Național

MOZAIC ȘTIRI NAȚIONALE: Dragnea, eliberat „nevinovat” din închisoare

Ziarul de Vrancea
15 iul 2021 968 vizualizări

Deși nu și-a recunoscut vinovăția și nu a dat semne de îndreptare, condiții cerute de lege pentru eliberarea condiționată, fostul lider PSD a dat peste un complet îngăduitor n la Giurgiu, pentru că pe magistrații din București i-a recuzat n Dragnea a ieșit cu poftă de scandal din penitenciar

Liviu Dragnea a fost eliberat condiționat ieri din închisoare după o decizie definitivă a Tribunalului Giurgiu. Anunțul inițial a fost făcut de către Flavia Teodosiu, avocata fostului lider al PSD, care nu a știut să precizeze ce drepturi îi vor fi interzise lui Dragnea, odată eliberat din penitenciar.

La ieșirea din Penitenciarul Rahova, fostul liderul PSD a afirmat că a fost o perioadă doi ani și două luni de suferință, abuzuri și umilință și că se consideră deținut politic. El a fost așteptat de iubita sa, Irina Tănase, dar și de un grup de susținători, majoritatea vârstnici, care au aplaudat la apariția sa. “Eu mă consider deținut politic pentru că am intrat nevinovat. Mi s-a cerut insistent să îmi recunosc vinovăția, ceea ce eu nu am acceptat. Din păcate, nu există opoziție. PSD a devenit un partid de operetă condus de oameni lași”, a continuat fostul lider PSD. El a precizat că va munci la firma fiului său. În ceea ce privește intrarea în politică, a afirmat că va face acest lucru dacă va găsi răspunsuri la două întrebări . “Dacă mai am cu cine și dacă mai am pentru cine”, a explicat Dragnea. Întrebat cum a găsit PSD, Dragnea a replicat: “Praf. Un partid fără personalitate”.

Codrin Ștefănescu, fost secretar general al PSD și unul dintre apropiații lui Liviu Dragnea, susține că fostul lider al partidului va avea ca prioritate rezolvarea problemelor de sănătate după ieșirea din închisoare. “Medicii români vor stabili dacă se poate opera în România sau în Israel. Eu am fost sunat din Israel, mi-au spus că sunt pregătiți să-și asume această operație, dar așteaptă acordul profesioniștilor români”, a declarat Codrin Ștefănescu.

El a mai declarat că Dragnea intenționează să iasă apoi public pentru a vorbi “despre PSD-ul acaparat de foști academiști SRI, despre prieteni, despre trădare”.

Îl așteaptă alte două dosare

Liviu Dragnea a stat în penitenciar 2 ani și 2 luni, fiind îndeplinită fracția de două treimi din pedeapsă. Procesul privind eliberarea sa din penitenciar a fost judecat la Giurgiu, după ce Dragnea a susținut că judecătorii de la Tribunalul București nu pot fi imparțiali în judecarea cererii sale, deoarece au semnat o petiție față de modificarea Legilor Justiției, pe vremea guvernării PSD.

Liviu Dragnea se află în penitenciar din 27 mai 2019, când a fost condamnat definitiv de instanța supremă la 3 ani și 6 luni de închisoare, în dosarul DGASPC Teleorman.

Fostul lider al PSD mai are o condamnare definitivă de doi ani de închisoare cu suspendare, primită în aprilie 2016 în dosarul Referendumului. De asemenea, el este urmărit penal în dosarul Tel Drum pentru constituirea unui grup infracțional organizat, abuz în serviciu și infracțiuni privind deturnarea de fonduri europene. În plus, pe 17 mai 2021, DNA a anunțat trimiterea în judecată a lui Liviu Dragnea în dosarul vizitei în SUA.

Momentan, nu poate fi membru PSD

Purtătorul de cuvânt al PSD Ștefan Radu Oprea a precizat că statutul partidului nu îi permite lui Dragnea să fie membru al formațiunii, în contextul în care acesta este în liberare condiționată. „Din punct de vedere al PSD, partidul e reglementat de un statut care astăzi, în conformitate cu felul în care domnul Dragnea este într-o liberare condiționată, nu poate fi membru PSD. Așa spune statutul formațiunii. Cred că ar trebui întrebat, în primul rând, domnul Dragnea dacă și-ar dori sau nu. Din ceea ce am văzut în spațiul public, din ceea ce a apărut din partea celor apropiați de domnia sa, nu a reieșit o astfel de situație că ar dori să revină în PSD, într-un timp foarte scurt”, a afirmat Ștefan Radu Oprea, la Digi 24.

„Încă o zi rușinoasă pentru Justiția Română”

Asociațiile civice au reacționat, ieri, după decizia Tribunalului Giurgiu. “Încă o zi rușinoasă pentru Justiția Română”, a transmis comunitate Corupția ucide, precizând că “este foarte posibil să-l caute cu Interpolul ca pe Udrea, Bica, Ghiță, Mazăre”. “Nu ne rămâne decât să sperăm că va mai vizita această pușcărie și pentru alte dosare”, au afirmat, la rândul lor, reprezentanții Asociației “Evoluție în instituție”. Ambele organizații au fost implicate în protestele față de guvernarea PSD pe vremea când formațiunea era condusă de Dragnea.

“Liviu Dragnea n-a îndeplinit niciodată condiții esențiale ale eliberării condiționate: nu și-a recunoscut vinovăția nici o secundă, n-a dat semne că s-a îndreptat, s-a făcut că nu înțelege pentru ce a fost condamnat, a acuzat răzbunări politice și alte aiureli. Cu toate acestea, Tribunalul Giurgiu l-a eliberat”, a consemnat și jurnalistul Dan Tăpălagă, specializat pe domeniul justiției.

Un deputat USR PLUS se întreabă de ce este lăudată CCR de Sputnik

Deputatul USR PLUS Silviu Dehelean a lansat un atac dur la adresa majorității din cadrul Curții Constituționale (CCR) care a luat în ultima perioadă o serie de decizii pe tema justiției, acuzând-o că face un joc antidemocratic și antieuropean și că vrea să îndrepte România pe traiectoria Rusiei.

El subliniază că numirea judecătorilor la CCR se face de către politicieni, pe criterii profund politice și cu ideea clară și preocuparea permanentă ca aceștia să fie folositori partidului cu ajutorul căruia au fost desemnați. “Au fost propuși sau susținuți de PSD și aliații lor: Marian Enache, numit în 2016 judecător după trei mandate de parlamentar PSD și UNPR fost consilier al lui Ion Iliescu, între 1990 și 1996; Varga Attila numit judecător la propunerea UDMR după ce anterior a fost deputat UDMR, s-a pronunțat în multe cazuri alături de judecătorii susținuți de PSD și a votat în favoarea conflictului juridic de natură constituțională, în cazul revocării Laurei Codruța Kovesi. Sau Cristian Deliorga, numit judecător de către Senatul României, la propunerea PSD, (adică a prietenului Nicolae Șerban, senator PSD, vârf de lance al mutilării legilor justiție în epoca Dragnea), fost anchetat de DNA în dosarul concursurilor fraudate pentru procurori”, a mai notat deputatul USR PLUS.

 Silviu Dehelean avertizează că, începând cu anul 2016, CCR și-a arogat prerogativele de legiuitor pozitiv, prin care, nu doar că verifică legile astfel încât acestea să nu contravină Constituției, ci și arată cum trebuie scrise sau rescrise legile. “CCR s-a răstit la judecătorul de la Curtea de Apel Pitești care a stabilit că Secția Specială funcționează contrar legislației europene și a decretat, flagrant contrar tratatelor Uniunii Europene, că instanțele românești nu pot aplica decizii ale CJUE (Curtea de Justiție a Uniunii Europene) în detrimentul CCR. Direcția către care această majoritate din CCR vrea să îndrepte România se poate intui din laudele aduse de către Sputnik (un site de propagandă rusească) lui Valer Dorneanu - fost membru PSD, fost ministru PSD”, a acuzat deputatul USR PLUS.

Criticile sale la adresa majorității din CCR vin după ce, miercuri, Curtea a admis sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție în legătură cu modificările privind reducerea vechimii procurorilor pentru recrutarea la DNA și DIICOT, stabilind că pentru a activa în cele două unități de parchet, procurorii trebuie să aibă minimum 10 ani experiență.

Gorj: O fată de 19 ani, ucisă de fostul iubit

n tânărul a înjunghiat-o, a urcat-o în mașină și a plecat la Târgu Jiu n pe drum fata a murit, iar agresorul a parcat autoturismul în curtea unei cunoștințe

Un tânăr în vârstă de 20 de ani din județul Gorj a fost reținut, ieri, pentru 24 de ore, într-un dosar de omor și lipsire de libertate în mod ilegal. El este acuzat că și-a ucis fosta iubită, o fată de 19 ani.

Crima a fost descoperită în noaptea de miercuri spre joi și a avut loc în comuna Baia de Fier, mobilul faptei fiind gelozia.

Martori din localitate au sunat la 112 în repetate rânduri, după miezul nopții, anunțând că are loc un conflict. Un prim apel a fost dat la 112, la ora 00:23. Trei minute mai târziu, la ora 00:26 aceeași persoană revenit cu un alt apel, precizând că femeia a fost înjunghiată. La 00:30 altă persoană a sunat la 112 și a anunțat că agresorul a urcat-o pe victimă întrun autoturism BMW și că încearcă să urmărească autoturismul acestuia. Între timp, bărbatul a reușit să ajungă la Târgu Jiu, unde a parcat mașina în curtea locuinței unei cunoștințe. Acolo, pe bancheta din spate a mașinii, un echipaj de poliție a identificat pe bancheta din spate victima care avea mai multe leziuni în zone vitale, fiind declarată decedată. Anchetatorii presupun că bărbatul a înjunghiat-o, după care a urcat-o în mașină unde fata a murit. Necropsia va arăta cauza morții.

 Inspectoratul de Poliție Județean Gorj a informat, joi, că în urmă cu două luni victima reclamase la poliție faptul că era amenințată de către fostul său iubit. „În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de amenințare”; a transmis poliția.

Tragedie aviatică, evitată pe o stradă din Capitală

Un elicopter aparținând Armatei americane a trebuit să aterizeze forțat ieri dimineață în nordul Bucureștiului, în Piața Charles de Gaulle, chiar pe șosea, unde a doborât stâlpi de iluminat.

Un echipaj de Poliție Rutieră a fost prima mașină în intersecția unde elicopter a aterizat de urgență. Agenții și-au dat seama că ceva nu este în regulă, pentru că zbura prea jos, și au oprit circulația, alertându-și colegii. Trei mașini au fost avariate de stâlpii de iluminat doborâți la aterizarea elicopterului. Ministerul Afecerilor Interne a postat pe Facebook despre cei doi polițiști care au oprit traficul. “Se aflau la semafor, la doar câțiva metri de Piața Charles de Gaulle. Deodată, au simțit o zdruncinătură puternică, iar mașina a părut că se ridică. S-au dat imediat jos să vadă ce se întâmplă, moment în care au observat cum un elicopter aflat în zbor lovește un stâlp de iluminat și se îndreaptă către ei. Instinctul a intervenit imediat.

«Adriane, fugi repede și blochează traficul dinspre Arcul de Triumf. Eu mă duc pe partea opusă!» Cu mâinile ridicate, au oprit imediat mașinile și astfel, elicopterul care nu era deloc stabil, a reușit să aterizeze în mijlocul intersecției. După aterizare, Beinur și Adrian s-au îndreptat către elicopter, pentru a vedea în ce stare sunt piloții și au anunțat dispeceratul!”, au povestit reprezentații MAI.

Ministerul Apărării a transmis că pilotul elicopterului, care a întâmpinat probleme tehnice, a reușit să controleze aeronava astfel încât să nu fie victime, iar pagubele materiale să fie reduse. Instituția a precizat că elicopterul militar participa, împreună cu alte aeronave, la o repetiție pentru manifestările organizate cu prilejul Zilei Aviației, 20 iulie, la Monumentul Eroilor Aerului din Piața Aviatorilor.

În România au fost emise peste 1.000.000 de certificate digitale

Vicepreședintele Comittului de coordonare a vaccinări, Andrei Baciu, a anunțat, ieri, că au fost emise până acum peste 1.000.000 de certificate digitale, în 15 zile de la lansarea portalului. “În România au fost emise până în acest moment peste 1.000.000 de certificate digitale (ora 11:34 - 1.000.686 certificate emise). Peste 1 milion de persoane au beneficiat de avantajele acestui document al Uniunii Europene, adică aproximativ 20% din totalul celor care au trecut prin centrele de vaccinare. Au trecut doar 15 zile de când certificatul digital a fost lansat în toate țările blocului comunitar european, iar platforma certificat-covid.gov.ro a funcționat zi și noapte la parametri normali. În primele zile au fost emise sute de documente în fiecare minut”, a scris pe Facebook, Andrei Baciu.

Acesta precizează că timpul de așteptare pentru eliberarea certificatului este extrem de mic. Fiecare persoană poate avea documentul în doar câteva minute. “O altă veste bună a venit din partea Companiei Naționale Aeroporturi București (CNAB): pasagerii care au certificat digital european nu mai trec prin controlul DSP din aeroport. Așadar, cei care vin din țările aflate pe lista galbenă și aterizează pe aeroportul Henri Coandă pot utiliza fluxul verde, care înseamnă mai puțin timp de așteptare”, a mai scris Baciu.

Acesta anunță că, cei care întâmpină probleme în eliberarea certificatului digital EU privind COVID pot apela Centrul de Suport, la numărul 021.414.44.25. Certificatul digital este folosit de la 1 iulie.

Sondaj INSCOP: PSD peste PNL, AUR peste USR-PLUS

Un sondaj realizat de INSCOP privind evoluția votului în perioada mai 2019 - iunie 2021 plasează PSD pe primul loc în clasament, cu 30,2% în iunie 2021, față de 25,5% în mai 2019. PNL s-ar afla pe poziția a doua, cu 26,6%, urmat de AUR - 14,2%, în timp ce USR PLUS ar avea 13,2%.

“În mod normal, în primele 6-12 luni după preluarea guvernării, partidele aflate la putere ar fi trebuit să aibă scoruri semnificativ mai mari decât cele obținute în alegeri. Situația este însă diferită, partidele aflate la putere având o intenție de vot similară sau chiar sub votul de la alegerile din urmă cu 7 luni. Explicațiile sunt mai multe de la climatul de neîncredere determinat de pandemie, până la sincopele activității guvernamentale”, spune Remus Ștefureac, președinte Strategic Thinking Group, într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Datele au fost culese în perioada 1-15 iunie 2021, iar eroarea maximă admisă este de ± 2.95%, la un grad de încredere de 95%.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.