Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Guvernul a adoptat noi măsuri Restricțiile de circulație noaptea, în week-end și reducerea programului magazinelor, aplicate după ce localitatea trece de rata de 6 la mie

Ziarul de Vrancea
22 sep 2021 740 vizualizări

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat, joi, o hotărâre prin care sunt modificate măsurile restrictive aplicate în funcție de incidența cazurilor de COVID-19 din localități

 Astfel, restricțiile de circulație pe timp de noapte, în week-end, și reducerea programului de funcționare al magazinelor se vor aplica după pragul de 6 la mia de locuitori, iar copiii până la 12 ani nu trebuie să prezinte rezultatul negativ al unui test COVID pentru a participa la unele activități. Totodată, persoanele vaccinate sunt exceptate de la interdicția de deplasare în localitățile care au depășit rata de infectare de 6 la mie, iar accesul în food-court-urile din mall va fi permis doar pentru cei vaccinați, testați sau trecuți prin boală. Guvernul a aprobat hotărârea luată joi de CNSU.

Conform unei informări a Executivului, principalele modificări stabilite prin acest act normativ sunt:

- Introducerea unei noi excepții de la interdicția deplasării în afara locuinței la nivelul localităților unde incidența cumulată la 14 zile depășește pragul de 6/1000 de locuitori, pentru persoanele vaccinate care fac dovada îndeplinirii acestei condiții prin intermediul certificatului de vaccinare sau certificatului digital ale Uniunii Europene privind COVID-19.

- Creșterea vârstei până la care copiii sunt exceptați de la obligația prezentării rezultatului negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 72 de ore, sau rezultatului negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu mai vechi de 48 de ore, necesar pentru participarea la activități unde accesul este permis sub această condiție, de la 6 ani la 12 ani.

- Creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura interzicerii circulației persoanelor în afara locuinței, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori.

- Creșterea pragului incidenței cumulate la 14 zile de la care se aplică măsura de limitare a programului de lucru cu publicul la intervalul orar 5:00-18:00, pentru operatorii economici care desfășoară activități de comerț/prestări de servicii în spații închise și/sau deschise, publice și/sau private, de la 4/1.000 de locuitori în prezent la 6/1.000 de locuitori. 

- Delimitarea, la nivelul centrelor comerciale în care își desfășoară activitatea mai mulți operatori economici, a zonelor de servire a preparatelor alimentare sau băuturilor alcoolice și nealcoolice, astfel încât să poată fi realizat accesul controlat doar pentru persoane testate, vaccinate și trecute prin boală".

A doua zi cu peste 7000 de cazuri noi de COVID

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat joi 7.095 de noi cazuri de infectare cu coronavirus. În ultimele 24 de ore, 113 persoane au decedat. La ATI sunt internați 1.067 de pacienți cu COVID-19, numărul lor fiind în creștere. 244 de copii cu COVID-19 sunt în spital, 16 dintre ei fiind la ATI.

În București sunt 961 de cazuri noi de COVID-19, în Timiș - 492, Cluj - 329, Ilfov - 327, Dolj, Iași - 292, Prahova - 249, Constanța -226, Olt - 194, Suceava - 178, Brașov - 172, Bihor - 166, Maramureș - 158, Arad - 153, Neamț - 149, Vaslui - 130, Hunedoara - 128, Satu Mare - 122, Sibiu - 118, Argeș, Bacău - 109, Botoșani - 106, Teleorman - 105, Bistrița-Năsud - 100. Celelalte județe au sub 100 de cazuri noi.

Coeficientul infectărilor cumulate la 14 zile, raportate la 1.000 de locuitori este 2,38 la nivel național.

Dintre cele 113 decese, unul a fost înregistrat la categoria de vârstă 20-29 ani, 4 la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 14 la categoria de vârstă 50-59 ani, 20 la categoria de vârstă 60-69 ani, 35 la categoria de vârstă 70-79 ani și 33 la categoria de vârstă peste 80 ani.

106 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 6 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 1 pacient decedat nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.078. Dintre acestea, 1.067 sunt internate la ATI. Din totalul pacienților internați, 244 sunt minori, 228 fiind internați în secții și 16 la ATI. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 21.764 de teste RT-PCR (10.872 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 10.982 la cerere) și 31.953 de teste rapide antigenice.

Chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori, distribuit în școli începând de vineri

Chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori va fi distribuit, începând de vineri, în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare. Acesta nu este obligatoriu și nu constituie obligație de vaccinare, ci are rolul de a îi sprijini pe cei care doresc să se vaccineze și au acordul informat, în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli.

Ministerul Sănătății a validat chestionarul de exprimare a intenției de vaccinare în rândul elevilor minori. Chestionarul va fi diseminat de Ministerul Educației, prin inspectoratele școlare județene.

"Începând de vineri, 24 septembrie 2021, chestionarul va fi diseminat în unitățile de învățământ, prin intermediul inspectoratelor școlare județene. Acesta nu este obligatoriu, nu constituie obligație de vaccinare și va fi pus la dispoziția părinților în vederea completării", a arătat, joi, Ministerul Educației.

Persoana desemnată pentru protecția sanitară la nivelul unității de învățământ, în conformitate cu dispozițiile ordinului comun al ministrului Sănătății și al ministrului Educației, va transmite Direcțiilor de Sănătate Publică (DSP) chestionarele completate de către părinți/tutori legali.

"În cazul exprimării intenției de vaccinare, vaccinarea elevilor minori se va efectua numai cu acordul informat, exprimat în scris, în prezența părintelui/tutorelui legal al copilului! Scopul completării chestionarului este sprijinirea celor care doresc să se vaccineze și beneficiază de acordul informat, exprimat în scris, al părinților sau reprezentanților legali, prin organizarea de echipe mobile de vaccinare în școli de către Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) și Direcțiile de Sănătate Publică", a adăugat sursa citată.

Potrivit Ministerului Educației, chestionarele nu necesită asumare prin semnătură și pot fi transmise și în format electronic.

Cîțu: Bucureștiul are cea mai mare subvenție pe gigacalorie și cel mai mare venit pe cap de locuitor. Mi se pare ridicol acest lucru

Premierul Florin Cîțu a afirmat că Bucureștiul are cea mai mare subvenție pentru gigacalorie, dar în același timp și cel mai mare venit pe cap de locuitor, considerând că acest lucru este "ridicol" și că doar cine are nevoie cu adevărat de ajutor trebuie să îl primească.

Florin Cîțu a declarat, joi, că această subvenție a întreținut un sistem ineficient.

"Astăzi, de exemplu, în București, subvenția o primesc și cei care câștigă foarte mult, ceea ce nu este corect. Această lege a consumatorului vulnerabil va ajuta acele persoane care au nevoie cu adevărat de ajutor și nu pe toată lumea. Până la urmă această subvenție a și întreținut un sistem ineficient, le-a permis și primarilor, și companiilor, care au fost până acum, să nu dorească să eficientizeze sistemul pentru că aveau această subvenție de la buget", a afirmat Cîțu.

El consideră ridicol faptul că Bucureștiul are cea mai mare subvenție pe gigacalorie, dar și cel mai mare venit pe cap de locuitor. 

"Din ce știu eu Bucureștiul are cea mai mare subvenție pe gigacalorie și totuși Bucureștiul are cel mai mare venit pe cap de locuitor. Mi se ridicol acest lucru și ar fi trebuit să vină soluții și din partea Primăriei, din altă parte, nu a venit, o să vină acum de la noi. Doar cei care cu adevărat au nevoie vor primi ajutor. Sunt foarte mulți care nu au nevoie de ajutor, mai ales în București", a explicat premierul.

Alegeri pentru președintele USR PLUS - Dacian Cioloș a obținut cele mai multe voturi. Cioloș și Barna intră în turul al doilea

Dacian Cioloș a obținut cele mai multe voturi în cursa pentru alegerea președintelui USR PLUS, însă va intra în turul al doilea cu Dan Barna, pentru că nu a întrunit 50% ^1 dn voturile valabil exprimate. "Astăzi, 23 septembrie, s-a încheiat primul tur al scrutinului intern pentru alegerea președintelui USR PLUS: au votat 32.815 (74.4%) din totalul de 44.114 electori. Rezultatele exprimate sunt următoarele: Dacian Cioloș: 15.111 (46.0%); Dan Barna: 14.404 (43.9%); Irineu Darău: 3.300 (10.1%). 

Având în vedere rezultatele, va exista un tur doi pentru alegerea noii conduceri a USR PLUS. Congresul va avea loc în data de 2-3 octombrie pentru alegerea Biroului Național.

Cîțu, despre Congresul PNL: Toate condițiile vor fi respectate ca să poată să fie desfășurat în condiții de siguranță

Congresul Partidului Național Liberal, programat în 25 septembrie, se va desfășura cu respectarea tuturor condițiilor necesare, a afirmat premierul Florin Cîțu. El a arătat că participanții urmează să poarte masca de protecție și vor prezenta și certificatul verde. "Avem recomandare de la specialiști care spun că, dacă se respectă toate normele, și avem acolo 15.000 de metri pătrați, asta înseamnă că fiecare persoană, dacă vin 5.000 de delegați, respectăm cei trei metri pătrați pentru fiecare persoană. Vor fi măști, cu certificat verde și cu centru de testare. Toate condițiile vor fi respectate, de siguranță, ca să poată să fie desfășurat acest congres în condiții de siguranță. Nu e un eveniment care se întâmplă în fiecare zi, este un lucru care se întâmplă o dată la patru ani, deci se poate face, dar cu respectarea tuturor condițiilor", a declarat joi, Florin Cîțu. Congresul PNL este programat în 25 septembrie, iar pentru funcția de președinte al partidului s-au înscris Ludovic Orban și Florin Cîțu.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.