Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Negocierile pentru guvernul de dreapta, începute cu stângul

Ziarul de Vrancea
13 dec 2020 1083 vizualizări

PNL, USR PLUS și UDMR nu au reșit să se înțeleagă pe două posturi cheie în „organigrama” statului: șeful executivului și șeful Camerei Deputaților  n programul de guvernare și o rezoluție anti-traseism au fost singurele puncte pe care cele trei partide au căzut de acord

Liderii PNL, USR-PLUS și UDMR s-au reîntors ieri la masa negocierilor, după o primț rundă de discuții sâmbătă, însă doar pentru două ore și pentru a consemna un nou blocaj în discuții. Nu a fost înregistrat niciun progres după ce cu o zi înainte liderii celor trei partide nu au reușit să cadă de acord asupra împărțirii funcțiilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului. Potrivit unor surse politice, discuțiile au fost sistate la propunerea lui Ludovic Orban. Liderii celor trei partide au convenit să se vadă după consultările de la Cotroceni care sunt programate azi. De altfel, fiecare partid va merge la discuțiile cu Klaus Iohannis cu propria propunere de premier. Duminică s-a căzut totuși de acord asupra unei chestiuni: un acord politic anti-traseism, la propunerea UDMR. Între timp, comisiile pentru programul de guvernare și împărțirea posturilor în Parlament au lucrat și au căzut de acord.

Teama unui blat cu PSD

Sâmbătă, negocierile pentru formarea noului Guvern s-au blocat după aproape șase ore de discuții la nivelul conducerilor PNL, USR-PLUS și UDMR, după ce Ludovic Orban, Dan Barna, Dacian Cioloș și Kelemen Hunor nu au căzut de acord asupra împărțirii în Coaliție a posturilor de premier, președinte al Camerei Deputaților și președinte al Senatului.

Liberalii au început negocierile de pe o poziție de forță, susținând că vor neapărat, pe lângă funcția de premier, și pe cea de președinte al Camerei Deputaților. Aceasta din urmă este râvnită însă și de USR-PLUS pentru Dan Barna. Într-o primă fază, Ludovic Orban a propus ca negocierile să fie separate pentru premier și pentru șefii celor două camere ale Parlamentului, nefiind poziții echivalente. USR-PLUS și UDMR au făcut front comun și au refuzat, apreciind că este incorectă această abordare. Potrivit unor surse apropiate discuțiilor, șeful PNL a invocat că are o experiență mult mai mare decât Dan Barna și ar fi mult mai potrivit pentru funcția de președinte al Camerei Deputaților. În replică, Dan Barna a spus că este de acord, dar atunci corect ar fi ca funcția de premier să revină USR-PLUS pentru Dacian Cioloș, care are experiență de premier și politică mai mare decât Florin Cîțu. Ideea nu le-a surâs liberalilor care doreau ca la consultările de la Cotroceni, PNL, USR-PLUS și UDMR să meargă cu un acord în coaliție pentru susținerea lui Florin Cîțu premier.

Cum turnura discuțiilor indica, în acel moment, că USR-PLUS îl va propune pe Cioloș premier, Ludovic Orban a venit cu o nouă soluție pentru a depăși blocajul. Liderul PNL a propus să fie lăsată deschisă competiția pentru șefia Camerei Deputaților, fiecare partid să aibă propriul candidat, iar câștigătorul să susțină candidatul celeilalte formațiuni pentru șefia Senatului. Mai mult, Orban a propus încheierea unui acord explicit de susținere, ca o garanție că înțelegerea va fi respectată. Soluția propusă de Orban nu a fost însă susținută de Barna și de Kelemen. Potrivit surselor citate, useriștii se tem de o înțelegere pe care liberalii ar putea-o face cu pesediștii astfel încât Orban să câștige. Altfel spus, o competiție aranjată.

Delegația USR

Între timp, Alianța USR PLUS a transmis componența delegației care va participa, luni, la negocierile de la Cotroceni și este posibil să-l propună președintelui Klaus Iohannis pe Dacian Cioloș pentru funcția de premier.

 Delegația USR PLUS care va merge luni la Cotroceni este formată din Dan Barna, Dacian Cioloș, Dragoș Tudorache, Cătălin Drulă și Cosette Chichirău.

Fost subsecretar de stat în MAI, răpus de coronavirus

Vicepreședintele Consiliului Județean Caraș-Severin, avocatul Dan Stan, fost subsecretar de stat în MAI, a murit, ieri dimineață, din cauza coronavirus. Anunțul a fost făcut de ministrul de Interne, Marcel Vela. “Sunt foarte trist și am acel sentiment de gol în suflet, pe care îl ai atunci când pierzi pe cineva drag. Un prieten, un camarad, un om special, un adevărat român și patriot ne-a părăsit și s-a ridicat la Cer! Avocatul Dan Stan, un profesionist desăvârșit, liberal și prieten vechi, un caracter deosebit, de o corectitudine rară, un OM care a fost mereu aproape de oameni și nevoile lor a plecat...Subsecretar de stat al Ministerului Afacerilor Interne, a fost alături de mine în toate momentele grele, în special în gestionarea Stării de Urgență. Am încercat, împreună, să facem o lume mai bună, mai sănătoasă și să salvăm cât mai multe vieți”, a scris, duminică, pe Facebook, Marcel Vela. Dan Stan era în prezent vicepreședinte al Consiliului Județean Caraș Severin.

Număr record de pacienți la terapie intensivă

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, 4.435 noi cazuri de infectare cu noul coronavirus. În ultimele 24 de ore, 121 de persoane au murit, numărul total al deceselor fiind 13.385 de la debutul pandemiei.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.136. Dintre acestea, 1.289 erau internate la ATI, un număr record de la începutul pandemiei. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 4.428.071 teste. Dintre acestea, 14.859 au fost efectuate în ultimele 24 de ore, 9.650 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 5.209 la cerere.

Câte persoane ar trebui să participe la petrecerile de Crăciun și Revelion

Raed Arafat spune că autoritățil nu pot impune un număr maxim de persoane care să participe la petrecerile de Crăciun și de Revelion care au loc în casele românilor, dar recomandă ca la aceastea să vină doar cei apropiați, din rândul familiei. “Nu este vorba de număr maxim, aici nu s-a pus număr maxim. Mai ales în casa omului nu poți să pui numărul maxim care este. Ce este recomandabil este ca lumea să rămână în rândul familiei, imediat apropiate. Adică cei cu care oricum te întâlnești în fiecare zi, fără să porți mască, fără să te distanțezi. Adică cei apropiați, cu care stai cu ei. Asta e recomandarea, dacă vrem să evităm orice problemă. În rest, dacă vrei să vină și alți prieteni la tine trebuie să măcar să respecți regulile, în sensul în care să fie distanțare, să fie lumea distanțată, care e greu în casă, știm foarte bine”, a spus Arafat, într-un interviu pentru Știrile ProTV.

Cât privește mesele festive de Crăciun și Revelion organizate în unitățile de cazare a turiștilor, secretarul de stat atrage atenția că restaurantele hotelurilor pot funcționa la o anumită capacitate, care este determinată de incidența cazurilor de infectare cu Covid-19 în localitatea respectivă.

“Știți foarte bine. Sub 1,5 la mie incidență, capacitatea este la 50 %. Între 1,5 până la 3 la mie, capacitatea este de 30 %. Și peste 3 la mie, în mod normal, rămân numai cei care sunt cazați în hotel. Dar capacitatea acestor locații nu poate depăși 50 %”, a precizat el.

Românii vor petrece sărbătorile de iarnă cu restricții adoptate de autorități pe fondul pandemiei de COVID-19. Comitetul Național pentru Situații de Urgență a decis joi prelungirea stării de alertă în România, astfel că va rămâne în vigoare inclusiv interdicția de a circula după ora 23.00.

Protecția Copilului Bacău a cumpărat mașini, cu peste 650.000 de lei, în timp ce salariații nu și-au primit salariile

Direcția Generală de Protecția Copilului Bacău a cumpărat, în acest an, șapte mașini, în valoare totală de peste 650.000 de lei, în timp ce salariații instituției au protestat în stradă pentru că nu și-au primit salariile. Ziarul de Bacău scrie că au fost achiziționate trei mașini Renault Trafic Combi, fiecare în valoare de 107.413 lei, fără TVA, două Dacia Sandero Stepway, cu câte 47.970 de lei fără TVA, o Dacia Duster de 64.371 de lei fără TVA, o Dacia Dokker Stepway la 64.371 lei și o Dacie Dokker Van, la 54.911 lei fără TVA.

Angajații instituției au protestat în stradă zile în șir pentru că nu și-au primit salariile. În 27 noiembrie, premierul Ludovic Orban anunța o situație “fără precedent”, întrucât în 30 de județe președinții consiliilor județene reclamau că nu mai au bani pentru plata salariilor angajaților din Direcțiile Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului. Guvernul a alocat fonduri pentru plata salariilor pentru luna octombrie, urmând a se face o analiză pentru lunile noiembrie și decembrie.

Jurnalistul și caricaturistul Octavian Andronic a murit

Jurnalistul și caricaturistul Octavian Andronic, în vârstă de 74 de ani, a murit vineri seară, în urma unui atac de cord. Andronic s-a născut pe 2 mai 1946, la Sânnicolau-Mare (județul Timiș). A urmat cursurile Universității din București, iar în 1969 a debutat ca reporter la Informația Bucureștiului. A fondat în decembrie 1989 ziarul Libertatea, al cărui redactor-șef a fost până în 1997. Octavian Andronic a lucrat în cadrul mai multor trusturi media înainte să pună bazele, în 1999, agenției Amos News, care a scris sâmbătă: „Cu deosebită durere în suflet, anunțăm trecerea în neființă a celui care a fost Octavian Andronic, jurnalist și caricaturist de o inegalabilă valoare. Dragă ANDO, soția Mariana, fiica Ana, cei apropiați și toți colaboratorii ce au avut onoarea să lucreze alături de tine de-a lungul deceniilor îți vor simți de-acum înainte lipsa! Dumnezeu să te odihnească în pace!”. În caricatură s-a afirmat în studenție. A colaborat cu diferite publicații, semnând cu pseudonimul Ando.

Doi migranți afgani, găsiți morți pe un câmp cu răni provocate prin înjunghiere

Doi migranți din Afganistan au fost găsiți morți pe un câmp din județul Arad, lângă autostrada A1, autoritățile fiind alertate de un al treilea migrant din grup, care a fost înjunghiat și a fost transportat la spital pentru îngrijiri. Cadavrele au fost găsite în zona comunei Șagu, aflată la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Ungaria, lângă autostrada A1, și la 20 de kilometri de municipiul Arad. Purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Arad, Ramona Lungu, a declarat, sâmbătă, că “s-a dispus începerea urmăririi penale in rem pentru două infracțiuni de omor și una de tentativă de omor”. Anchetatorii cred că a avut loc o răfuială între două grupuri de migranți ilegali.

Al treilea migrant, care ar fi făcut parte din același grup și a alertat autoritățile cu privire la atac, a fost operat și este internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) Arad.


Valeriu Nicolae a rămas la 17 voturi distanță de Parlament

Valeriu Nicolae nu a reușit să facă pragul necesar pentru intrarea în Parlament, lipsindu-i 17 voturi pentru a obține mandatul de deputat independent. Potrivit rezultatelor finale publicate de Biroul Electoral Central(BEC), Valeriu Nicolae a obținut 16.343 de voturi. BEC a respins sâmbătă cererile depuse de Valeriu Nicolae pentru renumărarea voturilor în mai multe secții de votare, pe motiv că au fost depuse prea târziu. Pentru a fi obținut un mandat de deputat Valeriu Nicolae avea nevoie de un număr de voturi egal cu coeficientul electoral al circumscripției, respectiv 16.360. De altfel, vineri candidatul independent la Camera Deputaților, Valeriu Nicolae, a declarat că a depus 28 de noi contestații întrucât are suspiciuni că unele din voturile acordate pentru el nu au fost contabilizate corect. Nicolae a mai spus că se află la 17 voturi de pragul electoral, iar prin contestații depuse anterior a reușit să recupereze 29 de voturi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.