Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Moldova se retrage din CSI

Ziarul de Vrancea
14 mai 2023 544 vizualizări

“Nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase”, a explicat șeful legislativului de la Chișinău motivul retragerii din această alianță subordonată Moscovei

Președintele Parlamentului Republicii Moldova a anunțat decizia de a iniția procedura de retragere a Republicii Moldova din Acordul privind Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (CSI), din care țara a făcut parte timp de peste 30 de ani, potrivit unei postări de pe contul personal de Facebook.

Anunțul vine în urma mai multor discuții cu cetățenii, în cadrul vizitelor din teritoriu, după discuțiile în cadrul Fracțiunii Parlamentare a Partidului Acțiune și Solidaritate, după consultări cu Președinta Maia Sandu și cu reprezentanții Guvernului, a mai scris Igor Grosu.

„Ne-a ajutat să rezolvăm conflictul transnistrean, nu ne-a ajutat să scoatem armata rusă de pe teritoriul Republicii Moldova, nu ne-a ferit de embargouri economice dureroase în cele mai complicate vremuri – embargoul la vin, embargoul la produse agroalimentare. Aflarea în CSI nu ne-a ferit de șantaj energetic în plină iarnă, amenințări și declarații oficiale ostile la adresa independenței și suveranității Republicii Moldova. Aflarea în CSI nu a apărat țările-membre de atacuri militare, război și ocuparea ilegală a teritoriilor suverane. După ce o țară fondator a CSI, Federația Rusă, a atacat într-un mod barbar alt stat fondator, Ucraina, ocupându-i teritorii și ucigându-i cetățenii, această organizație nu se mai poate numi drept Comunitate”, a scris președintele Parlamentului moldovean.

Anunțul vine după ce, la începutul anului, autoritățile moldovenești au anunțat că R. Moldova se va retrage din unele acorduri semnate în cadrul CSI. De când a devenit președintă, în 2020, Maia Sandu nu a participat la nicio reuniune a șefilor statelor CSI.

Așadar, Guvernul moldovean a început încă din februarie procesul de denunțare a câtorva zeci de acorduri semnate de Republica Moldova în cadrul Comunității Statelor Independente (CSI – o construcție politică dominată de Rusia). Decizia a venit după ce mai multe ministere au analizat aceste acorduri și au constatat că unele dintre ele nu sunt relevante, nu se aplică sau sunt în defavoarea Republicii Moldova. Potrivit vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe și integrării europene, toate obiectivele de politică de externă și participările în organizații internaționale vor fi subordonate obiectivului de integrare europeană.

CSI a fost înființat de conducerile Republicii Sovietice Federative Socialiste Ruse, Belarusiei și Ucrainei, prin semnarea, în 1991, a Acordului privind înființarea Comunității Statelor Independente. Cei 11 membri fondatori ai CSI sunt: Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Republica Moldova, Rusia, Tadjikistan, Turkmenistan, Ucraina și Uzbekistan. În decembrie 1993 s-a alăturat și Georgia, în circumstanțe controversate, în urma unui război civil, și s-a retras în 2008, când trupele rusești au intervenit din nou în Georgia. Ucraina s-a retras din CSI în martie 2014, în urma anexării Crimeii de către Rusia.

Orban a depus plângere penală împotriva simpatizanților AUR care l-au agresat

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, a depus plângere penală împotriva persoanelor care l-au agresat, la Parlament, în timpul mitingului organizat de AUR. Orban a dat deja declarații în acest caz.

Ludovic Orban a dat, luni dimineață, declarații în legătură cu agresiunile de la mitingul AUR și a formulat o plângere penală, către Secția 17 Poliție.

Președintele partidului Forța Dreptei, Ludovic Orban, anunța, vineri, că va depune plângere penală împotriva celor care l-au agresat, la Parlament, afirmând că nu face acest lucru ”din ranchiună personală”. ”O fac pentru că violența nu poate fi tolerată în societate. Pentru că nu pot accepta ca, prin nepedepsirea celor care au fost violenți, să fie încurajată proliferarea acestor comportamente antisociale”, arăta el.

”Luni dimineața voi depune plângere la poliție contra celor care m-au agresat. Nu o fac din ranchiună personală. O fac pentru că violența nu poate fi tolerată în societate. Pentru că nu pot accepta ca, prin nepedepsirea celor care au fost violenți, să fie încurajată proliferarea acestor comportamente antisociale. Orice om ar putea deveni victima unor astfel de agresiuni”, afirma Orban, vineri, într-o postare pe Facebook.

Patru persoane au fost sancționate de jandarmi cu amenzi în valoare totală de 3.000 de lei pentru că l-au agresat, miercurea trecută, pe fostul premier Ludovic Orban la intrarea în sediul Parlamentului. O altă persoană a primit sancțiuni în valoare totală de 1.500 de lei pentru agresarea parlamentarului UDMR Csoma Botond.

Sancțiunile au fost date în urma mitingului neautorizat organizat de AUR, la Palatul Parlamentului.

Mirel Palada, trimis din nou în judecată

 fostul purtător de cuvânt al Guvernului a adresat un șir de insulte la adresa jurnalistului care l-a întrebat despre noul dosar

Sociologul Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului între 2013 și 2014, a fost trimis în judecată, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunii ”refuzul sau sustragerea de la prelevarea de mostre biologice”. În cazul în care va fi găsit vinovat, Palada riscă o pedeapsă cu închisoarea de la unu la 5 ani. Contactat de site-ul G4Media.ro pentru a oferi un punct de vedere despre anchetă, Palada a declarat: ”Să aveți o zi bună și să-mi s…p… Dumnezeii mamelor voastre. Puteți să scrieți așa”.

Conform procurorilor, la data de 8 octombrie 2020, în jurul orei 23.30, Palada a condus un autovehicul marca Mercedes pe strada C.A. Rosetti nr. 32 din municipiul București, ”emanând halenă alcoolică, a fost condus la sediul INML, unde a refuzat prelevarea de probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei.” În prezent, dosarul se află în procedură de Cameră Preliminară la Judecătoria Sectorului 2.

În mai 2021, Palada a fost condamnat definitiv, de Curtea de Apel București, la 6 luni de închisoare, cu amânarea aplicării pedepsei, cu un termen de supraveghere de 2 ani, fiind acuzat de lovirea, într-o emisiune TV, a senatorului USR Mihai Goțiu. Incidentul a avut loc în 2017. Prin aceeași sentință, Palada a fost obligat să îi achite lui Goțiu suma de 5.000 de euro daune morale.

Judecătorii au mai dispus ca pedeapsa cu amânare să se transforme în una cu executare în cazul în care Palada mai săvârșește o infracțiune pe parcursul termenului de supraveghere. În această situație, infracțiunea de refuz al prelevării de probe biologice nu va fi luată în considerare deoarece a fost săvârșită înainte de decizia din dosarul de lovire.

Patron al unei societăți de sondare a opiniei publice, Mirel Palada a fost, între 2013 și 2015, consilier de stat pentru strategii guvernamentale al premierului Victor Ponta și purtător de cuvânt al Guvernului condus de acesta.

Arad: Doi bărbați cu cagule au jefuit o sală de jocuri de noroc

Doi bărbați cu cagule au jefuit o sală de jocuri de noroc din orașul arădean Chișineu-Criș, sub amenințarea unui obiect ce pare a fi un pistol, conform imaginilor înregistrate de sistemul de supraveghere și declarațiilor martorilor, suspecții fugind cu suma de 7.500 de lei. Atacul a avut loc duminică, iar polițiștii fac cercetări pentru identificarea făptașilor.

"Polițiștii orașului Chișineu-Criș au fost sesizați despre faptul că, în incinta unei săli de jocuri de noroc din localitate, două persoane de sex masculin, cu cagule, ar fi amenințat casierul cu un obiect ce părea a fi un pistol, iar ulterior au sustras suma de aproximativ 7.500 de lei, plecând într-o direcție necunoscută. A fost constituită o echipă operativă, care efectuează cercetări, în vederea identificării și depistării autorilor", a transmis, luni, Inspectoratul de Poliție Județean Arad.

Surse din rândul anchetatorilor au declarat că jaful a durat un minut, iar suspecții i-au amenințat pe angajații sălii de jocuri, în timp ce câțiva clienți au fost forțați să stea în genunchi cu mâinile ridicate. În acest timp, unul dintre agresori a scos banii din casa de marcat și i-a pus înr-un rucsac, după care cei doi au fugit.

Imaginile surprinse de camerele de supraveghere sunt analizate de către anchetatori.

Armata și-a luat adio de la avioanele MiG-21 LanceR

Ultimele zboruri ale aeronavelor MiG-21 LanceR au avut loc luni, Ministerul Apărării organizând cu această ocazie și o ceremonie de retragere.

Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost scoase din serviciu în baza Hotărârii Consiliului Suprem de Apărare a Țării din 18 mai 2022.

Astfel, luni, s-au desfășurat simultan ceremonii în Baza 71 Aeriană "General Emanoil Ionescu" Câmpia Turzii și în Baza 86 Aeriană "Locotenent Aviator Gheorghe Mociorniță" Borcea, care s-au finalizat cu decolarea ultimelor aeronave MiG-21 LanceR aflate în exploatare către Baza 95 Aeriană "Erou căpitan aviator Alexandru Șerbănescu" Bacău, unde au fost retrase din serviciu.

"Forțele Aeriene Române vor continua să execute Serviciul de luptă permanent Poliție Aeriană cu aeronavele F-16 din dotare, sprijinite de aeronavele aliate dislocate în România, în cadrul misiunii de Poliție Aeriană Întărită (enhanced - Air Policing), sub comandă NATO”, a informat zilele trecute Ministerul Apărării.

Un tânăr a decedat după ce s-a răsturnat cu autoturismul într-un sens giratoriu din Năvodari

Un tânăr de 23 de ani a decedat, în noaptea de duminică spre luni, la Năvodari, după ce s-a răsturnat cu autoturismul pe care îl conducea într-un sens giratoriu din oraș.

Potrivit Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Constanța, polițiști din cadrul Serviciului Rutier au fost sesizați că, pe DJ 226, în apropiere de intersecția cu strada Câmpului din orașul Năvodari, s-a produs un accident rutier. "Polițiștii deplasați la fața locului au constatat că un bărbat, de 23 de ani, ar fi condus un autoturism, pe DJ 226, și, din cauze care urmează a fi stabilite în urma cercetărilor, ar fi intrat în coliziune cu un sens giratoriu. În urma accidentului, a rezultat decesul conducătorului auto", se arată într-un comunicat de presă transmis de IPJ Constanța.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) "Dobrogea" a informat că, pentru scoaterea șoferului dintre fiarele contorsionate ale autoturismului răsturnat, a fost necesară intervenția unui echipaj de descarcerare.

Bilanț Noaptea Muzeelor:  Mai mult de 230.000 de vizitatori

La cea de-a 19-a ediție a Nopții Muzeelor, evenimentul care a avut loc sâmbătă, cu nu mai puțin de 351 de spații muzeale și culturale deschise în România și Republica Moldova, au participat 238.935 de vizitatori, dintre care 60.992 numai în București, anunță Rețeaua Națională a Muzeelor din România, după centralizarea parțială a datelor furnizate de reprezentanții a 80 de obiective (22,79% din numărul total).

10% din populația orașului Sighetu Marmației (jud. Maramureș), 83.741 de vizitatori în Iași (73,91% cifre centralizate) și 46.979 de vizitatori în Sibiu. Datele din Republica Moldova se vor centraliza în zilele care urmează.

„Pe 13 mai, muzeele au transformat orașele în spații efervescente și au oferit experiențe memorabile sutelor de mii de vizitatori. Noaptea Muzeelor demonstrează de 19 ediții această putere extraordinară și transformatoare a muzeelor, iar numărul impresionant de oameni care vin la acest eveniment arată că societatea are o nevoie reală de muzee. Putem avea „nopți ale muzeelor” în fiecare zi, dacă vom primi resursele necesare pentru a fi ceea ce muzeele au capacitatea să fie permanent - cele mai frumoase și transformatoare spații din lume” – a declarat Dragoș Neamu, coordonator Departament Relații Internaționale și Proiecte Culturale, manager Noaptea Muzeelor.

Noaptea Muzeelor 2023 a fost prima ediție comună România și Republica Moldova, fiind prezentă în București și Chișinău, dar și în peste 90 de localități din cele două țări, care au acoperit geografic 38 de județe și 5 raioane ale țării vecine. În București, Noaptea Muzeelor s-a prezentat publicului prin 65 de obiective culturale dintre cele mai diverse, de la muzee (34) la festivaluri de design și de la spații de creației și experimente la palate și galerii de artă.

Turcii din România au votat ferm opoziția

Turcii din România au votat ferm cu opoziția la alegerile prezidențiale, conform datelor preliminare la numărarea a aproximativ 97% din voturi. Astfel, Kemal Kilicdaroglu a obținut aproximativ 58% din voturi, iar președintele în funcție, Recep Tayyip Erdogan, doar 38%.

De menționat este că Kilicdaroglu a câștigat primul tur atât în secția deschisă la Ambasada Turciei de la București, cu 59%, cât și la cea de la Consulatul din Constanța, cu 50%. Prezența la vot a fost de 44,45% din cei 10.173 de votanți înscriși.

Profesor, anchetat după ce ar fi comis mai multe acte de natură sexuală împotriva unei eleve

Un profesor este cercetat de procurorii vâlceni după ce ar fi comis mai multe acte de natură sexuală împotriva unei fete, care este elevă la unitatea de învățământ unde era angajat cadrul didactic. Profesorul este cercetat sub control judiciar și nu are voie să mai profeseze și nici să se apropie de fată sau de familia ei.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Drăgășani a transmis, luni, printr-un comunicat de presă, că procurorii fac cercetări pentru a lămuri împrejurările în care, în acest an, un cadru didactic de la o unitate școlară din comuna Prundeni, a comis mai multe acte de natură sexuală, împotriva unei minore, elevă a aceleiași unități de învățământ. Bărbatul este cercetat sub control judiciar și trebuie să respecte mai multe obligații, printre care să nu se deplaseze la unitatea școlară, respectiv în curtea acesteia sau în sediul unității școlare, să nu se apropie de eleva respectivă sau de membrii familiei acesteia și de martorii audiați în cauză, la o distanță mai mica de 50 de metri, și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect pe nicio cale; să nu exercite calitatea de profesor, meserie/profesie în exercitarea căreia a săvârșit faptele.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.