Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Expert Forum: Numărul de semnături pentru susţinerea candidaţilor la alegeri ar trebui redus

Ziarul de Vrancea
14 apr 2024 568 vizualizări

32% dintre candidaţii propuşi de partide sunt femei n cei mai mulți candidați sunt pensionari

Expert Forum afirmă, într-un raport de analiză asupra candidaturilor depuse de cele 15 partide şi alianţe electorale şi şapte independenţi pentru alegerile europarlamentare din 9 iunie, asupra nevoii de a creşte transparenţa şi eficienţa înregistrării şi validării acestora în paralel cu reducerea numărului de semnături de susţinere pe care îl califică drept "prohibitiv".

Potrivit unui comunicat al Expert Forum transmis luni, din raport reiese că "numărul de semnături este printre cele mai prohibitive din UE şi ar trebui redus".

"Numărul de semnături nu ar trebui să reprezinte o barieră, ci mai degrabă o dovadă a faptului că partidele sau candidaţii au parte de o susţinere rezonabilă. În lipsa unei proceduri realiste de verificare şi validare, numărul mare de semnături nu face decât să reducă artificial numărul de competitori şi să avantajeze partidele mari, care au resurse. Procedura de verificare ar trebui să fie publică şi accesibilă din timp", se explică în comunicatul citat. Expert Forum susţine că BEC ar trebui să publice alături de lista de candidaturi propusă şi numărul de semnături declarat de către partidul politic sau candidatul independent.

"Legea nu permite observarea acestui proces - EFOR a solicitat accesul la procedurile de verificare, iar BEC ne-a răspuns că nu există reglementări care să permită accesul", precizează sursa citată. Un alt aspect constatat de EFOR este acela că nu au fost publicate datele de naştere ale candidaţilor - date care ar putea fi relevante pentru statistică, dar şi pentru a înţelege profilul celor propuşi.

Cele mai echilibrate liste, la USR și PSD

"Sexul candidaţilor nu se publică. EFOR a solicitat acest lucru BEC, însă nu am primit un răspuns punctual la această cerere, iar BEC a invocat principiul reducerii la minim a datelor", se spune în comunicat.

Din aceeaşi analiză reiese că au fost înregistrate mai multe semne electorale (26) decât candidaturile depuse. Printre cei care nu au depus candidaturi se numără Pro România, Partidul Acum, Partidul Patrioţilor Români, Partidul Oltenilor sau Partidul Alianţa Naţional Creştină.

În raport se constată că partidele politice şi alianţele electorale au propus 542 de candidaţi, comparativ cu 695 în 2019 şi 580 în 2014, inclusiv independenţi.

"Au depus candidaturi 15 partide/alianţe şi şapte candidaţi independenţi. Până la momentul publicării acestui raport, au fost aprobate de către BEC listele PSD şi SOS România. Partidele politice şi alianţele electorale au propus 542 de candidaţi, comparativ cu 695 în 2019 şi 580 în 2014 (inclusiv independenţi). În ceea ce priveşte candidaturile rămase definitive, în 2014 numărul nu s-a schimbat faţă de cele depuse, iar în 2019 numărul a scăzut de la 23 la 13. În 2024, nouă partide/alianţe au depus numărul maxim de candidaţi, adică 43. La extrema cealaltă se numără Partidul Oamenilor Liberi, cu un candidat", relevă analiza EFOR.

Expert Forum a analizat şi participarea femeilor la procesul electoral, constatând că pentru alegerile din iunie partidele şi alianţele electorale au înaintat 171 de candidate (32%) şi 364 candidaţi de sex masculin (68%).

"În 2019, 31% din candidaţi au fost femei, deci nu există o creştere în 2024. Comparativ, în prezent, cinci din 33 de europarlamentari din femei (15%). În plus, şase din şapte candidaţi independenţi sunt bărbaţi. Cele mai multe candidate se regăsesc pe listele REPER, AUR şi SOS România (39%), urmate de PSD PNL (37%). Alianţa Dreapta Unită a înregistrat 35% candidate. La UDMR procentul candidatelor se ridică la 30%, iar la PUSL la 23%. La nivel de partid cele mai echilibrate sunt USR (12 F/11 M) şi PSD (12 F/11 M). Doar un sfert din candidaţii liberali sunt femei - 5 din 20. La UDMR 13 din 43 de candidaţi sunt femei", indică EFOR.

Totodată, analiza arată că 10 din 15 partide/alianţe au inclus o femeie în primele trei locuri. "La Alianţa Dreapta Unită prima femeie de pe listă este pe locul cinci (Cristina - Mădălina Prună), iar la Alianţa PSD PNL se regăseşte pe locul 3 (Gabriela Firea). La AUR cel mai sus poziţionată femeie este pe locul 4, Teodorescu Maria - Georgiana. Trei partide au propus femei pe primul loc: SOS România, PAD şi ARS. PSD-PNL au declarat public că vor pune o femeie pe primul, însă lista este deschisă de europarlamentarul Mihai Tudose. REPER este singurul partid care a folosit o listă de tip fermoar (în funcţie de sex), adică a pus alternativ candidaţii de sex masculin, respectiv feminin (cel puţin în prima jumătate a listei)", transmite Expert Forum.

Ce ocupații au candidații

Organizaţia a analizat şi ocupaţia candidaţilor, constatând că cele mai frecvente sunt: pensionar (54), director/manager/administrator, deputat (23), antreprenor, avocat, europarlamentar (20). "În cazul PSD PNL, un sfert din candidaţi sunt deja europarlamentari (12), 5 sunt directori, 5 sunt deputaţi, trei sunt secretari de stat şi câte 2 sunt senatori, vicepreşedinte de CJ, manager sau profesor. Aceste date arată că listele PSD PNL se bazează pe candidaţi care sunt deja în poziţii politice din administraţie. La ADU, 7 sunt deputaţi, iar 2 sunt europarlamentari. Şase candidaţi se încadrează în categoria director, iar 3 la manager. Candidează şi un primar, respectiv un viceprimar, dar şi un senator. AUR a pus pe listă cinci profesori universitari şi 3 conferenţiari, cinci deputaţi, cinci avocaţi şi patru directori din mediul public sau privat. În listă sunt incluşi un europarlamentar, un senator şi trei consilieri parlamentari", mai arată raportul EFOR.

Primăvară fără precedent în Europa

În 22 de țări de pe continent temperaturile au depășit 30 °C la final de martie și început de aprilie

Acest an este cu totul excepțional din punct de vedere al vremii, iar asta s-a putut vedea și  în România. În Europa, la final de martie și în prima decadă din aprilie maximele au depășit 30 °C în 22 de țări, fapt nemaivăzut.

Foarte grav este că este așteptat un val de aer rece care, peste câteva zile, ar putea aduce temperaturi negative noaptea, unde în prezent sunt 25-30 C ziua, așa că ar putea fi grav afectați pomii.

Datele compilate de climatologul Maximiliano Herrera arată că până în data de 12 aprilie un număr foarte mare de țări din Europa, 22, au înregistrat temperaturi maxime de peste 30 C până în 12 aprilie. Normal ar fi fost ca astfel de maxime să se fi înregistrat în trei-patru țări europene așa de repede în an.

Și România este în listă, fiindcă au fost 30 °C la Călărași în ultima zi de martie și 31 °C la Focșani, în prima zi de aprilie. În mai mute țări au fost depășite maximele absolute de temperatură pentru martie și aprilie, iar în week-end-ul trecut au fost aproape 34 C în Bosnia, 31,7 °C în Austria și 31,8 °C în Slovenia. în Croația au fost Â31,6 °C. În țările baltice au fost maxime de peste 28 C, iar Polonia a fost la câteva zecimi de grad de pragul de 30 C. Temperaturile de iulie au fost și în Alpi, chiar și la altitudine de peste 1.500 m.

Vremea se va răci puternic în a doua parte a săptămânii

Luni au fost 34 °C în țară, foarte aproape de recordurile absolute de căldură, iar la București au fost 33 °C. Căldura neobișnuită se va menține și marți, dar de miercuri vremea se va răci accentuat, astfel că nicăieri nu vor mai fi 20 de grade la prânz. Vor veni și ploile.

Astfel, de miercuri vremea devine instabilă, iar minimele nopții vor fi cuprinse între 3 și 15 C și vor fi multe zone unde aceste minime vor fi sub de sub 10 C. La prânz vor fi și temperaturi maxime mai mici cu peste 10 C în centru și în vest, astfel că în Transilvania, Maramureș și Crișana temperaturile vor fi cuprinse între 11 și 16 °C pe timpul zilei. Va ploua în multe locuri. De remarcat că în Dobrogea s-ar putea atinge 31 C, în Moldova 29 C, iar în Muntenia, 28 C, așadar nu va fi răcoare peste tot. Joi se va răcori puternic și în timpul zilei, față de zilele trecute. Maximele nu vor trece de 8 C la Sibiu și Cluj (se anunță ploaie) și nu vor depăși nicăieri în țară 20 C, iar la București vor fi 18 C ziua și 11 C dimineața. Temperaturile revin la normalul perioadei.

Vineri dimineață vor fi minime între 2 și 10 C, iar pe timp de zi, între 10 și 18 C, putând să plouă mai ales în Transilvania și Moldova. La București, maxima va fi de 18 C, iar minima, de 7 C, conform hărților ANM.

Constanţa: Un bărbat a dat foc locuinţei, iar apoi s-a spânzurat

Un bărbat de 44 de ani din localitatea Conacu, judeţul Constanţa, a dat foc locuinţei, iar apoi s-a spânzurat într-o anexă a gospodăriei.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Constanţa au anunţat, luni, că poliţiştii au fost sesizaţi, duminică seara, cu privire la faptul că într-un imobil din satul Conacu a izbucnit un incendiu. “Poliţiştii deplasaţi la faţa locului au constatat că cele sesizate se confirmă. După lichidarea incendiului, într-o anexă a imobilului a fost descoperit cadavrul unui bărbat, de 44 de ani. Din primele cercetări rezultă că acesta s-ar fi spânzurat, după ce ar fi provocat incendierea locuinţei”, au transmis reprezentanţii IPJ Constanţa.

Ei continuă cercetările în acest caz şi au deschis dosar penal pentru distrugere şi ucidere din culpă. Pompierii din cadrul ISU Dobrogea au precizat că în urma incendiului au ars acoperişul clădirii pe o suprafaţă de 400 de metri pătraţi, un autoturism şi alte bunuri materiale.

A murit Doru Viorel Ursu, fost ministru de Interne

Fostul ministru de Interne Doru Viorel Ursu a murit, duminică, la vârsta de 71 de ani, anunţă Uniunea Militarilor şi Politiştilor "Mihai Viteazul" (UMPMV). Preşedintele UMPMV, Gabriel Oprea, transmite condoleanţe familiei, în numele Asociaţiei. "Este o veste foarte tristă. Doru Viorel Ursu a fost un om de mare caracter, de o onestitate deosebită şi un mare patriot. A iubit adevărul, şi-a iubit profund ţara şi a luptat permanent pentru democraţie. Dumnezeu să-l odihnească în pace", a transmis Oprea.

UMPMV precizează că anunţul decesului fostului ministru a fost făcut de familia sa, duminică dimineaţă.

Doru Viorel Ursu a fost membru al Frontului Salvării Naţionale (FSN), ministru de Interne în perioada 16 iunie 1990 - 16 octombrie 1991 în Guvernul Petre Roman şi deputat în legislatura 1992-1996, ales în judeţul Argeş, din partea PD. Potrivit UMPMV, în mai 1990 Doru Viorel Ursu a primit dosarul lui Nicu Ceauşescu, ca preşedinte al Tribunalului Militar. De numele lui se leagă înfiinţarea Academiei de Poliţie "Alexandru Ioan Cuza", înfiinţarea Liceelor de Poliţie "Neagoe Basarab" şi "Constantin Brâncoveanu" şi reînfiinţarea Jandarmeriei Române.

Modificarea legii adopţiei, promulgată

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, luni, legea pentru modificarea art. 3 lit. a) din Legea 273/2004 privind procedura adopţiei. Actul normativ prevede ca absenţele determinate de desfăşurarea activităţilor specifice sectorului maritim în baza contractelor de muncă ale navigatorilor să nu fie considerate întreruperi ale termenului de 6 luni anterior depunerii cererii de atestare a adoptatorului. „În înţelesul prezentei legi, prin reşedinţă obişnuită în România a adoptatorului/familiei adoptatoare se înţelege situaţia: Cetăţenilor români sau cetăţenilor români cu multiplă cetăţenie, după caz, care au domiciliul în România, care au locuit efectiv şi continuu pe teritoriul României în ultimele 6 luni anterioare depunerii cererii de atestare; la stabilirea continuităţii nu sunt considerate întreruperi absenţele temporare care nu depăşesc 3 luni, absenţele determinate de desfăşurarea activităţilor specifice sectorului maritim în baza contractelor de muncă ale navigatorilor, absenţele determinate de şederea pe teritoriul altui stat ca urmare a existenţei unor contracte de muncă şi nici cele impuse de derularea unor activităţi desfăşurate în interesul statului român sau ca urmare a unor obligaţii internaţionale asumate de România”, arată legea promulgată de către şeful statului. Pe 14 martie 2023, Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar votul din 19 martie al Camerei Deputaţilor a fost decizional.

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.