Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Liber pe terase de Ziua Copiilor

Ziarul de Vrancea
26 mai 2020 993 vizualizări

Începând din 1 iunie se redeschid terasele și se va putea merge la plajă, dar în condiții speciale n se va circula din nou liber în afara localităților n examenele naționale se vor desfășura fizic, dar în două etape

Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri că, începând din 1 iunie, se redeschid terasele, dar sunt necesare măsuri speciale: mesele la cel puțin 2 metri distanță și cel mult patru persoane la o masă. De asemenea, se va putea merge la plajă și vor deveni posibile spectacolele în aer liber cu un număr de până la 500 de spectatori, cu respectarea regulilor de distanțare. Deplasările în afara localității vor fi libere de la 1 iunie. “Avem și astăzi aproape 200 de cazuri noi, avem aproape 200 de persoane la terapie intensivă nu putem vorbi de o reducere semnificativă a epidemiei. Atenție, atenție, atenție!”,a afirmat președintele la începutul declarației susținute după întâlnirea cu premierul Ludovic Orban, cu secretarul de stat Raed Arafat și cu mai mulți miniștri. “Din 1 iunie câteva activități care au fost interzise vor redeveni posibile. Se redeschid terasele, este clar că aici e nevoie de unele măsuri foarte speciale și acestea vor fi comunicate. Mesele la cel puțin 2 metri, maxim 4 persoane la o masă și lucrurile vor fi sub control. De la 1 iunie se va putea merge la plajă, dar și aici trebuie păstrată distanța de 2 metri între scaunele de plajă. Se reia transportul feroviar și rutier internațional”, a precizat Iohannis.

Conform președintelui, devin posibile spectacolele în aer liber cu un număr de maxim 500 de spectactori, care trebuie așezați pe scaune, control strict la intrare și respectarea tuturor normelor de igienă.

Deplasările în afara localității vor fi libere, nu va mai fi nevoie de declarație la ieșirea din localitate. În ceea ce privește competițiile sportive, se vor putea relua din 1 iunie, dar pentru sporturile care se practică afară și mai puțin sporturi de contact. Acestea se vor desfășura fără spectatori. “Examenele naționale vor avea loc fizic cum au fost planificate de câteva săptămâni. Evaluarea Națională din 15 iunie, apoi examenul de bacalaureat. Este posibil să fie copii care sunt bolanvi, să vină copiii și la măsurarea temperaturii să se constate că au febră și nu pot intra la examen. Trebuie să găsim o soluție pentru ei. Se va organiza la evaluarea națională, din 15 iunie, pentru copiii care sunt bolnavi, cu febră, care sunt izolați împreună cu famiilia la domiciul sau în carantină se organizează o a doua sesiune din 29 iunie”, a precizat președintele. În cazul bacalaureatului, se va organiza o a doua sesiune în august.

Puțin sub 200 de noi cazuri

Un număr de 197 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus au fost înregistrate în România de la ultima informare, ajungându-se la un total de 18.791 îmbolnăviri, a anunțat, ieri la prânz, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 12.629 au fost declarate vindecate și externate. La terapie intensivă erau internați 182 de pacienți. Până aseară, 1.229 de persoane diagnosticate cu COVID-19 au decedat.

Medicii români care se împotrivesc vaccinării obligatorii

Peste 100 de doctori au semnat o scrisoare prin care cer Parlamentului României să respingă legea vaccinării. Jurnaliștii de la PressOne i-au contactat pe câțiva pentru a înțelege cum au ajuns aceștia să facă un apel cu puternice accente antivaccinare.

Cel puțin 68 dintre ei au studii complementare sau practică medicina alternativă, cum ar fi homeopatia și acupunctura, iar 18 sunt stomatologi. Statistica reiese din interviurile cu aceștia și interogarea registrelor de evidență de la Colegiul Medicilor din România și Colegiul Medicilor Stomatologi.

Dincolo de homeopatie, specialitatea de bază a celor care nu sunt stomatologi variază, potrivit declarațiilor lor sau documentării: chirurgi plastici, specialiști în medicina muncii, radiologie medicală, medici de laborator, ginecologi, gastroenterologi, psihiatri, medici de familie și de urgență, pediatri, oftalmologi și câte un alergolog, pneumolog, expert în nutriție, hematolog, ORL-ist, specialist anestezie și terapie intensivă, neurolog sau balneolog.

În bazele de date publice ale medicilor sau stomatologilor nu au fost găsite decât 12 persoane din scrisoare (e posibil ca unii să fie români cu studii medicale care trăiesc în străinătate). De asemenea câțiva nu au dreptul de a practica medicina în România, conform reglementărilor actuale.

Primul semnatar pe lista medicilor împotriva legii vaccinării este fostul președinte al Colegiului Medicilor din România, Vasile Astărăstoae.

Medic legist ca formare și fost rector al Universității de Medicină și Farmacie din Iasi, el a fost trimis în judecată în 2011 pentru trucarea unei licitații. Anul trecut procesul s-a încheiat cu achitarea sa, în urma unor decizii ale Curții Constituționale legate de infracțiunea de abuz în serviciu și interceptările realizate de SRI. Respectivele hotărâri au dus la anularea de probe din mai multe dosare în curs de judecare, inclusiv în procesul medicului Vasile Astărăstoae. De precizat că scrisoarea medicilor a fost promovată intens de site-ul activenews, o publicație online care redistribuie subiectele dragi Rusiei.

Posibilul vaccin românesc împotriva Covid-19, testat pe animale

tratamentul ar urma să fie administrat intranazal

Posibilul vaccin românesc împotriva coronavirusului, dezvoltat de Centrul OncoGen de la Timișoara, va fi testat în curând pe animale, urmare a acordului de colaborare cu Institutul Cantacuzino. Acesta va fi administrat intranazal, ceea ce ar urma să limiteze opoziția antivacciniștilor, iar primele rezultate ar putea fi anunțate peste câteva luni.

Prof. univ. Mircea Ioan Popa, cercetător la Institutul Cantacuzino, a declarat ieri că se dorește ca vaccinul să poată fi administrat pe cale intranazală. „Trebuie să menționăm că cei care conduc acest proiect sunt colegii timișoreni. Practic, în acest proiect noi venim în ajutorul – sau, împreună cu dânșii – și vom putea, făcând testări pe animale de laborator, să verificăm faptul că produsul pe care dânșii îl pun la dispoziție duce la răspuns imun în studiile pe care le vom face noi. Așa cum domnul profesor Păunescu a afirmat, dorința este ca produsul să nu fie un produs injectabil, ci un produs administrat pe cale intranazală – asta însemnând ceva mai ușor de tolerat, inclusiv de către populația care nu este foarte de acord cu vaccinurile. Sperăm că produsul nostru va fi unul de foarte bună calitate”, a arătat Mircea Ioan Popa. Totodată, el a menționat că imediat după încheierea contractului va începe derularea proiectului, pentru care este alocată o perioadă de 18 luni. „Produsul realizat de colegii timișoreni este aproape gata pentru a putea fi pus la dispoziție pentru începerea acestui proiect, dar trebuie să știm – este vorba de un proiect de cercetare – întotdeauna o cercetare știi că o începi și încerci să o duci la bun sfârșit, dar pot să apară și lucruri pe care nu le poți gândi de la început. Practic, Ministerul Educației a scos la concurs o serie de teme de cercetare, noi am concurat și am reușit să obținem această finanțare. Ca atare, urmează semnarea contractului – când colegii timișoreni vor veni la București pentru acest scop – apoi imediat, foarte rapid, va începe derularea proiectului”, a precizat Mircea Ioan Popa.

El a spus că și Ministerul Educației a solicitat ca proiectul să se deruleze cu o viteză foarte mare. „Ca atare, avem la dispoziție maximum 18 luni și speranța noastră este ca într-un număr de luni să putem să anunțăm că avem ceva nou de spus față de momentul de astăzi”, a menționat prof. univ. Mircea Ioan Popa.

El a adăugat că, în cazul în care testele pe animale vor demonstra că produsul este imunogen, vor urma și studii clinice. Totodată, a arătat că suma de 3,5 milioane lei este destinată doar proiectului de cercetare.

Centrul de Terapii Genice și Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen, care funcționează în cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Pius Brînzeu” din Timișoara, a anunțat miercuri că, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino”, a câștigat competiția organizată de Ministerul Educației și Cercetării pentru dezvoltarea unui vaccin împotriva virusului SARS-nCov-2. Centrul OncoGen menționa că a semnat un acord de colaborare cu Institutul Cantacuzino.

CSM ține Secția Specială pe “ventilator”

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a avizat negativ ieri proiectul USR de desființare a Secției Speciale pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ), inițiatorii calificând drept inexplicabilă decizia. Plenul CSM a votat pentru menținerea secției speciale: 10 voturi pentru menținere, 8 împotrivă, un vot nul. Codruț Olaru a votat împotriva desființării, iar procurorul general, Gabriela Scutea, a dat vot nul, potrivit informațiilor citate de site-ul G4Media.ro. Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, a votat pentru desființarea SIIJ. Avizul CSM pe proiectul de lege inițiat de USR pentru desființarea SIIJ e consultativ, dar el transmite un mesaj puternic Parlamentului, acolo unde proiectul va fi votat.

“Este inexplicabil avizul negativ de astăzi al CSM pentru proiectul USR de desființare a Secției Speciale în condițiile în care Comisia Europeană, GRECO, Comisia de la Veneția și majoritatea magistraților români au criticat înființarea acestui instrument de presiune. Acest aviz este consultativ și USR merge mai departe cu acest proiect, precum și cu proiectul de punere în acord a Legilor Justiției cu recomandările europene. Așa cum România a fost condamnată la CEDO pentru modalitatea de revocare a Laurei Codruța Kovesi, tot așa este foarte probabil să primim o decizie din partea CJUE prin care să fim obligați la desființarea SIIJ. Se pare că instituțiile noaste nu pot acționa corect decât împinse de la spate”, precizează USR.

Parlamentarul USR Stelian Ion avertizează că USR nu va renunța la ideea desființării acestei secții, “pentru că ea a fost creată cu rea-credință de Liviu Dragnea&Co”, i-a favorizat pe unii infractori și a hărțuit pe nedrept magistrați, pentru că este “un organism util doar pentru a face presiuni asupra magistraților”.

Și fostul ministru al justiției, Ana Birchall, a scris, într-o postare pe Facebook, că “este inexplicabil felul în care plenul CSM a înțeles astăzi să sfideze” solicitările privind desființarea secției speciale. Ea a precizat că “în forma actuală, SIIJ este o Cooperativă Nufărul de albire a magistraților certați cu legea sau corupți”.

O vedetă din K1, asasinul tânărului împușcat la Bacău

A fost identificat și prins principalul suspect, în cazul unui tânăr împușcat mortal într-o scară de bloc din Bacău, la început de martie, potrivit stirileprotv.ro. Este vorba de un individ care se ascundea până acum în Franța. Arestarea a fost făcută în baza unui mandat european. Presupusul criminal are de 46 de ani și, susțin surse judiciare, este un cunoscut luptător de K1, care a activat și în Legiunea Franceză, fiind considerat unul dintre cei mai periculoși infractori din România. Bărbatul a fost arestat de polițiștii francezi într-o zonă de lângă Paris în baza mandatului european de arestare emis de procurorii din Bacău. El urmează să fie adus sub escortă armată din Franța în următoarele zile.

Tânărul împușcat mortal avea 22 de ani. În seara de 9 martie, o femeie a sunat la 112 și a spus speriată că a auzit patru focuri de armă. Pentru băiatul rănit grav la cap nu s-a mai putut face nimic, doctorii au fost nevoiți să declare decesul. Tânărul fusese condamnat în 2015 la cinci ani de închisoare pentru infracțiuni informatice. Dar, cum la acea vreme era minor, a stat închis o perioadă mai scurtă. Procurorii DIICOT au probat atunci că tânărul a accesat, fără drept, conturile unor cetățeni români și străini și a comandat pe internet mai multe bunuri. Paguba s-a ridicat la o sută de mii de euro.

Dosarul în care Mirel Palada e cercetat pentru lovirea lui Mihai Goțiu, trimis în judecată la doi ani și jumătate după incident

Dosarul în care Mirel Palada, fost purtător de cuvânt al Guvernului Ponta, este cercetat pentru lovirea senatorului USR Mihai Goțiu, a fost trimis în instanță de procurori, potrivit unui anunț al lui Goțiu.

Episodul s-a petrecut în septembrie 2017, când Palada l-a agresat fizic pe senatorul USR, Mihai Goțiu, în timpul unei pauze publicitare, în contextul în care ambii participau la o emisiune de dezbateri politice la postul B1 TV. “MIRACOL”?! Vă vine să credeți? După 2 (doi) ani și 8 (opt) luni, începe, în sfârșit, procesul cu Mirel Palada. Am fost atacat și lovit de fostul purtător de vorbe al unui Guvern PSD, în studioul televiziunii B1, pe data de 14 septembrie 2017. Am primit comunicarea legată de începerea procesului, astăzi, 27 mai 2020. Da, au trecut doi ani și opt luni până când organele de cercetări penale, procurori și polițiști, au reușit să finalizeze “MARELE” dosar de loviri. Sunt curios de câte ori au fost nevoiți să vadă și să revadă înregistrările cu agresiunea, văzute de sute de mii și milioane de cetățeni, că le-au reluat toate televiziunile. Aș vrea să știu de câte ori au vorbit cu martorii și ce expertize de pixeli și megapixeli au făcut de a fost nevoie de atâta timp pentru a finaliza un asemenea dosar “complex”, a scris Goțiu ieri pe Facebook. “Pentru mine, întârzierea a fost mai mult o sâcâială, că nu știam ce să le spun oamenilor cărora le-am promis că nu voi renunța la plângere și la proces. Dar pentru văduva pădurarului ucis în Maramureș și pentru fetițele lui, care nu știu de ce tatăl lor “nu mai vine acasă”, timpul curge altfel. Iar în Parlament, mai sunt unii care consideră că nu avem nevoie de un DNA al Pădurilor, care să-i oprească din timp pe cei care fură pădurea, pentru ca hoții să nu prindă curaj și să se ajungă la asemenea tragedii. Da, avem destule lucruri de schimbat în țara asta. Și nu mai putem amâna!”, a mai scris Goțiu pe Facebook.

Mureș: O femeie a decedat după ce a fost izbită de tren

O femeie a decedat ieri, la Târgu Mureș, după ce a fost surprinsă de un tren de persoane pe terasamentul căii ferate, cercetările pentru stabilirea cauzelor accidentului fiind în curs, au informat reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Mureș.

“În această dimineață, în jurul orei 7,25, Poliția Transporturi a fost sesizată despre producerea unui eveniment petrecut la terasamentul căii ferate de pe strada Liviu Rebreanu, din Târgu Mureș. Din primele verificări se pare că o femeie ar fi fost lovită de trenul nr. 4531 care se deplasa spre stația CF Târgu Mureș. Polițiștii TF continuă cercetările pentru stabilirea cu exactitate a cauzelor care au dus la producerea accidentului și au întocmit dosar penal pentru infracțiunea de ucidere din culpă”, au precizat reprezentanții IPJ Mureș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș a anunțat că pentru extragerea femeii de sub tren au intervenit pompierii militari de la Detașamentul Târgu Mureș, persoana fiind decedată la acel moment.

Statul va suporta 45% din salariul angajaților întorși din șomaj tehnic

Guvernul urma să aprobe în ședința de joi o ordonanță de urgență prin care instituie măsuri de sprijin pentru angajați și angajatori, în contextul situației epidemiologice determinate de răspândirea coronavirusului SARS-CoV-2. Printre acestea se numără plata de la buget a 45% din salariul brut pentru angajații întorși din șomaj tehnic, dar și ajutor lunar de 2.500 de lei pentru angajarea tinerilor și persoanelor de peste 50 de ani. “Începând cu data de 1 iunie 2020, angajații care au beneficiat de prevederile articolului XI alineat (1) din OUG 30/2020 (...) și cărora le sunt menținute raporturile de muncă ulterior reluării activității de către angajatori, beneficiază, pentru o perioadă de trei luni, prin intermediul angajatorului, de plata unei părți din salariu, reprezentând 45% din salariul de baza brut corespunzător locului de muncă ocupat, dar nu mai mult de 45% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020”, se prevede în proiectul de OUG. De asemenea, se menționează în proiect, angajatorii au obligația menținerii raporturilor de muncă pentru o perioadă de 6 luni după împlinirea termenului de 3 luni.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.