MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: “După sărbători vom avea înmormântări” Iohannis “bagă mortu-n casa” Guvernului înainte de Înviere
Șeful statului a denunțat protocolul dintre ministerul de Interne și Patriarhie privind relaxarea unor măsuri pe perioada sărbătorilor Pascale
Președintele Klaus Iohannis a anunțat ieri dimineață că va solicita ministrului de Interne și premierului să revină asupra acordului MAI - BOR. “Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a avertizat președintele. “Este regretabil să observăm și în viața publică că de multe ori cele mai bune intenții creează cele mai mari complicații. Așa se întâmplă și cu un așa-zis acord între MAI și BOR. Intențiile poate sunt bune, dar nu s-a înțeles. Nu e cazul să ne relaxăm, iar explicațiile care s-au dat au fost prea optimiste. Încep o ședință în cadrul căreia voi solicita premierului Orban și ministrului Vela să revină asupra acestui acord și să găsească o formulă prin care oamenii să stea acasă și să se respecte prevederile din ordonanțele militare”, a anunțat președintele înaintea întâlnirii cu șeful Executivului și cu mai mulți miniștri, precum și cu șeful Departamentului pentur Situații de Urgență Raed Arafat. Președintele a argumentat că momentan nu avem niciun motiv de relaxare. “Eu vă spun ce vă spun și medicii, ce spun experții, ce spune OMS: Stați acasă! Altfel, după sărbători, vom avea înmormântări”, a conchis Iohannis.
Vela invocă un scenariu de tip “10 august”
Ministrul de Interne Marcel Vela a prezentat marți seară acordul semnat între Ministerul Afacerilor Interne și Patriarhie privind acțiunile cu ocazia Paștelui. Lumina Sântă de la Ierusalim urma să fie distribuită de către voluntari și de patrulele existente sub coordonarea MAI aflate în misiune. “Pâinea binecuvântată în formă de mici prescuri, sfințită în joia mare, va fi distribuită credincioșilor vineri și sâmbătă, în intervalul 7- 17, în toate parohiile, în locuri special amenajate, în afara lăcașurilor de cult, de către personalul bisericii și voluntari”, a precizat ministrul.
Marcel Vela a declarat ieri că atât președintele, cât și premierul au fost de acord cu protocolul semnat cu Biserica Ortodoxă, fapt negat de șeful statului. Vela a precizat că avea informații că primari PSD incitau oamenii să meargă în număr mare la biserică, motiv pentru care a decis să ia aceste măsuri, la propunerea Bisericii. „Dacă nu am fi luat această decizie, în noaptea de Înviere ieșeau mulți oameni și era imposibil să fie opriți de forțele de ordine. Plus că dacă am fi luat decizia de a îi opri am fi născut multe polemici între oameni și forțe de ordine. Oamenii n-ar fi înțeles, din credință că sunt Sfintele Paști s-ar fi dus la Biserică. Pentru sâmbătă sunt suficient de mulți cetățeni de bine din alte partide care vor să facă mici diversiuni care să ducă la un fel de 10 august, să stârnească credincioșii să asalteze bisericile. Eu nu am vrut să se ajungă la asta în care cetățenii stârniți de primari PSD-iști se duceau grămadă la biserică. Aveam informații în acest sens”, a declarat ministrul internelor. Acesta a precizat că măsurile care au fost convenite cu Patriarhul Daniel sunt mai bune decât cele luate de supermarketuri. El a adăugat că măsuri similare nu au fost luate de Paștele Catolic pentru că nu ar fi existat o solicitare în acest sens.
Ministrul Sănătății s-a opus
Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, referindu-se la acordul MAI - Patriarhie, că a fost consultat în legătură cu acest subiect dar că el militează pentru continuarea izolării. „Este un moment deosebit, un moment religios, dar și un moment al marilor provocări, de luptă cu un inamic nevăzut, fără un tratament, fără un vacccin. Toate aceste lucruri trebuie împăcate, atât cele sufletești, cât și cele de sănătate. Eu militez în continuare pentru o izolare voluntară, pentru o distanțare socială, încă mai avem de urcat pe această pantă, suntem încă într-un moment în care mai putem avea persoane care se pot infecta, mai avem anchete epidemiologice destul de complexe în identificarea contacților, a persoanelor pozitive. Ne aflăm într-un scenariu în care toți pacienții care se prezintă sunt suspecți de coronavirus”, a spus Nelu Tătaru, la Digi24. Întrebat ce să facă românii de Paște, ministrul a spus: „Recomand izolarea la domiciliu, recomand distanțarea socială, evitarea locurilor aglomerate, recomand liniște sufletească și recomand niște sărbători mai altfel pentru a avea la anul niște sărbători deosebite”.
Reacția Bisericii
Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române (BOR), Vasile Bănescu, afirmă că acordul Patriarhiei Române cu MAI a fost unul “interinstituțional, oficial și public” și precizează că “nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă”. “Este firesc, în calitate de creștini și cetățeni care respectăm riguros Legea, să cerem în contextul celei mai mari Sărbători creștine câteva lucruri esențiale care nu intră în conflict cu nimic din reglementările în vigoare. Nu Biserica ia deciziile, ea doar le respectă”, arată Bănescu.
Anterior, el a afirmat că acordul Patriarhiei cu MAI este “în conținutul său, până la ultima literă, în consonanță cu toate reglementările stării de urgență” și a subliniat că România este o țară edificată pe valorile creștinismului, “nici creștinopată, nici creștinofobă”. El a susținut că a oferi, cu “măsuri de protecție totală și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită”, reprezintă un gest salutar și nu criticabil.
USR: Demisia lui Vela, un act necesar
Reprezentanții USR spun că este necesară demisia ministrului de Interne, Marcel Vela, cu cât mai repede, cu atât mai bine. “Demisia ministrului de interne Marcel Vela devine un act necesar menit să restabilească încrederea în capacitatea guvernului de a gestiona criza prin care trecem”, afirmă aceștia Ei adaugă că sănătatea populației nu trebuie pusă în pericol “din meschine calcule politice”.
“Guvernul PNL trebuie să gestioneze criza cât mai bine pentru țară, nu pentru scorul electoral”, au mai spus reprezentanții USR.
UDMR: Măsuri periculoase și discriminatorii
UDMR a calificat drept periculoase din punct de vedere al sănătății publice și discriminatorii măsurile anunțate de MAI pentru Paște în baza protocolului semnat cu Biserica Ortodoxă.”Îi rugăm pe prietenii ortodocși să rămână și să sărbătorească acasă!”, este mesajul UDMR.
“Prin noile decizii anunțate, ministrul de Interne se pregătește, practic, să anuleze toate rezultatele obținute până în prezent prin introducerea măsurilor de prevenire și combatere a epidemiei. Marcel Vela ignoră starea de urgență declarată de președinte, măsurile de sănătate publică impuse de propriul Guvern și pune, astfel, în pericol toată țara și siguranța populației. În mod cert, relaxarea restricțiilor este extrem de periculoasă din perspectiva sănătății publice și – după toate previziunile – ar avea drept consecință o creștere drastică a numărului de infecții și decese. De asemenea, acordul dintre MAI și BOR ar diminua eforturile din ultimele luni ale unei țări care se pregătește să se redreseze economic în această situație de o gravitate fără precedent”, consideră UDMR. Potrivit formațiunii maghiare, aceasta ar însemna prelungirea stării de urgență, menținerea măsurilor restrictive și întârzierea reluării activităților economice.
Peste 7200 de cazuri
Alte 337 de persoane au fost diagnosticate cu coronavirus în ultimele ore, numărul total ajungând la 7.216. Bilanțul deceselor era aseară 362, iar la ATI erau internați 245 de pacienți. În Suceava sunt 1.763 de cazuri de îmbolnăvire, iar în București - 824. Patru județe au depășit pragul de 300 de persoane diagnosticate - Arad, Hunedoara, Neamț și Timiș.
Pe teritoriul României, în carantină instituționalizată sunt 23.353 de persoane. Alte 67.317 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
Alianța USR PLUS solicită intervale orare dedicate în magazine persoanele în vârstă
Alianța USR PLUS a cerut, ieri, Guvernului să reevalueze distanțarea socială pentru persoanele de peste 65 de ani și a propus ca acestei categorii de vârstă să i se aloce intervale orare dedicate în magazine, în instituțiile publice, companiile de utilități publice și în instituțiile medicale. “Măsurile actuale sunt insuficiente și ineficiente. Ele generează cozi și aglomerări de persoane vârstnice în spații unde sunt prezente și alte categorii de vârstă, vulnerabilizându-le, astfel, pe cele dintâi; există un stres semnificativ și o presiune suplimentară asupra acestora să finalizeze cumpărături sau proceduri, cu riscul unor sancțiuni disproporționate. De asemenea, intervalul orar dedicat persoanelor peste 65 de ani este unul aglomerat și neadecvat având în vedere încălzirea vremii și posibilele temperaturi ridicate din acest interval. Alianța USR PLUS propune măsuri complementare care să limiteze interacțiunea persoanelor vârstnice cu cetățenii din celelalte grupuri de vârstă. Guvernul trebuie să reevalueze distanțarea socială pentru această categorie și, împreună cu instituții sau operatori economici implicați în acest proces, trebuie să ia în considerare modelele și măsurile adoptate în acest sens la nivel european de unele state membre”, se arată într-un comunicat de presă trimis de Alianța USR PLUS. Conform sursei citate, Guvernul trebuie să solicite imediat tuturor agenților economici să aloce intervale orare dedicate, la începutul programului obișnuit de lucru, atunci când spațiile sunt igienizate, iar stocurile refăcute, în care categoriile vulnerabile să își poată procura, cu prioritate, bunurile de larg consum (alimente, medicamente, produse sanitare etc), fără a intra însă în contact cu alte categorii de clienți, care pot reprezenta factori de risc.
Primar, anchetat după ce a participat la o adunare de 30 de romi
Primarul comunei Acâș, Tibor Balog, este cercetat penal după ce ar fi participat o adunare de 30 de persoane, în localitate, procurorii precizând, ieri, că acesta “avea obligația de a impune respectarea restricțiilor de adunare”. “În data de 13 aprilie, organele de poliție din cadrul postului Acâș s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că numitul B.T., la data de 12 aprilie, în jurul orelor 20,00-20,30, s-a deplasat în cartierul de romi din localitatea Acâș, unde a avut loc o adunare de aproximativ 30 de persoane, deși avea obligația de a impune respectarea restricțiilor de adunare conform Ordonanței Militare emisă de Ministerul Afacerilor Interne, nerespectând astfel măsurile privitoare la prevenirea și combaterea bolilor infecto-contagioase”, au spus procurorii. Primarul comunei Acâș, Tibor Balog, nu a putut fi contactat. Totodată, o altă persoană este cercetată pentru zădărnicirea combaterii bolilor, întrucât a participat la respectiva întâlnire deși avea obligația de a sta în autoizolare la domiciliu.
Directoarea unei școli, reținută pentru luare de mită
Directoarea unei școli gimnaziale din București a fost reținută pentru luare de mită după ce ar fi cerut și primit bani de la reprezentantul unei firme care făcea lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca în schimb să aprobe plățile și să prelungească durata contractului. Ea a fost prinsă în flagrant când primea ultima tranșă de bani - 21.000 de euro.Procurorii DNA au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale pe numele Elenei Zanfir . Potrivit DNA, în perioada septembrie-octombrie 2019, Carmen Elena Zanfir ar fi pretins de la reprezentantul unei societăți comerciale (martor), un comision de 4% (137.236 lei) din valoarea totală a sumei facturate de societate în executarea unui contract de lucrări de reabilitare a școlii, pentru ca, în schimb, să aprobe plățile către societate, precum și încheierea unui act adițional de prelungire a duratei contractului. În perioada septembrie 2019 - 14 aprilie 2020, ea ar fi primit suma pretinsă, în mai multe tranșe, dintre care ultima tranșă - 21.000 de euro - în 14 aprilie, când a fost prinsă în flagrant.
Amendat pentru că s-a dus cu mașina la spălătorie
Un bărbat din Vatra Dornei a fost amendat cu 2000 de lei pentru că s-a deplasat cu mașina personală la o spălătorie auto din oraș, scrie Monitorul de Suceava. Cetățeanul a contestat amenda invocând faptul că Ministerul de Interne a anunțat că este permisă această acțiune. Bărbatul avea declarația pe propria răspundere completată și a prezentat-o agentului de la poliția municipiului Vatra Dornei.
În odonanțele Militare în vigoare nu este specificat dacă această acțiune poate fi efectuată de cetățeni. În schimb, Grupul de Comunicare Strategică al Guvernului a precizat că sunt permise deplasările la spălătoriile auto pentru curățarea mașinilor, atunci când acest lucru este necesar. Deplasarea se poate face completând declarația pe proprie răspundere la punctul privind acoperirea necesităților persoanei/ motiv justificat.