Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ofițer DGA: Cât de multe relații ”prietenești” există în sistem?

Ziarul de Vrancea
14 aug 2023 476 vizualizări

Ofițerul DGA Giorgian Ciorîia, care a reclamat că șefii instituției i-au solicitat să prezinte scuze judecătorului de la ICCJ Alin Sorin Nicolescu, cu care avusese un diferend verbal în timpul unui examen de licență, explică faptul că nu s-a folosit de legitimația de angajat al DGA și remarcă faptul că magistratul ”și-a adaptat” declarațiile cu privire la incident.

Ca reacție la faptul că judecătorul a afirmat că s-a adresat șefului DGA, Liviu Vasilescu, în calitate de prieten, tânărul ofițer se întreabă câte astfel de relații există ”în sistem” și cum se raportează ”sistemul” la un om din afara lui, dacă în cazul unuia din interior au avut loc astfel de presiuni.

”Am observat faptul că, în unele comentarii, au fost persoane care mi-au sugerat că ar fi fost indicat să tac și să înghit pentru că am prea puțină vechime în minister. Inclusiv Direcția Generală Anticorupție, prin comunicatul de presă emis, susține fățiș poziția domnului judecător și stabilește că aș fi avut o atitudine «necorespunzătoare» fără să fi administrat nici măcar o probă în acest sens și recunoscând că nu sunt cercetat disciplinar și nici nu am fost sancționat în legătură cu situația de la examenul de licență. Proba supremă fiind telefonul primit de domnul Liviu Vasilescu din partea domnului judecător. Dar vă întrebați oare cum ar fi împărțită dreptatea pentru un cetățean care nu are legătură cu sistemul dacă ei își permit intimidările de genul acestora? Cât de multe astfel de relații «prietenești» există în sistem între persoane care ar trebui să colaboreze strict instituțional? În câte cazuri s-or mai fi dat telefoane și nu am aflat niciodată despre ele și rezultatul lor? Asta e România pe care ne-o dorim?”, scrie ofițerul DGA, luni, pe Facebook, platforma pe care a denunțat, de altfel, situația în care s-a aflat după altercația verbală pe care a avut-o cu judecătorul de la ICCJ Alin Sorin Nicolescu.

Tânărul ofițer, fost elev al Școlii de Agenți de Poliție din Câmpina, absolvent al Academiei de Poliție și al unei facultăți de drept la o universitate privată, remarcă, în mesajul de pe rețeaua de socializare, că magistratul care l-a reclamat la șeful DGA, Liviu Vasilescu, admițând că este prieten cu acesta, ”și-a adaptat versiunea” în declarațiile date jurnaliștilor cu privire la incident ”pentru că a observat probabil că nu au fost bine primite la public anumite elemente”, Ciorîia afirmând: ”Ba chiar la ultimele reacții se plânge că dumnealui este o «țintă»”.

”În următoarele reacții, pentru alți jurnaliști, domnul judecător mai adaugă versiunii dumnealui și alte detalii care nu corespund adevărului și care îmi produc o oarecare dezamăgire, pentru simplul fapt că vin din partea unei persoane care ocupă una dintre cele mai importante funcții din sistemul judiciar. Dumnealui susține că am fluturat legitimația în văzul tuturor. În realitate, este important de precizat că în acea zi avea loc un examen scris, pentru obținerea licenței. Nu era vorba despre vreun examen oral unde se putea considera că declinarea calității de polițist îți poate aduce un punct în plus la notare, așa cum pot crede unii. Mai mult, nici eu și nici domnul judecător nu aveam cunoștință despre calitatea celuilalt înainte de schimbul de replici. Așadar, nici măcar nu știam că domnul judecător este cadru didactic, dumnealui fiind prezent în sală alături de alți supraveghetori. Faptul că dumnealui a văzut și legitimația în portofel, la momentul în care am scos cartea de identitate nu poate echivala în niciun caz cu susținerile dumnealui că m-aș fi folosit în orice fel de calitatea de polițist, angajat în cadrul Direcției Generale Anticorupție”, mai scrie ofițerul.

“În ochii dumnealui deja aveam o etichetă”

El face referire și la faptul că magistratul a vorbit în repetate rânduri despre după faptul că face sport și este o persoană musculoasă. ”Puteți astfel observa că în ochii dumnealui deja aveam o etichetă. Eram un tatuat și cu mușchi, probabil pe principiul «pletoșilor» de pe vremea regimului comunist”, mai scrie tânărul ofițer. Mesajul postat pe Facebook vine în aceeași zi în care conducerea Ministerului Afacerilor Interne a anunțat verificări în urma scandalului ofițerului DGA din Olt care a avut o dispută cu un judecător ICCJ, inclusiv sesizarea Corpului de Control al Ministrului, pentru investigarea tuturor aspectelor semnalate și a persoanelor implicate.

Ofițerul a acuzat recent conducerea Direcției de faptul că l-a chemat pentru a cere explicații și i-a solicitat să îi prezinte judecătorului după ce a avut un schimb de replici cu magistratul, în contextul în care ofițerul susținea examenul de licență la finalul facultății, iar judecătorul era supraveghetor la examen.

”Această întâmplare mă face să îmi fie frică să mai lucrez în spețe în care vor fi cercetați oameni influenți deoarece v-am prezentat exemplul perfect de ce se întâmplă în momentul în care doar ai păreri contradictorii cu cineva cu o funcție înaltă, ce să mai zic de momentul în care faci cercetări cu privire la o persoana de genul”, a transmis ofițerul. În urma celor relatate de acesta, sindicatul Polițiștilor îl acuză pe șeful DGA, Liviu Vasilescu (foto), de „metehne securiste”.

DGA admite că a primit o sesizare, dar spune că ofițerului doar i-au fost solicitate „lămuriri” și că față de acesta nu au fost luate măsuri.

Judecătorul Alin Sorin Nicolescu a admis, referindu-se la acuzațiile formulate la adresa sa de către ofițer DGA, că a sunat la DGA pentru a reclama atitudinea avută de acesta în timpul unui examen de licență la care magistratul era supraveghetor, dar spune că a avut „o discuție informală” cu șeful DGA, Liviu Vasilescu, și că ar fi trebuit să facă reclamație scrisă pe numele tânărului ofițer pentru comportamentul acestuia din timpul examenului.

Medic: La rata de vaccinare, România pe ultimele locuri în lume

Medicul Dorel Săndesc, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara, afirmă că, în ceea ce privește rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel internațional. El arată că, într-o statistică la nivel mondial din acest an privind rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru țări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee. ”Date similare sunt evidențiate de statistica din 2022 a OECD, în care România se află pe penultimul loc din cele 49 de țări evaluate. Oare este ok, să fim atât de jos? Oare se mai poate pune problema dacă trebuie sau nu făcut ceva?!?”, adaugă el.

Dorel Săndesc arată, într-o postare pe Facebook, că lansarea Strategiei de vaccinare de către Ministerul Sănătății ”face, cum era de așteptat, valuri în societatea românească”, astfel că ”poate este bine să știm câteva date concrete, obiective despre situația reală”.

El explică faptul că în Uniunea Europeană (UE) fiecare țară implementează propriul program de vaccinare (în ceea ce privește lista de vaccinuri, schema și modul de administrare). Astfel, în 12 din cele 27 de țări UE, vaccinarea este obligatorie pentru unul sau mai multe dintre vaccinuri. Săndesc subliniază că, în România, vaccinurile nu sunt obligatorii, fiind asigurate cu grad de recomandare, iar noua Strategie nu prevede vaccinarea obligatorie.

”În ceea ce privește rata de vaccinare, România se află pe ultimele locuri la nivel internațional. Astfel, într-o statistică la nivel mondial din 2023, cu privire la rata de vaccinare cu vaccinul DTP1 (difteric, tetanos, pertusis), România se află pe locul 175, doar patru țări având o rată de vaccinare mai redusă: Guineea Ecuatorială, Nigeria, Sudanul de Sud și Papua Noua Guinee! Dintre țările din spațiul european, cele mai apropriate sunt Bosnia-Herțegovina și Ucraina, aflate cu 23, respectiv 24 de poziții mai sus față de țara noastră! Date similare sunt evidențiate de statistica din 2022 a OECD (Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică), în care România se află pe penultimul loc din cele 49 de țări evaluate. Oare este ok, să fim atât de jos? Oare se mai poate pune problema dacă trebuie sau nu făcut ceva?!?”, adaugă el.

Poliția Ilfov: Mașina neagră care racolează fete este un mit

Poliția Ilfov, care anunța că a declanșat verificări în urma unei postări pe o rețea de socializare conform căreia persoane care circulă într-un autoturism negru acostează tinere, pe stradă, la Săftica, a finalizat ancheta, concluziile fiind că mesajul postat online conținea date nereale. De altfel, persoana care a publicat mesajul a recunoscut că a mințit.

”În urma efectuării unui complex de verificări și investigații, efectuate de către polițiștii din Otopeni, cu privire la anumite persoane care se deplasează cu o mașină de culoare neagră și care ar acosta persoane de sex feminin, în zona localității Săftica, a rezultat faptul că afirmațiile presupuselor persoane vătămate, cât și cele ale persoanei care a postat aspectele respective pe o rețea de socializare, sunt contrazise în totalitate de ansamblul probator administrat pentru clarificarea situației de fapt și de drept”, au anunțat, luni seară, reprezentanții IPJ Ilfov. Sursa citată precizează că atât fetele cu care polițiștii au discutat, cât și persoana care a scris și publicat mesajul au recunoscut că au mințit.

 ”În același context, subliniem și faptul că persoanele respective au recunoscut că au prezentat aspecte nereale, faptele la care s-au referit neexistând în realitate”, se mai arată în informarea făcută publică de reprezentanții Poliției județene Ilfov.

DNA, despre extrădarea lui Vâlcov: Un semnal puternic

Procurorul-șef al DNA, Marius Voineag, spune că extrădarea în România a fostului ministru Darius Vâlcov este un prim semnal puternic pentru toți cei care sunt tentați să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanțele române. "Înfăptuirea justiției nu se poate realiza fără executarea pedepselor dispuse de instanțele judecătorești, sustragerea persoanelor condamnate pentru fapte de corupție de la executarea pedepselor subminând lupta împotriva corupției, prin diminuarea efectului disuasiv al politicii penale și reducerea motivației procurorilor care au misiunea de a investiga și proba acest tip de infracțiuni. Direcția Națională Anticorupție apreciază că această decizie a autorităților italiene și determinarea dovedită a autorităților române constituie un prim semnal puternic pentru toți cei care sunt tentați să ia în considerare sustragerea de la executarea pedepselor dispuse de instanțele române", a declarat, potrivit unui comunicat de presă al DNA, procurorul-șef Marius Voineag.

Fostul ministru Darius Vâlcov, condamnat la o pedeapsă de 6 ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de influență și spălare a banilor, a fost preluat luni din Italia și adus sub escortă în țară, fiind predat Penitenciarului Rahova.

Bacău: Șase victime în urma unui accident rutier

Șase persoane au fost rănite în urma coliziunii dintre două autoturisme, luni seara, în localitatea Dumbrava din comuna Itești, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Bacău. La locul solicitării s-au deplasat o autospecială de stingere, Descarcerarea și două ambulanțe de la Serviciul de Ambulanță Județean.

"În urma recunoașterii, s-a constatat că este vorba despre o coliziune între două autoturisme, în urma căreia au rezultat șase victime, conștiente, neîncarcerate. Trei dintre victime au fost preluate de echipaje SAJ, în vederea transportului la Unitatea de Primiri Urgențe Bacău", a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Bacău, Ema Tereș.

Cum va fi vremea în Moldova în următoarele două săptămâni

Vremea va fi călduroasă în următoarele zile, iar temperaturile maxime vor ajunge la 34 de grade Celsius în unele regiuni ale țări, după care vor oscila în jurul mediei de 30 de grade, în timp ce probabilitatea de averse va fi relativ ridicată, conform prognozei de specialitate, publicată luni de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), pentru perioada 14 - 27 august 2023.

În Moldova, vremea va fi călduroasă în mare parte din interval, iar valorile termice diurne vor avea doar mici variații, astfel că mediile acestora se vor situa între 30 și 32 de grade, cu cele mai. Diminețile vor debuta cu medii ale minimelor de 14 grade, dar vor crește treptat, astfel că pe intervalul 17 - 21 august se vor situa în jurul a 18 grade. Local vor mai fi averse, cu probabilitate mai mare între 17 și 22 august.

Un bărbat a intrat în mare la Costinești și nu a mai ieșit

Un bărbat a fost dat dispărut luni seară. Intrase în mare și nu a mai ieșit. Autoritățile au început căutările, pe care le reluaseră marți dimineață, însă trupul tânărului a fost scos la mal de valuri. Potrivit ISU Constanța, dispariția sa în apă a fost semnalată luni seară și s-au început căutările. Marți dimineață, 14 scafandri erau pregătiți să intervină pentru căutarea bărbatului, dar trupul a fost scos la mal de către valuri. Incidentul s-a produs în zona Clubului Nautic.Acesta este al șaselea deces de pe litoral în ultimele 48 de ore.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.