Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: „Mai aveți îndoieli?”

Ziarul de Vrancea
19 iul 2020 892 vizualizări

Un medic de la Institutul Matei Balș a publicat o fotografie din care curtea unității medicale plină de ambulanțe care aduceau pacienți infectați de coronavirus

Medicul Maria Nițescu de la Institutul Matei Balș a publicat, sâmbătă, o fotografie în care se vede curtea spitalului plină de ambulanțe. Doctorița a afirmat că se simte îngrijorată: “Mai aveți îndoieli referitor la existența problemelor de sănătate determinate de SARS-Cov 2? Aceasta este o imagine din curtea Institutului Național de Boli Infecțioase Prof. Dr. Matei Balș, spital COVID de faza 1”.

Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a anunțat, vineri seară, că în spitalele care internează pacienți cu coronavirus în București nu mai sunt locuri la Terapie Intensivă.

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat, ieri, alte 767 cazuri de îmbolnăvire cu noul coronavirus, confirmate în ultimele 24 de ore, bilanțul ftotal fiind de 37.458. De asemenea, 17 persoane au decedat, numărul total ajungând la 2.026. “Până astăzi, 19 iulie, pe teritoriul României, au fost confirmate 37.458 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19). Dintre persoanele confirmate pozitiv, 25.042 au fost externate, dintre care 22.617 de pacienți vindecați și 2.425 de pacienți asimptomatici, externați la 10 zile după depistare. Totodată, până în prezent, 935 de pacienți cu test pozitiv au fost externați la cerere”, a transmis, duminică, Grupul de Comunicare Strategică. Sursa citată a precizat că, până astăzi, 2.026 persoane diagnosticate cu infecție cu COVID-19 au decedat. “În intervalul 18.07.2020 (10:00) – 19.07.2020 (10:00) au fost înregistrate 17 decese (5 bărbați și 12 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Argeș, Buzău, Caraș-Severin, Dolj, Galați, Gorj, Iași, Maramureș, Olt și Sibiu. Dintre acestea, 2 decese au fost înregistrate la categoria de vârstă 40-49 ani, 2 decese la categoria de vârstă 50-59 ani, 4 la categoria de vârstă 60-69 ani, 5 decese la categoria de vârstă 70-79 ani și 4 decese la persoane cu vârsta de peste 80 de ani. 16 dintre decese sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități. Un pacient decedat nu a prezentat comorbidități”, au mai precizat autoritățile. La ATI, erau internați 286 de pacienți. Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 958.622 de teste. “Ca urmare a încălcării prevederilor Legii nr. 55 din 15.05.2020 privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, polițiștii și jandarmii au aplicat, în ultimele de 24 de ore, 1.662 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 446.300 de lei”, se mai arată în informarea zilnică transmisă de autorități. De asemenea, 5.215 cetățeni români aflați în alte state au fost confirmați ca fiind infectați cu COVID-19 (coronavirus): 1.885 în Italia, 561 în Spania, 117 în Franța, 2.330 în Germania, 129 în Marea Britanie, 28 în Olanda, 2 în Namibia, 4 în SUA, 111 în Austria, 3 în Belgia, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Elveția, 2 în Turcia, 2 în Islanda, 2 în Belarus, 15 în Grecia, 2 în Cipru și câte unul în Argentina, Tunisia, Irlanda, Luxemburg, Emiratele Arabe Unite, Malta, Brazilia, India, Bulgaria, Kazakhstan, Ucraina, și Suedia. De la începutul epidemiei de COVID-19 (coronavirus) și până la acest moment, 122 de cetățeni români aflați în străinătate, 31 în Italia, 19 în Franța, 43 în Marea Britanie, 9 în Spania, 14 în Germania, 2 în Belgia, unul în Suedia, unul în Elveția, unul în SUA și unul în Brazilia, au decedat. Dintre cetățenii români confirmați cu noul coronavirus, 158 au fost declarați vindecați: 135 în Germania, 11 în Franța, 6 în Japonia, 2 în Indonezia, 2 în Namibia, unul în Luxemburg și unul în Tunisia.

Tătaru: În acest moment, nu discutăm de amânarea nici a școlii, nici a alegerilor

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a declarat, sâmbătă, că autoritățile centrale nu iau în calcul, în momentul de față, nici amânarea începerii noului an școlar, nici a alegerilor locale din luna septembrie, relatează Agerpres. El a precizat că scenariile luate în calcul împreună cu Ministerul Educației prevăd începerea anului școlar pe 15 septembrie. “E prematur să gândim. Noi avem scenarii pe care le discutăm cu Ministerul Învățământului și diverse organizații în vederea reluării anului școlar pe 15 septembrie. În acest moment, nu discutăm de amânarea nici a școlii, nici a alegerilor. Evoluția ulterioară ne va da și măsura unor restricții sau a altora”, a afirmat Tătaru la Botoșani. Totodată, ministrul Sănătății a respins și ipoteza reinstituirii stării de urgență, ca urmare a creșterii numărului de îmbolnăviri cu virusul COVID-19. “Nu este cazul stării de urgență. Noi avem focare răzlețe în anumite județe, dacă e să mă refer la Argeș, Brașov, Galați, Prahova, Dâmbovița, București, în acest moment, dar sunt focare care, o dată cu ieșirea acestei legi, care a fost promulgată de președintelui României, apariția în Monitorul Oficial, să le putem gestiona prin aceste mecanisme tip carantină, izolare la spital sau la domiciliu, care ne-ar da pârghiile necesare să putem stabiliza în decurs de două săptămâni această creștere”, a adăugat Tătaru.

Peste 6000 de teste în ateptare

Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a mai afirmat că zilnic există câteva mii de teste COVID în așteptare și că soluția ar fi ca laboratoarele să lucreze în trei schimburi, astfel încât să se ajungă la o capacitate de 28.000 de teste în 24 de ore. Nelu Tătaru susține că activitatea celor 133 de laboratoare care fac teste COVID este suprasolicitată și că există zilnic 6.000-7.000 de teste în așteptare. “În acest moment avem 133 de puncte de testare, cu o medie de 19.000-20.000 de teste făcute, într-un ritm de două ture pe zi. În condițiile în care aceste laboratoare vor avea și capacitatea de trei ture pe zi, atunci putem să ne ducem spre 27.000-28.000 de teste pe zi și pot fi compensate odată cu venirea cererilor de teste pentru cei care pleacă în concediu, la cerere. Au ajuns ca o mare parte din teste să rămână în așteptare, cum sunt 6.000-7.000 de teste pe zi. Doar mărirea capacității acestor puncte pe care le avem acum, 133 de puncte, cu o tură suplimentară poate ajunge cu aceste teste la zero”, a declarat ministrul Sănătății Nelu Tătaru. El a mai afirmat că, atâta timp cât autoritățile au fost lăsate să ia măsurile pe care le-au considerat de cuviință, evoluția pandemiei a fost favorabilă. Tătaru afirmă că “suntem într-un moment destul de dificil, vom avea două săptămâni destul de grele”, pe care, însă, cu sprijinul poplației și al agenților economici, crede că le putem gestiona. “Orice poate veni în sprijinul asistenței medicale, orice poate veni în sprijinul sănătății românilor, orice poate veni în sprijinul împotriva luptei împotriva SARS-COV-2 este binevenit, dar haideți să nu încălecăm politic un moment de suferință al poporului român”, a afirmat, duminică, la Lețcani, în județul Iași, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru. “Când am putut decide și am putut trata așa cum consideram noi, am avut o evoluție favorabilă. Când a intervenit acea măsură de relaxare, dar nu acela a fost pericolul, ci acea neîncredere, acea bagatelizare, acele îndemnuri de a nu respecta...Când vine din partea unei forțe politice, când vine din partea unor oameni care reprezintă ceva în statul român, când vine din partea unor lideri de opinie, totul devine foarte greu”, a adăugat Nelu Tătaru. Ministrul sănătății a afirmat că suntem într-un moment dificil. “Suntem într-un moment destul de dificil, vom acea două săptămâni destul de grele pe care, în contextul în care apare și legea marți, o să le putem gestiona, dar trebuie o colaborare, atât din partea agenților economici cărora le-am facilitat redeschiderea unor afaceri în contextul relaxărilor, cât și poplației civile care ar trebui să respecte normele de aplicare a acestor relaxări”, a mai afirmat ministrul.

Procurorul care a deschis dosarul 10 august, “costernat” de soluția DIICOT

și premierul Orban s-a declarat “întristat” de decizia anchetatorilor

“Suntem consternați și încă procesăm ceea ce s-a întâmplat”, spune procurorul militar Bogdan Pîrlog, cel care a deschis dosarul privind intervenția în forță a jandarmilor la protestul din 10 august 2018, despre decizia DIICOT de clasare parțială a dosarului. “Pe de altă parte, așteptăm, dacă vom avea acces, să citim și noi ordonanța DIICOT și să vedem că ea conține ceea ce conține. Ca procuror, necunoscând probele de la dosar, eu nu pot să spun că e o soluție bună sau greșită, dar impactul este deosebit. În acest moment, percepem o creștere a neîncrederii populației. Lumea este tensionată și de o parte, și de alta. E clar că este un dosar care suscită un interes major, pe plan intern și internațional”, a spus Pîrlog pentru hotnews.ro.Reamintim că la aproape 2 ani de la reprimarea violentă a mitingului diasporei din Piața Victoriei, procurorii DIICOT au clasat parțial dosarul 10 august.Și premierul Ludovic Orban a declarat, vineri, că nu înțelege decizia DIICOT de a clasa parțial dosarul 10 august, susținând că aceasta este „este contrară a ceea ce au pățit protestatarii pașnici și contrară a tot ce au văzut la televizor oamenii”. „Este o decizie care m-a întristat, este o decizie pe care nu o înțeleg, este contrară a ceea ce au pățit protestatarii pașnici și contrară a tot ce au văzut la televizor oamenii. Cred că există posibilități de a schimba lucrurile. În ceea ce mă privește pe mine, cred că orice vinovat trebuie pedepsit și acest lucru trebuie realizat de justiția din România. Pe de altă parte, nu-mi cereți să dau ordine procurorilor șefi, nu-mi cereți să fac ce au făcut alții, să intru cu bocancii în activitatea justiției, pentru că nu o s-o fac”, a spus șeful Guvernului. Orban a amintit că decizia de preluare a dosarului de către DIICOT a fost luată în perioada în care ministru al Justiției era Tudorel Toader, iar șeful DIICOT-ului era Felix Bănilă.

Polițist local, amendat pentru că a intrat într-un magazin și nu purta mască

Un polițist local a fost amendat cu 500 de lei pentru că a intrat într-un magazin și nu purta mască, el fiind filmat de un cetățean, iar imaginile postate pe o rețea de socializare. Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, în urma imaginilor apărute în spațiul public, referitoare la un polițist local, care ar fi intrat într-un magazin din Craiova, polițiștii Secției 3 Poliție Craiova s-au sesizat din oficiu. Astfel, polițistul local a fost amendat cu 500 de lei pentru încălcarea prevederilor Legii privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea pandemiei de COVID-19. “De asemenea, verificările sunt continuate de polițiști în vederea identificării persoanei care se poate auzi pe înregistrare adresând cuvinte jignitoare”, au mai precizat reprezentanții IPJ Dolj. Pe înregistrarea postată pe o pagină de socializare se aude cum un bărbat îi reproșează polițiștului local că nu poartă mască, deși intrase într-un magazin.

Amendă pentru un club în care a cântat Puya

Un club din stațiunea Mamaia a fost amendat de polițiști cu 10.000 de lei după ce, sâmbătă seară, la un concert susținut de Puya au participat peste 500 de persoane, contrar prevederilor legale cu privire la prevenirea răspândirii noului coronavirus. “În urma imaginilor difuzate în spațiul virtual, polițiștii constănțeni au efectuat verificări la un club din stațiunea Mamaia Nord, unde s-a constatat că în intervalul orar 19,00-19,30 a avut loc o interpretare a artistului Puya, la care au participat mai mult de 500 de spectatori, contrar prevederilor legale. A fost aplicată sancțiunea prevăzută de art. 65 lit. l) din Legea 55/2020, în valoare de 10.000 de lei”, a transmis Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Constanța. În noaptea de vineri spre sâmbătă, administratorul unei firme care a organizat un concert de muzică electronică pe plaja unui camping din Năvodari a fost amendat cu 30.000 de lei pentru că nu au fost respectate măsurile de prevenire a răspândirii COVID-19, la eveniment participând aproximativ 300 de persoane. Potrivit IPJ Constanța, în cazul aceleiași societăți comerciale au mai fost aplicate o amendă de 1.500 de lei pentru că muzica era difuzată la “volum perturbator” și alte două sancțiuni contravenționale, a câte 2.500 de lei, pentru că scena nu avea asigurate, în totalitate, “elemente incombustibile”.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.