Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: O grădiniță din Sălaj, inaugurată de zece politicieni și trei preoți

Ziarul de Vrancea
5 sep 2022 527 vizualizări

Oficialitățile s-au înghesuit să taie panglica la noua unitate de învățământ

Nu mai puțin de zece politicieni centrali și locali au participat luni la tăierea panglicii unei noi grădinițe din comuna sălăjeană Crasna, potrivit presei locale. La inaugurarea grădiniței finanțată cu 2 milioane de euro de la bugetul de stat au participat și doi preoți ortodocși și un pastor baptist, scrie g4media.ro.

La eveniment au participat, printre alți politicieni locali, președintele UDMR, Kelemen Hunor, deputatul Seres Dénes, senatorul Kovács Irina, secretarul de stat Bogya Annamária și prefectul Dari Toma.

Imaginile postate de Kelemen Hunor arată înghesuiala politicienilor la tăierea panglicii ținute de copii.

Primarul comunei Crasna, Kovács István, a fost cel care a deschis evenimentul de la grădinița cu clase atât în limba română, cât și în limba maghiară.

Amplasamentul a fost sfinţit de doi preoţi ortodocşi, dar şi un pastor baptist a ţinut o rugăciune în limba maghiară.

De la eveniment nu au lipsit nici cei trei primari în a caror mandate au avut loc lucrările. De asemenea, au fost prezenți liderii județeni ai UDMR, dar și prefectul de Sălaj.

Concluzii la un an de la ieșirea USR de la guvernare

La un an de la trecerea în opoziție, deputatul Ionuț Moșteanu susține că USR nu a avut de ales. „Dacă mai rămâneam la guvernare, Cîțu urma să-i demită și pe Drulă, și pe Ghinea. Se lăuda în partid că va face asta”, susține Ionuț Moșteanu pentru News.ro. Deputatul USR admite că partidul a trecut printr-o perioadă mai complicată, dar acum consideră că s-a stabilizat și că este pe direcția bună după alegerea lui Cătălin Drulă în funcția de președinte.

Pe 6 septembrie 2021, miniștrii USR și-au dat demisia din Guvern, după ce premierul de la acea vreme, Florin Cîțu, l-a dat afară din Executiv pe ministrul Justiției, Stelian Ion. Motivul? Stelian Ion nu avizase ordonanța de urgență pentru programul Anghel Saligny, dedicat investițiilor locale.

 În luna februarie, Dacian Cioloș a demisionat de la șefia USR, după un conflict cu Biroul Național, forul colectiv de conducere a partidului. În luna mai, Dacian Cioloș a renunțat la calitatea de membru al USR și a fondat un alt partid: REPER. Treptat, în noua formațiune s-au înscris 9 deputați, 2 senatori și patru europarlamentari USR.

 În luna iulie, Cătălin Drulă a fost ales președinte al USR cu 71% din voturi, după o competiție internă cu Cătălin Teniță și Octavian Berceanu. “Cred că putea fi altfel, dar aveam nevoie de suportul președintelui Iohannis. Coaliția putea continua cu un alt premier. Noi am spus în acel moment că e nevoie de alt prim-ministru, dar liberalii au zis că Florin Cîțu e lumina de pe pământ. Dacă mai rămâneam la guvernare, Cîțu urma să-i demită și pe Drulă, și pe Ghinea. Se lăuda în partid că va face asta, iar președintele i-a acceptat genul acesta de comportament”, susține Ionuț Moșteanu.

Întrebat dacă USR ar fi trebuit să-l schimbe pe ministrul justiției, Stelian Ion, în schimbul rămânerii la guvernare, Ionuț Moșteanu a răspuns: “Nu am avut alt compromis pe masă. Nu puteam rămâne la guvernare având în vedere cum s-au comportat cu noi Cîțu și Iohannis”.

Cât despre scăderea USR în sondaje din ultimul an, purtătorul de cuvânt al partidului crede că USR s-a stabilizat. “USR a trecut printr-o perioadă mai complicată. Am avut un președinte care a ales să plece și să-și facă un alt partid. În acest moment, USR s-a stabilizat. Avem un președinte ales cu peste 70% din voturile membrilor. USR este pe direcția bună. Cu siguranță vom crește. Este evident că această coaliție PSD-PNL se va rupe. Problema este când”, este de părere Ionuț Moșteanu.

Întrebat cum va reacționa USR în condițiile în care coaliția PSD-PNL va funcționa până în 2028, Ionuț Moșteanu a răspuns: “Eu cred că se va rupe mai repede. La începutul anului 2017 Dragnea avea toată România la picioare și jumătate din Parlament. În doi ani de zile era la pușcărie, iar PSD la jumătate. Doi ani în politică pot aduce multe schimbări”.

Mircea Cărtărescu, câștigătorul Premiului FIL la Târgul de Carte de la Guadalajara

Scriitorul Mircea Cărtărescu a fost desemnat câștigătorul Premiului FIL de Literatură în Limbi Romanice al Târgului de Internațional de Carte Guadalajara. Este a doua oară când un român câștigă Premiul FIL, după Norman Manea, în 2016, anunță Institutul Cervantes.

Mircea Cărtărescu a fost ales dintre 80 de scriitori internaționali, stilul său fiind apreciat pentru felul în care combină elemente din realitate cu oniricul și pentru ficțiunea care contribuie la construirea identității. Juriul a apreciat că el „este un scriitor multilateral de stil maximalist care se inserează deplin în tradiția literaturii mondiale, interpelându-și de la oniric și până la existențial cititorii și criticii din întreaga lume”.

„Premiul FIL e cu adevărat unul dintre cele mai valoroase (în toate sensurile) premii literare care există. Mă aflam la Guadalajara când l-a primit, acum cinci ani, Emmanuel Carrere. Trebuie să fi fost vreo mie de oameni în sală, toate oficialitățile posibile. Nici nu mi-a trecut prin cap vreodată că o să fiu în lista lor de “ganadores”, la un loc cu Nicanor Parra, Juan Goytisolo, Antonio Lobo Antunes, Claudio Magris, Enrique Vila-Matas, Emmanuel Carrere, Yves Bonnefoy sau compatriotul nostru Norman Manea, între mulți alții”, a scris pe Facebook Mircea Cărtărescu, după ce a aflat că este câștigător.

Mircea Cărtărescu, poet, prozator, eseist, critic literar și publicist, a publicat numeroase volume, începând cu 1980, care i-au fost traduse în peste 20 de limbi.

Cărțile lui au fost premiate de Academia Română, Uniunea Scriitorilor din România și din Republica Moldova, Ministerul Culturii, ASPRO, Asociația Scriitorilor din București, Asociația Editorilor din România.

Municipiul Buzău va fi conectat la A7: Drumul, realizat în parteneriat cu autoritățile locale

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu a anunțat, marți, că Municipiul Buzău va fi conectat cu Autostrada A7 iar drumul de legătură va fi realizat în parteneriat cu autoritățile locale, după ce CNAIR și Primăria Municipiului Buzău au semnat astăzi un Protocol de Colaborare pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construirii a trei tronsoane ale acestui drum.

“Municipiul Buzău va fi conectat cu Autostrada A7! Drumul de legătură dintre Autostrada Moldovei și Municipiu va fi realizat în parteneriat cu autoritățile locale! CNAIR și Primăria Municipiului Buzău au semnat astăzi un Protocol de Colaborare pentru elaborarea Studiului de Fezabilitate necesar construirii a trei tronsoane ale acestui drum”, spune ministrul Transporturilor pe Facebook.

Potrivit lui Grindeanu, prin document se stabilește inclusiv contribuția financiară a fiecărei părți pentru finanțarea Contractului necesar Studiului de Fezabilitate destinat tronsoanelor 2, 3 și 4 ale acestui proiect.

“Începând de astăzi, CNAIR și Primăria Municipiului Buzău pot începe demersurile pentru elaborarea documentației tehnico-economice necesare derulării Contractului finanțat prin POIM 2014-2020 Ulterior, proiectarea și execuția Drumului de legătură dintre A7 și Municipiul Buzău, cu o lungime de aproximativ 9 km, vor putea fi finanțate prin POT 2021-2027”, mai afirmă Grindeanu.

Ministrul menționează că Protocolul semnat astăzi este cel de al 40-lea document semnat cu autoritățile locale, de când am preluat mandatul de ministru al Transporturilor și Infrastructurii.

Pompierii, chemați după ce doi copii au rămas blocați într-un tobogan

Pompierii au fost chemați să intervină, luni seară, după ce doi copii, în vârstă de 11 și 12 ani, au rămas blocați într-un tobogan care avea ieșirea obturată, într-un parc din municipiul Giurgiu. “În jurul orei 20:40, pompierii au fost solicitați să intervină în parcul Mihai Viteazul din municipiul Giurgiu, după ce doi copii au rămas blocați într-un tobogan care avea ieșirea obturată cu un placaj. Până la sosirea echipajelor, cei doi copii, de 11 și 12 ani, au fost ajutați să iasă din locul respectiv de către oamenii din parc”, a transmis, marți, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Giurgiu.

Acolo au ajuns pompierii din cadrul Detașamentului Giurgiu, cu o descarcerare și o ambulanță SMURD, dar intervenția nu a mai fost necesară.

“Recomandăm părinților să supravegheze în permanență copiii atunci când se află la locurile de joacă pentru a evita accidentele. De asemenea, copiii nu trebuie să folosească leagănele, toboganele sau celelalte costrucții din spațiile de joacă dacă acestea sunt deteriorate”, a arătat sursa citată.

Poliția de Frontieră: Circa 10.000 de cetățeni ucraineni au intrat luni în țară

Poliția de Frontieră a anunțat că aproximativ 196.000 de persoane, români și străini, au trecut prin punctele de frontieră luni. Printre acestea s-au numărat 10.292 de cetățeni ucraineni care au intrat în România, numărul fiind în scădere cu peste 10 la sută față de ziua precedentă.

“În data de 05.09.2022, prin punctele de fro­ntieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 196.000 de persoane, cetățeni români și străini, cu peste 46.000 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 105.150 de persoane, dintre care 10.292 de cetățeni ucraineni (în scădere cu 10,24 % față de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 05.09.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 2.212.321 cetățeni ucraineni”, a transmis, marți, Poliția de Frontieră.

Accident grav lângă Gura Humorului

Un bărbat a fost grav rănit într-un accident rutier produs marți, pe DN 17, în urma coliziunii între un autocamion și un autoturism, a informat Inspectoratul pentru Situații de Urgență Suceava.

Potrivit ISU, accidentul s-a produs în cursul nopții de luni spre marți, între localitățile Gura Humorului și Păltinoasa, iar victima este șoferul autoturismului, în vârstă de 35 de ani. La sosirea echipajelor de salvare, acesta se afla în stare de inconștiență, încarcerat în autovehicul.

Victima a fost transportată la spital, după extragerea dintre fiarele contorsionate ale autoturismului.

La fața locului au intervenit pompierii militari de la Garda de Intervenție din orașul Gura Humorului cu o autospecială de stingere dotată cu echipament pentru descarcerare și o ambulanță SMURD B2, iar în sprijinul acestora a ajuns și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean Suceava.

Compania olandeză Damen construiește la Galați nave pentru Pakistan

Constructorul olandez de nave Damen a dezvăluit mai multe detalii despre vasele pe care le construiește la Șantierul Naval Galați pentru Marina pakistaneză, derivate din modelul OPV 2600 al companiei, transmite presa americană, citată de Rador.

Prima dintre cele două nave de patrulare a fost prezentată pe 15 iulie la șantierul naval Damen din Galați, România. Marina pakistaneză nu a dezvăluit detalii despre contractul pe care l-a semnat cu Damen pentru aceste nave, iar programul de cumpărare a altor nave clasa Yarmook a fost prezentat la ceremonia de prezentare.

Marina pakistaneză operează o flotă de două nave de patrulare din clasa Yarmook, care au fost puse în funcțiune în februarie și, respectiv, noiembrie 2020. Navele PNS Yarmook și PNS Tabuk au fost, de asemenea, construite de Șantierele Navale Damen la unitatea sa din Galați.

Navele din clasa Yarmook, cu o lungime totală de 91 m, pot găzdui un echipaj de 138 de persoane și un elicopter mediu pe puntea de zbor.

Nava va avea o autonomie standard de aproximativ 6.000 de mile.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.