul a adăugat că, la malul mării, în următoarele zile, vremea va fi frumoasă, dar va sta sub semnul intensificărilor de vânt. "În cursul zilei de 1 iunie vântul va avea unele intensificări, cu viteze de până la 45-50 km/h. Sâmbătă se va mai domoli, vitezele ajungând până la 35-40 km/h, acestea menținându-se și în cursul zilei de duminică. Tot duminică, dar spre orele serii și pe parcursul nopții, va crește probabilitatea de apariție a averselor", a menționat reprezentata ANM.Nu în ultimul rând, pentru zona montană sunt prognozate averse mai puține în cursul zilei de 1 iunie, însă acestea se vor înmulți sâmbătă și duminică, în special după-amiaza și spre orele serii.

Proiect: Indemnizație lunară de 600 lei pentru o familie care adoptă un copil cu vârsta între 3 și 6 ani

O familie care adoptă un copil poate beneficia de o indemnizație lunară de 600 de lei în situația în care vârsta copilului este cuprinsă între 3 și 6 ani, acesta este încadrat în grad de handicap ușor sau mediu sau face parte dintr-un grup de 2 frați adoptabili împreună, potrivit Proiectului de modificare a Legii privind procedura adopției, publicat de Ministerul Muncii. De asemenea, pentru cei care adoptă un copil cu vârsta de 7 ani și peste se propune acordarea unei indemnizații lunare de 900 lei, aceeași sumă urmând să fie acordată și în cazul în care copilul este încadrat în grad de handicap accentuat sau grav sau face parte dintr-un grup de cel puțin 3 frați adoptabili împreună. Cuantumul indemnizației se majorează cu 25% dacă copilul adoptat întrunește două dintre condițiile menționate și cu 50% dacă copilul adoptat întrunește toate cele trei condiții menționate. Indemnizația se acordă până la dobândirea capacității depline de exercițiu de către copilul adoptat, respectiv până la 18 ani.

Manda: Peste șase milioane de români au fost interceptați în perioada 2005-2016

Președintele Comisiei de control parlamentar a activității SRI, Claudiu Manda, a anunțat ieri că numărul de mandate de interceptare pe siguranță națională în perioada 2005-2016 este de peste 300.000.El spune că, dacă la un mandat se face o medie de 20 de persoane, numărul persoanelor intercepate trece de șase milioane, iar cifra ar putea să fie mai mare. “Totalul acestor acte de autorizare și supraveghere în perioada 2005 - 2016 înseamnă peste 311.000 de mandate. În contextul în care pe un mandat de supraveghere putem să ne gândim că vorbim de o medie de 20 de persoane sau de posturi interceptate, putem să gândim că au fost mai mult de 6 milioane de persoane interceptate în această perioadă. Cifra ar putea să fie și mai mare de atât. După 2016 și în 2017, dacă ne uităm la media anilor precedenți, putem să vorbim de încă 50.000, plus 50.000 de astfel de mandate sau de autorizații”, a mai explicat Manda. Potrivit senatorului, Comisia crede că numărul persoanelor interceptate este foarte mare, în condițiile în care populația activă a României este de nouă milioane de oameni.Președintele Comisiei a anunțat că membrii Comisiei vor merge la SRI pentru a le solicita să le pună la dispoziție documentele care să dovedească aceste interceptări, afirmând că românii și Parlamentul trebuie să afle dacă mandatele au restricționat drepturile persoanelor. Potrivit lui Manda, Comisia SRI a fost sesizată cu privire la faptul că în 2012 a fost interceptat aproape tot Guvernul, iar din rândul parlamentarilor, peste 100 dintre “cei mai importanți și vocali”.

Adolescentă de 16 ani ucisă de iubitul său de 19 ani, care a înjunghiat-o în gât

O adolescentă de 16 ani a fost ucisă, ieri după-amiază, de iubitul său în vârstă de 19 ani, în urma unui conflict izbucnit pe fondul geloziei bărbatului. Acesta a înjunghiat-o în gât, iar echipajul medical solicitat de familie a încercat fără succes să o resusciteze pe fată, care a decedat din cauza hemoragiei masive. Crima a avut loc în orașul arădean Sântana, în urma unui conflict spontan izbucnit între cei doi tineri, ea în vârstă de 16 ani, iar el în vârstă de 19 ani. Localnici au declarat că cei doi tineri locuiau împreună, iar adesea se certau pentru că el ar fi fost gelos.Conform unor vecini, cei doi s-au certat și joi după-amiază, când bărbatul a înjunghiat-o pe adolescentă în zona gâtului, după care a fugit de acasă. Familia a solicitat sprijin la 112, un echipaj medical deplasându-se pentru a acorda ajutor victimei.Purtătorul de cuvânt al Poliției Județene, Claudia Iuga, a declarat că autorul crimei a fost prins după aproximativ o oră, pe raza localității.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.