Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: Masacrul de la spitalul de nebuni: cum e posibil așa ceva?

Ziarul de Vrancea
17 aug 2019 908 vizualizări

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri pentru Siguranță Săpoca-Buzău a omorât patru pacienți și a rănit alți nouă n cum a fost posibilă o astfel de agresiune? n câtă legătură are cu organizarea deficitară din spitale în weekend?

Un pacient de la Spitalul de Neuropsihiatrie și Măsuri pentru Siguranță Săpoca, județul Buzău, a omorât patru pacienți și i-a rănit grav pe alții după ce a intrat în două saloane cu un stativ de perfuzie și i-a lovit în cap. Loviturile au fost atât de puternice încât le-ar fi zdrobit capetele. Tragedia s-a produs în noaptea de sâmbătă spre duminică. Dintre victime, patru au suferit traumatisme cranio-cerebrale grave.Atacatorul are 38 de ani și este din Săgeata, județul Buzău, internat voluntar cu sevraj etilic.

Bărbatul a fost încătușat de un echipaj de poliție ce sosise pentru a interna un scandalagiu.

Sorina Pintea, la Buzău

Ministrul Sănătății, Sorina Pintea, a pornit ieri spre Spitalul Săpoca pentru a coordona ancheta internă care se desfășoară acolo și pentru a oferi tot sprijinul procurorilor. ”Orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris Pintea pe Facebook.”În urma informării în permanență a premierului, la dispoziția acesteia, am pornit de urgență la Spitalul Săpoca din Buzău, pentru a coordona personal ancheta internă privind întâmplăriledin noaptea trecutăși pentru a asigura tot suportul necesar organelor de urmărire penală. Este un caz tragic care impune rigoare în analizăși măsuri urgene. Am spus de fiecare dată că siguranța și sănătatea pacienților sunt menirea întregului sistem medical, iar orice eroare de procedură trebuie corectată prompt pentru a preveni astfel de drame”, a scris, duminică, pe Facebook, Sorina Pintea.”Suntem alături de familiile îndurerate și le transmitem toată compasiunea noastră, precum și asigurarea faptului că toți cei ce se vor dovedi vinovați vor plăti”, a mai scris Pintea.

Procurorii au început ieri urmărirea penală pentru omor calificat. Suspectul nu a fost încă audiat, el fiind sedat și supravegheat de polițiști. După audiere, procurorii ar putea propune internarea sa nevoluntară pentru a se stabili dacă a avut discernământ.Potrivit purtătorului de cuvânt al Parchetului de pe lângă Tribunalul Buzău, din cauza unor afecțiuni medicale cauzate de consumul de alcool, bărbatul de 38 de ani, având un static metalic pentru perfuzii, a lovit trei pacienți din același salon care au decedat.

Cu același obiect, autorul a mai lovit alți pacienți din saloanele învecinate, unul dintre aceștia decedând ulterior.

”După comiterea faptei, a încercat să părăsească spitalul, fiind însă prins și imobilizat de un echipaj de poliție aflat într-o altă misiune în acest loc. În cauză s-a început urmărirea penală, sub aspectul infracțiunii de omor calificat”, a declarat acesta, care a adăugat că cercetările s-ar putea extinde și în cazul angajaților spitalului dacă acest lucru seva impune.

Probleme mai vechi

Sindicaliștii de la Spitalul Săpocaspun că personalul este insuficient și este ”inadmisibil” ca, în weekend, o asistentă, un instructor și o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și de cod penal. Sindicaliștii afirmă că au avut numeroase discuții pe această temă cu reprezentanții conducerii și au trimis memorii către Ministerul Sănătății, fără a se lua măsuri. ”A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuți”, au transmis sindicaliștii. “Lupta sindicală prioritară pentru noi a fost continuă pentru deblocarea posturilor, deoarece numărul personalului medico-auxiliar este insuficient. Discuții intense cu conducerea spitalului, memorii către Ministerul Sănătății și nimeni nu a luat nicio măsură. Este inadmisibil că în weekend o asistență, un instructor și o infirmieră să rămână să supravegheze 70 de pacienți cu probleme psihice și în cod penal. Nimeni nu s-a gândit la pericolul pe care noi, conducerea sindicatului l-a sesizat de fiecare dată în întâlnirile pe care le-am avut cu conducerea spitalului și memoriile către minister. A trebuit să moară oameni pentru a fi crezuți”, au transmis reprezentanții Sanitas Săpoca. Potrivit acestora, sporul de periculozitate de 75% pe care l-au avut angajații s-a diminuat la 50%, pe motiv ”că nu sunt bani”.Managerul unității medicale, Viorica Mihălașcu, a declarat, într-o intervenție telefonică televizată, că, la momentul incidentului, în secție erau șase asistente medicale, trei infirmiere și doi muncitori supraveghere pacienți psihici periculoși.La rândul lor, reprezentanții Minusterului Sănătății au transmis că, în pavilionul în care s-a întâmplat tragedia erau un medic, șapte asistenți, trei infirmiere și doi muncitori pentru supraveghere bolnavi psihici periculoși.

A8 în CSAT: Câștigă sau nu ceva Moldova?

“Declararea autostrăzilor ca “obiective strategice de interes național” în CSAT are zero efecte juridice”, spune un deputat specialist în infrastructură

Declararea autostrăzilor ca “obiective strategice de interes național” în CSAT are zero efecte juridice, fiind exclusiv ”o demagogie care să mai acopere neputința enormă a guvernului PSD”, susține deputatul USR Cătălin Drulă, unul din cei mai active aleși în probleme de infrastructure. ”Declararea autostrăzilor, fie că e vorba de Ploiești-Brașov sau de Tg. Mureș-Iași, ca «obiective strategice de interes național» în CSAT are ZERO efecte juridice. Este strict o declarație retorică, o demagogie care să mai acopere neputința enormă a guvernului PSD. Nu există niciun efect legal, în prezent, al acestei declarații. În mod fals circulă în spațiul public/media diverse posibile consecințe ale declarației”, a scris, duminică, pe Facebook, deputatul USR Cătălin Drulă.Potrivit acestuia, este falsă ideea potrivit căreia astfel ar putea fi finanțate din fonduri naționale autostrăzile.”Și în prezent autostrăzile respective pot fi finanțate cu orice fel de fonduri: de la bugetul național, din fonduri europene structurale sau din împrumuturi. Sau că prin această declarație, autostrăzile ar putea fi contractate prin încredințare directă (fără licitație). FALS - nu există vreo astfel de derogare în acest sens în legislația națională privind achizițiile publice sau în directiva europeană în domeniu. Sau că nu ar mai fi nevoie de obținerea unui acord de mediu sau a altor autorizații. FALS - nu există vreo astfel de derogare în legile în vigoare pe baza unei declarații în C.S.A.T. Autostrăzile respective beneficiază însă deja de facilitățile din OUG 7/2016 pentru accelerarea proiectelor de infrastructură transeuropeană de transport fiind parte din rețeaua TEN-T. În realitate nu s-a făcut nimic din ce era necesar pentru aceste autostrăzi în 3 ani de guvernare PSD”, a mai scris Cătălin Drulă.

Potrivit acestuia, sunt câțiva pași necesari pentru realizarea autostrăzilor: 

1. Contractarea unei echipe de specialiști pentru planificarea și proiectarea tehnică a autostrăzii pe baza unor studii serioase de teren (geologie/topografie/etc);

2. Contractarea unui constructor care să construiască autostrada pe baza unui proiect foarte bine făcut - ”Pentru Autostrada Tg. Mureș-Iași nu există niciun contract în prezent. Deci niciun pas făcut înainte. Ba chiar niște pași mari făcuți înapoi în ultimii 3 ani: a) Rezilierea în 2018 a contractului deja semnat pentru planificarea pe secțiunea Tg. Mureș-Ditrău; b) Blocarea secțiunii Iași-Tg. Neamț într-o procedură de PPP fără nicio șansă de închidere financiară; c) Subfinanțarea procedurii de licitație a planificării pentru Tg. Mureș-Tg. Neamț la relicitare”, a mai scris Drulă.

Deputatul susține că există câteva soluții pentru deblocarea autostrăzii:

1. Anularea procedurii de PPP pentru Tg. Neamț-Iași

2. Partneriat cu o instituție financiară internațională, BEI/BERD/Banca Mondială, pentru realizarea în condiții de calitate a planificării întregii autostrăzi

3. Contractarea unor consorții de constructori pe baza unui proiect temeinic realizat.

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, în 30 iulie, dupăședința CSAT, că a aprobat ca proiectul autostrăzii Ploiești - Brașov să fie declarat obiectiv strategic de interes național. Totodată, el a subliniat că i-a atras atenția premierului Viorica Dăncilă privind obligativitatea construirii Autostrăzii Moldovei, spunând că a propus ca și acest obiectiv de infrastructură să fie declarat strategic, de interes național.

A încercat să violeze o femeie chiar în fața casei

Un tânăr de 24 de ani care a încercat să violeze o femeie de 40 de ani din comuna Valea Stanciului, județul Dolj, chiar în fața casei sale, a fost arestat pentru 30 de zile. Femeia a fost salvată de vecinii alertați de țipetele ei. Tânărul a fugit, fiind ulterior prins de polițiști.”La data de 16 august a.c., o femeie de 40 de ani, din comuna Valea Stanciului a sesizat verbal polițiștii Postului de Poliție Valea Stanciului cu privire la faptul că, în timp ce se afla în fața curții locuinței sale, un bărbat, din aceeași localitate, a încercat să întrețină relatii sexuale cu ea, împotriva voinței sale”, a anunțat, duminică, Poliția Județeană Dolj.Sursa citată a precizat că la fața locului s-au deplasat și polițiști din cadrul Secției 13 Poliție Rurală Segarcea, care, împreună cu cei din cadrul postului de poliție, au stabilit că cel în cauză, un tânăr în vârstă de 24 de ani, aflându-se sub influența băuturilor alcoolice, ar fi încercat să întrețină relații sexuale cu persoana vătămată, acesta fiind oprit de vecinii care fuseseră alertați de țipetele femeii.”Tânărul bănuit de tentativă la infracțiunea de viol a fugit de la fața locului, fiind ulterior găsit de polițiști”, au mai transmis polițiștii.Inițial, uspectul a fost reținut pentru 24 de ore, fiind ulterior arestat preventiv pentru 30 de zile.

Dăncilă despre candidatul PSD la prezidențiale:„Am avut 23%. E normal ca un partid cu o încredere atât de mare să aibă propriul candidat”

Președintele PSD, Viorica Dăncilă, consideră că este normal ca formațiunea, „un partid de 23 la sută”, „cu o încredere atât de mare”, să aibă propriul candidat la alegerile prezidențiale. „Toți cei care cred în PSD, în candidatul PSD, vor veni alături de noi”, a spus Dăncilă.„PSD trebuie să aibă candidat la prezidențiale pentru că a fost un partid de 23 la sută, știu că acum a urcat în sondaje, este un partid care are o încredere de 23 la sutăși este normal ca un partid cu o încredere atât de mare să aibă propriul candidat. Eu vorbesc în numele PSD, dacă ALDE vor să susțină candidatul PSD ne-am bucura foarte mult, dacă vor să aibă propriul candidat este voința dumnealor și o să respectăm acest lucru”, a afirmat zilele trecute la Suceava, Viorica Dăncilă.Ea a spus că partidul se pregătește pentru strângerea de semnături pentru candidat.„Vom avea Congresul pe 24 august, să avem un vot în congres pentru candidatul la prezidențiale. Suntem deja, ne pregătim, ne pregătim pentru strângerea de semnături, suntem foarte bine organizați pentru această perioadă”, a declarat Dăncilă.Ea a adăugat că aceia care cred în candidatul PSD vor merge alături de acest partid.„Toți cei care cred în PSD, în candidatul PSD, vor veni alături de noi”, a spus Dăncilă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.