Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Orban: Dacă vor crește cazurile de infectare, cu siguranță ritmul de relaxare se va încetini

Ziarul de Vrancea
21 iun 2020 827 vizualizări

Numărul infectărilor raportate a rămas și luni ridicat deși au fost făcute mai puține testări n virusul face noi internări printre artiștii care colaborează cu Antena 1

Premierul Ludovic Orban a anunțat, ieri, că dacă va crește numărul cazurilor de infectare cu COVID-19, atunci ritmul măsurilor de relaxare va încetini, precizând că are încredere că cei mai mulți români vor respecta regulile și că nu va fi necesar ca autoritățile să readucă restricțiile care au existat lunile trecute. “Am vrea să nu mai apelăm la nicio măsură de restricție, acesta este obiectivul nostru. Sigur că atingerea acestui obiectiv depinde în mare măsură de evoluția epidemiei. În măsura în care românii vor respecta regulile, se vor păzi pe sine și îi vor păzi și pe ceilalți, vor purta mască, vor respecta distanța fizică, vor respecta regulile de igienă, vor respecta toate regulile de dezinfectare care sunt stabilite în ordinele comune, riscul de răspândire al epidemiei se va diminua și nu vor fi necesare restricții sau revenirea la anumite restricții. Noi nu ne dorim lucrul ăsta și în mare parte depinde de tratarea cu foarte multă seriozitate și responsabilitate a respectării regulilor”, a afirmat Orban.

El a spus că, în funcție de evoluția lucrurilor, dacă va fi posibil vor fi luate noi măsuri de relaxare, iar dacă nu, atunci acestea vor fi amânate. “Este firesc ca odată cu măsurile de relaxare pe care, o repet, nu le-am deodată, ci le-am luat gradual, pe baza unei evaluări a riscului epidemiologic, am așteptat 15 zile pentru fiecare set de măsuri pentru a vedea efectul. Dacă vor crește cazurile de infectare, cu siguranță ritmul de relaxare se va încetini. Eu am încredere totuși că majoritatea zdrobitoare a românilor vor respecta regulile și că nu va fi necesar să readucem vreo restricție dintre cele care au existat. Vom vedea cum evoluează lucrurile, dacă va fi posibil vom lua noi măsuri de relaxare, dacă nu, vom amâna măsurile de relaxare”, a precizat premierul. El a fost întrebat și de ce în România pacienții asimptomatici sunt internați în spital și de ce nu pot sta acasă așa cum se întâmplă în mai multe state europene. “Preferabil este ca administrarea tratamentului medical să fie realizată într-un spațiu organizat, fie într-un spital, fie într-o secție… Aceasta este decizia pe care trebuie să ia atât pacienții, cât și Ministerul Sănătății. Eu știu că este și astăzi posibilă, conform protocolului, în anumite cazuri tratarea pacienților în alte locuri decât în spital”, a declarat Orban.

Actrița Adriana Trandafir, diagnosticată cu Covid-19

Actrița Adriana Trandafir, în vârstă de 64 de ani, a fost diagnosticată cu Covid-19 și se află internată la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș“, potrivit unui mesaj publicat pe Facebook de actorul Ion Haiduc.

Duminică seară, Ioan Haiduc a scris: „În atenția celor care nu cred că acest virus chiar există... Acum două minute am vorbit cu Adriana la telefon... Este la Spitalul «Matei Balș» și nu e nicio glumă! Îi țin pumnii, să îi dea Dumnezeu putere și sănătate! Adriana, te iubesc”.

În aceeași unitate spitalicească se află internați și cântăreții Marcel Pavel și Ozana Barabancea, confirmați cu Covid-19. Ei au participat împreună la filmări pentru emisiunea „Te cunosc de undeva!” a postului Antena 1. Conform unor surse din sistemul medical, starea lui Marcel Pavel s-a înrăutățit, artistul fiind ajutat să respire cu masca de oxigen și are dureri musculare din cauza infecției cu COVID 19.

Alte 246 cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 24.291 de îmbolnăviri, a anunțat, ieri, Grupul de Comunicare Strategică. Au fost făcute mai puține testări decât în mod obișnuit, circa 4.000. La terapie intensivă erau internați 195 de pacienți. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 17.031 au fost declarate vindecate și externate.

PNL a depus solicitarea de revocare a lui Weber din funcția de Avocat al Poporului

PNL a depus ieri, la conducerile celor două Camere ale Parlamentului, solicitarea de sesizare pentru convocarea Comisiilor juridice în vederea revocării lui Renate Weber din funcția de Avocat al Poporului. Liberalii îi reproșează lui Renate Weber că prin acțiunile sale și-a depășit competențele legale. Ei se referă la “declanșarea mecanismului național privind prevenirea torturii cu privire la unitățile sanitare care tratează pacienți COVID-19, sub aspectul monitorizării acestora fără un temei concret, constând în existența unor sesizări care să creeze suspiciuni rezonabile privind existența unor acte sau fapte care pot fi asimiliate torturii”. “În fapt, mecanismul de monitorizare a fost instituit fără a se comunica unităților sanitare actul administrativ care a stat la baza acțiunii de monitorizare”, afirmă PNL în documentul depus la Parlament. De asemenea, reclamă că, în contextul acestei monitorizări, care nu are anunțată perioada desfășurare, au fost solicitate spitalelor date complete ale pacienților, ceea ce intră sub incidența mecanismului de protejare a datelor cu caracter personal. Liberalii îi mai impută lui Weber “existența unui grav conflict de interese generat de acțiunea Avocatului Poporului în sprijinul blocării intrării în vigoare” a legii de impozitare a pensiilor speciale, în condițiile în care Avocatul Poporului este beneficiar al pensiei de serviciu și deci vizat direct de lege.

Revocarea din funcție a Avocatului Poporului, ca urmare a încălcării Constituției și a legilor, se face de Camera Deputaților și de Senat, în ședință comună, cu votul majorității deputaților și senatorilor prezenți.

Guvernul va ataca la CCR legea privind dublarea alocațiilor

Guvernul va sesiza Curtea Constituțională în cazul legii privind dublarea alocațiilor, a anunțat luni premierul Ludovic Orban. “Decizia pe care am luat-o este să atacăm la Curtea Constituțională, pentru că este un proiect în care nu sunt prevăzute sursele de finanțare, cum sunt multe alte proiecte care au fost adoptate de Parlament fără punctul de vedere al Guvernului și fără o încercare de colaborare și deja am câștigat la Curtea Constituțională câteva sesizări împotriva unor proiecte de lege adoptate la Parlament pentru că ele nu au prevăzut sursa de finanțare și nu au practic posibilitatea efectivă de punere în practică”, a spus Orban, într-o conferință susținută la sediul PNL după Biroul Executiv al partidului. Orban a precizat că dublarea alocațiilor este greu de susținut financiar și că va fi stabilit un grafic de creștere progresivă a acestora.

Camera Deputaților a respins în luna mai OUG 2/2020 care prorogă termenul pentru dublarea alocațiilor copiilor la 1 august.

Orban: Orașele administrate de PSD sunt în comuna primitivă

Premierul Ludovic Orban a declarat, ieri, că municipiul București și multe alte orașe care au fost administrate de primari PSD sunt în “comuna primitivă” și nu au nicio legătură cu ceea ce reprezintă conceptul de smart city.  El a precizat că în București nu există o hartă a rețelelor subterane de apă caldă și gaz și nici aplicații online pentru a fi identificată situația juridică a fiecărui teren.

Ludovic Orban a participat, luni, la dezbaterea “Smart cities days”, organizată la Palatul Victoria în sistem de videoconferință. El a spus că există un sistem de management al traficului în București, care nu funcționează.  “Avem un sistem de management al traficului în care s-au investit vreo 27 sau 28 de milioane de euro inițial, după care s-au mai băgat bani și care nu funcționează, în București, de exemplu. Nu vreau să vă spun că, dacă ne uităm la multe municipii, vom vedea că dacă le explici de baza de date urbană, trebuie să le mai pui niște întrebări ajutătoare ca să înțeleagă ce e aia baza de date urbană. Avem probleme majore în ceea ce privește, de exemplu, în București nu avem harta rețelelor subterane pe unde trec rețelele de apă caldă, de gaz. Nu există o astfel de hartă. Ce să mai vorbim de planificarea intervențiilor subterane în modernizarea rețelelor subterane”, a afirmat Orban. El a precizat că în București nu există cadastru făcut și nu sunt aplicații online prin care să fie identificată situația juridică a fiecărui teren.  Orban a declarat că Bucureștiul și alte orașe conduse de PSD sunt în “comuna primitivă” și nu au legătură cu conceptul de smart city. “Din păcate, Bucureștiul și multe alte orașe, care din păcate au fost administrate de cei de la PSD, sunt în comuna primitivă și nu au nicio legătură cu ceea ce înseamnă conceptul de smart city. Iar aici va trebui să facem pași accelerați. 27 septembrie va fi o dată în care cetățenii în fiecare comunicate locală vor putea să voteze pentru administratori inteligenți, pentru administratori care să aibă viziunea și capacitatea de a introduce toate soluțiile inteligente posibile pentru a crește calitatea vieții”, a explicat Ludovic Orban.

Deputatul PNL Mihai Voicu, achitat definitiv într-un dosar de corupție

Deputatul PNL Mihai Voicu a fost achitat definitiv, ieri, de Înalta Curte de Casație și Justiție pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței sau a autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite, într-un dosar în care era acuzat că le-ar fi solicitat bani membrilor de partid din județul Dolj pentru a fi trecuți pe liste la alegerile din 2012. Inițial, în iunie 2019, un complet de trei judecători de la ICCJ îl condamnase pe Mihai Voicu la trei ani închisoare cu suspendare, însă un complet de cinci judecători de la aceeași instanță a admis, ieri, apelul deputatului și l-a achitat.

În același dosar, au mai fost achitați Dan Lucian Ștefan Mogoș (secretar general coordonator al PNL Dolj) și Constantin Enea (vicepreședinte al Biroului Permanent Teritorial al PNL Dolj și reprezentant al SC Coliseum SA). Aceștia primiseră la instanța de fond pedepse cu suspendare. Prin decizia de luni a fost anulată și hotărârea primei instanțe privind confiscarea unor sume de bani de la Mihai Voicu și ceilalți doi inculpați.

A existat și o opinie separată în completul de judecată, în sensul încetării procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor.

Studiu: Plajele din Vama Veche și Corbu, cele mai curate de pe litoral

Pentru prima dată după o perioadă de trei ani, rezultatele sesiunii de monitorizare ecologică a plajelor litorale indică faptul că, în luna mai, s-au înregistrat cele mai mici cantități de deșeuri abandonate pe nisip, o posibilă cauză fiind absența oamenilor din aceste zone în perioada de pandemie, informează Organizația Mare Nostrum. Conform sursei citate, pe cele opt sectoare de plajă monitorizare, în luna mai au fost identificate 6.646 deșeuri din material polimeric artificial, cauciuc, material textile, hârtie, carton, lemn prelucrat, sticlă, ceramică și metal, un număr considerabil mai mic față de anul 2019, când au fost înregistrate peste 45.000 deșeuri în cele două sesiuni anuale.

Cel mai murdar sector de plajă, în urma monitorizărilor efectuate, a fost Năvodari, cu 2.074 deșeuri, o parte din acestea provenind de la șantierele de construcții din zonă. Pe locul secund, într-un nefast top al cantității de deșeuri înregistrată pe plaje, este zona Mamaia Nord, cu 1.481 deșeuri. Cele mai mici cantități de deșeuri au fost înregistrate pe sectoarele din Vama Veche și Corbu.

Începând din 2014, Mare Nostrum a inventariat și eliminat în mod constant 153.292 deșeuri, iar cea mai mare cantitate a fost înregistrată pe sectorul din Constanța (34.788), iar cele mai multe fiind înregistrate în sesiunea din septembrie 2019 (33.295).

Jaf la o sală de jocuri de noroc din centrul Constanței. Casierița, strânsă de gât

Un jaf a avut loc, ieri după-amiază, la o sală de jocuri din centrul municipiului Constanța, autorul acestuia strângând-o pe gât pe casieriță până a lăsat-o inconștientă. Conform anchetatorilor, Secția 3 Poliție Constanța a fost sesizată luni, în jurul orei 12,30, de către o femeie în vârsta de 22 de ani, casiera unei săli de jocuri de noroc, cu privire la faptul că, în timp ce se afla în incinta unității situate la intersecția bulevardelor Tomis și Ferdinand din Constanta, a fost acostată de către un bărbat care i-a reproșat faptul că ușa de la grupul sanitar este defectă, cerându-i să remedieze situația. Victima le-a povestit anchetatorilor că, după ce a intrat în grupul sanitar pentru a verifica cele sesizate, bărbatul a strâns-o cu mâinile de gât până și-a pierdut cunoștința și a căzut pe podea. După câteva minute, femeia și-a revenit și și-a dat seama că atacatorul îi furase cheia casei de bani. Astfel, tâlharul a deschis casa de bani, de unde a furat aproximativ 4.000 de lei, după care a dispărut. Starea de sănătate a femeii este bună, aceasta refuzând transportul la spital, spun anchetatorii. Poliția a deschis anchetă pentru identificarea și prinderea făptașului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.