Național

MOZAIC ŞTIRI NAŢIONALE: „Groparul” justiției îngroapă și alianța PNL-USR

Ziarul de Vrancea
21 oct 2020 917 vizualizări

Votul care a consfințit numirea lui Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ a provocat un conflict fără precedent între PNL și USR n cele două partide se acuză reciproc că au pus umărul la succesul omului care făcea „treaba murdară” pentru Drangea n cifrele: în plen, de la PNL au lipsit 77 de parlamentari, de la USR – 16 n supărat, un lider USR avertizează că partidul său nu va guverna alături de PNL dacă tot Orban va fi desemnat premier

​Colaborarea între PNL și USR e pe cale să se încheie. Cele două partide se acuză reciproc că au pus umărul la numirea pesedistului Florin Iordache la șefia Consiliului Legislativ. Mai exact, liberalii spun că USR a votat cu Iordache, în defavoarea lui Augustin Zegrean, pentru a obține un post de șef de secție pentru George Dircă. USR reclamă un troc PSD-PNL, stricat de Zegrean care și-a retras candidatura de la șefia secției din Consiliul Legisativ pentru care se făcuse înțelegerea și a concurat pentru conducerea instituției. La vot au participat doar 36 din cei 113 de parlamentari PNL, iar de la USR doar 21 din 37. PNL susține că toți cei 36 de parlamentari ai săi au votat împotriva lui Iordache și pentru Zegrean. USR spune de asemenea că cei 21 de parlamentari ai săi au făcut exact la fel. Dar Zegrean a obținut numai 41 de voturi. „Avem colegi confirmați pozitiv cu COVID. Avem colegi miniștri, de regulă nu participă la sedintele de vot final. Știți că niciodată partidul aflat la guvernare nu s-a bazat la vot pe colegii miniștri, care au treabă la ministere. Și mai sunt cei care nu se mai regăsesc pe liste”, a explicat pentru site-ul HotNews.ro, liderul grupului PNL din Camera Deputaților, Florin Roman, situația de la votul de la care 70% dintre parlamentarii liberali au absentat. El susține că rezultatul votului ar fi fost același chiar dacă veneau toți senatorii și deputații PNL, deoarece PSD și USR ar fi avut 163 de voturi. Roman spune că partidul lui Ciolacu și cel al lui Barna s-au înțeles pentru ca Iordache și Dircă să obțină funcțiile.

„Hoții strigă hoții”

USR respinge acuzațiile, reclamând un troc PSD-PNL. „Toți cei 21 de parlamentari USR l-au votat pe Augustin Zegrean. Zegrean a primit 41 de voturi. Deci maxim 20 de alți parlamentari l-au mai votat. Au fost 36 de PNL-iști prezenți (am primit în sfârșit prezența de la secretariat în dimineața aceasta), deci cel puțin 36-20^16 PNL-iști l-au votat pe Iordache. Rușinos”, a scris pe Facebook, liderul deputaților USR, Cătălin Drulă. De altfel, potrivit unei conversații pe grupul de Whatsapp al parlamentarilor USR, obținută de HotNews.ro, indicația de vot transmisă de Drulă către parlamentarii partidului, este pro-Zegrean și Dircă. Drulă susține că pentru a se fi evitat alegerea lui Iordache ar fi trebuit ca sedința să nu se desfășoare din lipsă de cvorum. El a declarat însă că liberalul Florin Roman nu ar fi acceptat această variantă. „A venit în plen și mi-a zis: voi avea 113 parlamentari de la PNL care voteaza cu Zegrean. Voi faceți ce vreți”, a spus Drulă. Varianta este susținută și de liderul partidului Dan Barna, care a anunțat că numirea lui Iordache va fi contestată la CCR. „Domnul Drulă minte, să facă dovada acestei discuții. Poza zilei arată: Forin Iordache și Edward Dircă. Înțelegerea se face între doi câștigători, în acest caz PSD și USR. PNL nu a câștigat nimic”, a replicat Florin Roman. Întrebat de ce totuși liberalii nu au mers pe varianta neasigurării cvorumului, în condițiile în care la plen erau majoritar pesediști, Roman a răspuns: „pentru simplul motiv ca dl. Dircă a venit și ne-a cerut să-l sustinem”.„Hoții strigă hoții. PSD și PNL a pregătit un troc, iar Zegrean i-a încurcat că și-a retras candidatura la secția Consiliului Legislativ . Ori președinte, ori nimic. Și-a dat seama că a fost păcălit. USR nu va vota niciodată un pesedist și nu va face trocuri cu PSD. Astea au fost voturile noastre”, a comentat și deputatul USR Ionuț Moșteanu. Florin Roman susține că numele lui Augustin Zegrean a fost aruncat în joc în ultimul moment pentru a fi „o surpriză”. El a precizat că fostul judecător al CCR a decis să-și retragă candidatura de la șefia secției și să rămână doar în cursa pentru șefia Consiliului Legislativ „când a aflat că votul este simultan”.

Barna: Cât de disperat ești Ludovic?

Lliderul USR Dan Barna a avut ieri o postare dură pe Twitter la adresa liderului PNL, Ludovic Orban,după ce acesta a sugerat că voturile USR au contribuit la numirea lui Florin Iordache la conducerea Consiliului Legislativ. “Cât de disperat ești Ludovic? Nu iese guvernarea doar cu PMP și UDMR? Atât de prost arată sondajele încât să ajungi la minciuni atât de ordinare despre USR?”, a scris Barna pe Twitter. De asemenea, Cătălin Drulă, vicepreședinte USR și liderul deputaților USR, a anunțat ieri pe Facebook că una dintre condițiile intrării la guvernare alături de PNL e un premier onest și loial, adăugând că Ludovic Orban a picat acest test prin declarațiile legate de votul pentru Florin Iordache. “Ne întreabă multă lume cum vom colabora cu PNL la guvernare. Este simplu. Dacă vor majoritate cu USR, și nu cred că-și mai permit să-și bată joc de români cu încă un USL, sunt câteva condiții. Una dintre ele este retragerea din prim-plan a unor iordachi ca Florin Roman. O altă condiție este că trebuie să lucrăm cu un premier care trece testul onestității și loialității. Nu în fața noastră, ci în fața alegătorilor. Astăzi Ludovic Orban, prin minciunile la adresa USR, a picat grav acest test. Nu o să acceptăm să fim un CDR 2.0”, a scris Cătălin Drulă pe Facebook. E pentru prima oară când un lider USR condiționează intrarea la guvernare de nominalizarea altui premier liberal decât Ludovic Orban. Orban este desemnat oficial de PNL drept candidat pentru funcția de premier după alegerile parlamentare din 6 decembrie.

Zegrean: Votul nu e valabil

Fostul președinte al CCR Augustin Zegrean a afirmat că votul în plenul reunit de marți privind numirea lui Florin Iordache ca președinte al Consiliului Legislativ nu este valabil, pentru că ar fi trebuit ales cu votul majorității deputaților și senatorilor, iar 185 de voturi „pentru” nu înseamnă majoritate. El a adăugat că judecătorii Curții Constituționale ar putea admite sesizarea USR privind această numire, pentru că au mai fost situații în care Curtea a decis astfel. Zegrean a mai spus că funcția de președinte al Consiliului Legislativ nu este una pe viață și oricând Parlamentul ar putea avea un plen reunit în care să schimbe decizia în cazul lui Iordache. Acesta a precizat că mandatul la șefia Consiliului Legislativ ar trebui limitat la 4 ani, cât este cel al Parlamentului. „Eu nu am fost acolo ieri. Eu am aflat despre propunerea asta ieri (n.r. marți) la 12.00. Nu am nimic să vă spun în plus. Restul îl știu din presă și din deducții logice, pentru că am avut 41 de voturi și am aflat că au fost 41 de liberali în sală. Deci liberalii și-au făcut treaba într-o anumită proporție. Problema e că votul nu e valabil pentru că în legea de organizare și funcționare a Consiliului Legislativ spune că președintele și șefii de secție sunt aleși cu votul majorității deputaților și senatorilor. 187 nu e votul majorității deputaților și senatorilor. Am văzut deja anunțat prin presă că domnul Dan Barna spune că va ataca votul la CCR”, a declarat Augustin Zegrean.

Orban: Ritmul de creștere a infectărilor se va reduce

n ieri a fost raportată o nouă cifră record de cazuri zilnice – 4.848

Premierul Ludovic Orban a declarat ieri că din evaluările pe care le are Guvernul ritmul de creștere a numărului de persoane infectate cu noul coronavirus se va reduce. Șeful Executivului a precizat că analizarea datelor este făcută săptămânal, nu de la zi la zi „pentru că nu există o anumită ritmicitate în ceea ce privește prezentarea către direcțiile de sănătate publică a rapoartelor”. „Opinia pe care o avem și evaluările pe care le avem sunt acelea că ritmul de creștere a numărului de persoane infectate se va reduce. Noi în general analizăm datele la săptămână, nu analizăm datele de la zi la zi, pentru că nu există o anumită ritmicitate în ceea ce privește prezentarea către direcțiile de sănătate publică a rapoartelor. Adică ele nu sunt neapărat culese de pe ziua anterioară. Exsudatul nazo-faringian care se recoltează poate fi recoltat și cu 2 zile înainte și testarea să fie transmisă cu o oarecare întârziere”, a declarat Ludovic Orban, miercuri după depunerea listelor PNL Argeș pentru alegerile parlamentare. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 4.848 de noi cazuri de infectare cu SARS-COV-2 - cel mai mare bilanț zilnic de la declanșarea pandemiei - numărul total al îmbolnăvirilor ajungând astfel la 191.102. În ultimele 24 de ore a fost prelucrate 37.025 de teste. De asemenea, s-au înregistrat și 69 de decese, bilanțul fiind de 6.065. În prezent, 766 de persoane sunt internate la Terapie Intensivă.

Ordonanța pentru tratarea la domiciliu a pacienților cu forme ușoare

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat că Guvernul va adopta azi ordonanța de urgență pentru tratarea la domiciliu a persoanelor asimptomatice și cu forme ușoare de COVID-19. Tătaru a explicat că aceste persoane vor fi monitorizate de medicii de familie și de autorități pentru a respecta perioada de izolare. Ordonanța de urgență va modifica Legea 136 privind carantinarea, care prevede că toate persoanele infectate trebuie să stea în spital 48 de ore. Prin această măsură, Guvernul încearcă să reducă numărul de pacienți cu COVID-19 din spitale.

Fiecare bucureștean pierde, în medie, 3.000 de euro pe an din cauza poluării aerului

Poluarea aerului îl costă pe un locuitor al unui oraș european aproximativ 1.250 de euro pe an în timp ce pentru un bucureștean costul este de peste 3.000 de euro, arată un raport al Alianței Europene pentru Sănătate Publică (EPHA), care cuantifică valoarea monetară a deceselor premature, a îngrijirilor medicale și a zilelor de muncă pierdute în 432 de orașe europene. Conform acestui raport, realizat de firma CE Delft pentru Alianța Europeană pentru Sănătate Publică (EPHA), un ONG cu sediul la Bruxelles, poluarea îi costă pe locuitorii orașelor europene peste 166 miliarde de euro în fiecare an. Analiza a vizat cei trei poluanți principali ai aerului, particulele, dioxidul de azot și ozonul, precum și costurile sociale, adică costurile directe legate cu îngrijirile medicale și indirecte precum reducerea speranței de viață sau maladiile precum bronșitele cronice grave. În medie, poluarea aerului de pe urma combustibililor fosili în 2018 l-a costat pe un locuitor al unui oraș european 1.250 de euro, adică echivalentul a 3,9% din venitul său anual. “Trebuie menționat că există o diferență semnificativă în rândul orașelor: în București costurile totale se ridică la peste 3.000 de euro pe an, în timp ce în Santa Cruz de Tenerife din Spania costurile sunt mai mici de 400 de euro pe an. În multe orașe din Bulgaria, România și Polonia costurile sociale asociate cu sănătatea sunt cuprinse între 8 și 10% din venituri”, susțin autorii raportului. În topul orașelor europene cu cele mai mari costuri provocate de poluare aerului, autorii studiului au pus pe primul loc Londra, cu costuri totale în valoare de 11,380 miliarde de euro, urmat de București cu 6,345 miliarde de euro și Berlin cu 5,237 miliarde de euro. “Studiul nostru arată cât de dăunător pentru sănătate este un aer toxic dar și că există importante inegalități între diferitele părți ale Europei”, a comentat secretarul general al Alianței europene pentru sănătate publică, Sascha Marschang. Poluarea aerului în orașe este cauzată de factori multipli: transportul, încălzirea locuințelor sau activitățile industriale și agricole. Deși este dificil să se evalueze cu exactitate ponderea fiecărui factor, raportul a analizat cu precădere influența transportului și a estimat că o creștere cu 1% a numărului de mașini dintr-un oraș crește costurile sociale cu aproape 0.5%. Poluarea aerului este responsabilă pentru decesul prematur a 480.000 de persoane în Europa, potrivit Agenției Europene de Mediu (AEM), bilanț care ar putea fi subestimat.

Părinții copiilor care învață în școli din scenariile 2 și 3 vor putea beneficia de indemnizație de 75% din salariu

Ministrul Muncii, Violeta Alexandru, anunță că părinții copiilor care învață în unități care funcționează în scenariile 2 și 3 vor putea beneficia de indeminizație de 75 % din salariu, completările legislative urmând a intra în ședința de Guvern. “Știu exact, în zona de competență a Ministerului Muncii, ce trebuie făcut pentru părinții copiilor cu vârsta de până la 12 ani înscriși în unitățile de învățământ sau de educație timpurie antepreșcolară, intrate în scenariile 2 și 3. Imediat după ce comitetele județene pentru situații de urgență au decis trecerea școlilor din anumite localități, inclusiv din București, în scenariul 2 (prezența la cursuri alternativ cu învățământ în sistem online) sau în scenariul 3 (toate cursurile în sistem online) am inițiat completări la cadrul legal existent pentru a putea acorda, și în aceste cazuri, zile libere plătite (cu 75% din salariul brut dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut) pentru un părinte. Deja reglementasem și gestionăm situația părinților din școlile în care se descoperă un focar covid, certificat de o anchetă epidemiologică”, a anunțat, miercuri, Violeta Alexandru. Aceasta anunță că ceea ce se aplică deja va fi completat. “Acum completăm ceea ce deja avem în aplicare în urma evoluției situației din țară respectiv din școli. Adăugăm și scenariile 2 și 3. Aceleași reguli de acordare pe care le-am avut în legea 19/2020 cu care am plecat la drum, de la începutul stării de urgență. Toate avizele ministerelor, al CES și al Consiliului Legislativ sunt luate”, a mai anunțat Violeta Alexandru.

Metroul din Cluj va costa aproape un miliard de euro

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a anunțat miercuri că studiul de prefezabilitate pentru proiectul metroului din oraș este gata și că el urmează să fie dezbătut în proxima ședință a Consiliului local, transmite Agerpres. „Studiul de prefezabilitate pentru metrou e gata, va urma să fie aprobat și de comuna Florești și înaintat Guvernului. Dezvoltarea zonei metropolitane este foarte importantă din punct de vedere al metroului și trenului metropolitan. Sunt 70.000 de mașini pe ruta Florești-Cluj în 24 de ore. Metroul va avea o lungime de 14,4 km, 14 stații, iar costurile sunt de 986 de milioane de euro. Durata de implementare va fi de aproape 11 ani”, a declarat Emil Boc într-o conferință de presă. Studiul de prefezabilitate este primul pas birocratic înainte de începerea efectivă a proiectului și depunerea lui pentru o eventuală finanțare europeană. Reamintim că Guvernul Orban a promis sprijin financiar de la bugetul de stat pentru investiția din Cluj, practic proiectul va fi plătit inclusiv din taxele celorlalți români.

Cea mai rară și veche specie de pește din Europa, fotografiată în România

Aspretele, peștele fosilă vie vechi de 65 de milioane de ani aflat în pragul dispariției iminente, a putut fi filmat și fotografiat în ieri dimineață pe valea Vâlsanului, din Munții Făgărașului, anunță alpinistul și activistul de mediu Alex Găvan.  “Această dimineață ne dăruiește una dintre cele mai minunate vești. Este legată de peștele nostru național, aspretele – Romanichthys valsanicola, specia de folsilă vie, veche de 65 de milioane de ani și contemporană cu ultimii dinozauri care au umblat pe suprafața planetei. Este cel mai rar pește din Europa și, după unele estimări, chiar din lume. Sunt emoționat să vă împărtășesc că, pentru prima dată după mulți ani, aspretele se destăinuie oamenilor în imagini video. A fost identificat în jurul orei 8, în zona satului Brădetu”, a anunțat Găvan. El precizează că, deși atunci când a fost descoperit în 1956 aspretele se mai regăsea și în râurile Argeș și Doamnei, din cauza modului neînțelept în care oamenii aleg să exploateze resursele planetei, acum arealul său este limitat la o porțiune de doar câțiva kilometri pe un singur râu, izvorâtor din munții Făgărașului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.