Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Ministrul de Interne anunță restructurări în Poliție

Ziarul de Vrancea
11 ian 2020 1459 vizualizări

Vela susține că înmulțirea agresiunilor din rândul lumii interlope s-ar datora intervenției în forță a MAI în aceste structuri

Ministrul de Interne, Marcel Vela a anunțat că luna aceasta va prezenta o propunere de eficientizare și restructurare a Ministerului Afacerilor Interne, astfel încât acest minister să crească în percepția românilor privind încrederea. Vela a spus că a constatat că sunt prea mulți polițiști în birouri și prea puțini în stradă, iar cei din stradă nu sunt bine dotați. De asemenea, ministrul a spus, ieri, la Antena 3, că tot ce s-a întâmplat zilele trecute privind destructurarea unor clanuri de interlopi, e cauzat de faptul că MAI a intrat cu forța în aceste structuri. “Vreau să vă spun că din 4 noiembrie chiar se lucrează la nivelul Afacerilor Interne și ce vedem acum că se întâmplă în țară se datorează faptului că MAI a intrat cu forța în aceste structuri care până acum trăiau foarte liniștite, că Poliția are și alte preocupări decât cele conform statutului”, a declarat Marcel Vela. Întrebat ce măsuri urgente a pregătit în perioada următoare, astfel încât să se vadă că s-a schimbat ministrul la Interne, Vela a vorbit despre restructurarea sistemului, dar și de polițiștii care sunt în stradă fără dotările necesare. “A văzut lumea că s-a schimbat ministrul. Am desecretizat dosare, am trimis oameni la nivelul operativ în stradă cât mai mulți, schimbarea mentalității în relația cu cetățeanul și în viitor, așa cum se așteapt lumea, tocmai această reorganizare și eficientizare va duce la o apropiere cât mai bună față de cetățean, a polițistului și destructurarea acestor rețele care dezvoltă un fenomen criminogen la nivelul țării. Această eficientizare și destructurare este consecința faptului că de două luni și jumătate am constatat că sunt prea mulți polițiști în birouri și prea puțini în stradă. Am constatat că nu sunt bine dotați, cei din stradă. Am constatat că sunt sarcini care se suprapun pentru că de-a lungul timpului s-a încetățenit așa o idee că este un privilegiat șeful de la Poliția din județ și tot felul de relațiii de prietenie sau chiar politice, prin subordonarea lor politică, aceste relații au dus la o scădere a eficienței actului polițienesc”, a declarat Vela. Ministrul a spus că luna aceasta va veni cu o propunere concretă privind restructurarea. “Luna aceasta voi veni cu o propunere oficială de eficientizare și restructurare a întregului minister, nu e vorba doar de Poliție, e vorba și de Jandarmerie, Poliție de Frontieră și tot ce ține de situații de urgență, de întreaga activitate a ministerului, care trebuie să recunoaștem, este cel mai mare minister și e unul cu un efect extraordinat de important pentru țară, un minister pe care eu doresc să îl fac unul de elită și în ochii cetățenilor, ca și apreciere, să crească de la 30 la sută cât este în eurobarometru acum, mai mult dect era la nivelul zilei de 4 noiembrie când am fost eu investit ca ministru”, a declarat Marcel Vela.

Asistent condamnat la 8 ani pentru că a violat mai multe paciente, eliberat după 3 ani

Asistentul de la Spitalul Județean de Urgență Brăila, Viorel Mîlcu, condamnat definitiv în 2018 de Curtea de Apel Galați la 8 ani de închisoare, pentru că a violat mai multe paciente în timp ce erau internate în unitatea medicală, a fost eliberat din penitenciar după aproximativ 3 ani. Judecătorii Tribunalului Brăila au respins ca nefondată, pe 10 ianuarie, contestația formulată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila împotriva soluției primei instanțe, din data de 9 decembrie 2019, care a admis cererea de liberare condiționată. Viorel Mîlcu, care are peste 60 de ani, a putut beneficia de legea mai favorabilă în acest caz, motiv pentru care el a fost deja eliberat din Penitenciarul Brăila. Viorel Mîlcu, asistent medical la Secția de Chirurgie a Spitalului Județean, a fost arestat preventiv în septembrie 2015, după ce o adolescentă de 17 ani a depus plângere împotriva acestuia, acuzându-l că a sedat-o în timp ce se afla internată pentru o operație de apendicită și a violat-o, rezultatele probelor ADN confirmând acest lucru. După arestarea sa, polițiștii au audiat zeci de paciente care au fost internate în secția de Chirurgie a Spitalului de Urgență din Brăila începând cu anul 2010, cele mai multe confirmând comportamentul deviant al asistentului medical. Potrivit rechizitorului, asistentul le administra somnifere pacientelor, aspect confirmat de martore și scos în evidență de fișele medicale ale acestora, de rețetele existente în farmacia spitalului și de declarațiile medicilor. În urma probelor administrate, în februarie 2018, Curtea de Apel Galați l-a condamnat definitiv pe Viorel Mîlcu la opt ani de închisoare cu executare și obligația de a plăti adolescentei de 17 ani daune morale în valoare de 15.000 de euro, alături de Spitalul de Urgență din Brăila. Spitalul Județean de Urgență Brăila a deschis proces pentru recuperarea sumei la Judecătorie, cerere care a fost admisă, instanța dispunând instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile sau imobile ale lui Viorel Mîlcu, până la recuperarea banilor.

Asociații ale magistraților, indignate față de lipsa de reacție a CSM în privința situației din Polonia

Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție și-au manifesat, sâmbătă seară, indignarea față de lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia. Organizațiile susțin că lipsa de reacție este “stupefiantă”. Sute de magistrați români și-au arătat până acum sprijinul pentru colegii din Polonia, iar judecătorul Andrea Chiș a fost la “Marșul celor 1000 de robe” de la Varșovia. “Subscrisele asociații salută Marșul celor 1000 de robe (marșul magistraților și avocaților din întreaga Europă), desfășurat astăzi, 10 ianuarie 2020, la Varșovia, exprimându-și, și pe această cale, solidaritatea față de colegii din Polonia“, au transmis, sâmbătă seară, Asociația Forumul Judecătorilor din România și Asociația Inițiativa pentru Justiție. Potrivit acestora, lipsa de reacție a Consiliului Superior al Magistraturii, ca organism colectiv, în privința situației magistraților din Polonia, este stupefiantă, “dar se înscrie în șirul unor atitudini nenumărate în care CSM a refuzat să-și îndeplinească rolul de garant al independenței justiției în România ori s-a manifestat cu întârziere, în momente de inutilitate evidentă, așa cum a constatat, spre exemplu, ultimul Raport MCV”. “În concluzie, observăm un regres considerabil al Consiliului Superior al Magistraturii din România, vizibil inclusiv prin nealegerea reprezentanților săi în cadrul Biroului Executiv al Rețelei Consiliilor Judiciare din Europa, în anul 2019”, au mai transmis magistrații. Sute de magistrați români din Brașov, București, Cluj, Iași, Neamt și Târgoviște și-au arătat, în ultimele zile, susținerea față de magistrații din Polonia care ar putea fi sancționați dacă nu susțin reformele judiciare ale partidului aflat la putere. Sute de judecători polonezi purtând robe au defilat, sâmbătă, la Varșovia, alături de judecători din alte țări europene, în semn de protest față de legea care permite sancționarea lor. Mii de locuitori din Varșovia s-au alăturat cortegiului care a defilat de la Curtea supremă până la Parlament. Luna trecută, parlamentul polonez a sfidat Bruxellesul și a adoptat o lege care permite sancționarea judecătorilor care se opun reformelor judiciare controversate. Textul a provocat critici violente în mediul judiciar, care se teme cu privire la independența sa, dar și importante manifestații de stradă.

Ponta: Dacă tot îl dați jos pe Orban de ce v-ați mai chinuit atât să îl puneți?

Liderul Pro România, Victor Ponta, afirmă că se întreabă cine nu lasă acum Guvernul Orban să facă lucrurile promise și să guverneze. “Am și eu o întrebare de cetățean: Dacă tot îl dați jos pe Orban de ce v-ați mai chinuit atât să îl puneți?(...) Pro România a fost și rămâne în Opoziție față de prostie, incompetență și minciună / și suntem de acord să facem alegeri oricând-dar după Alegeri o să faceți ceva bun pentru oameni sau iar o să spuneți cine nu vă lasă și de ce nu puteți?”, adaugă Ponta. El a menționat că, din noiembrie 2015 până acum, au fost șase premieri “și peste 100 de miniștri-unul mai deștept ca altul / abia se chinuie să finalizeze ce am început noi în 2014 /-și ne mirăm că nu mai construim nimic?”.  “Cine nu lasă acum Guvernul “Orban” să facă treabă (să nu îmi spuneți de Ciolacu și noua/vechea lui echipă de securiști reșapați și olguti în lipsă de pastile că nu este nici măcar de râs-e de plâns) / aveți Președinte, Guvern, majoritate parlamentară, toate instituțiile statului și ale UE de partea voastră-de ce nu guvernați țara?”, s-a întrebat Ponta. El a afirmat că nu a votat Guvernul Orban “știind de la început că este un “Guvern-fake”, dar acum îi întreabă pe cei care au votat acest Guvern și spun că trebuie să își dea demisia: “ați fost naivi când l-ați votat (sau doar ipocriți și cinici)?”.

Control la ISU Dolj, unde ar fi angajate 101 cadre militare, rude între ele

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a anunțat ieri că va trimite Corpul de Control la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dolj, unde 101 cadre militare angajate ar fi rude între ele. Ministrul a recunoscut la Antena 3 că nu cunoaște această situație, dar a a anunțat că va trimite Corpul de Control. “Este singura cale în care pot afla oficial ce se întâmplă. În urma raportului prezentat de Corpul de Control, evident putem sesiza tot ce ține de o anchetă administrativă sau tot ceea ce propune Corpul de Control cu privire la aplicarea unei sancțiuni”, a declarat Marcel Vela. Potrivit Libertatea, în cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Oltenia” al Județului Dolj sunt angajate 101 cadre militare care au diferite grade de rudenie între ele.

Proiect: Închiderea balcoanelor de la parter, fără acordul vecinilor

Liberalul Alina Gorghiu a depus, la Senat, un proiect de lege care prevede că pentru închiderea balcoanelor sau a logiilor de la parterul blocului nu mai este nevoie de acordul vecinilor. Proiectul precizează că excepția este acordată pe motive de securitate, de atenuare a noxelor sau a zgomotelor, potrivit Mediafax. “Dacă punem în balanță eventualele prejudicii aduse vecinilor ca urmare a închiderii unui balcon de la parter, cu atingerile aduse siguranței și sănătații locatarului ca urmare a refuzului acordului vecinilor, este mai mult decât evident care taler se va înclina. Garantarea dreptului la ocrotirea sănătații este o necesitate impusă chiar de Constituția României care prevede că siguranța persoanei este inviolabilă”, se arată în textul inițiativei legislative. Camera decizională pentru acest proiect de lege este Camera Deputaților.

Brăila: Bătrân reținut după ce și-a omorât ginerele și i-a incendiat cadavrul

Un bărbat de 76 de ani din Brăila a fost reținut sâmbătă, pentru 24 de ore, sub acuzația de omor calificat, după ce și-a omorât ginerele și i-a incendiat cadavrul. “Bărbatul de 76 de ani din Vărsătura a fost reținut pe bază de ordonanță, pentru 24 de ore, și introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al IPJ Brăila. Va fi prezentat instanței cu propunere de arestare preventiv”, informează IPJ Brăila. O femeie de 43 de ani, din localitatea Vărsătura, a sesizat vineri, prin apel la 112, faptul că soțul său, de 45 de ani, a fost găsit decedat în curtea locuinței. “La fața locului, polițiștii au găsit cadavrul bărbatului, care prezintă urme de combustie și mai multe leziuni pe suprafața corpului. În cauză se continuă cercetările, sub directa coordonare a unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, în vederea stabilirii cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care a survenit decesul victimei”, au precizat reprezentanții IPJ Brăila.

Botoșani: Un șofer băut a lovit în plin, fără să frâneze, o mașină a poliției rutiere

Un șofer băut a intrat, sâmbătă seara, cu mașina într-o autospecială a Serviciului Poliției Rutiere Botoșani, rănind ușor un ofițer de poliție care se afla în interiorul autoturismului, a declarat, duminică, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean, Maria Carp, citată de Agerpres. Potrivit acesteia, mașina Poliției Rutiere staționa pe marginea drumului, fiind lovită puternic din spate de un alt autoturism al cărui șofer, un tânăr de 32 de ani, nu a frânat deloc pentru a evita impactul. “Echipajul de poliție se afla în staționare pe marginea drumului național, moment în care un conducător auto a intrat în coliziune cu autospeciala de poliție. Bărbatul respectiv a fost testat alcoolscopic, rezultând o valoare de 0,17 mg/l alcool pur în aerul expirat”, a afirmat Carp. În urma accidentului, un ofițer de la Serviciul Poliției Rutiere a ajuns la Spitalul Județean “Mavromati”. El a primit îngrijiri medicale, dar a fost externat după câteva ore.

Ciolacu: După două nereușite, încercăm să o moșmolim din nou

Președintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, ieri, la Călărași, că structura politicii românești arată clar că există PSD, pe partea stângă, și PNL, pe partea dreaptă, iar “la USR vedem fiecare că, încet-încet, acea flacără de imaculați începe să se stingă”. Ciolacu a spus că nu vor exista “categoric” negocieri cu PNL “o perioadă lungă de timp” și a recunoscut că lipsa unor analize la nivelul PSD, după alegeri, a fost o greșeală. “Categoric nu o să avem negocieri cu PNL o perioadă lungă de timp. Structura politicii românești în momentul acesta arată foarte clar doi piloni, unul de stânga și unul de dreapta, unul fiind PSD, altul PNL. A apărut acel USR, vedem fiecare dintre noi că, încet-încet, acea flacără de imaculați începe să se stingă”, a spus, duminică, în dechiderea Conferinței Județene a PSD Călărași, Marcel Ciolacu. Acesta a explicat că el și Paul Stănescu nu se vor implica în filialele județene, care au drept de decizie. “Deciziile aparțin organizației, rezultatele, de asemenea, aparțin organizației, atât reușitele, cât și nereușitele. A fost o greșeală mare, și o recunosc fără nicio reținere, lipsa la nivel central a unor analize după ce-am avut alegeri. Întotdeauna după ce-am avut alegeri, ori ne-am bucurat prea mult și am uitat neperformanța, am uitat poate și meritocrația politică și am ajuns după două nereușite, europarlamentare și prezidențiale, să încercăm să o moșmolim din nou. Lucrul acesta nu se mai poate întâmpla după alegerile locale și generale de anul acesta”, a mai spus Ciolacu.

Control la IPJ Maramureș, după cazul câinelui împușcat în stradă

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela a anunțat că va fi făcută o “anchetă administrativă” la Inspectoratul de Poliție Maramureș, care nu a tratat corect cazul câinelui împușcat de un vânător, în stradă. “Întâmplător, eram și eu aseară pe Facebook când un prieten de-al meu a distribuit postarea Asociației de protecția animalelor, în secunda doi am sunat inspectorul general al Poliției Române, a dat ordin la Maramureș, a fost găsit autorul și aseară, deci după câteva ore, faptele au fost prezentate Parchetului și în prezent există un dosar penal instrumentat de Parchet”, a declarat Vela, duminică, la Antena3. Ministrul spune că IPJ Maramureș a tratat subiectul doar dintr-un punct de vedere, când a transmis că nu a fost încălcată nicio lege, iar din această cauză va fi făcută o anchetă administrativă la nivelul IPJ Maramureș. “Acel comunicat era de la IPJ Maramureș, nu era comunicatul Ministerului. Acel comunicat a tratat problema pe o singură latură, pe aceea de prezentare a identității autorului. Asta a fost în prima fază. După ce am citit postarea, am fost indignat ca om, ca iubitor de animale. E un aspect ce ține de legea vânătorii, dar ca lege a armamentului, ei nu au tratat așa problema. Se va face o anchetă administrativă, de ce nu au analizat aspectele din acest punct de vedere și nu că a fost pusă în pericol viața participanților la trafic”, a declarat Marcel Vela. Asociația “Anima Pro Terra” a publicat, sâmbătă, pe pagina oficială de Facebook, un mesaj în care se arată că doi dintre voluntari și copilul lor de șase ani au fost martorii unui incident, în apropiere de Borșa, județul Maramureș. Un câine a fost împușcat, chiar pe șosea, iar copilul a rămas în stare de șoc după ce a văzut incidentul. Asociația a publicat mai multe fotografii cu mașina în care a fost urcat cadavrul animalului. Inspectoratul General al Poliției Române a anunțat că , în urma verificărilor efectuate în județul Maramureș, a fost identificat bărbatul care ar fi împușcat un câine în apropiere de Borșa. Acesta are 69 de ani și este cercetat penal, după ce polițiștii au stabilit că există “suspiciuni rezonabile referitoare la comiterea infracțiunilor de uz de armă letală sau interzisă, fără drept”.

Ghișeele din casele de pensii, desființate?

Violeta Alexandru a declarat că vrea să desființeze ghișeele din casele de pensii, astfel încât pensionarii și funcționarii să discute din poziții egale. În primă fază, ministrul Muncii va cere caselor de pensii din București să reamenajeze spațiile. „M-a uimit că, în continuare, pensionarul în baston trebuie să stea cu spatele înconvoiat ca să poată să vadă ochii funcționarului printr-o ușiță mic pusă la o înălțime la care spatele său este foarte înconvoiat”, a declarat ministrul Muncii la Digi24. Violeta Alexandru a a fost impresionată de faptul că, și în ziua de azi, între funcționari și pensionari încă există un zid. „Ar trebui să stea pe picior de egalitate, la o masă, spre exemplu, fără niciun zid între ei, amândoi în aceeași poziție în care să poată vorbi de la egal la egal, cu hârtiile pe masă. Lucrurile să fie transparente, nu într-o relație funcționar-pensionar. Am să fac un gest firesc, am să cer caselor de pensii din București să reamenajeze spațiile fără investiții substanțiale, ci montând o masă”, a mai explicat aceasta.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.