Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Lavrov: „Guvernul de la Chișinău condus de români calcă pe urmele regimului de la Kiev”

Ziarul de Vrancea
2 mar 2024 1094 vizualizări

Conducerea „vrea să anexeze Moldova la România”, acuză șeful diplomației ruse

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a susținut, în Turcia, că „Guvernul de la Chișinău, condus de cetățeni români, pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc”, scrie agenția rusă de stat Tass. El a mai susținut că regimul de la Chișinău „vrea să anexeze Republica Moldova la România”, încercând să blocheze „procesul de negociere” în problema transnistreană. „Reluarea formatului de negociere 5Â2 pentru reglementarea problemei transnistrene ne va permite să continuăm căutarea unor soluții reciproc acceptabile, menținând în același timp integritatea teritorială a Moldovei, dar conducerea română de la Chișinău încearcă să distrugă pentru totdeauna acest instrument. Am făcut apel la regimul de la Chișinău, condus de cetățeni români, care nu ascund faptul că vor să anexeze Republica Moldova la România, ca acest regim să înceteze să blocheze procesul de negociere”, a susținut ministrul rus de Externe, citat de agenția de stat Tass.

Șeful diplomației ruse a mai acuzat că „conducerea românească de la Chișinău încearcă să distrugă acest format odată pentru totdeauna”: „Regimul care s-a instalat la Chișinău pur și simplu calcă pe urmele regimului de la Kiev, desființând tot ce este rusesc, discriminând limba rusă în toate sferele, și împreună cu ucrainenii, creează o presiune economică și mai serioasă asupra Transnistriei”.

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat vineri că formatul de negocieri 5Â2 este nefuncțional, iar miza Chișinăului este acum aducerea treptată a regiunii transnistrene în câmpul legislativ al Republicii Moldova. Ea spune că regiunea din stânga Nistrului va trebui să se conformeze legislației naționale pentru a putea beneficia de toate avantajele apropierii de Uniunea Europeană.

La negocierile în format 5Â2 privind reglementarea transnistreană participau cele două părți în conflict- Chișinăul și regiunea separatistă - și trei mediatori: Rusia, Ucraina și Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE). La formatul inițial s-au adăugat ulterior doi actori cu statut de observatori: Uniunea Europeană și Statele Unite.

Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova „nu se rupe de Rusia”, ci de „Rusia agresivă”, iar Chișinăul își dorește să vadă o Rusie pașnică și democratică în viitorul apropiat, pentru a putea construi „relații bune" cu această țară.

Transnistria vrea să fie „suverană”

Declarațiile lui Lavrov vin și în contextul în care congresul convocat miercuri la Tiraspol a votat o rezoluție în care susține teza suveranității regiunii și cere ajutor Moscovei în acest sens, acuzând Republica Moldova de „genocid”, potrivit postărilor pe canalele oficiale de Telegram ale regiunii.  Potrivit rezoluției, Congresul al VII-lea a decis „să se adreseze” Consiliului Federației și Dumei de Stat a Rusiei, cele două camere ale parlamentului rus, „cu rugămintea de a întreprinde măsuri în vederea protejării Transnistriei în condițiile amplificării presiunilor din partea Moldovei”.

Tiraspolul argumentează că se adresează Moscovei, dat fiind că pe teritoriul Transnistriei locuiesc peste 200.000 de cetățeni ai Federației Ruse, precum și „avându-se în vedere experiența pozitivă a Rusiei de pacificator la Nistru și statutul său de garant și mediator în procesul de negocieri în problema transnistreană”. Rezoluția, adoptată în unanimitate, nu precizează în ce mod ar urma să intervină Rusia pentru „a ajuta Transnistria”, dar este de remarcat că nu solicită o alipire la Federația Rusă. De altfel, discursurile oficialilor care au luat cuvântul la congres s-au axat mai mult pe sublinierea independenței regiunii și nu ar fi adus în discuție o unire cu Federația Rusă.

Cântărețul Gheboasă, cercetat de DIICOT pentru consum de droguri

Cântărețul Gheboasă este cercetat de procurorii DIICOT pentru consum de droguri, după ce ar fi fost depistat în Capitală având asupra sa o cantitate de canabis, au precizat, pentru Agerpres, surse judiciare. "Față de un suspect sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de deținere, fără drept de droguri de risc, în vederea consumului propriu. Acesta a fost depistat în seara de joi, în municipiul București, în timp ce deținea o cantitate de drog de risc", se precizează într-un comunicat al DIICOT transmis, sâmbătă.

Surse judiciare au precizat că ar fi vorba despre Gabriel Gavriș, cunoscut drept Gheboasă.

Potrivit comunicatului, vineri, în același dosar, procurorii DIICOT Dâmbovița au dispus reținerea a patru persoane, cercetate pentru săvârșirea infracțiunii de trafic de droguri de risc, în formă continuată. "Din cercetările efectuate a rezultat că, perioada iulie 2020 - februarie 2024, la diverse intervale de timp, inculpații au comercializat și oferit cu titlu gratuit, în diferite ocazii, cantități de canabis, unor consumatori de pe raza municipiului București și a județului Dâmbovița. Materialul probator administrat în cauză a relevat faptul că inculpații și-au creat o rețea stabilă de clienți, comercializând drogul de risc cu prețul de 50 lei pentru o doză, interacțiunea între vânzător și cumpărător realizându-se stradal", arată anchetatorii.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate în municipiul București și pe raza județului Ilfov au fost identificate și ridicate cantități de canabis, mai multe grindere și un cântar de precizie, obiecte purtând urme de materie vegetală, telefoane mobile, precum și alte mijloace de probă, menționează procurorii.

Medicul de la Polizu acuzat că a aruncat într-un sac un copil născut viu, trimis în judecată

Un medic ginecolog de la Maternitatea Polizu, acuzat că a aruncat într-un sac un copil născut prematur, deși acesta trăia, a fost trimis în judecată pentru săvârșirea infracțiunilor de tentativă de omor săvârșită prin cruzimi și fals intelectual.

Potrivit datelor din ancheta efectuată de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pe 24 aprilie 2019, o femeie a născut prematur o fetiță viabilă la Maternitatea Polizu, sub supravegherea unui medic de specialitate obstetrică - ginecologie. Doctorul a declarat nașterea ca fiind un avort spontan al unui produs de concepție de sex feminin fără semne de viabilitate. Deși semnele de viabilitate erau evidente și i-au fost semnalate de personalul medical care a intrat în contact cu nou - născutul, medicul a refuzat nejustificat, timp de aproape 14 ore, să ia măsuri pentru acordarea îngrijirilor medicale.

Numai după numeroase semnalări făcute de personalul medical al Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului "Alessandrescu - Rusescu" (Maternitatea Polizu), după aproximativ 13 ore și 50 de minute fătul a fost transferat în Secția de Neonatologie și a primit îngrijiri de specialitate. Expertiza medico-legală efectuată de medicii legiști din cadrul Institutului Național de Medicină Legală "Mina Minovici" București, a stabilit că inițierea tardivă a asistenței medicale, asociată cu starea la naștere a copilului cu prematuritate extremă, i-a pus în primejdie viața.

Procurorii au apreciat că fapta inculpatului de a lăsa fără îngrijire medicală și plasarea într-un loc fără supraveghere, timp de mai multe ore, a unui nou-născut prematur reprezintă un mod brutal, crud, în care s-ar fi putut provoca moartea acestuia, mijloacele folosite de medic fiind apte de a provoca puternice suferințe fizice, fapta acestuia constituind tentativă de omor calificat săvârșit prin cruzimi.

Totodată, probele au relevat că medicul a atestat fapte și împrejurări necorespunzătoare adevărului într-un înscris oficial, cu ocazia întocmirii acestuia, în sensul că a consemnat în foaia de observație clinică generală că la data de "24.04.2019 ora 18.40 - Pacienta avortează spontan produs de concepție de sex feminin fără semne de viabilitate împreună cu anexele fetale (...)". Fapta acestuia constituie infracțiunea de fals intelectual.

Potrivit unor articole din presă, medicul Florian Robe a fost reclamat de o familie din Pitești că, în aprilie 2019, le-ar fi lăsat bebelușul să moară. Concret, tatăl a povestit că soția a avut complicații la naștere și a fost direcționată la Maternitatea Polizu, unde i-a fost recomandat medicul Florian Robe. Ajunsă la spital, mama a fost consultată de medic, care a decis să fie făcut un avort.

După naștere, medicul le-ar fi spus că fetița lor nu a supraviețuit și a aruncat corpul copilului într-o tăviță, după care l-a băgat într-o caserolă cu capac și introdus într-un sac. Ulterior, o asistentă ar fi lovit din greșeală cu piciorul sacul respectiv, moment în care a auzit copilul plângând și a reușit să-l salveze. Fetița a supraviețuit, însă mama ei susține că are mari probleme de sănătate.

30 martie 1952, cea mai caldă zi de martie din România

Cea mai caldă zi de martie a fost înregistrată în România în anul 1952 când pe 30 martie, la Odobești, temperatura aerului a urcat la 32,8 grade C, arată caracterizarea climatică publicată de Administrația Națională de Meteorologie.

La polul opus, cel mai frig a fost în data de 11 martie 2005, la stația meteorologică Obârșia Lotrului, unde s-au înregistrat -33 grade C.

Potrivit ANM, sfârșitul lunii martie 1952 a fost foarte cald, în aceeași zi de 30 martie, înregistrându-se maxime absolute în țară de peste 25 grade C (31,2 grade C la Medgidia; 30,6 grade C la Sibiu; 30,5 grade C la Grivița; 30,4 grade C la Constanța; 30,1 grade C la Cernavodă; 29,9 grade C la Focșani și Boița).

La București, maxima absolută este de 29 grade C, înregistrată la stația meteorologică București-Băneasa, în data de 30 martie 1947. În aceeași zi, la stația meteorologică București-Filaret s-a înregistrat maxima absolută de 28,8 grade C.

În topul anilor cu cele mai calde luni martie se află 1989, 1990, 2001, 2014, 2017 și 2019. Cât privește minimele de temperatură, în anul 2005, mai ales în zilele de 1 și 2 martie, s-au înregistrat temperaturi minime absolute ale lunii martie, majoritatea sub -18 grade C, la 24 stații meteorologice (-31,7 grade C la Bâlea Lac, -27,6 grade C la Stâna de Vale, -26,6 grade C la Sf. Gheorghe Munte).

Temperaturi minime foarte scăzute s-au mai înregistrat și în alți ani, cum ar fi 1987, 1985 sau 1952.

În topul anilor cu cele mai reci luni martie se regăsesc 1962, 1963, 1969, 1987 sau 1996.

Potrivit meteorologilor, prima lună calendaristică de primăvară este caracterizată, în general, printr-o vreme deosebit de schimbătoare, zilele reci și umede alternând cu cele calde și însorite. Această alternanță se produce datorită modificărilor ce survin în circulația aerului deasupra sud-estului Europei și totodată datorită retragerii dorsalei Anticiclonului Est-European spre răsărit, ceea ce favorizează pătrunderea aerul mai cald și mai umed (originar din bazinul Mediteranei sau din zona oceanului Atlantic) pe teritoriul țării noastre.

Ca o consecință a acestor schimbări în distribuția centrilor barici de pe continentul european, temperatura medie lunară înregistrează un salt evident față de luna februarie. Excepție fac unele zone restrânse din depresiunile intramontane, aflate în estul Transilvaniei, unde mediile de temperatură se mențin scăzute, ajungând până la -1 grad C.

Din datele înregistrate în perioada 1961-2023 la stațiile meteorologice din rețeaua Administrației Naționale de Meteorologie, se constată că precipitațiile medii multianuale din luna martie sunt, în general, mai abundente decât în lunile de iarnă. Acestea cresc semnificativ de la est și sud-est către vest și nord-vest, dar și cu altitudinea.

Cantitatea maximă absolută lunară de precipitații din martie, înregistrată la stațiile meteorologice din România, este de 375,1 mm, la Stâna de Vale, în anul 1988. În topul anilor cu cele mai ploioase luni martie se află 1962, 1988, 2006, 2013, 2018 iar printre anii cu cele mai secetoase luni martie se regăsesc 1972, 1974, 1985, 1990, 2012 și 2022.

Tânăr arestat preventiv după ce a agresat sexual o tânără și a împins-o dintr-un autobuz

Un tânăr de 26 de ani care era căutat de polițiști după ce a agresat sexual o tânără, într-o stație din Pitești, iar apoi a împins-o dintr-un autobuz a fost arestat preventiv. El se prezentase la Poliție după ce au fost făcute publice imaginile surprinse, anchetatorii cerând sprijinul populației.

Polițiștii Biroului de Investigații Criminale Pitești au început ancheta în acest dosar penal privind săvârșirea infracțiunilor de agresiune sexuală și loviri sau alte violențe și au cerut sprijiunul cetățenilor pentru identificarea celor implicați.

Astfel, ei au încercat să afle identitatea unui tânăr care, în 21 ianuarie, ar fi atins o tânără în zone intime, în timp ce se afla în zona unei stații pentru mijloace de transport în comun de pe bulevardul Petrochimiștilor din municipiul Pitești. Ulterior, el ar fi împins-o pe tânără dintr-un autobuz, în care acesta s-a urcat împreună cu alți patru tineri care îl însoțeau, iar victima a căzut, gestul fiind comis în contextul în care aceasta a afirmat că va suna la Poliție. Inițial, deși au fost făcute verificări în apropiereaa locului faptei, precum și la liceele din zonă, tinerii implicați nu s-au prezentat la sediul Poliției. Astfel, polițiștii au făcut publice imaginile în care au fost surprinși aceștia, pentru a putea fi identificat suspectul, iar apoi acesta s-a prezentat la o unitate de poliție. ”Bărbatul în cauză, de 26 de ani, care locuiește fără forme legale pe raza municipiului Pitești, a fost audiat. În cursul acestei zile, după administrarea de probatoriu, bărbatul a fost reținut pentru 24 de ore, pe bază de ordonanță”, a anunțat, sâmbătă, Inspectoratul de Poliție Județean Argeș.

Scriitorul Dinu Săraru a murit la vârsta de 92 de ani

Scriitorul Dinu Săraru a murit la vârsta de 92 de ani, a anunțat pe Facebook scriitorul Ștefan Mitroi.

Dinu Săraru, pe numele său complet Constantin Grigore Săraru, s-a născut la 30 ianuarie 1932, în comuna Slătioara, județul Vâlcea, fiu al învățătorului Costică Săraru și al Corneliei Săraru.  Dramaturg, eseist, publicist, romancier, Dinu Săraru a dăruit 68 de ani din viața sa radioului românesc, 23 de ani Teatrului Mic și după 1989, câțiva ani Teatrului Național din București. A debutat în presă la numai 18 ani, ca reporter la Radio România, între anii 1950-1961. A fost secretar general de redacție la revista "Secolul 20" și la "Luceafărul". În perioada 1969-1977, a fost secretar general de redacție, redactor-șef adjunct, redactor-șef al Redacției Culturale Radio-TV. După anul 1990, a ocupat pozițiile de director general adjunct la Centrul Internațional Ecumenic și de membru în comitetul de direcție al revistei "Armonia". A fost director fondator al revistei "Noi" și director al cotidianului "Universul românesc".

A fost fondatorul Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală "Niște țărani", înființată în iunie 1998 și unul dintre organizatorii, din anul 1998, al Festivalului Internațional de Film "Eco-Etno-Folk Film" de la Slătioara.

A debutat ca romancier și, totodată, s-a consacrat cu "Niște țărani" (1974, Premiul "Ion Creangă" al Academiei Române). Cartea a fost ecranizată, în anul 1980, sub titlul "Vânătoarea de vulpi", în regia lui Mircea Daneliuc și a fost pusă în scenă de Cătălina Buzoianu la Teatrul Mic, în 1981, cu titlul "Scenariu dramatic în șapte anotimpuri". A urmat romanul "Clipa", în 1976, montat, în premieră în 1978, la Teatrul de Stat din Constanța, în regia lui Virgil Stoenescu.

Pentru întreaga sa activitate și contribuție adusă culturii românești, dramaturgul a primit diverse distincții cum ar fi: de două ori Medalia Meritul Cultural și o dată ordinul cu același nume.

Mehedinți: Femeie ucisă de propriul fiu

O femeie de 54 de ani din județul Mehedinți a fost ucisă de propriul fiu, care ar fi consumator de droguri. Potrivit www.actualmehedinti.ro, incidentul a avut loc în Drobeta Turnu Severin. Femeia a fost ucisă de fiul său, de 28 de ani. Cei doi locuiau împreună, după ce femeia divorțase. Bărbatul este cunoscut ca și consumator de droguri.  Victima a fost găsită în apartament, cu fața la podea și mâinile pline de sâmge.

Anchetatorii au fost alertați de fratele suspectului, acesta fiind preluat de către polițiști pentru audieri.

Peste 200.000 euro descoperiți în bagajul de cală al unui bărbat

Polițiștii de frontieră de la Aeroportul Henri Coandă, împreună cu lucrători vamali, au descoperit în bagajul de cală al unui bărbat, suma de 205.000 euro pe care persoana a încercat să o introducă ilegal în țară. Potrivit unui comunicat transmis, sâmbătă, de Poliția de Frontieră, pe 1 martie, în jurul orei 14,00, la Punctul de Trecere a Frontierei Aeroportul Internațional Henri Coandă, s-a prezentat pentru a intra în țară, din direcția Castellon - Spania, un bărbat, cetățean român, în vârstă de 42 de ani.

La un control amănunțit, în interiorul bagajului de cală al bărbatului au fost descoperite trei pungi ce conțineau bancnote de 500, 200 și 100 de euro, totalizând suma de 205.000 euro. Deoarece nu a putut justifica suma de bani și existând suspiciuni că ar putea fi produsul unor activități infracționale, valuta a fost reținută în vederea continuării cercetărilor și luării măsurilor legale, precizează sursa citată.

Covasna: Doi morți și trei răniți, după ce două autoturisme s-au ciocnit, pe DN 11

Două persoane au murit și alte trei au fost rănite, duminică, după ce două autoturisme s-au ciocnit, pe DN 11,  în zona localității Târgu Secuiesc din județul Covasna.

Centrul Infotrafic a anunțat că s-a reluat circulația rutieră pe DN 11, în localitatea Târgu Secuiesc, județul Covasna, unde două autoturisme s-au ciocnit frontal. ”În urma impactului au rezultat în final 5 victime, dintre care 2 persoane au decedat, iar celelalte 3 au fost transportate la spital, cu multiple leziuni”, a arătat sursa citată.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.