Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Medvedev publică o hartă a Ucrainei împărțită între mai multe țări, printre care și România

Ziarul de Vrancea
27 iul 2022 748 vizualizări

Potrivit hărții prezentate de fostul președinte rus, regiunile Vinița și Cernăuți ar trebui să aparțină țării noastre

Vicepreședintele Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Dmitri Medvedev, a publicat pe Telgram o hartă a Europei în care Ucraina este împărțită între alte țări, cea mai mare aparținând Rusiei, iar altele mai mici Poloniei și României, relatează Kyiv Independent și Ukrainska Pravda.

Pe această hartă, numai regiunea Kiev este etichetată drept Ucraina. Potrivit lui Medvedev, această hartă a fost creată de „analiștii occidentali”, dar el nu i-a numit.

Astfel, potrivit hărții, Vinița și Cernăuți ar aparține României. Liov, Ternopil și alte orașe ar aparține Poloniei, iar restul Rusiei.

De altfel, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, Denis Pușilin, a făcut apel miercuri la Rusia să cucerească cea mai mare parte a Ucrainei, inclusiv capitala Kiev, spunând că principalele orașe ale țării sunt ruse.

„Astăzi a venit vremea eliberării orașelor rusești, fondate de ruși: Kiev, Cernihiv, Poltava, Odesa, Dnipro, Harkov, Zaporojie, Luțk”, a scris Denis Pușilin pe Telegram, cu ocazia aniversării eliberării de către sovietici a orasului Brest, din Belarus, dupa ocuparea acestuia de către nazisti.

Orașele menționate de Pușilin acoperă aproape toată zona geografică a Ucrainei.

CNA s-a autosesizat după ce o emisiune a TVR a “spălat” securiști

CNA s-a autosesizat privind emisiunea de la TVR, în care Securitatea comunistă era spălată, iar vocea televiziunii punea sub semnul întrebării mai multe fapte ale fostului sistem criminal, a confirmat Valentin-Alexandru Jucan, membru al Consiliului. El a precizat că a cerut compartimentului de monitorizare al instituției să întocmească raportul de monitorizare pentru emisiunea “Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalității răului”, difuzată în 7 iunie.

Membrul CNA a mai spus că va extinde monitorizarea și în online, dat fiind faptul că CNA are acum atribuții și în acest spațiu. „M-am autosesizat și am cerut compartimentului de monitorizare al CNA să întocmească urgent raportul de monitorizare pentru această emisiune. De asemenea, înainte de o decizie a Consiliului, am solicitat sesizare CNSAS, pentru a obține informații suplimentare. Este inadmisibil ce s-a întâmplat la TVR și, din păcate, nu este prima oară. Vă pot asigura că am ca misiune sancționarea drastică a acestor intenții de albire a securității și a comunismului. Acum, că CNA are atribuții și în zona online, voi extinde monitorizarea pe această temă”, a declarat Valentin Jucan.

G4Media a publicat, în 25 iulie, o analiză a emisiunii “Adevăruri despre trecut: Femei în securitate. Raport asupra banalității răului”, difuzată în 7 iunie la televiziunea publică TVR.

În emisiune, Securitatea comunistă a anilor 80 este spălată public prin intervențiile telefonice ale unor femei care susțin că au lucrat în sistem, iar “sistemul și uniforma militară” sunt lăudate și puse în prim plan de acestea. Emisiunea a fost realizată de: Raluca Bibiri (realizator), Raluca Rogojină (producător), Lucia Zamfir (redactor documentarist) și Bogdan Onea (șef producție).

De subliniat că emisiune a fost difuzată pe data pe 7 iunie, la patru zile după ce au fost publicate integral proiectele de legi privind securitatea națională, care sporesc semnificativ puterile serviciilor secrete. Proiectele de legi au fost criticate pe motiv că fac din servicii, din SRI și SIE, prin puterile si imunitățile date, o instituție mai puternică decât fosta Securitate comunistă.

Rafila: Nu cred că vom mai ajunge în situația unui lockdown în România

săptămâna viitoare vom avea 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, este de părere că numărul cazurilor de COVID-19 nu va scădea în perioada următoare, dar a explicat că este convins că nu vom mai avea un lockdown și nu vor mai fi impuse restricții, relatează news.ro.

Alexandru Rafila a estimat, miercuri seară, la Antena 3, că săptămâna viitoare vom avea 10.000 de cazuri de COVID-19 pe zi. “Nu o să scadă, săptămâna trecută am avut aproape 45.000 de cazuri, adică 7.000 și ceva de cazuri pe zi. Estimez că, în raportarea de săptămâna viitoare, pe care o vom face luni sau marți, o să avem undeva în jur de 70.000 de cazuri înregistrate, adică o medie de 10.000 de cazuri pe zi”, a declarat Rafila.

Întrebat despre un lockdown în România, Rafila a precizat că nu vom mai ajunge în această situație. “În Franța au aproape 200.000 de cazuri pe zi și singura restricție este legată de utilizarea, în anumite spații închise și transportul în comun, utilizarea măștii. Nu cred, în niciun fel, și e o convingere a mea, că vom mai ajunge în situația unui lockdown în România, sau la restricții care să limiteze activitatea economică și socială. Aceste noi valuri COVID-19, care probabil vor mai continua cu o anumită intensitate, pe care nu avem de unde să o cunoaștem în momentul de față, vor fi valuri de infecție respiratorie, de obicei banală, și care nu va mai pune în pericol sistemul de sănătate, spitalele. Dar, ca să nu se întâmple lucrul ăsta, trebuie să lucrăm susținut, pe viitor, să construim un sistem de asistență medicală ambulatorie, de bună calitate”, a declarat Rafila.

USR: Ministrul Sănătății scoate de la finanțare prin PNRR un spital finalizat în proporție de 85%

USR susține că ministrul Sănătății Alexandru Rafila a stabilit criteriile pentru selectarea celor 25 de spitale care se vor finanța prin PNRR nu în beneficiul românilor, ci astfel încât să-i mulțumească pe baronii PSD, incapabili să demareze și să finalizeze proiecte de infrastructură în sănătate. „Cea mai recentă victimă a politrucilor: Spitalul Municipal Bacău, exclus din lista de investiții PNRR, deși este finalizat în proporție de 85%”, arată reprezentanții partidului, într-un comunicat de presă.

„Cu slide-uri, cifre și mare tam-tam, Rafila a prezentat criteriile propuse de minister pe baza cărora vor fi alese cele 25 de spitale ce se vor finanța prin PNRR. Alese e un fel de a spune, pentru că, frumos ambalate în grafice, criteriile au deja un iz greu de politizare trandafirie. În loc să pună, cu prioritate, accentul pe proiectele și lucrările aflate în stadiile cele mai avansate de proiectare sau chiar execuție, Rafila face praf banii, cu un egalitarism ce miroase a partizanat de la o poștă”, a declarat Cristian Ghinea, coordonator de politici publice al USR și fost ministru al Investițiilor și Proiectelor Europene.

USR a reușit, prin PNRR, să aducă 2,5 miliarde de euro pentru infrastructura din sănătate, bani care să fie cheltuiți pe proiecte deja demarate și finalizabile până în 2026. Sub presiunea termenului limită 2026, metodologia de selectare a celor 25 de proiecte din lista inițială de 49 ar trebui să răsplătească munca deja făcută și să aibă prioritate proiectele în care s-au făcut pași înainte.

„În loc de asta, Rafila trișează din criterii astfel încât gradul de pregătire nu contează. Să luăm cazul de la Bacău, despre care Rafila face declarații eminamente politice: că guvernul anterior a introdus greșit spitalul pe listă, că spitalul – din punct de vedere juridic – nu există, șamd. Realitatea factuală este că spitalul există și construcția lui este gata în proporție de 85%! Un guvern anterior a dat prin OUG clădirea la primărie. Primăria Bacău a băgat bani și ar avea nevoie de 15 milioane de euro să îl termine. Rafila zice: «Ah, păi nu mai e spital, că nu scrie în OUG că va fi spital». E spital, nu sală de biliard. 85% gata. Să pună mâna și să-l termine! În acest moment, este nevoie de un aviz tehnic de la Ministerul Sănătății. În loc să dea aviz, pozitiv sau negativ, ministerul răspunde – evident politic – «Dați clădirea la Spitalul Județean Bacău!». Adică la Consiliul Județean, care este PSD. Asta răspunde Ministerul la o solicitare de aviz tehnic: «Dați clădirea la Consiliul Județean»! Dacă e dată la PSD devine spital ca prin farmec. Dacă e făcut de primărie, poate că e spital sau sală de biliard. Câtă ticăloșie! Rafila, spitalele din PNRR nu sunt pentru propagandă de partid. PNNR este un program național gândit pentru români, nu pentru politruci”, a mai atras atenția Ghinea.

Referitor la excluderea Spitalului Municipal „Sf. Maria” din Bacău de pe lista investițiilor prin PNRR, primarul Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu, i-a trimis o adresă ministrului PSD Alexandru Rafila în care a explicat de ce trebuie finalizat spitalul.

„I-am transmis argumentat motivele pentru care afirmațiile dumnealui făcute în spațiul public denotă fie o dezinformare venită pe filieră politică locală, fie o rea voință. Consider nu doar inacceptabil, după atâția ani de muncă și investiții, ci și strigător la cer, să fie exclus din lista de investiții prin PNRR singurul spital din România finalizat în proporție de peste 85%. În spitalul acesta, noi băcăuanii, am investit doar în acest an 5 milioane de euro, însă mai e nevoie de o finanțare suplimentară pentru a finaliza toate secțiile. Iar banii din PNRR fix pentru astfel de obiective de investiții sunt, adică pentru obiective realizabile în termen scurt. Din păcate, baronul local Dragoș Benea și colegii lui din PSD nu vor ca acesta să se finalizeze în mandatul unui primar care nu este roșu. Chiar dacă asta înseamnă să îi lipsească pe băcăuani de servicii medicale de calitate”, a precizat primarul USR Lucian Stanciu Viziteu, conform surse menționate.

Un bărbat a intrat cu calul și căruța în supermarket

Un bărbat din Suceava a intrat cu calul înhămat la căruță într-un supermarket, în semn de protest față de atitudinea polițiștilor. A înaintat cu patrupedul până la casele de marcat, sperând că îi va aduce astfel pe oamenii legii la fața locului.

Bărbatul - paznic în același magazin - era supărat că polițiștii îl ignoraseră cu o seară în urmă, când le ceruse ajutorul pentru a domoli un grup de scandalagii din magazin.

Oamenii legii i-ar fi spus că trebuie să se descurce singur, pentru că incidentul se petrecea pe o proprietate privată. A doua zi, după ce a ieșit din tură, paznicul a pus la cale această formă de protest. Însă tot el a tras ponoasele, pentru că acum a rămas fără slujbă si trebuie să plătească și pagubele făcute de cal în magazin.

Poliția de Frontieră: 12.215 de cetățeni ucraineni au intrat în România miercuri

Poliția de Frontieră anunță că 114.874 de persoane au intrat în România miercuri, dintre care 12.215 de cetățeni ucraineni. Numărul acestora din urmă a înregistrat o creștere semnificativă față de ziua anterioară. “În data de 27.07.2022, prin punctele de frontieră de la nivelul întregii țări au efectuat formalitățile de control (atât pe sensul de intrare, cât și pe cel de ieșire) aproximativ 222.800 persoane, cetățeni români și străini, cu peste 56.300 mijloace de transport. Pe sensul de intrare în România, au fost 114.874 de persoane, dintre care 12.215 de cetățeni ucraineni (în creștere cu 29% față de ziua precedentă). Astfel, începând cu data de 10.02.2022 (perioadă pre-conflict), până la data de 27.07.2022, ora 24.00, la nivel național, au intrat în România 1.716.040 cetățeni ucraineni”, a transmis, joi, Poliția de Frontieră.

Conform sursei citate, controlul de frontieră la intrarea în România se derulează cu operativitate, în conformitate cu prevederile legislației naționale și comunitare, Poliția de frontieră lucrând la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere.

Cod galben de furtuni, inclusiv în regiunea Moldovei

Meteorologii au actualizat avertizările de furtuni, astfel că, până vineri dimineață, Capitala și 24 de județe din Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei vor fi sub Cod galben. Până joi seară, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură va fi Cod portocaliu de vijelii. Joi și vineri, valul de căldură și disconfortul termic persistă în vestul și local în sudul țării.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a actualizat avertizarea Cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată, valabilă de joi, de la ora 10.00, până vineri, la ora 6.00.

“În intervalul menționat, în Oltenia, local în Muntenia, sudul Moldovei și al Banatului, sudul și estul Transilvaniei și nordul Dobrogei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată. Vor fi averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și izolat vijelii și grindină. Local cantitățile de apă vor depăși 25...30 l/mp”, a arătat ANM.

Codul galben de furtuni vizează județele Alba, Argeș, Bacău, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Galați, Giurgiu, Hunedoara, Harghita, Mehedinți, Mureș, Olt, Prahova, Sibiu, Tulcea, Teleorman, Vâlcea, Vrancea și municipiul București.

Joi, între orele 14.00 și 23.00, va fi Cod portocaliu vizând cantități de apă însemnate, instabilitate atmosferică accentuată, în zona Carpaților Meridionali și de Curbură, județele Alba, Argeș, Brașov, Buzău, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Hunedoara, Prahova, Sibiu și Vâlcea

Astfel, în Carpații Meridionali și de Curbură vor fi perioade cu averse torențiale și frecvente descărcări electrice. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 40...60 l/mp.

Totodată, meteorologii au emis o atenționare Cod galben - val de căldură, disconfort termic ridicat, pentru joi și vineri, în județele Arad, Bihor, Călărași, Caraș-Severin, Dolj, Giurgiu, Ialomița, Mehedinți, Olt, Satu Mare, Timiș, Teleoran și municipiul București.

“În intervalul menționat valul de căldură se va menține în vestul și local în sudul țării. Disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, îndeosebi în după-amiaza zilei de vineri (29 iulie). În general temperaturile maxime se vor situa între 33 și 37 de grade”, au trnsmis meteorologii.

Sâmbătă, disconfortul termic va fi ridicat în majoritatea regiunilor, local va fi caniculă, iar din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferică se va accentua mai întâi în vest și nord-vest, apoi treptat și în restul teritoriului.

În București, până vineri la ora 21.00, valul de căldură va persista, iar cu precădere vineri după-amiaza disconfortul termic va fi ridicat și indicele temperatură - umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Îndeosebi joi după-amiaza și seara, vor fi perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică (averse, descărcări electrice și intensificări ale vântului). Temperaturile maxime vor fi de 32...34 de grade, iar temperatura minimă se va situa în jurul valorii de 20 de grade.

Manelistul Dani Mocanu, călcat din nou de mascați

Manelistul Dani Mocanu a intrat din nou în atenția oamenilor legii.

Polițiștii din Mureș au făcut ieri dimineață o percheziție în Argeș, într-un dosar de amenințare, tulburarea ordinii și liniștii publice și port de obiecte periculoase. Vizat este Daniel Mocanu, cunoscut ca Dani Mocanu, cântăreț de manele. El ar fi amenințat cu un cuțit un tânăr, într-un club din Târgu Mureș, iar filmarea a fost urcată pe Tiktok. În urmă cu aproximativ 3 săptămâni polițiștii s-au sesizat din oficiu. Frații lui Dani Mocanu au agresat jurnaliștii prezenți și le-au cerut să nu mai filmeze.

Dani Mocanu a fost implicat într-un șir de scandaluri ca urmare a asocierii cu diverși interlopi notorii.

În 2017, el a fost arestat și pus sub acuzație în cadrul unei acțiuni organizate de DIICOT Dâmbovița, sub acuzarea de conducerea unui grup infracțional organizat, specializat în proxenetism, spălare de bani și trafic de persoane. Mocanu, împreună cu alți 11 indivizi, era acuzat că a trimis mai multe tinere să se prostitueze în Marea Britanie și Irlanda.

În 2020, Mocanu a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunii de incitare la ură sau discriminare, după ce a fost reclamat la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în urma încărcării pe YouTube a videoclipului piesei Curwa, prin care încuraja la violență împotriva femeilor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.