Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Expert: În toamnă vom avea un val 4, mai mic decât valul 3

Ziarul de Vrancea
5 mai 2021 922 vizualizări

Abia în primăvara viitoare am putea ajunge la 70% din populație vaccinată, ceea ce ar însemna revenirea la normal, spune Răzvan Cherecheș

Ritmul de vaccinare a început și va continua să scadă, “începem să ne apropiem de punctul în care se termină entuziaștii care vor să se vaccineze”, a declarat ieri Răzvan Cherecheș, profesor de Sănătate Publică, pentru site-ul hotnews.ro. În aceste condiții, “sunt sceptic că vom ajunge la cei 5 milioane de vaccinați (anunțați de Guvern la 1 iunie - n.red.)”, a adăugat el. În ceea ce privește procentul de 70% din populație vaccinată, care ar putea însemna revenirea la normalitate, acesta ar putea fi atins abia în primăvara următoare, spune Răzvan Cherecheș.

“Acum avem o scădere a numărului de cazuri și avem mai mulți factori care au contribuit: avem restricțiile, care au produs un efect asupra ratei de transmitere, avem creșterea numărului de persoane vaccinate și avem vremea caldă, care ne face să ieșim mai mult din casă, în aer liber, să stăm mai mult cu ferestrele deschise, practic să creștem volumul de aer din jurul nostru, ceea ce scade riscul de transmitere a infecției”, a mai explicat Cherecheș.

În ceea ce privește perioada verii, “lucrurile se vor păstra oarecum la fel. Dar nu mă aștept să avem o scădere semnificativă a numărului de cazuri, pentru că ritmul de vaccinare a început să scadă”. La toamnă vom avea cu siguranță un val 4 al pandemiei, însă mai slab decât valul 3, a adăugat el. În ceea ce privește atingerea procentului de 70% din populație vaccinată - așa-numita “imunizare de turmă” - și revenirea la normalitate, aceasta ar putea fi atinsă abia în primăvara anului viitor, afirmă Răzvan Cherecheș: “Eu anticipez că în toamnă, din momentul în care vremea începe să fie mai rece, vom avea un val 4, mai mic decât valul 3, pentru că vom avea deja un procent din populație vaccinată, dar vom avea fără îndoială un val 4 care va duce fără îndoială la creșterea ratei de transmitere și, în unele zone, depinzând de rata de vaccinare care, după cum vedeți, deja începe să varieze semnificativ între regiuni - în unele județe a ajuns la 40%, în altele sunt procente extrem de mici. Așa că vom începe să avem din nou focare și restricții la toamnă”, a spus expertul în politici de sănătate.

Cîțu: Dacă Germania are beneficii pentru cei vaccinați, cred că e ok și pentru noi

Premierul Florin Cițu a afirmat, ieri, că este necesară motivarea populației să se vaccineze, iar oferirea de facilități pentru cei care o fac i se pare normală. “Dacă Germania are beneficii pentru persoanele vaccinate, cred că și pentru noi este ok”, a afirmat premierul, întrebat dacă nu este vorba despre discriminare. “Există un mod de a motiva populația, fiecare țară are propriul mod de a motiva populația. Dacă Germania are beneficii pentru persoanele vaccinate, cred că și pentru noi este ok. Este singura soluție pentru a scpa de pandemie”, a declarat prmierul.

Premierul Florin Cîțu a anunțat, marți, că, dacă se atinge ținta de vaccinare de 5 milioane de persoane, la 1 iunie se va putea renunța la masca de protecție la plajă sau în drumețiile montane. Premierul anunță și facilități pentru cei vaccinați, respectiv faptul că restaurantele ar putea funcționa la 100% din capacitate.

De vineri, românii se pot vaccina doar cu buletinul, fără programare

Prim-ministrul Florin Cîțu a anunțat ieri că începând de vineri oricine se poate vaccina doar cu buletinul, fără a fi nevoie de programare. El a adăugat că va fi în perioada următoare la mai multe centre de vaccinare pentru a ajuta campania și a precizat că s-ar vaccina din nou, dacă ar mai putea, pentru fi un exemplu pentru oameni. „De vineri, din acest week-end, putem să ne vaccinăm oriunde în centrele Pfizer și Moderna doar cu buletinul, fără niciun fel de programare. Nu e nicio scuză să nu ne vaccinăm și să revenim cât mai rapid la normalitate. Astăzi a fost problemă cu prea multe persoane care au încercat în același timp, vreo 40.000 de persoane. Este o platformă pe care am făcut-o anul acesta, nu este perfectă. Îmi cer scuze pentru cei care au avut de așteptat”, a explicat Florin Cîțu.

Moartea lui Arthur și prințul austriac

n șeful Gărzii de Mediu anunță o anchetă după ce organizații de mediu au reclamat că un prinț din Austria a ucis ilegal cel mai mare urs brun din România n o petiție online cere Ministerului Mediului să fie stopată vânătoarea de trofee

Un prinț din Austria a ucis în luna martie cel mai mare urs brun din România, susține organizațiile de mediu Agent Green și VGT (Austria), el fundamentându-și acest gest printr-o derogare oferită de Ministerul român al Mediului pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi făcut pagube într-o localitate din Covasna. Șeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu a declarat că a fost declanșată o anchetă și că, probabil, instituția se va îndrepta către alte organe de cercetare. “Vrem să vedem în ce condiții a fost împușcat exemplarul respectiv”, a declarat Berceanu. El a susținut că în documente se vorbește foarte mult despre un exemplar de urs și doar într-un singur loc este menționată o ursoaică cu pui. Oficialul a admis că se poate ajunge la un dosar penal. “Vrem să vedem dacă declarațiile celor care au făcut sesizările vizând pagubele făcute de ursoaică sunt reale sau nu se confirmă”, a precizat Octavian Berceanu.

„O rușine pentru Austria”

Organizațiile Agent Green și VGT (Austria) au condamnat, printr-un comunicat de presă, uciderea ursului brun Arthur de către vânătorul de trofee. “Prințul Emanuel von und zu Liechtenstein, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, și-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, județul Covasna. Dar în realitate, Prințul nu a omorât ursul problemă, ci un mascul care trăia în adâncul pădurii și care nu venise niciodată în apropierea localităților”, se arată în comunicatul organizațiilor de mediu din Austria.

Sursa citată menționează că ursul Arthur a fost observat vreme de mai mulți ani de rangerul Agent Green din zona respectivă și era recunoscut ca fiind un exemplar sălbatic și neobișnuit cu prezența omului și sursele de hrană oferite de acesta.  “Arthur avea vârsta de 17 ani și a fost cel mai mare urs observat în România și probabil cel mai mare care trăia în Uniunea Europeană. Măsurătorile cadavrului indică că Arthur avea 593 de puncte din 600 care reprezintă maximum posibil în industria vânătorii de trofee. Nu am mai auzit de un asemenea punctaj record până acum. Mă întreb cum a putut prințul să confunde o femelă cu pui care vine la sat cu cel mai mare mascul care exista în adâncul pădurii. Este clar că prințul nu a venit să rezolve problema localnicilor, ci să omoare ursul și să își ducă acasă cel mai mare trofeu pentru a-l agăța pe perete. Avem de a face cu o partidă de braconaj, de vreme ce au împușcat ursul greșit”, susține Gabriel Paun, președintele Agent Green.

Coordonatorul de campanii al VGT, Ann-Kathrin Freude, a afirmat că vânătoarea de trofee trebuie scoasă în afara legii. Ea a precizat că “este o rușine pentru Austria, că Prințul Emanuel a abuzat de o derogare pentru a ucide acest superb urs doar pentru a bifa o nouă lovitură pe lista sa de trofee.”

O petiție online a fost inițiată pentru a determina Ministerul Mediului să spună stop vânătorii de trofee. “Vânătoarea de trofee trebuie interzisă, sub orice formă. Pentru asta trebuie închise toate portițele care astăzi sunt deschise”, se arată în petiție

Cîțu: Se pare că nu este cel mai mare urs

Premierul Florin Cîțu a afirmat, întrebat despre cazul ursului Arthur, că se pare că unele informații din spațiul public nu sunt corecte. El a adăugat că a discutat cu ministrul Mediului și rămâne să vedem care sunt concluziile anchetei demarate. „Am avut o discuție cu domnul ministru. Înțeleg că există o anchetă. Vom vedea care vor fi rezultate. Se pare că nu toate informațiile sunt corecte din spațiul public și nu aș vrea să comentez ceva ce nu este corect, dar se pare că nu este cel mai mare urs, până la urmă. Vom vedea care sunt concluziile anchetei”, a afirmat Florin Cîțu.

Veste bună despre autostrada A7

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a anunțat ieri, că în cadrul ședinței de Guvern au fost aprobați indicatorii tehnico-economici pentru Autostrada A7 Ploiești – Buzău, precizând că aceasta va fi finanțată din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). “E un moment mare pentru acest proiect, practic este asumarea că acest proiect se va face, aprobarea investiției de către Guvernul României. Ce este absolut special la acest proiect este că acest moment va fi urmat imediat de pași concreți, fiind un proiect care a fost pregătit în ultimii doi ani la stadiul de detaliu, cu proiect tehnic, cu partea de exproprieri, avem în curs exproprierile și vor fi lansate cât de curând, iar licitația pentru construcție, pentru execuția, va fi lansată până la sfârșitul lunii mai”, a declarat Cătălin Drulă.

El a precizat că acest sector are 63 de kilometri și va fi finanțat din PNRR.

“De la semnarea contractului constructorul poate intra direct în teren, nu urmează o pauză, un an de zile, doi ani de zile până când efectiv vedem lucrări. Este un proiect cu perdele forestiere, pe acest sector avem aproape 60 de kilometri de perdele forestiere, patru spații de servicii generoase, cu suprafețe mari cu infrastructură pentru vehicule electrice”, a explicat ministrul Transporturilor.

El a menționat că și alte sectoare din această autostradă sunt într-un stadiu similar. “Următoarele sectoare Buzău-Focșani, Focșani-Bacău și Bacău-Pașcani din această autostradă sunt într-un stadiu similar, este vorba de un decalaj de câteva luni. E în jur de trei, patru luni între fiecare secțiune. Anul acesta cred că pe toate, până la Pașcani, e vorba de 320 de kilometri de autostradă, le putem scoate la licitația de execuție, partea de proiectare este făcută deja de companie, se poate intra deja în teren când semnăm contractul”, a transmis Cătălin Drulă.

Programul “România educată”, reducere de alocare în PNRR

Miniștrii Proiectelor Europene și Educației, Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu, au transmis, ieri, că s-a impus o reducere a alocărilor din PNRR pentru proiectul “România educată”, dar țara noastră, cu 12% fonduri direcționate către educație, tot are o alocare peste media europeană.  “Ajustarea bugetului PNRR de la 42 de miliarde euro la 29,2 miliarde euro a presupus și o ajustare a alocărilor pentru proiectul România Educată. PNRR are o alocare pentru educație mult peste media europeană”, au transmis, într-o declarație de presă comună, miniștrii Cristian Ghinea și Sorin Cîmpeanu. Potrivit acestora, bugetul proiectului, negociat cu Comisia Europeană, este de 3,7 miliarde euro, buget ce include 314 milioane euro pentru dotarea a 10.000 de laboratoare școlare, cel mai mare program de reducere a abandonului școlar (530 milioane euro), renovarea campusurilor universitare (300 milioane euro), campusuri și reforma învățământului dual (402 milioane euro).

Peste 140 de pacienți cu COVID, decedați în ultima zi

Grupul de Comunicare Strategică a anunțat ieri 1.564 de cazuri noi de infectare cu coronavirus, după ce timp de trei zile numărul acestora s-a situat puțin peste 1.000 sau chiar sub 1.000. De asemenea, de la ultima raportare, 142 de persoane au decedat, numărul total fiind de 28.616.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 7.810. Dintre acestea, 1.121 erau internate la ATI.

Până ieri, la nivel național, au fost prelucrate 7.420.545 de teste RT-PCR și 922.015 teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 24.559 de teste RT-PCR  și 12.423 de teste rapide antigenice.

Partidul AUR candidează împotriva Maiei Sandu la alegerile din Moldova

Liderul deputaților AUR George Simion a anunțat ieri că partidul va participa la alegerile parlamentare din Republica Moldova care vor avea loc pe 11 iulie. „Suntem cu aceeași siglă și cu aceeași denumire începând de săptămâna trecută, înregistrați oficial în registrul partidelor politice de la Chișinău. Este pentru prima oară în istoria celor două state când un partid există pe ambele maluri ale Prutului și vrem să avem parlamentari AUR, parlamentari unioniști în ambele parlamente, de aceea candidăm”, a declarat George Simion.

Acesta a mai spus că este nevoie de o forță românească și o singură listă națională care să intre în Legislativul de la Chișinău. „Pe lângă componenta doamnei președinte Maia Sandu, este nevoie și de o forță românească și întindem mâna către toate organizațiile, persoanele, personalitățile, către toți românii din Basarabia să se alăture AUR”, a completat Simion.

Pe 28 aprilie, președintele Republicii Moldova Maia Sandu a anunțat că a semnat miercuri decretul pentru dizolvarea actualului Parlament, decizie care va deschide calea către organizarea unor alegeri legislative anticipate pe 11 iulie a.c. „Trebuie să punem cât mai repede punct haosului în care ne ține Parlamentul care pleacă. După alegeri vom numi un guvern responsabil, care se va baza pe o majoritatea stabilă și vom îndrepta lucrurile în Moldova. Vom ieși din criză, vom face ordine și toate instituțiile statului vor lucra pentru binele oamenilor”, a adăugat Sandu.

Galați: Un bărbat a murit după ce s-a înecat cu un mic

Un bărbat de 52 de ani din județul Galați a murit după ce s-a înecat cu un mic, în timp ce era în vizită la o rudă, în satul Aldești, comuna Berești Meria.

Incidentul s-a produs marți.  “Am fost solicitați să intervenim, în jurul orei 14.00, la un caz, un bărbat de 52 de ani, a fost găsit inconștient, căzut în curte. Echipajul medical se afla la alt caz, dar a pus imediat pacientul în ambulanță și s-a deplasat spre acest caz împreună cu celalat bolnav, care era o urgență majoră. Când au ajuns colegii mei la fața locului, bărbatul era căzut în curte, fără semne vitale”, a declarat, ieri, purtătorul de cuvânt al Serviciului de Ambulanță Galați, Mihai Polinschi. Potrivit acestuia, pacientul a fost resuscitat.  “S-a reușit scoaterea unei bucăți din micul care obtura căile respiratorii superioare, dar în final, manevrele de resuscitare au fost sortite eșecului, iar bărbatul a fost declarat decedat”, a mai declarat Mihai Polinschi.

Dosar penal, după ce un copil de 9 ani a fost filmat cum lovește un câine cu o bâtă

Polițiștii doljeni au întocmit un dosar penal, după ce un copil de 9 ani a fost filmat cum lovește un câine cu o bâtă, iar imaginile au ajuns la o asociație pentru protecția animalelor. Potrivit unui comunicat al Inspectoratului de Poliție al Județului Dolj, polițiști din cadrul Poliției Municipiului Calafat au fost sesizați de o femeie de 53 de ani, președintele unei asociații pentru protecția animalelor, despre faptul că a intrat în posesia unei filmări în care o persoană lovea un câine. “În urma verificărilor efectuate, polițiștii au stabilit faptul că un minor, din Calafat, sat Ciupercenii Vechi, ar fi lovit câinele respectiv cu o bâtă”, se arată în comunicatul IPJ Dolj.

Polițiștii au întocmit în această cauză un dosar penal pentru săvarșirea infracțiunii de rănire sau schingiuire a animalelor.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.